-
Odp: Ostrość zdjęć na APS-C + ustawienia światła
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Tak dla ścisłości to posiadam głowicę do panoram i wiem czym różni się takie zdjęcie, ale nie o tym dyskutujemy.
Chodzi o to czy zmiana ogniskowej bez zmiany odległości zmienia perspektywę. Nie ma mowy o konkretnych ogniskowych.
Nie, i to jest nawet zgodne z definicją matematyczną przekształcenia o nazwie "perspektywa". Zmienia pole widzenia. Jakiś czas temu, w innej dyskusji, też popełniłem ten błąd, ale na szczęście szybko się zorientowałem.
Powodem nieporozumień jest używanie słowa "perspektywa" w różnych znaczeniach: raz jako matematyczne odwzorowanie, a raz jako pojęcie oddania głębi. Chyba Jan stara się to powiedzieć w #46. Zresztą w malarstwie mamy też "perspektywę powietrzną" i chyba jeszcze jedną, której nie pamiętam, jako środki artystyczne.
-
To w takim razie u mnie do zmiany perspektywy służy przycisk z lupką w przeglądarce fotografii ;)
Natomiast Jan Pawlak jeszcze jako posiadacz Canona 5D III robił rzeczy niemożliwe (wedle tego co teraz pisał), czyli zmieniał ogniskową obiektywu nie zmieniając perspektywy, gdy robił zdjęcia na dłuższej ogniskowej i składał je później razem w celu zwiększenia rozdzielczości i ostrości zdjęcia, a mimo to perspektywa pozostawała taka sama jakby robił szerszym kątem :mrgreen:
-
Jak już jedziemy tak naukowo, to pespektywa jest rzutowaniem obiektu (trójwymiarowego) na płaszczyznę, przy określonym punkcie zbieżności; punktów może być więcej, ale to są wariacje. Robienie panoramy (fotograficznej) jest bliższe rzutowaniu na powierzchnię walca lub sfery (zależy od ruchu aparatu w trakcie robienia panoramy) i potem rozwijaniu rzutu na powierzchnię płaską. Dokładniej jest to przybliżanie powierzchni walcowej lub sferycznej wielościanem.
Niezłe, co nie? 8-) :D
Jest jeszcze perspektywa barwna, w malarstwie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
To w takim razie u mnie do zmiany perspektywy służy przycisk z lupką w przeglądarce fotografii ;)
Natomiast Jan Pawlak jeszcze jako posiadacz Canona 5D III robił rzeczy niemożliwe (wedle tego co teraz pisał), czyli zmieniał ogniskową obiektywu nie zmieniając perspektywy, gdy robił zdjęcia na dłuższej ogniskowej i składał je później razem w celu zwiększenia rozdzielczości i ostrości zdjęcia, a mimo to perspektywa pozostawała taka sama jakby robił szerszym kątem :mrgreen:
Są różne znaczenie/definicje pojęcia perspektywa
Proszę, przeczytaj spokojnie #37.
Jeśli nadal będziesz pisał to co tutaj, trudno, każdy ma prawo mieć swoje zdanie.
Ja prościej już nie umiem
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
:) w ćwiczeniu drugim zmieniacz ODLEGŁOŚĆ - perspektywa się zmienia bo zmieniasz odległość
zrób krok do przodu i przejdź do ćwiczenia trzeciego dwa zdjęcia jedno na 100mm drugie na 24 a obrazek ten sam bo perspektywa się nie zmieniła bo nie zmieniła się odległość, a że trzeba obciąć nożyczkami kadr z 24mm to raczej oczywiste jest
Aha, odległość, rozumiem że 100mm to to samo co 24mm ?
Nie interesuje mnie odległość, tylko co się zmienia używając różnych szkieł fotografując dany motyw?
Jak w ćwiczeniu drugim.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Aha, odległość, rozumiem że 100mm to to samo co 24mm ?
Nie interesuje mnie odległość, tylko co się zmienia używając różnych szkieł fotografując dany motyw?
Jak w ćwiczeniu drugim.
To samo. Jedyna różnica w obrazkach z różnych ogniskowych to powiększenie.
Zmienić relacje między wielkościami obiektów można tylko przez zmianę odległości fotografowania.
