Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 147

Wątek: Ostrość zdjęć na APS-C + ustawienia światła

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Ostrość zdjęć na APS-C + ustawienia światła

zdjęcia zostały zrobione na ogniskowech 105,70,50,35,24 mm nie widze efektu że obiektywy

"w różny sposób przekształcają przestrzeń na płaskie zdjęcie"

zdjęcia na różnych ogniskowych wykonane z tego samego miejsca są zasadniczo identyczne nie widać aby przestrzeń przekształciła sie w różny sposób, nie zmieniają sie proporcje ani odległosci, nie zmienia się wrażenie 3d przestrzeni (wszystkie są płaskie jak diabli)

jeśli nie zmieniasz punktu z którego robisz zdjęcie to nie zmieniasz perspektywy dostajesz tylko mniejszy lub większy wycinek identycznej rzeczywistości w zależności od ustawionej ogniskowej - nic więcej żadnych tajemniczych efektów - zdjęcia są takie same więc nie ma mowy aby sprawiały inne wrażenie 3d - więc ta inna definicja perspektywy też nie działa - zdjęcia są identyczne.

czy obcinając zdjęcie photoshopem zmieniamy perspektywę? no śmiało napiszcie że zmieniamy

poniżej dowód, jeśli ktoś obserwuje owe mitologiczne różnice "w różnym przekształceniu przestrzeni" to proszę o pokazanie zdjęć (z góry uprzedam - tylko nie z dwóch różnych ryb bo to się nie liczy, swoją drogą mało kto ma dwie różne ryby więc jestem w miarę spokojny)

105mm

70mm

50mm

35mm

24mm

jak widać przestrzeń jest przekształcana tak samo - wiem nudne jak diabli ale taka jest rzeczywistość, jeśli ktoś to widzi inaczej to niech wrzuci zdjęcia to samo miejsce dwie ogniskowe i pokaże różnice w przekształceniu przestrzeni lub różnicę we wrażeniu trójwymiarowści.

rozumiem że mozna na ugruntowane od wielu lat pojęcie tworzyć nową definicję ale żeby tak na każde
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 25-06-2017 o 11:11
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony

A pokaż całe zdjęcia.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Przecież te zdjęcia są kompletnie inne. Wszak panta rhei, więc nie można zrobić dwóch identycznych zdjęć. Proponuję zatem w dalszych rozważaniach ująć i czwarty wymiar czasu. I spojrzeć na to z takiej perspektywy.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Czas jest bardzo ważny w perspektywie. Wpadnie szyszkofil i zetnie te drzewa. Cała perspektywa pójdzie się je...
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    to proszę o pokazanie zdjęć (z góry uprzedam - tylko nie z dwóch różnych ryb bo to się nie liczy, swoją drogą mało kto ma dwie różne ryby więc jestem w miarę spokojny)
    Akurat mam chwilowo dwie ryby, jedną rosyjską i jedną zoomowatą - czyli nieskończone morze możliwości - i aż mnie świerzbi...

rozumiem że mozna na ugruntowane od wielu lat pojęcie tworzyć nową definicję ale żeby tak na każde
    Na szczęście perspektywa to pojęcie matematyczne, a matematyka nie podlega interpretacji.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Czas jest bardzo ważny w perspektywie. Wpadnie szyszkofil i zetnie te drzewa. Cała perspektywa pójdzie się je...
    No właśnie! Albo przechodzić będzie sędzia jakiś i zajuma wszystko w okolicy i szlag trafi rozważania.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Albo będzie stała ławeczka i przeleci samolot z dziećmi.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    A pokaż całe zdjęcia.
    po co konkretnie? przecież chcesz porównać jak dwie ogniskowe odwzorowują przestrzeń tak widac lepiej.

uważasz że obcinanie nozyczkami zdjęcia albo w ps zmienia perspektywę? poważnie?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Akurat mam chwilowo dwie ryby, jedną rosyjską i jedną zoomowatą - czyli nieskończone morze możliwości - i aż mnie świerzbi...

Na szczęście perspektywa to pojęcie matematyczne, a matematyka nie podlega interpretacji.
    muszą mieć jeszcze inne odwzorowania z tego co pamiętam to ryba ciamcianga jest nietypowa ale która to nie pamiętam (pełnoklatkowa czy apsc) więc nie powiem do którego ciamcianga co dobrać

e tam przecież mówimy o sztuce

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    pełna zgoda ale to już ajnsztajn wydedukował, a my na razie omawiamy fotografię klasyczną bez efektów relatywistycznych - do tego dojdziemy ale pozwólmy innym najpierw przyswoić fakty podstawowe

bez żartów panowie - było ciągle że alejka się inaczej odwzoruje na różnych ogniskowych, że będzie inny efekt 3D - sprawdziłem zrobiłem zdjęcia alejki bo pomyślałem że może drzewa jakoś wpływają na przestrzeń, może się przestrzeń skompresuje albo rozciągnie w alejce - ale nic takiego nie obserwuję, innego efektu 3D też nie obserwuję - zieleń widzę - może szkła innych firm dają jakieś niestandardowe efekty mogę sprawdzić jeszcze nikona bo mam takie topowe i supernowoczesne bezlustro nikona tak nowoczesne że nawet wężyka nie podepniesz ogólnie to sprawa jest poważna nie należy się śmiać tylko dalej eksplorowac temat .
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 25-06-2017 o 13:12
    Jestem szumofobem
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony

po co konkretnie?
    Po to aby nie łączyć perspektywy z wycinkami kadru.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Po to aby nie łączyć perspektywy z wycinkami kadru.
    ale ja nic nie łączę patrzę jak szkło odwzorowuje przestrzeń, żeby porównać muszę porównać tą samą przestrzeń - efekt ta sama przestrzeń jest odwzorowana tak samo i nie ma innego wrażenia 3D

nie chcę być nudny więc może powiedz czy uważasz że obcinając zdjęcie nożyczkami zmieniam perspektywę? i bedę miał jasność, jeśli widzisz na zdjęciach coś innego to po prostu pokaż zdjęcia może ja tez zobaczę ale najpierw o tej perspektywie i nożyczkach proszę
    Jestem szumofobem

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów