-
Odp: Monitor Eizo do 1.500 zł jaki?
Czornyj, Cichy obaj jesteście wielkimi fachowcami w tej dziedzinie i nikt tego nie podważa. Dyskusje między Wami wszystkim wyjdą na dobre. Propozycja Cichego wydaje mi się na tyle ciekawa gdyż kalibrator zewnętrzny pozwoli wykonać proces kalibracji jakby w całości za użytkownika. Z drugiej strony jestem pewien że czornyj źle by nikomu nie poradził, a doświadczenie na kosmiczne, więc takich ludzi trzeba słuchać. Powiedzcie mi tak szczerze. Dla takiego prostego użytkownika jak ja, który nie planuje kalibrować innych urządzeń niż monitor który chce zakupić, a nie koniecznie znam się na całym tym procesie. Co lepsze wspomniane Eizo czy Nec z dołączonym system do kalibracji bez sprzętowej. Pomijam te drobne różnice finansowe. Czy taka kalibracja w Nec'u nie wymaga przypadkiem dużej wiedzy teoretycznej żeby to wszystko poustawiać?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
Czornyj, Cichy obaj jesteście wielkimi fachowcami w tej dziedzinie i nikt tego nie podważa.
Oj nie, ja się na monitorach niewiele znam...
Ps. Ale się edukuję :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
Dla takiego prostego użytkownika jak ja, który nie planuje kalibrować innych urządzeń niż monitor który chce zakupić, a nie koniecznie znam się na całym tym procesie. Co lepsze wspomniane Eizo czy Nec z dołączonym system do kalibracji bez sprzętowej.
Chętnie posłucham coś na ten temat bo mam podobny dylemat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
Co lepsze wspomniane Eizo czy Nec z dołączonym system do kalibracji bez sprzętowej. Pomijam te drobne różnice finansowe. Czy taka kalibracja w Nec'u nie wymaga przypadkiem dużej wiedzy teoretycznej żeby to wszystko poustawiać?
Zawsze lepszy jest monitor z większymi możliwościami, niż gorszy monitor z kalibratorem, który jest protezą i z g... bata nie ukręci.
Kalibracja i profilowanie bezsensorowe w P232/P241/PAxxx wymaga tyle samo wiedzy teoretycznej, co kalibracja przy pomocy sensora - a nawet mniej, bo Multiprofiler dokonuje automatycznej kalibracji sprzętowej, a oprogramowanie sensora wymaga dłubania w menu OSD monitora i znajomości tegoż.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Zawsze lepszy jest monitor z większymi możliwościami, niż gorszy monitor z kalibratorem, który jest protezą i z g... bata nie ukręci.
Kalibracja i profilowanie bezsensorowe w P232/P241/PAxxx wymaga tyle samo wiedzy teoretycznej, co kalibracja przy pomocy sensora - a nawet mniej, bo Multiprofiler dokonuje automatycznej kalibracji sprzętowej, a oprogramowanie sensora wymaga dłubania w menu OSD monitora i znajomości tegoż.
Chyba o tym pisałeś, ale warto przypomnieć, że te monitory mają bardzo dobrą liniowość prosto z pudełka, a punkt bieli w fabryce jest lepiej dostrojony, niż w innym monitorze zabawkowym kalibratorem w domu (dopuszczając sytuację, w której kalibrowanie punktu bieli przypadkiem kończy się sukcesem). Dlatego taka kalibracja bezsensorowa jest bardziej bezpieczna od kalibrowania sensorem niepewnym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
P241 odpada ze względów finansowych, ale do P232 mnie przekonałeś...;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Chyba o tym pisałeś, ale warto przypomnieć, że te monitory mają bardzo dobrą liniowość prosto z pudełka, a punkt bieli w fabryce jest lepiej dostrojony, niż w innym monitorze zabawkowym kalibratorem w domu (dopuszczając sytuację, w której kalibrowanie punktu bieli przypadkiem kończy się sukcesem). Dlatego taka kalibracja bezsensorowa jest bardziej bezpieczna od kalibrowania sensorem niepewnym.
Symptomatyczny jest fakt, że ostatnio Chris Murphy - jeden z autorów Real World Color Management (Profesjonalne Zarządzanie Barwą) - oświadczył,*że bez laboratoryjnego spektroradiometru nie jest w stanie orzec, czy NEC P232/241/PAxxx jest lepiej skalibrowany/oprofilowany Multiprofilerem, czy sensorem...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
ale do P232 mnie przekonałeś...;)
Będzie Pan zadowolony ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Akurat ja bazując na swojej ubogiej wiedzy i jako takim doświadczeniem ostatniego miesiąca mogę z pełną odpowiedzialnością stwierdzić, że seria EV Eizo daleka jest od określenia mianem "protez" monitora.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Akurat ja bazując na swojej ubogiej wiedzy i jako takim doświadczeniem ostatniego miesiąca mogę z pełną odpowiedzialnością stwierdzić, że seria EV Eizo daleka jest od określenia mianem "protez" monitora.
