-
Odp: Wątek motoryzacyjny czyli o wszystkim co związane z czterema kółkami ;).
zysk - czytaj uchem, a nie brzuchem.;)
Ten pojazd w Polsce się nie sprawdzi. Polecam jednemu z kolegów samochód dopasowany do jego realiów. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
zysk - czytaj uchem, a nie brzuchem
Przecież piszesz do wszystkich,nie napisałeś ,że dedykujesz rekomendacje Twojego auta jednej osobie , :roll: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
Co do Passata, też to miałem - 2,8l, 30V z tiptronikiem. Totalna porażka. Może lepsze są te składane w Niemczech, bo mój był z Mexyku.
Czemu porażka, coś ze skrzynią ?
Mam paska 1,9 tdi zczipowanego na 140 km i nawet dość przyjemnie się nim jeździ. Składany chyba na Ukrainie :) :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
Osobliwości nie mogę polecić od czasu kiedy żona dostała centralnie w bok od Forda Expedition przy 40 mph. Z Impali banan, w Fordzie pęknięty zderzak. Nikomu nic się nie stało, bo Impala to jednak też spore auto. Ale to mnie już całkiem wyleczyło z niedużych aut w Ameryce. I druga rzecz - zacząłem się przyglądać Fordom.;)
Na dzień dzisiejszy już od trzech lat leciwy Explorer i nie chcę nic innego. Przyśpiesza, hamuje, skręca w miejscu:shock:, blokada dyfra, reduktor, 7 osób. Świetne zawieszenie - jeździ jak osobówka.
Z początku podchodziłem do niego, jak pies do jeża, ale jednak nieprzypadkowo jest ich taka masa na ulicach. No a w trasie naprawi to każdy kowal.
Wcześniej miałem Freestara i w zasadzie też bez zastrzeżeń, gdyby nie przedni napęd i jednak prowadzenie, jak małego autobusiku, albo innego minivana.
Co do Passata, też to miałem - 2,8l, 30V z tiptronikiem. Totalna porażka. Może lepsze są te składane w Niemczech, bo mój był z Mexyku.
To się zgadza z moimi opiniami, Explorer chyba jest już dojrzałym technologicznie i sprawdzonym produktem. :p Natomiast kiedy ja kupowałem minivana, Windstar dosłownie przeraził moja towarzyszkę swoim fahrvergnügen:lol: i został z tego powodu od razu wyeliminowany. Zachowywał się jak autobus i rzucał dziwnie na boki przy większych prędkościach Coś rzeczywiście wyjatkowego, nie z powodu przedniego napędu, tylko zapewne ogólnie prymitywnego zawieszenia skopiowanego z wozu drabiniastego. Taurus był niewiele leoszy. Co mnie zraziło wtedy zupełnie do Forda. Natomiast późniejsze Fusion czy Lincoln MKZ czy nawet Fuckus to zupełnie co innego pewnie najlepsze fahrvergnügen jakie znam poza niektórymi Nissanami (z niemieckimi pojazdami mam raczej niewiele doświadczenia).
-
Jak tak się wszyscy rozpisują to i ja coś skrobnę.
Pogubiłem się w ilości aut jakie miałem, a i kolejność mogła być inna.
Rozwaliłem na szmelc 1x126p, 1xGolf, 1xMercedes, reszta jakoś jeździła lepiej lub gorzej.
Na pewno początek był taki - 4 lub 5 szt. Fiat 126r, Polonez, Merc 123, Fiat CC, Passat B1, Golf2, Seat Ibiza, Passat B4, Opel Vectra B, Merc 201, 2 x Passat B5, Peugeot 307, Merc 203, Merc 204. Mogłem jakieś krótkoterminowe auta pominąć, a teraz zatrzymałem się na Lexusie IS 220d. Małżowinka jeździ "Ceśką" W204, ale na wiosnę do sprzedania, a ja coś nowego mam na oku. Mam jeszcze inną 190-tkę D - dyliżans skrzyżowany z traktorem, ale jeździ - niedługo będzie zabytkiem z 1986.
Najmilej wspominam W201 190E w wesji Sport 2,5 16v na szerokiej listwie szybkie i fajne autko, tylko skończyło na naczepie...trrach.
To w oczywisty sposób było nagłe wtargnięcie naczepy na jezdnię tuż przed moim autem. Więcej grzechów nie pamiętam.