-
Perpektywa to sposób/metoda odwzorowania przestrzeni na dwuwymiarowy obraz/zdjęcie.
Tych metod/sposobów jest wiele !
Cały czas piszesz tylko o jednej metodzie, o jednej perspektywie
O metodzie odwzorowania figur geometrycznych na płaszczyźnie za pomocą prostych rzutujących.
"Byłem uczony" tej metody, robiłem to.
W tej metodzie jest tak jak piszesz, zmienić relacje między wielkościami obiektów można tylko przez zmianę odległości fotografowania
Ale jest też perspektywa kulisowa, barwna, powietrzna, ... w których przestrzeń na płaskim obrazie "wyrażona jest" w inny sposób. W nich nie jest prawdą że zmienić relacje między wielkościami obiektów można tylko przez zmianę odległości fotografowania
Pierwsze (historycznie) znaczenie pojecia perspektywa to sposób wywoływanie wrażenie głębi na płaskim obrazie
Patrząc na zdjęcia alejki wykonane różnymi ogniskowymi mamy różne wrażenie jej długości, różne wrażenia głębi.
I te wrażenia zależą od ogniskowej, perspektywa zależy od ogniskowej.
Patrzysz na zdjęcie miejsca gdzie nigdy nie byłeś, nie wiesz jakie tam są odległości, rozmiary
Ale widzisz że jest zrobione obiektywem krótkoogniskowym lub teleobiektywem.
Widzisz że w inny sposób jest przedstawiona przestrzeń na zdjęciu.
W inny sposób, inna perspektywa.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
To samo. Jedyna różnica w obrazkach z różnych ogniskowych to powiększenie.
Zmienić relacje między wielkościami obiektów można tylko przez zmianę odległości fotografowania.
A ja widzę że zmienia się plan drugi (plan 1 delikatnie też oczywiście). Czyli co się zmienia ?
--- Kolejny post ---
Kiedyś był podobny przykład, gdzie było to idealnie widoczne, w tle było krzesło (teraz nie znajdę).
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
No i dokładnie o to chodzi co pokazałeś, czyli zmianę odległości :)
Bo nie sądzisz chyba, że te dwa zdjęcia są zrobione z tego samego miejsca tylko na innej ogniskowej.
Po prostu zmiana ogniskowej wymusza zmianę odległości jeśli chcemy zachować kadr.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Przecież w tym przykładzie 300 mm było robione z daleka a 90 mm z bliska. To "zoom nożny" czyli spacerek zmienił wzajemne relacje miedzy planami, bo zoom optyczny tego zrobić nie może. Zoom optyczny czyli zmiana ogniskowej umożliwił tylko utrzymanie tej samej wielkości pierwszego planu. Zoom powiększa bądź pomniejsza wszystko jednakowo bez względu na odległość.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Perpektywa to sposób/metoda odwzorowania przestrzeni na dwuwymiarowy obraz/zdjęcie.
Tych metod/sposobów jest wiele !
jp
Jest wiele, zwłaszcza kiedy się jest malarzem, kreślarzem, albo kartografem, można sobie odwzorowywać jak dusza zapragnie. Fotograf tylko naciska guzik....zwykle nie ma możliwości rozpylania mgły :p. Może natomiast wybierać punkt widzenia dla zmiany perspektywy, może stosować tilt-shift, i może zoomować w celu kadrowania. Zmana ogniskowej pozwala na dowolne kontrolowanie wielkości obrazu, czyli skali odwzrowania, niezależnie od odległości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
No i dokładnie o to chodzi co pokazałeś, czyli zmianę odległości :)
Bo nie sądzisz chyba, że te dwa zdjęcia są zrobione z tego samego miejsca tylko na innej ogniskowej.
Po prostu zmiana ogniskowej wymusza zmianę odległości jeśli chcemy zachować kadr.
Nie rozumiesz, pytam co się zmienia "na zdjęciu" (na obrazie) ?
"Po prostu zmiana ogniskowej wymusza zmianę odległości jeśli chcemy zachować kadr." - i co za tym idzie? co się zmienia na zdjęciu ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
"Po prostu zmiana ogniskowej wymusza zmianę odległości jeśli chcemy zachować kadr." - i co za tym idzie? co się zmienia na zdjęciu ?