Protezą jest w tym wypadku kalibracja - nigdzie nie określiłem EV mianem protezy. Możliwości regulacji EV są znacznie skromniejsze i skutkują większymi stratami jakości niż P242W. Dzięki 14-o bitowej 3DLUT z 16-o bitową precyzją przeliczeniową można bezstratnie ustawić w NEC-u punkt bieli, TRC, kontrast, a nawet gamut barwowy. Regulacja EV ogranicza się wyłącznie do barwy bieli, a i to z uwagi na sterowanie 10-o bitową 1DLUT wprowadza posteryzację - reszta oparta jest na korektach 8-o bitowej LUT karty graficznej i silniku zarządzania barwą aplikacji, wymaga kalibracji przy pomocy sensora.
Atutem NECa jest oprogramowanie Multiprofiler pozwalające poustawiać wszystko bez sensora i posiadającej b. zaawansowane możliwości - potrafi np. zasymulować przestrzeń sRGB lub minilabu przy pomocy precyzyjniejszej, wewnętrznej 14(16)bit 3DLUT dzięki czemu obraz wyświetlany jest bez praktycznie bez widocznych strat tonalnych. W EIZO sprzętowa symulacja przestrzeni minilabu/drukarki z wykorzystaniem 3DLUT dostępna jest praktycznie dopiero... w serii CG, tu mamy dostęp do 3DLUT w monitorze za mniej niż 2000PLN.
-
Ciekawe, ilu z nas zauważyłoby różnicę ustawiając obok siebie Eizo i tego Neca.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Jeżeli oba będą dobrze skalibrowane, to ja na pewno różnicy nie zobaczę...:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ponoć nie ma dwóch osób, widzących w taki sam sposób (ze względu na uwarunkowania fizjologiczne). Do tego dochodzi kwestia treningu wzroku do widzenia pewnych niuansów. Problem zaczyna się wtedy, że kiedy już się tego nauczysz, to zawsze będziesz widział różnicę zawszę. Masz rację co do tego, że większa część populacji - również w grupie zawodowych fotografów lub zaawansowanych amatorów - takiej różnicy nie będzie widziała. Co nie znaczy, że nie można sobie pomóc. Ja z własnego doświadczenia wiem, że lepiej mieć dobry monitor skalibrowany fabrycznie (i z większymi możliwościami przeliczania koloru) niż równie dobry monitor, kalibrowany samodzielnie przy użyciu kiepskich narzędzi. Tani kalibrator może wskazać błędnie punkt bieli, może rozwalić liniowość (nawet mimo tego, że z fabryki wyszło powiedzmy "dobrze"), a w połączeniu z kiepsko napisanym profilerem może dawać złej jakości profile, które po prostu będą fałszowały wyświetlany obraz. Wybór i tak należy do użytkownika, który będzie widział obraz po swojemu i statystycznie ma szanse, że kalibrując sam niczego nie zepsuje. Ale lepiej sobie pomóc, niż potencjalnie utrudniać - prawda?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ustawię Ci bez kalibratora takiego P232W na symulację gamutu Fuji DP2, wyświetlę zdjęcie i położę obok odbitkę oświetloną światłem dziennym - ciekawe, ile czasu zajmie Ci dojście do podobnego efektu na EV2336W + i1Display Pro, który to zestaw nb. jest droższy od NECzka.
Do tego NEC wyświetli symulację DP2 w każdej aplikacji - EIZO wyłącznie w (kosztownych!) aplikacjach posiadających możliwość softproofingu - Photoshop, Lightroom 4 (3-ka jeszcze nie miała). To jest podstawowy monitor, jaki wstawiam do kontroli koloru na konsoletach minilabu, bo jako jedyny monitor za ~2kpln jest w stanie wyświetlić na podglądzie kontrolera maszyny to, co wyjdzie na odbitce:
Różnice zauważą nawet daltoniści.