-
A ja nie napiszę czym jeździłem, bo było tego dużo - prawo jazdy zrobiłem jak jeden z kolegów w wieku 17 lat - ale napiszę, co mi się ostatnio jeżdżące po ulicach spodobało, "będąc" w Ameryce.
Chevrolet Silverado, koloru czerwony metalik.
Panie Kolego - celuj w takiego! (wyszło do rymu ;))
-
Robert , to Ty jesteś jakiś rozbijaka dorgowy :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Merc 123, Fiat CC, Passat B1, Golf, Seat Ibiza, Passat B4, Opel Vectra B, Merc 201, 2 x Passat B5, Merc 203, Merc 204
Nieźle wspierałeś niemiecki przemysł.
Ja miałem tylko 6 aut niemieckich:
Mercedes 115, 2.0 D
Passat B1, 1,6(gaźnik Pierburg)
Opel Omega 115 KM
VW LT 2400
Tylko Omegę wspominam dobrze.
pozostałe 2 wspominam strasznie pozytywnie.
-Audi Avant 100 C 3
-Audi Avant Quattro C4 2.3,
a ten ostatni najbardziej :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Robert , to Ty jesteś jakiś rozbijaka dorgowy
A jak inaczej mam się specjalizować w rekonstrukcji wypadków drogowych, od tego jestem biegłym w tej materii.
Coś musiałem porozbijać.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Nieźle wspierałeś niemiecki przemysł.
Wspierałem też nasz i włoski, francuski i hiszpański, ale sporadycznie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
daris
Czemu porażka, coś ze skrzynią ?
Mam paska 1,9 tdi zczipowanego na 140 km i nawet dość przyjemnie się nim jeździ. Składany chyba na Ukrainie :) :)
Auto miało niecałe 90 tys. mil przy zakupie. Po paru miesiącach zaczęło być słychać skrzynię. Jęczenie, jakby siadało jakieś łożysko. Po następnych 10 tys mil silnik zaczął przerywać na jałowych obrotach. Największy problem, że żaden mechanik nie chciał na to nawet spojrzeć. Musiałem szukać serwisu, gdzie za jedyne $430 zdiagnozowali problem. Nie działa napinacz zmiennych faz rozrządu na jednym z bloków. Naprawa około $4500, a więc więcej jak połowa wartości auta. Pozbyłem się problemu za grosze. Nie wiem, może po prostu pech. Ale dałem spokój z niemcami. W tej chwili w rodzinie dwa amerykańskie i jedno japońskie auto. Zapomniałem o serwisach.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Coś musiałem porozbijać.
Lexusa nie rozbijaj! Możesz mi go sprzedać w dobrej cenie.;)
-
Eh , zaczynałem od Fiata 126,potem Fiat 127,-nie do zdarcia,auto po sprzedaży wytrzymało u 2 właściciela 240 tys,km potem Honda Crv, zero problemów przez kilka lat,po drodze kilka innych ,praktycznie małonaprawcze się okazywały, teraz Nissan Navara, duża bestia, ale mam gdzie nią jeździć .jak na razie tylko wymiana oleju.A marzy mi się Lamborghini :twisted: SE 30 z 1996 r. a ponoć marzenia się spełniają:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
Ale dałem spokój z niemcami. W tej chwili w rodzinie dwa amerykańskie i jedno japońskie auto. Zapomniałem o serwisach.
IMHO: to uproszczenie.
Zależy czy mówimy o unieruchomieniu auta czy usterkach mechanicznych.
Auto najczęściej nie chce "odpalić" z powodu usterki układu zasilania,
szczególnie wrazliwe są systemy CR ,obecne w % aut.
Mniej wrazliwe zasilanie etyliną ,bardziej popularna w stanach.
Stary Golf wytrzyma wszystko ,przeżyje japońca (kazdego) i wszystkich amerykanów.
Z nowych: od dziś do 10 lat wstecz godne uwagi są konstrukcje Hyundai z osprzętem Bosch.
Np ten sam silnik 2.0 w zależności od modelu auta rozwija od 112 KM do 180 KM.
Srednio zaawansowany hobbysta -mechanik może zdiagnozować wadliwy wtryskiwacz(strzykawki),
wymienić i zaoszczędzić na czasie naprawy.
RobertON ,mam nadzieje potwierdzi :D .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
IMHO: to uproszczenie.