Perspektywa. Zmiana odległości zmienia perspektywę.
-
Obiektywu również, no przez gardło nie chce to przejść nikomu ?
Mamy odległość A i B , obiektyw X i Y
Czy w którymś przypadku perspektywa nie zmieni się?
AX, AY, BX, BY <- proszę podać w których perspektywa się nie zmieni?
Która para z 4 zdjęć będzie taka sama ?
-
AX=AY oraz BX=BY. Oczywiście w odpowiednich fragmentach, wynikających z pola widzenia obiektywów X i Y.
Obiektyw to niezależny byt; obiektyw nie ma perspektywy, to pojęcie nie dotyczy obiektywu. Przy założeniu, że jest idealnie rektalinearny, a tak sobie właśnie teoretyzujemy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
AX=AY oraz BX=BY. Oczywiście w odpowiednich fragmentach, wynikających z pola widzenia obiektywów X i Y.
Obiektyw to niezależny byt; obiektyw nie ma perspektywy, to pojęcie nie dotyczy obiektywu. Przy założeniu, że jest idealnie rektalinearny, a tak sobie właśnie teoretyzujemy.
Ale ja piszę o całym kadrze.
--- Kolejny post ---
Inaczej, to jaką mamy perspektywę na zdjęciu, zależy od tego gdzie stoimy i jaki mamy obiektyw.
-
Ale to już wyżej ktoś napisał i w cytowanych ćwiczeniach jest.
Jeśli chcesz utrzymać ten sam kadr zmieniając ogniskową, musisz zmienić odpowiednio odległość od motywu i tym samym zmieniasz perspektywę.
Uwaga na boku: dla mnie cała ta dyskusja jest teoretyczna, bo fotografując patrzysz na motyw i jego miejsce w kadrze i przerysowania, które chcesz mieć lub nie na zdjęciu. Naciskając spust migawki, nikt się nie zastanawia nad matematycznym pojęciem perspektywy. Pewnie stąd wszystkie niezrozumienia i nieporozumienia.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Inaczej, to jaką mamy perspektywę na zdjęciu, zależy od tego gdzie stoimy i jaki mamy obiektyw.
Tylko gdzie stoimy. Obiektyw definiuje pole widzenia z danego miejsca, ale nie perspektywę w rozumieniu odwzorowania motywu na materiał światłoczuły = stosunki wielkości i zniekształcenia obiektów na zdjęciu.
-
Ale nie możesz porównać perspektywy kadru A i kadru B, czyli kadrów które są całkowicie inne w zależności od obiektywu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Uwaga na boku: dla mnie cała ta dyskusja jest teoretyczna, bo fotografując patrzysz na motyw i jego miejsce w kadrze i przerysowania, które chcesz mieć lub nie na zdjęciu. Naciskając spust migawki, nikt się nie zastanawia nad matematycznym pojęciem perspektywy. Pewnie stąd wszystkie niezrozumienia i nieporozumienia.
to prawda jest mocno teoretyczna, ale czasem zrozumienie prostych faktów się przydaje to dodatkowo zależy od typu fotografii, może jak ktoś filmuje bardziej konkretne to musi rozumieć co robi, ale ogólnie jeśli chce się zastosować efekty takie jak kompresja to warto wiedzieć jak powstają i co trzeba zrobić by je uzyskać, a nie opowiadać baśni.
to są absolutne podstawy warto wiedzić co się dzieje z kadrem jak przesuwamy sie w prawo czy w lewo lub do przodu albo do tyłu - po prostu lepsze kadry powstaną jak rozumiesz co robisz.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Ale nie możesz porównać perspektywy kadru A i kadru B, czyli kadrów które są całkowicie inne w zależności od obiektywu.
a niby dlaczego - jeśli kadr A jest wycinkiem kadru B to A ma taką samą perspektywę jak kadr B - czy twierdzisz że obcinając gotowy kadr możesz mu zmienić perspektywę? nożyczkami na odbitce? albo narzędziem crop w PS? naprawdę uważasz że zmieniasz perspektywę obcinając kadr?