-
Szkopuł w tym, że większość osób kupująca monitor za 1-2k do obróbki zdjęć w zaciszu domowym NIE BĘDZIE robiła sobie symulacji gamutu Fuji DP2 i NIE BĘDZIE wysyłała do labów oprofilowanych plików uprzednio robiąc sobie podgląd wydruku. Im chodzi głównie o to, żeby kupić monitor w miarę poprawnie wyświetlający kolory na ekranie, mający przyzwoite kąty widzenia i nie męczący wzroku jak tanie wydmuszki z marketu. Tacy użytkownicy z reguły odbitki czy fotoksiążki wysyłają do druku w zwykłym sRGB nie przejmując się zbytnio profilami barwnymi.
-
To ja mam jeszcze pytanie o tę kalibrację bezsensorową, rozumiem że można na niej polegać po wyjęciu monitora z pudełka, a jak długo jeszcze?
-
Plus to, że 90% oglądających zdjęcia (klienci tych, że osób), robi to tylko i wyłącznie na laptopowych TN.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Szkopuł w tym, że większość osób kupująca monitor za 1-2k do obróbki zdjęć w zaciszu domowym NIE BĘDZIE robiła sobie symulacji gamutu Fuji DP2 i NIE BĘDZIE wysyłała do labów oprofilowanych plików uprzednio robiąc sobie podgląd wydruku. Im chodzi głównie o to, żeby kupić monitor w miarę poprawnie wyświetlający kolory na ekranie, mający przyzwoite kąty widzenia i nie męczący wzroku jak tanie wydmuszki z marketu. Tacy użytkownicy z reguły odbitki czy fotoksiążki wysyłają do druku w zwykłym sRGB nie przejmując się zbytnio profilami barwnymi.
Aby poprawnie wyświetlić zwykłe sRGB na EV2x36 należy zaopatrzyć się w kalibrator za 700PLN, a i tak barwy będą poprawnie wyświetlane tylko w aplikacjach posiadających moduł zarządzania barwą.
W P232W wystarczy odpalić Multiprofilera, ustawić sRGB i cześć pieśni - monitor precyzyjnie zasymuluje tą przestrzeń, treści sRGB będą poprawnie wyświetlone we wszystkich aplikacjach z modułem lub bez.
Korzystając z softproofingu w Photoshopie lub hard-softproofingu w P232W dostaniemy na ekranie symulację tego, co uzyskamy na papierze w minilabie. Konwersja do profilu minilabu nie jest konieczna, bo automatycznie wykonuje ją kontroler minilabu - wystarczy zasymulować na ekranie algorytm odwzorowania barw profilu zapiętego na maszynie.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
To ja mam jeszcze pytanie o tę kalibrację bezsensorową, rozumiem że można na niej polegać po wyjęciu monitora z pudełka, a jak długo jeszcze?
Z biegiem czasu podświetlenie będzie się starzeć, więc nie jest to rozwiązanie na dziesięciolecia, ale stopień przekłamań nie powinien być b. duży nawet po kilku latach, a też nikt nie broni w późniejszym czasie dokupić/wypożyczyć kalibratora, bądź zlecić kalibrację komuś ogarniętemu w temacie.
Można też pomyśleć o EIZO CS230 z wbudowanym sensorem autokorekcyjnym, ale mz. jego obecna cena jest trochę przesadzona, a rozmawiamy tu o rozwiązaniach prostych i przystępnych cenowo.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
kosdkp
Plus to, że 90% oglądających zdjęcia (klienci tych, że osób), robi to tylko i wyłącznie na laptopowych TN.
A co nas obchodzi cudze nieszczęście? Zresztą ten odsetek się zmienia, tablety i smartfony mają już wyświetlacze W-LED IPS lub OLED, które są znacznie wierniejsze od TeeNek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Aby poprawnie wyświetlić zwykłe sRGB na EV2x36 należy zaopatrzyć się w kalibrator za 700PLN, a i tak barwy będą poprawnie wyświetlane tylko w aplikacjach posiadających moduł zarządzania barwą.
--- Kolejny post ---
--- Kolejny post ---
Czy byłbyś tak dobry i szerzej wyjaśnił o co chodzi z tymi aplikacjami posiadającymi moduł zarządzania barwą ?
Chyba tkwiłem w błędnym przekonaniu, że zwykłe sRGB nie potrzebuje, żadnego zarządzania barwą.
Posiadam EV2436W i kalibrator ColorMunki Photo.
Wszelkie uwagi i porady.....bezcenne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Aby poprawnie wyświetlić zwykłe sRGB na EV2x36 należy zaopatrzyć się w kalibrator za 700PLN,
Pozwolę się nie zgodzić, wystarczy CMDisplay, ten sam czujnik, bardziej ubogie oprogramowanie, ale dla wartości domyślnych (D65, 2.2) kalibruje z taką samą dokładnością. Czytałem kiedyś test tych kalibratorów i właśnie takie były wnioski.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Pozwolę się nie zgodzić, wystarczy CMDisplay, ten sam czujnik, bardziej ubogie oprogramowanie, ale dla wartości domyślnych (D65, 2.2) kalibruje z taką samą dokładnością. Czytałem kiedyś test tych kalibratorów i właśnie takie były wnioski.