Oczywiście. Uproszczenie, uogólnienie i zupełnie subiektywna jednostkowa opinia.
Ale jest moja i będę jej bronił, jak lew.;)
Chociaż bardzo możliwe, że te mechanizmy pracowałyby nadal, gdybym przy zmiane oleju wykorzystał dotychczasowy Pennzoil. Wlałem jednak Shella o takich samych niby parametrach i awaria mogła być tu winą właśnie oleju.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
A ja nie napiszę czym jeździłem, bo było tego dużo - prawo jazdy zrobiłem jak jeden z kolegów w wieku 17 lat - ale napiszę, co mi się ostatnio jeżdżące po ulicach spodobało, "będąc" w Ameryce.
Chevrolet Silverado, koloru czerwony metalik.
Panie Kolego - celuj w takiego! (wyszło do rymu ;))
No właśnie. Prawdę mówiac nie wiem po co w ogóle wymyślaja na świecie tyle różnych dziwolagów. Każdy zdrowy normalny chrześcijanin powinien wybrać coś dla siebie z tych trzech:
Ford F Series
Dodge Ram
Chevy Silverado.
A jak nie, to GMC Sierra. No ale jacyś zbczeńcy z Europy wymyślaja SmartCary, Fiaty 500, Mini, Rabbity, Żuczki i inne cuda.:mrgreen:
Na liście 20 najpopularniejszych pojazdów w USA nie ma niemców. A na czele - wiadomo co.
Pickups rule top 20 best-selling vehicles of 2014
Co prawda Dodge to jest właściwie Fiat Chrysler RAM.;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Każdy zdrowy normalny chrześcijanin powinien wybrać coś dla siebie z tych trzech:
Ford F Series
Dodge Ram
Chevy Silverado.
Bardzo słuszna idea.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
A jak nie, to GMC Sierra. No ale jacyś zbczeńcy z Europy wymyślaja SmartCary, Fiaty 500, Mini, Rabbity, Żuczki i inne cuda
Może chcą się zdepopulować?:roll:
-
I możecie nawet zunifikować markę: dla siebie bierzesz Forda F, a żonie coś małego - Forda Expedition.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
I możecie nawet zunifikować markę: dla siebie bierzesz Forda F, a żonie coś małego - Forda Expedition.
No i dla dorastającego dziecka coś zupełnie kompaktowego - Forda Explorera. O którym parę postów wyżej.
Tak to właśnie działa. ;)
-
Leon007 - Wiesz co? Jestem już obyty w tych realiach, ale jak słyszę "mały Expedition", to mnie kolka zaczyna brać ze śmiechu.:mrgreen:
-
Mam już prawko 42 lata, moim pierwszym autem był 126p. W tamtym czasie robiłem ~70kkm rocznie-więc takie auto starczało na sezon, "zajeździłem"11 sztuk. Za przejechanie takiego dystansu takim sprzętem powinno przysługiwać odznaczenie państwowe (tym bardziej, że to była jazda przeważnie w 3-4 osoby). Z perspektywy czasu uważam ten wyczyn jako przejaw niedojrzałości umysłowej, za cenę nowego lub rocznego malucha, można był kupić starsze, ale wygodne auto. Mam 186 cm wzrostu i zdażało mi się przejechać "ciurkiem" 500-700 km. Następnym autem była Łada i od tamtej pory nawet nie siedziałem w małym fiacie. Potem były jeszcze 2 łady, 2 golfy(I i II), 3 pasaty, 3 audi 100 i 2 omegi. Oprócz maluchów wszystkie te auta to były używki, które ściągałem z Niemiec lub Belgi. Były to pojazdy nie stare, ale po zaliczeniu dzwonu. Wszystkie w zasadzie były bezusterkowe, ale nie raz nie do końca kompletne-po naprawie powypadkowej brakowało jakichś drobnych elementów. Od kilkunastu lat kupuję samochody nowe, średnio co 6 lat. Obecnie śmigam citroenem C5 w dizlu, w lutym odbieram F15.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
Leon007 - Wiesz co? Jestem już obyty w tych realiach, ale jak słyszę "mały Expedition", to mnie kolka zaczyna brać ze śmiechu.:mrgreen:
Wiem. Kolega z Kanady miał takiego smoka i trochę mnie nim powoził. Nie zapomnę wjazdu na stację benzynową: zatankował 110 litrów i komputer pokładowy pokazał, że przejedzie na tym całe 670 km.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
No właśnie. Prawdę mówiac nie wiem po co w ogóle wymyślaja na świecie tyle różnych dziwolagów. Każdy zdrowy normalny chrześcijanin powinien wybrać coś dla siebie z tych trzech:
Ford F Series
Dodge Ram
Chevy Silverado.
