-
Odp: Czy warto wymienić 7D na 6D
Czytam ten wątek od samego początku i jestem zdumiony Koledzy argumentacją. W związku z tym mam serdeczną prośbę do wszystkich , którzy użyli słowa "przepaść" w odniesieniu do obrazka.
Pokażcie proszę na posiadanym materiale co tak naprawdę chcecie przez to słowo wyrazić. IMHO różnica pomiędzy cropem i FF jest i zawsze była, ale w wielu sytuacjach nie mająca większego znaczenia. Bardzo lubię wyraziste portrety z fajnym bokehem.
Używam na co dzień z równą przyjemnością 5DII i 7D. Obydwie puszki dają sporo satysfakcji choć w różnych sytuacjach. Często obrazki różnią się od siebie, ale nie w sposób znaczący. Osobom, którym upatrują w tym "magii" zazdroszczę :)
-
zaraz ci napiszą ze masz głupawkę noworoczna albo czy widziałeś obrazek z FF
bo to przecież różnica w obrazku to nie tylko przepaść ale cały wielki kanion
magia panie czysta magia
-
Pewnie tak nie napiszą, bo tak się składa, że użytkuję obydwa formaty równocześnie :)
Jednak słowo magia i przepaść zbyt często są nadużywane na tym Forum i staje się to irytujące.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Pewnie tak nie napiszą, bo tak się składa, że użytkuję obydwa formaty równocześnie :)
Jednak słowo magia i przepaść zbyt często są nadużywane na tym Forum i staje się to irytujące.
Słowa "magia" nie użyłem, "przepaść" była użyta w odniesieniu do tego jak bardzo rozmyte tło daje crop vs FF.
Oczywiście nie w każdej sytuacji silne rozmycie tła jest pożądane i czasem bywa wręcz nadużywane.
Różnica w rozmyciu to fakt niezaprzeczalny i chyba tylko ślepy tego nie widzi.
Ze względu na analogowy charakter jedynego mojego full frame'a (:oops:) nie jestem w stanie służyć przykładem.
-
@up - dokladnie. Jest taki topic na optycznych, ff vs crop przyklady przewagi (czy jakos tak) i jakos nikt tam nie potrafi namacalnie pokazac tej przepasci.
Na 6D lepsze iso - 7D 8fps'ow - tak na maxa uproszczone.
-
No przecież napisałem że lubię fajny bokeh, stąd posiadam 5D MKII a ślepy nie jestem chyba ( tak twierdzi lekarz medycyny pracy ).
Jednak zdjęcia z 7D są równie fajne i przepaści nie widać. Może dlatego, ze nie często bywam w górach z braku czasu :(
6D nie posiadam, choć używałem sporadycznie, ale póki co nie jestem przekonany do zmian. Chyba, że trafi się jakaś okazja :)
Jestem po prostu bardzo ciekaw co Koledzy określają słowami magia i przepaść i nie daje to mi spokoju. Nie zamierzam się z tego wyśmiewać, tylko zrozumieć sens.
Kiedyś wszyscy uważali, że 5D to super puszka dająca obrazek magiczny i nagle cisza ............... i wszyscy wyprzedają, ale nie wiadomo dlaczego.
-
Mam 7D i szczerze mówiąc gdyby tylko finanse na to pozwoliły, to zamieniłbym na FF, z tymże na MKIII ;). Z drugiej strony jedyne co mnie tak naprawdę do FF ciągnie, to wysokie użyteczne ISO, bo w 7D tak powyżej 1600 nie ma co wychodzić. Reszta spraw to już margines, chociaż nie twierdzę, że obrazek z FF nie jest ładniejszy :)
-
Jedynie magia i przepaść mogą uzasadnić kolejne wydatki. :)
Co do FF jest duża i łatwo widoczna różnica w wizjerach. I stałki nie są cropowane. Bo zoomy mają swoje odpowiedniki. Stalki nie. Zamiast 50 trzeba kupić 35, które jest droższe. Zamiast 35 trzeba 24 które jest jeszcze droższe. A 16 mm 1.4 ni ma. :) I właściwie tyle w temacie. Do ptaków, sportu i samolotów to milej chyba mieć ten 1,6 crop. Zawsze bliżej.