-
Perspektywa z definicji jest cechą całego zdjęcia/obrazu a nie jego części/wycinków/zbioru wybranych pikseli
Jest przestrzeń przed aparatem i obiektyw zamienia ją na płaskie zdjęcie, patrzysz na to zdjęcie.
Patrzysz na zdjęcie i masz wrażenie :
- różnej głębi(np. różnej długości alejki) dla różnych ogniskowych obiektywu (różnej perspektywy)
- innych relacji przestrzennych pomiędzy obiektami dla teleobiektywu i innych dla obiektywu krótkoogniskowego. (innej perspektywy)
Właśnie dlatego obiektywy które "widzą" :
- mniej/wąsko
- lub więcej/szeroko
w różny sposób przekształcają przestrzeń na płaskie zdjęcie na matrycy o tym samym rozmiarze co widzimy patrząc na te (całe) zdjęcie.
Ale ta cała dyskusja sprowadza się do jednego prostego pytania (Ockhama).
Patrzysz na zdjęcie i widzisz czy nie widzisz różnicy pomiędzy zrobionym obiektywem krótkoogniskowym a zrobionym teleobiektywem.
Jeśli widzisz to znaczy że te obiektywy w różny sposób przekształcają przestrzeń na płaszczyznę zdjęcia co wg. definicja oznacza że mają różną perspektywę
I tyle
jp
-
zdjęcia zostały zrobione na ogniskowech 105,70,50,35,24 mm nie widze efektu że obiektywy
"w różny sposób przekształcają przestrzeń na płaskie zdjęcie"
zdjęcia na różnych ogniskowych wykonane z tego samego miejsca są zasadniczo identyczne nie widać aby przestrzeń przekształciła sie w różny sposób, nie zmieniają sie proporcje ani odległosci, nie zmienia się wrażenie 3d przestrzeni (wszystkie są płaskie jak diabli)
jeśli nie zmieniasz punktu z którego robisz zdjęcie to nie zmieniasz perspektywy dostajesz tylko mniejszy lub większy wycinek identycznej rzeczywistości w zależności od ustawionej ogniskowej - nic więcej żadnych tajemniczych efektów - zdjęcia są takie same więc nie ma mowy aby sprawiały inne wrażenie 3d - więc ta inna definicja perspektywy też nie działa - zdjęcia są identyczne.
czy obcinając zdjęcie photoshopem zmieniamy perspektywę? no śmiało napiszcie że zmieniamy :)
poniżej dowód, jeśli ktoś obserwuje owe mitologiczne różnice "w różnym przekształceniu przestrzeni" to proszę o pokazanie zdjęć (z góry uprzedam - tylko nie z dwóch różnych ryb bo to się nie liczy, swoją drogą mało kto ma dwie różne ryby więc jestem w miarę spokojny)
105mm
70mm
50mm
35mm
24mm
jak widać przestrzeń jest przekształcana tak samo - wiem nudne jak diabli ale taka jest rzeczywistość, jeśli ktoś to widzi inaczej to niech wrzuci zdjęcia to samo miejsce dwie ogniskowe i pokaże różnice w przekształceniu przestrzeni lub różnicę we wrażeniu trójwymiarowści.
rozumiem że mozna na ugruntowane od wielu lat pojęcie tworzyć nową definicję ale żeby tak na każde :mrgreen:
-
-
Przecież te zdjęcia są kompletnie inne. Wszak panta rhei, więc nie można zrobić dwóch identycznych zdjęć. Proponuję zatem w dalszych rozważaniach ująć i czwarty wymiar czasu. I spojrzeć na to z takiej perspektywy.
-
Czas jest bardzo ważny w perspektywie. Wpadnie szyszkofil i zetnie te drzewa. Cała perspektywa pójdzie się je...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
to proszę o pokazanie zdjęć (z góry uprzedam - tylko nie z dwóch różnych ryb bo to się nie liczy, swoją drogą mało kto ma dwie różne ryby więc jestem w miarę spokojny)
Akurat mam chwilowo dwie ryby, jedną rosyjską i jedną zoomowatą - czyli nieskończone morze możliwości - i aż mnie świerzbi... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
rozumiem że mozna na ugruntowane od wielu lat pojęcie tworzyć nową definicję ale żeby tak na każde
Na szczęście perspektywa to pojęcie matematyczne, a matematyka nie podlega interpretacji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Czas jest bardzo ważny w perspektywie. Wpadnie szyszkofil i zetnie te drzewa. Cała perspektywa pójdzie się je...