A jak nie, to GMC Sierra. No ale jacyś zbczeńcy z Europy wymyślaja SmartCary, Fiaty 500, Mini, Rabbity, Żuczki i inne cuda.:mrgreen:
Na liście 20 najpopularniejszych pojazdów w USA nie ma niemców. A na czele - wiadomo co.
Pickups rule top 20 best-selling vehicles of 2014
Co prawda Dodge to jest właściwie Fiat Chrysler RAM.;)
bo to jest top 20 tanich aut w usa
najwięcej idzie najtańszych a bmw to zaczyna się od wyższej średniej półki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
bo to jest top 20 tanich aut w usa
najwięcej idzie najtańszych a bmw to zaczyna się od wyższej średniej półki
A jak ułożyć ranking top 20 drogich aut? Im mniej sie sprzedaje tym wyżej?:mrgreen:
Bo dla mnie Tesla jest topowsza niż BMW na przykład.8-);)
Poza tym, wypasiony Chevy Silverado to nie jest żadna dolna ani nawet średnia półka spokojnie można kupić za ponad $50 000, drożej niż średni BMW.
-
masz racje
ale napisałeś ze tam nie ma niemieckich
nie ma, bo są droższe niż inne
a i wypasiony cheavy silverado może być droższy od podstawowego bmw- tu zgoda
ale podstawowy kosztuje od 26k$ a taka trojka ktora jest malym autkiem zaczyna sie od 33k$
tu masz z cenami
The Hottest Selling Cars In America
a jak popatrzymy na tabele best cars to nagle ...niemce wszedzie na czolowych pozycjach:mrgreen:
http://usnews.rankingsandreviews.com...ucks/rankings/
-
Jako miłośnik motoryzacji, Forda bym zbojkotowal :-) Wprowadzają downsizing pełna parą - brak V8, Mustang czterocylindrowy(buhahah) podobnie Explorer(lol) a Expedition tylko V6.
Aha, nie utozsamial bym bezpiecznego auta przez pryzmat jego wielkości ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
Lexusa nie rozbijaj! Możesz mi go sprzedać w dobrej cenie.
Nie, mam nadzieję, że nie rozwalę :)
Na niego już szykuje się moja małżowinka, bo tak jest u nas w rodzinie, że zawsze Ona dostaje moje poprzednie autko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Jako miłośnik motoryzacji, Forda bym zbojkotowal :-) Wprowadzają downsizing pełna parą - brak V8, Mustang czterocylindrowy(buhahah) podobnie Explorer(lol) a Expedition tylko V6.
Aha, nie utozsamial bym bezpiecznego auta przez pryzmat jego wielkości ;-)
Jak brak jak nie brak :p
Available 2nd Generation 6.7L Power Stroke® V8 Turbo Diesel
6.7L Power Stroke® with best-in-class power, standard torque and fuel economy***
⢠Best-in-class 440 diesel horsepower*
⢠Best-in-class 860 lb.-ft. standard torque***
⢠Best-in-class fuel economy**
⢠Larger turbocharger for greater on-demand performance
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Jak brak jak nie brak :p
Available 2nd Generation 6.7L Power StrokeÂŽ V8 Turbo Diesel
6.7L Power StrokeÂŽ with best-in-class power, standard torque and fuel economy***
⢠Best-in-class 440 diesel horsepower*
⢠Best-in-class 860 lb.-ft. standard torque***
⢠Best-in-class fuel economy**
⢠Larger turbocharger for greater on-demand performance
To w truckach a ja o passenger cars.
-
Czuję się prawie jak w Ameryce ;)?
Panowie a co byście polecili mojemu znajomemu?
Robi dość spore przebiegi roczne ale raczej na trasy. Niestety kwota którą dysponuje jest marna ok. 10 tyś (może być dwa trzy więcej ale nie dwa razy tyle). Raczej musi być ekonomiczne i koniecznie kombi, bo wozi sporo rzeczy? Jakieś pomysły jak rozwiązać ten rebus?