Oprogramowanie CMD jest idiotycznie okrojone z funkcji ustawienia gainu RGB, przez co niepotrzebnie traci się na jakości tonalnej, bo korekta bieli wykonywana jest z poziomu 8bit 1DLUT karty graficznej, zamiast 10bit 1DLUT monitora. Można to obejść stosując ArgyllCMS+dispcalGUI, ale to już opcja dla bardziej ogarniętych użytkowników - po kilku latach studiowania teorii barwy i skalibrowaniu setek monitorów znaczenie tych opcji jest dla mnie oczywiste, dla przeciętnego użyszkodnika mogą stanowić mały problem:
Dodatkowo CMD jest pozbawiony możliwości współpracy z profilerami NEC, EIZO, Quato, basICColor i wogóle jakimikolwiek poza Argyllem (którego autor sam napisał sterowniki), więc nie jest to rozwiązanie rozwojowe.
Cena zestawu EV2336W+CMD nadal zaś nie jest niższa od P232W, który tak czy owak jest lepszy, a dodatkowo można go ustawić do sRGB bez kombinacji alpejskich.
-
NEC = 2060
EIZO = 1420
CMD = 520
Ceny brutto z allegro/skapiec.
Zawsze jest opcja kupna Forisa np. 2331 z matrycą VA (ktoś już wcześniej napisał, że to to samo, co EV2333) za 1050 zł w promocji i wtedy już cena robi się bardzo miła.
-
Jak powiedziałem - EV2336+CMD nadal nie będzie tańszy od P232W.
FS2331W ma denną matrycę cPVA - nieliniową, nierówną i przekłamującą po bokach. Obudowa tego monitora nie posiada stopki z regulacją, jest wyjątkowo szpetna, wykonana z odrażającego gównoleum, a sterowanie odbywa się wyłącznie za pośrednictwem koszmarnego, chińskiego pilocika za 10centów wielkości wrzoda na d..., który wyjątkowo łatwo zawieruszyć:
W porównaniu z tym monitorem EV2336 to wypas nad wypasami, no ale jeśli dla kogoś cena jest jedynym kryterium wyboru, to zawsze może kupić za pół tej ceny eldżika czy innego gejtłeja, albo zaszaleć i pokarać się tym wyrobem eizopodobnym. Uprzedzam tylko lojalnie, by dokupić podstawkę pod ten monitor, bo nie ma on regulacji wysokości, a dłuższa praca na tak nisko ustawionym monitorze to murowane problemy z bólem kręgosłupa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Z biegiem czasu podświetlenie będzie się starzeć, więc nie jest to rozwiązanie na dziesięciolecia,
na to nie liczę
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
ale stopień przekłamań nie powinien być b. duży nawet po kilku latach,
Czyli uważasz, że powiedzmy po 3 latach jakość P232 + kalibracja bezsensoryczna nadal będzie lepszy niż EV2336 + CMD? Wiem, że kalibratory też się starzeją.
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
a też nikt nie broni w późniejszym czasie dokupić/wypożyczyć kalibratora, bądź zlecić kalibrację komuś ogarniętemu w temacie.
jasne, ale ja nie o tym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Czyli uważasz, że powiedzmy po 3 latach jakość P232 + kalibracja bezsensoryczna nadal będzie lepszy niż EV2336 + CMD? Wiem, że kalibratory też się starzeją.
Na pewno jakość tonalna i wierność odwzorowania barw nowego P232W skalibroanego bezsensorowo będzie zauważalnie lepsza od jakości i wierności nowego EV2336 potraktowanego CMD.
Po trzech latach jakość NECzka nadal będzie lepsza od EV2336, a co do wierności trudno powiedzieć bez przeprowadzenia realnych testów z użyciem sprzętu klasy laboratoryjnej.
Kolejna rzecz to trwałość - profesjonalne EIZO i NECzki to nie bez powodu monitory grubości płyty chodnikowej, są trwałe i niemal bezawaryjne, potrafią katowane po >10h dziennie pracować >10 lat. Cieniuteńka obudowa biurowego EV2336W nie jest natomiast najlepszym prognostykiem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Po trzech latach jakość NECzka nadal będzie lepsza od EV2336, a co do wierności trudno powiedzieć bez przeprowadzenia realnych testów z użyciem sprzętu klasy laboratoryjnej.. (...)Cieniuteńka obudowa biurowego EV2336W nie jest natomiast najlepszym prognostykiem...