-
ale jest 14 ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Do ptaków, sportu i samolotów to milej chyba mieć ten 1,6 crop. Zawsze bliżej.
true
-
Ja między cropem a ff widzę największa różnicę podczas obróbki . Można dużo więcej zrobić z obrazem, kolorami itd itd.. Obrazek z 6D jest bardziej plastyczny. Może właśnie Ci bardziej zaawansowani fotografowie widza mniejsza różnicę bo robią lepsze zdjęcia na wyjściu i musza mniej potem grzebać się w ps-ach lr-ach i innych programach z suwaczkami. Ja nie mam jeszcze opanowanej jakiejś super techniki i mi matryca z 6d pozwala naprawić o wiele więcej błędów niż cropowa. Mniej szumi, mogę więcej wydobyć ze świateł i cieni mogę podnieść sobie iso do 6400 że by mieć krótsze czasy i mieć pewność że zdjęcie nie będzie poruszone. A więc jak koledzy wyżej zależy co dla kogo. A co do słowa magia to sie nie wypowiem to chyba bardzo subiektywne odczucie i każdy inaczej patrzy na swoje i innych zdjęcia i co innego uznaje za magię. Dla mnie magia to fotki z średniego formatu, analogi ( lubię czasami popatrzeć w sieci co ludziska wyczarowują tymi sprzętami ). Nawet stare zdjęcia z zenita mają dla mnie czasami więcej magii niż te z 5dmIII i 85 1,2 L.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
No przecież napisałem że lubię fajny bokeh, stąd posiadam 5D MKII a ślepy nie jestem chyba ( tak twierdzi lekarz medycyny pracy ).
Jednak zdjęcia z 7D są równie fajne i przepaści nie widać.
Może masz nieodpowiednią szklarnię żeby to właściwie ocenić?
Spróbuj podrobić obrazek z 24/1.4 na cropie (pełna dziura, odległość ostrzenia do +/- 2m).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
I stałki nie są cropowane. Bo zoomy mają swoje odpowiedniki. Stalki nie.
.
Dosc pokretne to Twoje tlumaczenie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Do ptaków, sportu i samolotów to milej chyba mieć ten 1,6 crop. Zawsze bliżej.
Blizej to napewno nie, razcej ciasniej :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Spróbuj podrobić obrazek z 24/1.4 na cropie (pełna dziura, odległość ostrzenia do +/- 2m).
no ale zakładający temat ma 50 1.4 wiec jaka różnicę on zobaczy po kupnie 6d?????
o tym jest ten temat a nie fantazjowanie o elkach
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ale jest 14 ;)
true
Zdjęcie z ff możesz kropować uzyskując to samo. Notabene m.in w D610 masz funkcję cropowania w puszce na dx :-P
Jeden z userów pokazywał zdjęcia z aps-c i wykropowane z ff .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
no ale zakładający temat ma 50 1.4 wiec jaka różnicę on zobaczy po kupnie 6d?????
Brzegi będzie miał bardziej rozmyte na FF. Tych rozmytych brzegów z FF na cropie nie będzie miał wcale :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Może masz nieodpowiednią szklarnię żeby to właściwie ocenić?
Otóż to Merde, ludzie wypisują słowa innych i tyle. Pokazanie zdjęcia 1:1 to jedno, a wykonanie sesji na cropie i ff i porównanie to jest różnica na + dla ff według mnie.
-
poszedłem do łazienek z 7d i 5dmk2
zdjęcia robiłem 24-105 i 70-200 2.8
na pierwszy rzut oka różnice niezauważalne, jakby z ff trochę ładniejsze
nie ma przepasci jest trochę ładniejszy obrazek
co chwila ktoś w jakimś temacie zauważa ze najważniejszy jest obiektyw po czym w takim temacie każdy by zmieniał body. po co????
moim zdaniem w tym przypadku nie ma to sensu
i nie mam głupawki;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
Otóż to Merde, ludzie wypisują słowa innych i tyle. Pokazanie zdjęcia 1:1 to jedno, a wykonanie sesji na cropie i ff i porównanie to jest różnica na + dla ff według mnie.
Skoro Kolego tak twierdzisz, to pokaż nam te różnicę na + na jakimś konkretnym przykładzie.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
poszedłem do łazienek z 7d i 5dmk2
zdjęcia robiłem 24-105 i 70-200 2.8
na pierwszy rzut oka różnice niezauważalne, jakby z ff trochę ładniejsze
nie ma przepasci jest trochę ładniejszy obrazek
co chwila ktoś w jakimś temacie zauważa ze najważniejszy jest obiektyw po czym w takim temacie każdy by zmieniał body. po co????
moim zdaniem w tym przypadku nie ma to sensu
i nie mam głupawki;)
Z ust mi Kolega wyjął podsumowanie, lepiej bym tego nie ujął. Skoro kupno stałki klasy L za sporą kasę nie wchodzi w rachubę, to jak zobaczyć różnicę ???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
o tym jest ten temat a nie fantazjowanie o elkach
Żadnej, zupełnie żadnej. Przecież nie da się zauważyć, że teraz ten tani plastik-fantastik będzie mu dawał obrazek podobny do tego, co na cropie dałby +/- 32/0.9 ;-)
-
ok,jakaś zauważy tylko czy warto za dać więcej 2-3k?