LPG dopuszcza ale woli sam założyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Czuję się prawie jak w Ameryce ;)?
Panowie a co byście polecili mojemu znajomemu?
Robi dość spore przebiegi roczne ale raczej na trasy. Niestety kwota którą dysponuje jest marna ok. 10 tyś (może być dwa trzy więcej ale nie dwa razy tyle). Raczej musi być ekonomiczne i koniecznie kombi, bo wozi sporo rzeczy? Jakieś pomysły jak rozwiązać ten rebus?
Astra II Kombi z 1.6 8v i LPG... Proste i bez polotu, ale tutaj nie o to chodzi. ;)
Osobiście teraz się przemieszczam MZK, samochodu brzydko mówiąc nie opłaca mi się utrzymywać, ale do niedawna był to niepozorny postrach pseudo GTI i M-Power, czyli Corsa B GSI... 110KM w takim pudełku... Polecam! :D
-
Ford Galaxy 2.3 (koniecznie ten silnik) i zalozyc gaz. Moze nie super ekonomiczne bo w trasie 12 a w miescie 14 lpg/100 ale wygoda i pakowanosc to wynagradza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
anowie a co byście polecili mojemu znajomemu?
A ja polecam to czym jeżdżę aktualnie. Czyli Mercedes w202 kombi czyli prawidłowo t202. Mam takie auto z silnikiem 2.2cdi 125 km. Jest bardzo komfortowe i w miarę dynamiczne. Za 10000 spokojnie wybierze coś na alledrogo. Polecał bym wersję sport albo esprit jest nieco utwardzony i bardzo miło pokonuje zakręty. Auto jest na zawieszeniu niezależnym. Nie ma tak jak w przypadku większości aut przednionapędowych tylnej belki dzięki czemu jest bardziej komfortowe od większości popularnych aut. Mój egzemplarz to wersja właśnie sport obniżony i delikatnie utwardzony, mimo to jest bardzo uniwersalny i dobrze jeździ również po drogach gruntowych i wyboistych. Aha średnie spalanie ropy to około 7 litrów teraz zimą . Przy prędkościach w trasie około 120km/h . W lato można zejść do 6 przy ekonomicznej jździe
-
na temat tego mesia słyszę same superlatywy i to sprawia że ciężko dostać nieprzechodzoną i niekombinowaną sztukę ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
na temat tego mesia słyszę same superlatywy i to sprawia że ciężko dostać nieprzechodzoną i niekombinowaną sztukę ...
Zgadza się. Trzeba poświęcić trochę czasu aby znaleźć auto które będzie zadbane, nie wypadkowe. Ale to tak jak z większością aut używanych. W komisach stoją i 3 letnie auta po takich dzwonach , że się "fizjologom" nie śniło. Co do samego auta szczególną uwagę należy zwrócić na korozję. Przebieg mona zweryfikować oglądając wnętrze auta. Miałem dwa takie samochody. jeden kupiłem przebiegiem 2400000 a wcześniejszy 290000. W autach z przebiegam około 300000 przeciera się skóra na kierownicy i dźwigni zmiany biegów. Nie widać tego gdy auto ma mniej jak 250000.
--- Kolejny post ---
Warto te sprawdzić auto po numerze vin. Jeśli będzie taka potrzeba chęcią pomogę. A tu trochę droższy ale daje się że zadbany meś http://allegro.pl/mercedes-w202-kombi-s202-i4993367426.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
A ja polecam to czym jeżdżę aktualnie. Czyli Mercedes w202 kombi czyli prawidłowo t202. Mam takie auto z silnikiem 2.2cdi 125 km. Jest bardzo komfortowe i w miarę dynamiczne. Za 10000 spokojnie wybierze coś na alledrogo. Polecał bym wersję sport albo esprit jest nieco utwardzony i bardzo miło pokonuje zakręty. Auto jest na zawieszeniu niezależnym. Nie ma tak jak w przypadku większości aut przednionapędowych tylnej belki dzięki czemu jest bardziej komfortowe od większości popularnych aut. Mój egzemplarz to wersja właśnie sport obniżony i delikatnie utwardzony, mimo to jest bardzo uniwersalny i dobrze jeździ również po drogach gruntowych i wyboistych. Aha średnie spalanie ropy to około 7 litrów teraz zimą . Przy prędkościach w trasie około 120km/h . W lato można zejść do 6 przy ekonomicznej jździe
Wiesz koncepcja niezła ale ma obawy przed starymi dieslami. W sumie mu się nie dziwię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
ma obawy przed starymi dieslami
Tam były stosowane sekcyjne pompy wtryskowe,ogólnie rzecz biorąc : zawsze to pojedzie
w odróżnieniu od Common Rail ,gdzie drobna niesprawność jednego wtryskiwacza powoduje
spadek ciśnienia w szynie i ....
po jeździe :? .