No właśnie! Albo przechodzić będzie sędzia jakiś i zajuma wszystko w okolicy i szlag trafi rozważania.
-
Albo będzie stała ławeczka i przeleci samolot z dziećmi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
A pokaż całe zdjęcia.
po co konkretnie? przecież chcesz porównać jak dwie ogniskowe odwzorowują przestrzeń tak widac lepiej.
uważasz że obcinanie nozyczkami zdjęcia albo w ps zmienia perspektywę? poważnie?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Akurat mam chwilowo dwie ryby, jedną rosyjską i jedną zoomowatą - czyli nieskończone morze możliwości - i aż mnie świerzbi... ;)
Na szczęście perspektywa to pojęcie matematyczne, a matematyka nie podlega interpretacji.
muszą mieć jeszcze inne odwzorowania z tego co pamiętam to ryba ciamcianga jest nietypowa ale która to nie pamiętam (pełnoklatkowa czy apsc) :mrgreen: więc nie powiem do którego ciamcianga co dobrać :)
e tam przecież mówimy o sztuce :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
pełna zgoda ale to już ajnsztajn wydedukował, a my na razie omawiamy fotografię klasyczną bez efektów relatywistycznych - do tego dojdziemy ale pozwólmy innym najpierw przyswoić fakty podstawowe
bez żartów panowie - było ciągle że alejka się inaczej odwzoruje na różnych ogniskowych, że będzie inny efekt 3D - sprawdziłem zrobiłem zdjęcia alejki bo pomyślałem że może drzewa jakoś wpływają na przestrzeń, może się przestrzeń skompresuje albo rozciągnie w alejce - ale nic takiego nie obserwuję, innego efektu 3D też nie obserwuję - zieleń widzę - może szkła innych firm :mrgreen: dają jakieś niestandardowe efekty mogę sprawdzić jeszcze nikona bo mam takie topowe i supernowoczesne bezlustro nikona tak nowoczesne że nawet wężyka nie podepniesz :mrgreen: ogólnie to sprawa jest poważna nie należy się śmiać tylko dalej eksplorowac temat :mrgreen:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
po co konkretnie?
Po to aby nie łączyć perspektywy z wycinkami kadru.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Po to aby nie łączyć perspektywy z wycinkami kadru.
ale ja nic nie łączę patrzę jak szkło odwzorowuje przestrzeń, żeby porównać muszę porównać tą samą przestrzeń - efekt ta sama przestrzeń jest odwzorowana tak samo i nie ma innego wrażenia 3D
nie chcę być nudny więc może powiedz czy uważasz że obcinając zdjęcie nożyczkami zmieniam perspektywę? i bedę miał jasność, jeśli widzisz na zdjęciach coś innego to po prostu pokaż zdjęcia może ja tez zobaczę :mrgreen: ale najpierw o tej perspektywie i nożyczkach proszę
-
Ok, to nie są zdjęcia robione tymi ogniskowymi co opisałeś. Udowodnij teraz że jest inaczej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Ok, to nie są zdjęcia robione tymi ogniskowymi co opisałeś. Udowodnij teraz że jest inaczej.
w ten sposób to się możemy bawić do końca swiata lub jeden dzień dłużej - jeśli uważasz że kłamię to będziesz musiał zrobić zdjęcia i sprawdzic sam - zrób zdjęcia wstaw na forum pokaż że jest inaczej skoro jest (ale jak chcesz się bawić to mam rawy z exifem, jpegi z exifem - mogę zawsze mogę komuś wysłać - wybierz kogoś z tych trzech ostatnich użytkowników w wątku - jak będzie miał ochotę to mu wyślę mailem i on potwierdzi czy te zdjęcia to te zdjęcia)
co ze zmianą perspektywy przez obcięcie zdjęcia nożyczkami :)? bo nadal nie wiem czy to zmienia perspektywe czy nie zmienia?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Przecież te zdjęcia są kompletnie inne. Wszak panta rhei, więc nie można zrobić dwóch identycznych zdjęć. Proponuję zatem w dalszych rozważaniach ująć i czwarty wymiar czasu. I spojrzeć na to z takiej perspektywy.
zasadniczo to masz rację bo uwierzyłem że 24-105 jest parafokalny lub prawie parafokalny ale prawie robi dużą różnicę w obrazku i w kasie też - na szczęście na forum tego nie widać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Po takim wpisie zostaje zaproponować Ci założenie strony o "Perspektywicznej teorii spiskowej".