-
Cytat:
Do łazienek możesz iść i z komórką. :P Efekt będzie podobny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
A czy warto w ogóle kupować lustrzankę w dobie iPhonów?
-
Merde, zauważ, że 50/1,4 za swoje 1400zł nowy to nie taki plastik / fantastik. Dla wielu to może być marzenie posiadania fajnego szkła. Nie każdy ma tyle pieniędzy, żeby kupić eLę 5-6K ZŁ.
Często ludzie kupują 6D za ostatni grosz, bo ktoś napisał na forum, że robi magiczne zdjęcia. Nawiasem mówiąc to samo 6D w momencie premiery oceniane na wielu forach jako dno, glony i wodorosty. Co się zatem zmieniło od tamtej pory ???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Co się zatem zmieniło od tamtej pory ???
Piszący to nie mieli nigdy go w reku. Po premierze ludzie zaczęli kupować sprawdzać i okazało się że jest jednak inaczej :) Af nie jest taki zły matryca okazała się dla nie których lepsza od 5dmIII. wifi gps psioczenie było a po co to . Ale jak zaczęto z tego korzystać to się okazuje że jest całkiem przydatne. Wielkość waga. Na wycieczki najlepsze ff .
-
mamy pytanie(konkretne) i znamy stan posiadania(konkretne)
dla mnie nie warto
ton prawda iphony robią b ładne foty
-
Być może dla pytającego lepszym rozwiązaniem będzie za różnice w cenie dokupić fajne szkło. Uogólniać nie można czy warto zmieniać czy nie bo wiadomo jak jest . Dla każdego co innego. Możecie podac jakąś stronkę gdzie bez rejestrowania można wrzucić rawa? Kliknę zaraz dwa zdjęcia cropem i ff tym samym szkłem i na tych samych ustawieniach . Może komuś się przyda takie małe porównanie w tym wątku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Merde, zauważ, że 50/1,4 za swoje 1400zł nowy to nie taki plastik / fantastik. Dla wielu to może być marzenie posiadania fajnego szkła. Nie każdy ma tyle pieniędzy, żeby kupić eLę 5-6K ZŁ.
Często ludzie kupują 6D za ostatni grosz, bo ktoś napisał na forum, że robi magiczne zdjęcia.
Nie rozumiem dlaczego cały czas patrzysz przez pryzmat kasy.
Zresztą ogólnie takie rozważanie nie ma sensu, bo każdy obiektyw pod FF będzie rysował inaczej (czasem lepiej, czasem wyjdą jego niedoskonałości w rogach) niż na cropie.
Jak kogoś nie stać na L-ki, może je zastąpić plasticzakami typu 35/2 albo Sigmą.
Lepiej mieć 200 KM pod maską niż silnik 1 litrowy w gazie, chociaż do jazdy po mieście ten drugi wystarczy i różnicy nie widać.
Różnica polega na tym, że mając 200 KM możesz na autostradzie depnąć, a tym drugim... no cóż.
Tutaj jest analogicznie - mając FF możesz przymknąć przysłonę kiedy masz na to ochotę i sytuacja zdjęciowa wymaga. Mając cropa za diabły jej bardziej nie otworzysz.
Tak, wiem - zawsze w takich wątkach kończy się na analogiach samochodowych :-)
Cytat:
Nawiasem mówiąc to samo 6D w momencie premiery oceniane na wielu forach jako dno, glony i wodorosty. Co się zatem zmieniło od tamtej pory ???
Może to, że oceny były wyłącznie na podstawie specyfikacji w internecie?
-
Ja patrzę na to przez pryzmat ceny jak każdy normalny człowiek. Stać Cię na szastanie forsą to tylko Merde pogratulować.
Niemniej jednak rozpatrujemy tutaj konkretne realne podejście do zakupu, z którego wynika, że pytający raczej nie dysponuje większą gotówką.
Stąd takie a nie inne wątpliwości co do zasadności zmiany 7D na 6D. Po co ma się Kolega nam rozczarować ?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Być może dla pytającego lepszym rozwiązaniem będzie za różnice w cenie dokupić fajne szkło. .