Swojego EV2333 sprzedałem wczoraj dobrej znajomej po jakichś 3-4 latach użytkowania. Wizualnie jak nówka, nawet pixel mu się nie wypalił, przeżył 4 przeprowadzki. Jakie znaczenie ma, czy obudowa jest cienka czy gruba, przecież monitorem się nie żongluje na biurku...
-
W profesjonalnych monitorach z większą dbałością podchodzą do tematu odprowadzania ciepła, dlatego są dość grube. Ma to znaczenie o tyle, że po czasie nie wyłażą placki i przebarwienia, oraz nie padają matryce. Jednym z moich monitorów był biurowy NEC 1970NX na S-IPS - pominąwszy nierównomierność świecił nawet znośnie, ale po 3-4 latach padła guma przewodząca i pojawiły się pasy przez środek matrycy. W wyższych seriach nie spotkałem się z podobnym przypadkiem.
Nie twierdzę oczywiście, że EV będą padaczką - ale szanse na to że po kilku latach klękną lub dostaną plamistości są statystycznie większe niż w przypadku modeli graficznych.
-
No OK, tylko bierzesz pod uwagę, że świetlówki jakie są używane w profi monitorach wytwarzają również o wiele więcej ciepła, niż diody LED ? Dotykam właśnie monitora po 9 godzinach pracy i jest z każdej strony chłodny, a pamiętam, jak od S24xx biło przyjemne, zwłaszcza zimą, ciepełko...
-
Świetlówki dają sumarycznie więcej ciepła, ale LEDy wytwarzają*je bardziej punktowo i są bardziej wrażliwe na zmiany temperatury. Jak myślisz - dlaczego w LEDowym EIZO CX240 dali wiatrak?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Świetlówki dają sumarycznie więcej ciepła, ale LEDy wytwarzają*je bardziej punktowo i są bardziej wrażliwe na zmiany temperatury. Jak myślisz - dlaczego w LEDowym EIZO CX240 dali wiatrak?
Nie wiem, może na elektronikę ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Nie wiem, może na elektronikę ?
A czemu akurat w LEDowym DreamColor HP2480zx też dlaczegoś przypadkiem jest wiatrak, a w bardziej gorących monitorach CCFL jakoś nie trzeba było chuchać na elektronikę?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
FS2331W ma denną matrycę cPVA - nieliniową, nierówną i przekłamującą po bokach. Obudowa tego monitora nie posiada stopki z regulacją, jest wyjątkowo szpetna, wykonana z odrażającego gównoleum, a sterowanie odbywa się
wyłącznie za pośrednictwem koszmarnego, chińskiego pilocika za 10centów wielkości wrzoda na d..., który wyjątkowo łatwo zawieruszyć:
http://eizo.dkonto.pl/uploads/2012/07/fs2331_pilot1.jpg
W porównaniu z tym monitorem EV2336 to wypas nad wypasami, no ale jeśli dla kogoś cena jest jedynym kryterium wyboru, to zawsze może kupić za pół tej ceny eldżika czy innego gejtłeja, albo zaszaleć i pokarać się tym wyrobem eizopodobnym. Uprzedzam tylko lojalnie, by dokupić podstawkę pod ten monitor, bo nie ma on regulacji wysokości, a dłuższa praca na tak nisko ustawionym monitorze to murowane problemy z bólem kręgosłupa.
Ocena monitora po tym jak wygląda. Matko, jakieś nowe zboczenie na tym forum:mrgreen:
Nigdy nie używałem regulacji w żadnym monitorze więcej niż raz - stawiając na biurku. Problemy z kręgosłupem. Ciekawe. Domysł czy jakieś badania?:D
Wykonanie? A co mnie obchodzi z czego jest wykonany.
Pilota nie używam.
EV2336 - w czym się objawia ten wypas? Wątpię czy matryca jest zauważalnie lepsza od pozostałych modeli do domu czy biura (wliczając fs2331).
Eizo serii ev czy fs np. fs2331 vs ev2333 czy ev2336 : najtańszy wyrób tego producenta? Zatem megadokładnej technologii kosmicznej się nie spodziewam.
Wyniki testów w necie (o ile są poprawnie wykonane) określaną, że różnice w najogólniej rzecz ujmując, nie są duże.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
A czemu akurat w LEDowym DreamColor HP2480zx też dlaczegoś przypadkiem jest wiatrak, a w bardziej gorących monitorach CCFL jakoś nie trzeba było chuchać na elektronikę?