-
Jakie to typowe :) A wystarczy wrzucić oryginalne zdjęcia, ale ich nie zobaczymy. Ktoś kto zadał sobie trudu z tak precyzyjnym kadrowaniem, teraz już czasu nie znajdzie, czy się mylę ?
--- Kolejny post ---
Internet przestanie działać, awaria dysku, karty, komputera. Urodziny cioci.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Po takim wpisie zostaje zaproponować Ci założenie strony o "Perspektywicznej teorii spiskowej".
Tylko podziel się rzetelnymi materiałami. A nie "mam ale nie dam", czy "zrób sobie sam".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Jakie to typowe :) A wystarczy wrzucić oryginalne zdjęcia, ale ich nie zobaczymy. Ktoś kto zadał sobie trudu z tak precyzyjnym kadrowaniem, teraz już czasu nie znajdzie, czy się mylę ?
--- Kolejny post ---
Internet przestanie działać, awaria dysku, karty, komputera. Urodziny cioci.
--- Kolejny post ---
Tylko podziel się rzetelnymi materiałami. A nie "mam ale nie dam", czy "zrób sobie sam".
następnym razem robię film dokumentujący i postaram się o notarialne poświadczenie zdjęć.
wybierz kogoś :) może być leon007 :mrgreen:
zdjęcia nikogo nie przekonają (one nie mają znaczenia liczy się tylko wewnętrzne przekonanie a zdjęcia jak nie pasują to tym gorzej dla zdjęć), do dzisiaj są ludzie twierdzący że ziemia jest płaska pomimo wielu zdjęć z orbity :) - i masz rację trochę czasu mi to zabrało.
-
Ja "Twoich" dowodów nie muszę udowadniać. Wystarczy mi już "Twoje" podejście. Udowodniłeś "coś" czego nie chcesz już "potwierdzić". Tyle w temacie.
-
no i tym sposobem wróciliśmy do swoich stanowisk :) (znaczy ja do niczego nie wracałem) to również internetowy standard, wiedziałem że zdjęcia nikogo nie przekonają - jeśli fakty nie pasują do wyznawanej teorii to tym gorzej dla faktów - napiszę jeszcze raz to co napisałem w poście ze zdjęciami jak ktoś widzi inne odwzorowanie rzeczywistości czy inny efekt 3D na zdjęciach robionych różną ogniskową z tego samego miejsca to niech to pokaże na zdjęciach - i to by było na tyle - chwilowo spadam bo co prawda nie imieniny i nie cioci ale impreza (kolejna) się szykuje i z okazji wczorajszego święta wszystkim janom dobrego światła życzę.
-
Przecież to chyba oczywiste, ze zmiana ogniskowej przy braku zmiany pozycji fotografującego nie zmieni perspektywy?
-
Z tego samego miejsca, różne ogniskowe.
patrząc na całe zdjęcia :
- masz wrażenie różnej głębi, różnej odległości do lasu ? (definicja perspektywy)
- widzisz że w różny sposób przedstawiają przestrzeń na dwuwymiarowym zdjęciu ? (definicja perspektywy)
Nie że wytniesz, pomalujesz, podejdziesz.
Patrzysz jak obiektyw o dane ogniskowej przedstawił przestrzeń na dwuwymiarowym zdjęciu.
I gdy tam stałem, to na żadnym zdjęciu nie wygląda tak jak "gołym" okiem.
A oko ma kat widzenie prawie 180 stopni, więcej niż obiektyw 16mm.
Wyglądało jak "pomiędzy" obiektywami 35mm a 75mm
jp
-
Perspektywa się nie zmieniła. To Ty dokonałeś przycięcia widzianego obrazu zmieniając ogniskową.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Perspektywa się nie zmieniła. To Ty dokonałeś przycięcia widzianego obrazu zmieniając ogniskową.