To bardzo dobra propozycja mogąca wiele wnieść do wyglądu ew. zdjęć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Ja patrzę na to przez pryzmat ceny jak każdy normalny człowiek. Stać Cię na szastanie forsą to tylko Merde pogratulować.
Znów wnioski wyjęte z... Do twojej wiadomości: mam starego cropa, 10-22, 35/2, 85/1.8 i 70-200/4. Żaden wypas.
Ale jakoś nie mierzi mnie to, że ktoś inny może mieć sprzęt droższy i lepszy, jeśli go na to stać.
Cytat:
Niemniej jednak rozpatrujemy tutaj konkretne realne podejście do zakupu, z którego wynika, że pytający raczej nie dysponuje większą gotówką.
Stąd takie a nie inne wątpliwości co do zasadności zmiany 7D na 6D. Po co ma się Kolega nam rozczarować ?
A może będzie zachwycony zamianą?
-
Zippyshare.com - IMG_0958.CR2
Zippyshare.com - IMG_3580.CR2
wszystko w exif. Zwykłe pstryki z okna. te same szkło te same ustawienia, ogniskowa. Statyw. moim zdaniem różnica żadna. Po powiększeniu widać tylko różnicę w szumie. Rawy do pobrania można się pobawić w lr cr suwakami w ta i we w ta może komuś się przyda
-
Cytat:
te same ustawienia
1/320 na 6D vs 1/250 na 600D.
Trochę ciemniejsze jest to z 6D. Ciężko przez to porównać. Ale ISO 3200 na 600D to już kupa. Generalnie lepsze wrażenie robi zdjęcie z 6D. Ale to nie "magia" i "przepaść". Po prostu lepszy obrazek, który mało komu się przyda, bo mało kto wywołuje zdjęcia w formie wielkich odbitek.
-
A zdjęcia robione na av. Pomiar tak zdecydował kadr trochę inny bo crop robi swoje, stąd ta różnica w czasie. Nie pomyślałem mogłem zrobić w M i na tych samych czasach . No ale z grubsza widać to co ma być widać . Kadr ma dużo szczegółów można sobie popatrzeć na gałązki itd f8 daje na 35 w miarę dużą głębię więc do oceny wystarczy powierzchownej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Znów wnioski wyjęte z... Do twojej wiadomości: mam starego cropa, 10-22, 35/2, 85/1.8 i 70-200/4. Żaden wypas.
Ale jakoś nie mierzi mnie to, że ktoś inny może mieć sprzęt droższy i lepszy, jeśli go na to stać.
Skoro tak, to bądź uczciwy w swoich wypowiedziach, bo wpędzić kogoś w niepotrzebne wydatki to trochę kiepska sprawa. Sytuację oceniłem tak jak sugerowałeś, więc nie masz powodu, żeby mnie osądzać.
Tam gdzie w grę wchodzą duże pieniądze rzędu kilku tyś. zł nie ma miejsca na gdybanie i " może będzie zadowolony " bo co jeśli nie masz racji???
W kwestii merytorycznej 6D to nie jest zły aparat, ale nie każdemu musi pasować. Każdy musi sam ocenić i dokonać wyboru. To tyle tytułem uczciwości wypowiedzi ................
-
Eee, u siebie nie mogę otworzyć tych zdjęć, więc nie popatrzę sobie tej magii :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
1/320 na 6D vs 1/250 na 600D.
Trochę ciemniejsze jest to z 6D. Ciężko przez to porównać. Ale ISO 3200 na 600D to już kupa. Generalnie lepsze wrażenie robi zdjęcie z 6D. Ale to nie "magia" i "przepaść". Po prostu lepszy obrazek, który mało komu się przyda, bo mało kto wywołuje zdjęcia w formie wielkich odbitek.
Po obejrzeniu w/w materiału dokładnie takie same wnioski i w tym konkretnym przypadku nie warto dopłacać tych 3.000zł.
-
Postaram się zrobić materiał w którym będzie większa różnica :) Może jakieś pomysły co chcieli byście zobaczyć ? Mam do dyspozycji szkła tylko te co na dole .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Często ludzie kupują 6D za ostatni grosz, bo ktoś napisał na forum, że robi magiczne zdjęcia. Nawiasem mówiąc to samo 6D w momencie premiery oceniane na wielu forach jako dno, glony i wodorosty. Co się zatem zmieniło od tamtej pory ???
Wszystko.
Ludzie zaczęli go używać do robienia zdjęć ;).