Pogmerałem trochę i cytat z jednego testu CX240: "Po uruchomieniu słyszalny jest delikatny szum wentylatora. I tak naprawdę nie jest to pozbawione sensu – wprawdzie nowoczesne monitory nie grzeją się aż tak, jak tradycyjne "bańki", czyli ekrany CRT, ale i tak pobierany prąd wydalony niemal w całości w postaci ciepła potrafi skutecznie zwiększyć temperaturę obudowy. A to z kolei znacznie skraca żywotność układów elektronicznych, a zwłaszcza diod LED." O ewentualnym wpływie na jakość wyświetlanego obrazu jakoś nikt nie wspomniał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
O ewentualnym wpływie na jakość wyświetlanego obrazu jakoś nikt nie wspomniał.
Naprawdę wierzysz w to, że dioda LED o "skróconej żywotności" będzie trzymała parametry jakościowe takie jak na początku?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
"A to z kolei znacznie skraca żywotność układów elektronicznych, a zwłaszcza diod LED." O ewentualnym wpływie na jakość wyświetlanego obrazu jakoś nikt nie wspomniał.
A co za różnica? I skąd wiesz w jaki sposób objawi się owo "skrócenie żywotności"?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Naprawdę wierzysz w to, że dioda LED o "skróconej żywotności" będzie trzymała parametry jakościowe takie jak na początku?
O ile dobrze pamiętam (a pisałem o diodach LED pracę dyplomową) to minimalna żywotność diody LED to jakieś 30-50 tys godzin pracy na pełnej mocy i po upływie tego czasu zmniejsza się skuteczność świecenia (do 70-80% mocy początkowej) i może zmieniać się temperatura świecenia. Nie przepalają się tak po prostu jak zwykłe żarówki/świetlówki. Trudno więc, by po 5000 czy nawet 10 tys godzin pracy monitora na jasności rzędu 30% te parametry jakoś dramatycznie się pogorszyły. Dlatego też obstawiam, że w przypadku chłodzenia monitorów LED w większym stopniu chodzi o chłodzenie elektroniki sterującej, a w minimalnym stopniu o chłodzenie panelu podświetlającego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
O ile dobrze pamiętam (a pisałem o diodach LED pracę dyplomową) to minimalna żywotność diody LED to jakieś 30-50 tys godzin pracy na pełnej mocy i po upływie tego czasu zmniejsza się skuteczność świecenia (do 70-80% mocy początkowej) i może zmieniać się temperatura świecenia. Trudno więc, by po 5000 czy nawet 10 tys godzin pracy monitora na jasności rzędu 30% te parametry jakoś dramatycznie się pogorszyły. Dlatego też obstawiam, że w przypadku chłodzenia monitorów LED w większym stopniu chodzi o chłodzenie elektroniki sterującej, a w minimalnym stopniu o chłodzenie panelu podświetlającego.
Tylko - jeśli dobrze rozumiem - to punktowe generowanie ciepła, o którym wspomina Marcin, wpływa nie tylko na samą diodę, ale również na panel przez tę diodę podświetlany. Według mnie dalsze rozbrajanie tego sporu na takie drobiazgi nie ma już sensu. Już zostało powiedziane, że każdy decyduje za siebie. W tym wątku bardziej - dla mnie - zniechęcająca jest świadomość, że tańsze kalibratory są mało dokładne. To jest prosty i niezaprzeczalny fakt. Nikt nikomu nie broni korzystać z tych urządzeń, niemniej trzeba mieć świadomość ryzyka, jakie się z tym wiąże.
-
Nie wiem po co wiatraki, czy grzeje się punktowo czy strefowo ale CX240 na LED-ach to kozak! Pierwotnie kupiłem SX2462W ale nie przypadł mi do gustu na CX240 widzę duużą różnicę. Ta matryca jest jakaś inna, obraz kryształ w porównaniu do klasycznego IPS. Mam nadzieję że te 7 - 10 lat pociągnie w szczęściu i zdrowiu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Pogmerałem trochę i cytat z jednego testu CX240: "Po uruchomieniu słyszalny jest delikatny szum wentylatora. I tak naprawdę nie jest to pozbawione sensu – wprawdzie nowoczesne monitory nie grzeją się aż tak, jak tradycyjne "bańki", czyli ekrany CRT, ale i tak pobierany prąd wydalony niemal w całości w postaci ciepła potrafi skutecznie zwiększyć temperaturę obudowy. A to z kolei znacznie skraca żywotność układów elektronicznych, a zwłaszcza diod LED." O ewentualnym wpływie na jakość wyświetlanego obrazu jakoś nikt nie wspomniał.