W sumie identyfikacja niesprawnego wtryskiwacza CR jest łatwa ,bo awarie pomp wysokiego ciśnienia to rzadkość.
-
Ja akurat mam większe przekonanie do starych diesli. Nie jestem mechanikiem ani znachorem motoryzacyjnym, ale wiele słyszałem o problemach aut nowszych i tańszych marek. Od padających przpeływek po padające turba. moja taczka jedzie jak jest -20 i plus 35. Nie boję się wkręcić go pod czerwone pole na obrotomierzu jak i dusić na 5 biegu przy 50 km/h. Na pewno nigdy nie kupie diesla pod marką francuską, włoską, nigdy bmw, jepa. Opla nie chciał bym za darmo w dieslu. Mówię tu o autach w zakresie cenowym do 15000. Jeśli diesel to tylko mercedes lub jakiś japoniec. Ale to tylko moje zdanie i zlinczowano by mnie za pewne za te słowa na większości for motoryzacyjnych marek które wymieniłem jako negatywne :D Inna sprawa, że zainteresowany bierze pod uwagę benzyniaka. W meśku którego dalej polecam jest szeroki wybór silników benzynowych od mułowatych 1.8 do ciekawszych wersji z kompresorem lub większych litrażowo smoczków :D
-
kolego, dziś w przemyśle motoryzacyjnym liczy się tylko i wyłącznie cięcie kosztów dlatego np francuskie diesle uraczysz w rodowitych japońcach ... zresztą nie można generalizować, każda firma ma lepsze i gorsze silniki a akurat francuzi czy włosi mają na tym polu naprawdę duże doświadczenie i niektóre naprawde bardzo dobre i trwałe silniki, np 1.9 JTD czy jakaś tam wersja HDI od PSA. Ja jednak gdybym miał np 100k na nowe auto to jednak diesla bym nie kupił a celowałbym w jakąś hybrydę od Toyoty (ta technologia naprawdę do mnie przemawia) a gdyby ktoś mi dołożył drugie tyle to na 99,99% byłby to Lexus NX-300h .....
-
Ale mówimy o aucie do 10000 max 12000.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Ale mówimy o aucie do 10000 max 12000.
a to już nie wolno pomarzyć .....:oops: a priusy z początkowych lat produkcji nie łapią się jeszcze na ten pułap ???? ........:mrgreen:
--- Kolejny post ---
jak do 12 tys to benzyna + gaz ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
a priusy z początkowych lat produkcji nie łapią się jeszcze na ten pułap ???? ........
Ma być kombi :D W sumie benzyna z gazem chyba będzie jednak najlepsza. I tu znowu wyrażę swoje nie koniecznie słuszne zdanie. Jak benzyna kombi i w trase to jak najwiekszy silnik, ale be przesady. Szukał bym czegoś do 3l. Np bmw e38 2.8 r6. Silnik bardzo dobry. Nie będę tu sie rozpisywał wystarczy wklepać w google. Auto duże, wygodne i mimo swoich lat wygląda przyzwoicie. Omijał bym jakieś ople astry II combi czy ine vectry i skody. Ludzie pragną jednak aut nowszych i coś mi się tak wydaję, że sie jednak skończy na skodzie octavi kombi 1.8 benzyna + gaz kombi :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
kolego, dziś w przemyśle motoryzacyjnym liczy się tylko i wyłącznie cięcie kosztów dlatego np francuskie diesle uraczysz w rodowitych japońcach ... zresztą nie można generalizować,
Dokładnie, szczególnie w przypadku samochodów. Niesamowicie trwałe diesle, wytrzymują milionowe przebiegi robi np. ford.
Zresztą tu nie są problemem tak naprawdę diesle tylko sprzedawcy oszuści.