Tak jest z większością korpusów. Pamiętam jaki lament był po wypuszczeniu 5DmkII, tasiemcowe wątki jaką straszliwą qpę Canon wypuścił i że niedługo to zbankrutują bo przecież nikt tego syfu nie kupi. Nie minęło kilka miesięcy jak w stopkach krytykantów pojawiło się to body. Inny przykład? Proszę: 50D - jak napisałeś, po premierze dno i wodorosty - teraz kultowy. Możnaby tak wymieniać do rana.
Wniosek jest jeden, specyfikacja zdjęć nie robi tylko ludzie, do tego każdy sprzęt trzeba opanować, a na to potrzeba zwyczajnie czasu żeby wyciągnąć z niego maksimum możliwości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Może jakieś pomysły co chcieli byście zobaczyć ?
To samo iso 3200, ten sam pstryk z okna, godzina wykonania zdjęcia po 19, chciałbym zobaczyć różnice w szumach przy słabych warunkach oświetleniowych.
-
-
Cytat:
Postaram się zrobić materiał w którym będzie większa różnica Może jakieś pomysły co chcieli byście zobaczyć ? Mam do dyspozycji szkła tylko te co na dole .
Warto portret 50 na 1.8 przy tej samej skali odwzorowania. Czyli popiersie i może całą sylwetkę. Będzie widać różnice w GO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Warto portret 50 na 1.8 przy tej samej skali odwzorowania. Czyli popiersie i może całą sylwetkę. Będzie widać różnice w GO.
To na inny termin zostawiam bo nie mam modela żadnego na dziś.. Ale ok postaram się to wykonać jak najszybciej się trafi okazja:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wszystko.
Ludzie zaczęli go używać do robienia zdjęć ;).
Tak jest z większością korpusów. Pamiętam jaki lament był po wypuszczeniu 5DmkII, tasiemcowe wątki jaką straszliwą qpę Canon wypuścił i że niedługo to zbankrutują bo przecież nikt tego syfu nie kupi. Nie minęło kilka miesięcy jak w stopkach krytykantów pojawiło się to body. Inny przykład? Proszę: 50D - jak napisałeś, po premierze dno i wodorosty - teraz kultowy. Możnaby tak wymieniać do rana.
Wniosek jest jeden, specyfikacja zdjęć nie robi tylko ludzie, do tego każdy sprzęt trzeba opanować, a na to potrzeba zwyczajnie czasu żeby wyciągnąć z niego maksimum możliwości.
To jest właśnie uczciwe postawienie sprawy : każdemu według jego potrzeb i ... możliwości. Ja z takim samym powodzeniem robiłem zdjęcia 40D czy 50D jak teraz z 5DII i wszystko zależy od sytuacji.
-
Jak obiecałem tak wrzucam. Po zmroku oświetlenie uliczne . w exifie wszystko. Zdecia ze statywu bez podnoszenia lustra i wężyka. Identyczne parametry i ogniskowa tylko perspektywa troszkę inna (crop). Ostrzone na lv 10x manual.
Zippyshare.com - IMG_0960.CR2
Zippyshare.com - IMG_3585.CR2
--- Kolejny post ---
na zipka ładują się jeszcze z iso 6400 tu już będzie większa różnica no i dla odmiany szkło teraz 50 1,8 na f8 :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
dla odmiany szkło teraz 50 1,8 na f8 :)
A może teraz coś bez handicapu dla cropa?
Poproszę coś z 16-35/2.8 na pełnej dziurze, na FF ogniskowa 35 mm, na cropie 22. Odległość ostrzenia ze 2 m.
-
I takich rawów mi było trzeba, już byłem zdecydowany zamienić swojego 40D na 70D, ale widzę, że jest duża różnica w szumach na korzyść 6D. Wprawdzie 600D i 7D to starsze konstrukcja niż 70D, ale szumią podobnie. Dla kogoś komu zależy na mniejszych i przyjemniejszych szumach według mnie 6D to bardzo dobry wybór.
-
Merede - chodzi ci o pokazanie różnicy w głębi ostrości ? To jutro wyjdę w dzień i zrobię takie fotki. Ostrość ustawiona na obiekt oddalony na 2m i pełna dziura.
darkon - ciesze się że mogłem pomóc :)
-
maciek12ss - dziękuję i czekam na rawy
-
Warto. Im szybciej tym lepiej.
-
A moze tak zapytac kolege, ktory otworzyl ten watek, czy on widzi roznice? Bo jesli nie, to po co przeplacac? Przykladowych zdjec w necie jest chyba pod dostatkiem....