A kto gdzieś wspominał o wpływie na jakość wyświetlanego obrazu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
FS2331W ma denną matrycę cPVA - nieliniową, nierówną i przekłamującą po bokach. Obudowa tego monitora nie posiada stopki z regulacją, jest wyjątkowo szpetna, wykonana z odrażającego gównoleum, a sterowanie odbywa się
wyłącznie za pośrednictwem koszmarnego, chińskiego pilocika za 10centów wielkości wrzoda na d..., który wyjątkowo łatwo zawieruszyć:
http://eizo.dkonto.pl/uploads/2012/07/fs2331_pilot1.jpg
ostatnio szukałem monitora i kupiłem w dobrej promocji FS2333 - pilot rzeczywiście może wkurzać. Natomiast Stopka wydaje mi się spoko, przynajmniej wg mnie. Może monitor nie jest najwyższych lotów i większość ludzi mówi, że nadaje się do gier, jednak ja jestem z niego zadowolony (żyję w niewiedzy :D)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
SirRoot
ostatnio szukałem monitora i kupiłem w dobrej promocji FS2333 - pilot rzeczywiście może wkurzać. Natomiast Stopka wydaje mi się spoko, przynajmniej wg mnie. Może monitor nie jest najwyższych lotów i większość ludzi mówi, że nadaje się do gier, jednak ja jestem z niego zadowolony (żyję w niewiedzy :D)
FS2333W ma stopkę z regulacją, wypas w porównaniu z FS2331 ;)
-
czornyj a jak oceniasz tego FS2333W? Czy dla kogoś kto lubi czasem pograć i przy okazji obrabiać zdjęcia (lub na odwrót) to dobra propozycja czy raczej zgniły kompromis?
-
No to 1290 zł kosztuje w promo...
-
Robiłem to pierwszy raz w życiu. Czy te wyniki są dobre ?
Kalibrator ColorMunki Photo.
Amatorskie pytanie...co znaczą te wszystkie cyfry w górnej części tabeli i kolory po prawej stronie ? Jak to interpretować ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
czornyj a jak oceniasz tego FS2333W? Czy dla kogoś kto lubi czasem pograć i przy okazji obrabiać zdjęcia (lub na odwrót) to dobra propozycja czy raczej zgniły kompromis?
Mz. seria FS d... nie urywa - jakość znośna, ergonomia beznadziejna. Gdybym miał*kupować zwykły monitor, wziąłbym EV2336 - ma solidną*stopkę, normalne sterowanie OSD, jest ładny, a osoba nie grająca zawodowo raczej nie zauważy różnicy w czasach reakcji i takich tam.
Jeśli raczej do obróbki, to zdecydowanie preferuję monitory z wielobitowym 3DLUT - P, PA, SX.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
2marekm
Robiłem to pierwszy raz w życiu. Czy te wyniki są dobre ?
Kalibrator ColorMunki Photo.
Amatorskie pytanie...co znaczą te wszystkie cyfry w górnej części tabeli i kolory po prawej stronie ? Jak to interpretować ?
Cyfry te oznaczają*różnicę*pomiędzy dwoma pomiarami - służą do sprawdzenia stabilności monitora i sensora.
Nie podcinaj bkpt do 0,2 - CMP daje mocno losowy pomiar w cieniach. Kontrast 300:1 da dobre odwzorowanie kontrastowości odbitki, o ile postawisz wokół monitora czarne ekrany, pomalujesz sufit na czarno, wdziejesz czarny kaftan, założysz okulary przeciwsłoneczne i maskę ninja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Mz. seria FS d... nie urywa - jakość znośna, ergonomia beznadziejna. Gdybym miał*kupować zwykły monitor, wziąłbym EV2336 - ma solidną*stopkę, normalne sterowanie OSD, jest ładny, a osoba nie grająca zawodowo raczej nie zauważy różnicy w czasach reakcji i takich tam.
Wydaje mi się że 6ms w szarościach to chyba przy praktycznie każdym FPS wyjdzie a szczególnie przy takich gdzie akcja toczy się w ciemnościach (chyba że jest inaczej - chętnie usłyszę Twoją opinię) a stopka i pilot jakoś mi nie przeszkadza, rzadko coś przestawiam.
Najchętniej wybrałbym tego NEC'a którego proponujesz ale boję się że granie w dynamiczne FPSy doprowadzi mnie w końcu do nudności.