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Ma być kombi :D W sumie benzyna z gazem chyba będzie jednak najlepsza. I tu znowu wyrażę swoje nie koniecznie słuszne zdanie. Jak benzyna kombi i w trase to jak najwiekszy silnik, ale be przesady. Szukał bym czegoś do 3l. Np bmw e38 2.8 r6. Silnik bardzo dobry. Nie będę tu sie rozpisywał wystarczy wklepać w google. Auto duże, wygodne i mimo swoich lat wygląda przyzwoicie. Omijał bym jakieś ople astry II combi czy ine vectry i skody. Ludzie pragną jednak aut nowszych i coś mi się tak wydaję, że sie jednak skończy na skodzie octavi kombi 1.8 benzyna + gaz kombi :D
Oj zdziwiłbyś się, jak w poniedziałek z nim rozmawiałem to wspominał o Saabie 8-).
-
w przypadku auta do 12k to praktycznie łapią się auta >10 lat
a w takim aucie to może wszystko pierdyknąć
taki totolotek
ja bym szukał czegoś w benzynie bez wtrysków
-
od 2,5 roku jeżdżę mazdą6 gh. benzyna 1.8 120KM. taki rodzinowóz.
auto bezawaryjne (odpukać). paliwo, płyny, klocki. nic więcej.
wcześniej miałem focusa mkI, i clio mkI. też benzyny.
focus był całkiem niezły, zwłaszcza zawieszenie ale starość nie radość.
służbowych cała masa - jednymi robiłem 15 tyś. innymi 500 km,
francuskie, czeskie, niemieckie, japońskie, włoskie i inne (najciekawszy był chyba chrysler 300c 5.7 340KM).
ale nie będę się rozpisywał bo wyjdzie felieton o lizaniu tortu przez szybę.
PS
auta za 10 tys to czysty hazard ale mają bardzo przyjemną cechę - po zatankowaniu ich wartość wzrasta o kilka procent :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Niesamowicie trwałe diesle, wytrzymują milionowe przebiegi robi np. ford.
A konkretnie które? Pytam, bo chwilowo wypadłem z obiegu.
-
Tez jestem ciekawy takiego auta, które robi miloonowe przebiegi a zwłaszcza ford.
-
Nikt nie żyje tak długo ,aby przejechać milion mil :D .
-
Znam jedno które milion przejechało osobiście audi 80 z 87 roku 1.6d
-
Czasy ,gdy ludzie jeździli bez opamietania już minęły.Nawet w usa,gdzie paliwo kosztuje ok 2 pln
sredni przebieg amerykańskiego kierowcy to 13500 il czyli ok 21600 km,to tak jak u nas.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
A konkretnie które? Pytam, bo chwilowo wypadłem z obiegu.
Np. te w fordach Transit... wiem, zaraz będzie że to nie osobówki ;).
Z moich znajomych to pół melona strzeliło niedawno znajomemu w volvo w dieslu. Wymienił przez ten czas tylko uszczelkę w skrzyni ;).
Co do ilości kilometrów to wbrew pozorom zrobić takie duże przebiegi nie jest trudno. Jak ktoś dużo jeździ w trasy to kilometrów przybywa momentalnie. To jest zresztą dla mnie zawsze zagadka, jak to jest możliwe że w stojących w różnych komisach autach segmentu E i F w wieku lat dajmy na to piętnastu najczęściej spotykany przebieg oscyluje w okolicach 200000 km? Rozumiem że ludzie kupują takie auta za nierzadko kilkaset tysięcy i dbają o to żeby się nie przemęczały ;).
Zwykle zagadka się rozwiązuje jak jest możliwość sprawdzenia autentycznego przebiegu 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
te w fordach Transit... wiem, zaraz będzie że to nie osobówki
Świetny dostawczak,ale ten sprzed kilkunastu lat z dieslem wtrysk bezposredni 2,5 ,żadnych świec żarowych ,start błyskawiczny przy -30 st C .
Te kilkaset tysięcy jest realne ale nie miliony.Dostawcze,lizingowane i flotowe są katowane i
nawet gdyby mogły wytrzymać wieksze przebiegi to i tak nie ma takiej potrzeby.
Duże przebiegi=duże koszty paliwa ,a każdy chce zaoszczędzić.
Wystarczy popatrzeć na logistykę firm kurierskich.