Czy możesz przyjąć do wiadomości
a.
że definicje perspektywy (w obszarze naszej dyskusji) to :
- sposób wywoływania wrażenia głębi na zdjęciu
- sposób odwzorowania przestrzeni na zdjęciu
b.
masz zdjęcie z różnych ogniskowych i :
- masz różne wrażenia głębi
- widzisz że w różnych sposób są przedstawione relacje przestrzenne
czy też nie możesz przyjąć tego do wiadomości ?
jp
PS
A obiektywem 16mm dokonałem rozcięcia ?
-
Nie mogę przyjąć, bo nie mam w zwyczaju zgadzać się z wypisywanymi przez kogoś farmazonami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Czy możesz przyjąć do wiadomości
masz zdjęcie z różnych ogniskowych i :
- masz różne wrażenia głębi
- widzisz że w różnych sposób są przedstawione relacje przestrzenne
czy też nie możesz przyjąć tego do wiadomości ?
Ja nie mogę. I co mi zrobisz?
Przysłowia ludowe mówią:
"Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". Tłumaczenie dla opornych: widzenie zależy od punktu, w którym siedzi obserwator.
Inne powiedzenie:
"Spójrz na to z mojej perspektywy". Tłumaczenie dla opornych: Rusz d...pe, chodź (do mojego punktu x,y,z) i zobacz, jak ja to widze.
Ogniskowe to rozchylanie klapek na oczach konia. Przy tej samej f rzecz jasna, bo zmiana f wiele wywraca w widzeniu płaskiej fotografii. Pojmujesz to Janie?
Może kiedyś wejdzie ustawa, żeby widzieć świat jak Jan P. Na razie na szczeście nikt jej nie podpisał. Znaczy nikomu nie kazano podpisać.
-
Zdjęcia kolegi jaś pokazane kilka postów wczesniej dobrze obrazują problem. Jeżeli ktoś na tej podstawie ma dalej lukę w rozumieniu, to polecam powrót do szkoły podstawowej. Tam na zajęciach nauczania początkowego każdy musiał kiedyś narysować drogę i drzewka przy niej, a pani tłumaczyła co to perspektywa. I do tego naprawdę nie potrzeba filozofii Jana Pawlaka, który kazdy najprostszy problem komplikuje do momentu, w ktorym sam przestaje go rozumieć (i wtedy czyta co mu napisali w DxO).
--- Kolejny post ---
PS.
Eberloth powyżej perfekcyjnie opisał natomiast na czym polega zmiana ogniskowej ( "rozchylanie klapek konia").
Jezeli koń jest ślepy, to nie powinien brać udziału w testach, chyba ze dotyczą ogniskowej 0mm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Z tego samego miejsca, różne ogniskowe.
jp
Ale po co się trudziłeś zmieniając obiektywy? Ten sam efekt uzyskałbyś kadrując dowolnie jedno zdjęcie z szerokiego kąta.
Według Ciebie przecież nożyczki zmieniają perspektywę tak samo jak zmiana ogniskowej. To akurat jest prawda. Tak samo, czyli wcale. :p
Dodanie alejki do zdjęcia konia przy domu i zmniejszenie całości zmienia "perspektywę" w sensie potocznym, bo informuje bwzpośrednio odbiorcę zdjęcia, gdzie stał fotograf. Tylko że fotograf stał tam tak czy inaczej i dlatego i koń i dom i Stasiek i drzewo wyglądają tak samo.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
I gdy tam stałem, to na żadnym zdjęciu nie wygląda tak jak "gołym" okiem.
A oko ma kat widzenie prawie 180 stopni, więcej niż obiektyw 16mm.
Wyglądało jak "pomiędzy" obiektywami 35mm a 75mm
jp
Oko nie ma naprawdę kąta widzenia prawie 180 stopni. Jakiekolwiek szczegóły są zupełnie niewidoczne na peryferiach, np. rozpoznanie twarzy jest niemożliwe poza wycinkiem, na którym skupiony jest wzrok. Trzeba specjalnie o tym myśleć, żeby nawet sobie zdać sprawę, że coś tam widzimy poza tym kątem zblizonym do ~odpowiednika 50 mm/FF.
