Ok, to nie są zdjęcia robione tymi ogniskowymi co opisałeś. Udowodnij teraz że jest inaczej.
Ok, to nie są zdjęcia robione tymi ogniskowymi co opisałeś. Udowodnij teraz że jest inaczej.
w ten sposób to się możemy bawić do końca swiata lub jeden dzień dłużej - jeśli uważasz że kłamię to będziesz musiał zrobić zdjęcia i sprawdzic sam - zrób zdjęcia wstaw na forum pokaż że jest inaczej skoro jest (ale jak chcesz się bawić to mam rawy z exifem, jpegi z exifem - mogę zawsze mogę komuś wysłać - wybierz kogoś z tych trzech ostatnich użytkowników w wątku - jak będzie miał ochotę to mu wyślę mailem i on potwierdzi czy te zdjęcia to te zdjęcia)
co ze zmianą perspektywy przez obcięcie zdjęcia nożyczkami? bo nadal nie wiem czy to zmienia perspektywe czy nie zmienia?
--- Kolejny post ---
zasadniczo to masz rację bo uwierzyłem że 24-105 jest parafokalny lub prawie parafokalny ale prawie robi dużą różnicę w obrazku i w kasie też - na szczęście na forum tego nie widać.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 25-06-2017 o 13:49
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Jakie to typoweA wystarczy wrzucić oryginalne zdjęcia, ale ich nie zobaczymy. Ktoś kto zadał sobie trudu z tak precyzyjnym kadrowaniem, teraz już czasu nie znajdzie, czy się mylę ?
--- Kolejny post ---
Internet przestanie działać, awaria dysku, karty, komputera. Urodziny cioci.
--- Kolejny post ---
Tylko podziel się rzetelnymi materiałami. A nie "mam ale nie dam", czy "zrób sobie sam".
następnym razem robię film dokumentujący i postaram się o notarialne poświadczenie zdjęć.
wybierz kogośmoże być leon007
zdjęcia nikogo nie przekonają (one nie mają znaczenia liczy się tylko wewnętrzne przekonanie a zdjęcia jak nie pasują to tym gorzej dla zdjęć), do dzisiaj są ludzie twierdzący że ziemia jest płaska pomimo wielu zdjęć z orbity- i masz rację trochę czasu mi to zabrało.
Jestem szumofobem
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Ja "Twoich" dowodów nie muszę udowadniać. Wystarczy mi już "Twoje" podejście. Udowodniłeś "coś" czego nie chcesz już "potwierdzić". Tyle w temacie.
no i tym sposobem wróciliśmy do swoich stanowisk(znaczy ja do niczego nie wracałem) to również internetowy standard, wiedziałem że zdjęcia nikogo nie przekonają - jeśli fakty nie pasują do wyznawanej teorii to tym gorzej dla faktów - napiszę jeszcze raz to co napisałem w poście ze zdjęciami jak ktoś widzi inne odwzorowanie rzeczywistości czy inny efekt 3D na zdjęciach robionych różną ogniskową z tego samego miejsca to niech to pokaże na zdjęciach - i to by było na tyle - chwilowo spadam bo co prawda nie imieniny i nie cioci ale impreza (kolejna) się szykuje i z okazji wczorajszego święta wszystkim janom dobrego światła życzę.
Jestem szumofobem
Przecież to chyba oczywiste, ze zmiana ogniskowej przy braku zmiany pozycji fotografującego nie zmieni perspektywy?
Z tego samego miejsca, różne ogniskowe.
patrząc na całe zdjęcia :
- masz wrażenie różnej głębi, różnej odległości do lasu ? (definicja perspektywy)
- widzisz że w różny sposób przedstawiają przestrzeń na dwuwymiarowym zdjęciu ? (definicja perspektywy)
Nie że wytniesz, pomalujesz, podejdziesz.
Patrzysz jak obiektyw o dane ogniskowej przedstawił przestrzeń na dwuwymiarowym zdjęciu.
I gdy tam stałem, to na żadnym zdjęciu nie wygląda tak jak "gołym" okiem.
A oko ma kat widzenie prawie 180 stopni, więcej niż obiektyw 16mm.
Wyglądało jak "pomiędzy" obiektywami 35mm a 75mm
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 25-06-2017 o 15:19
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Perspektywa się nie zmieniła. To Ty dokonałeś przycięcia widzianego obrazu zmieniając ogniskową.