-
Tu przyznam otwarcie, że nałogowo grałem w CSa za czasów v1.5, czyli z 10 lat temu - od tamtego czasu nie gram nawet w pasjansa, po prostu gry mi się znudziły :D Nie przypominam sobie jednak by wielogodzinne kampienie ze snajpą doprowadzało mnie wtedy do nudności, ówczesne matryce były 100x wolniejsze ;)
Prywatnie moje podejrzenie graniczące z pewnością jest takie, że wszystkie te czasy to zwykły marketing i nabieranie gości - być może ma to znaczenie dla jakichś cybrogów rżnących zawodowo na turniejach, ja za cholery nie mogę dopatrzyć się różnicy.
Podkreślam jednak, że moje obecne zainteresowanie grami jest absolutnie zerowe i jestem kompletnym dyletantem w tej kwestii - przeciętni ludzie też nie dostrzegają jakościowych niuansów związanych z foto/grafiką, które dla mnie są oczywistą oczywistością widoczną na pierwszy rzut oka. Na monitor nie potrafię już patrzeć inaczej jak na narzędzie pracy, interesuje mnie by dało się przy nim bez problemu wytrzymać 12h (w dzień lub w nocy), oraz by wyświetlał dokładnie to, co później wyjdzie z mojego plotera, cyfry i prasy offsetowej.
Jeśli ktoś ma dylemat FS2333W vs P232W, to nie potrafię odnieść się do tego obiektywnie, bo ew. wybór FS2333W budzi u mnie wyłącznie głębokie i szczere współczucie :lol: Wielokrotnie osobiście błagałem właścicieli drukarni które kalibrowałem/profilowałem o to, by zlitowali się nad operatorami i kupili im jakieś lepsze monitory, bo oczy bolały patrzeć na to, na czym pracowali i było mi ich literalnie żal :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Tu przyznam otwarcie, że nałogowo grałem w CSa za czasów v1.5, czyli z 10 lat temu - od tamtego czasu nie gram nawet w pasjansa, po prostu gry mi się znudziły :D Nie przypominam sobie jednak by wielogodzinne kampienie ze snajpą doprowadzało mnie wtedy do nudności, ówczesne matryce były 100x wolniejsze ;)
To ja się może włączę - grywam wprawdzie w nie najszybsze strzelanki typu CS, a w nieco "wolniejsze" Left 4 Dead, Deus Ex, Bioshock - i mimo korzystania od początku mojej przygody z LCD z monitorów z matrycami IPS (najpierw Dell 2007WFP, teraz CG243) do tej pory nie wiem w sensie praktycznym na czym polega to opóźnienie matrycy. Może jestem za stary, może za wolny, ale nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek dostrzegł efekt opóźnienia/smużenia, a już zupełnie nie przychodzi mi do głowy sytuacja bym miał jakiś dyskomfort z grania na w/w panelach. Za Marcinem - może istnieją osobnicy ze wzrokiem tak wytrenowanym, by dostrzec o co cho, ale to są raczej sporadyczne przypadki według mnie.
-
Pytam bo pamiętam dawno temu jeszcze pracując na CRT że nie wiedziałem różnicy między odświeżaniem 60Mhz z 100Mhz. Dopiero jak w ramach eksperymentu przez tydzień popracowałem na setce nie byłem w stanie wrócić do sześćdziesiątki.
W tej chwili mam 2ms i boję że że przejście na 12ms mnie dobije.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
--- Kolejny post ---
Cyfry te oznaczają*różnicę*pomiędzy dwoma pomiarami - służą do sprawdzenia stabilności monitora i sensora.
Nie podcinaj bkpt do 0,2 - CMP daje mocno losowy pomiar w cieniach. Kontrast 300:1 da dobre odwzorowanie kontrastowości odbitki, o ile postawisz wokół monitora czarne ekrany, pomalujesz sufit na czarno, wdziejesz czarny kaftan, założysz okulary przeciwsłoneczne i maskę ninja.
Z tą czernią...zasugerowałem się radą Tom01 w ostatnim poście tego wątku:
MVA.PL • Zobacz wątek - Color Munki Photo + basICColor display 5
Pozostałe ustawienia w/g Twoich zaleceń. Jak zmienię bkpt na "0", to będzie dobrze ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Wydaje mi się że 6ms w szarościach to chyba przy praktycznie każdym FPS wyjdzie a szczególnie przy takich gdzie akcja toczy się w ciemnościach (chyba że jest inaczej - chętnie usłyszę Twoją opinię) a stopka i pilot jakoś mi nie przeszkadza, rzadko coś przestawiam.
Najchętniej wybrałbym tego NEC'a którego proponujesz ale boję się że granie w dynamiczne FPSy doprowadzi mnie w końcu do nudności.
Gram w Fpsy i szczerze mowiac nie widze zadnych niedogodnosci, ale moze zle patrze :)