Kąta widzenia oka nie da się dokładnie określić, bo przejście między peryferyjnym widzeniem i widzeniem centralnym, (gdzie możemy nawet czytać tekst) jest płynne. Po prostu dostrzega się stopniowo coraz więcej szczegółów ku środkowi. W dodatku oko cały czas skanuje a mózg tworzy z wycinków jeden obraz, czyli mamy wrażenie, że widzimy szerszy kąt. Natomiast oglądając z normalnej odległości zdjęcie zrobione rybim okiem możemy jednocześnie ogarnąć to, co w rzeczywistości obejmowało prawie 180 stopni.
Zakładając, że w wizjerze kadr widać pod podobnym kątem jak potem ogląda się zdjęcie, ogniskowa zblizona do oka to ta, która daje obraz tej samej wielkosci co rzeczywistość (np. widziana jednoczesnie drugim okiem).
-
Rozumiem więc że dyskusja na ten temat nie ma sensu, nie widzisz że piszemy o czymś innym.
Nie uznajesz że :
a.
- albo definicja_1 perspektywa to sposób wywoływania wrażenia głębi na dwuwymiarowym zdjęciu
- albo nie masz wrażenia różnej głębi (odległości do lasu) na tych zdjęciach z tego samego miejsca i obiektywami o różnej ogniskowej
b.
- albo że definicja_2 perspektywa to sposób przedstawiania przestrzeni na zdjęciu
- albo nie rozróżniasz czy zdjęcie zostało zrobione obiektywem krótkoogniskowym czy też teleobiektywem.
I jak już kilkakrotnie pisałem "byłem uczony" metody odwzorowania figur geometrycznych na płaszczyźnie za pomocą prostych rzutujących, w niej zmienić relacje między wielkościami obiektów na płaszczyźnie (perspektywę) można tylko przez zmianę odległości fotografowania.
I oczywistym jest że wykadrowywując ze zdjęcia krótkoogniskowego "środek" dostaje się "to samo" co obiektywem o dłuższej ogniskowej.
jp
PS.
A sprawa jest bardzo prosta .
1. masz wrażenie różnej głębi (odległości od lasu) patrząc na te zdjęcia czy też nie masz ?
2. patrząc na zdjęcie rozróżniasz czy zostało zrobione obiektywem krótkoogniskowym czy też teleobiektywem czy nie rozróżniasz ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
I jak już kilkakrotnie pisałem "byłem uczony"
Być uczonym a nauczyć się, to niestety pojęcia rozłączne.
-
Żeby temat perspektywy zamknąć polecam do przeczytania:
https://www.szerokikadr.pl/poradnik/...warto-wiedziec
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Kiedyś były podręczniki pisane (głównie) przez wykładowców przedmiotów na uczelniach.
Teraz w necie jest sporo różnych informacji, ja Ci polecam np.
Perspektywa w fotografii, dwa znaczenia
Teraz trzeba jednak weryfikować, w "naszym przypadku" co oznacza dane pojęcie, jaki jest jego zakres oraz być w nim "w zgodzie".
Tutaj mamy prosto, jeśli masz wrażenie różnej głębi na zdjęciach, jeśli rozróżniasz czy zdjęcie zrobione krótkoogniskowym czy teleobiektywem i skoro takie są definicje to trzeba się zgodzić że obiektywy o różnej ogniskowej w różny sposób przekształcają przestrzeń, mają różną perspektywę
Inaczej będziemy mieć dowody i wierzyć że np. statystyka kłamie a zaćmienie słońca to gniew bogów.
jp
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
..i skoro takie są definicje to trzeba się zgodzić że obiektywy o różnej ogniskowej w różny sposób przekształcają przestrzeń, mają różną perspektywę.
jp
Jawne herezje wypisujesz tutaj, w które sam nie wierzysz...
Każdy obiektyw rektilinearny (bez zniekształceń, czyli z perfekcyjnie geometrycznie skorygowaną optyką) przekształca przestrzeń identycznie tak samo bez względu na ogniskową. W tym obiektyw otworkowy.
A propos, jaką perspektywę według Ciebie ma dziurka? Szerokokątną czy wąskokątną? Jak przekształca przestrzeń? Jak 16 mm czy jak 1200 mm czy coś pomiędzy? :D