Pokaż wyniki od 1 do 10 z 136

Wątek: Monitor Eizo do 1.500 zł jaki?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Monitor Eizo do 1.500 zł jaki?

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    A czemu akurat w LEDowym DreamColor HP2480zx też dlaczegoś przypadkiem jest wiatrak, a w bardziej gorących monitorach CCFL jakoś nie trzeba było chuchać na elektronikę?
    Pogmerałem trochę i cytat z jednego testu CX240: "Po uruchomieniu słyszalny jest delikatny szum wentylatora. I tak naprawdę nie jest to pozbawione sensu – wprawdzie nowoczesne monitory nie grzeją się aż tak, jak tradycyjne "bańki", czyli ekrany CRT, ale i tak pobierany prąd wydalony niemal w całości w postaci ciepła potrafi skutecznie zwiększyć temperaturę obudowy. A to z kolei znacznie skraca żywotność układów elektronicznych, a zwłaszcza diod LED." O ewentualnym wpływie na jakość wyświetlanego obrazu jakoś nikt nie wspomniał.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    O ewentualnym wpływie na jakość wyświetlanego obrazu jakoś nikt nie wspomniał.
    Naprawdę wierzysz w to, że dioda LED o "skróconej żywotności" będzie trzymała parametry jakościowe takie jak na początku?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Naprawdę wierzysz w to, że dioda LED o "skróconej żywotności" będzie trzymała parametry jakościowe takie jak na początku?
    O ile dobrze pamiętam (a pisałem o diodach LED pracę dyplomową) to minimalna żywotność diody LED to jakieś 30-50 tys godzin pracy na pełnej mocy i po upływie tego czasu zmniejsza się skuteczność świecenia (do 70-80% mocy początkowej) i może zmieniać się temperatura świecenia. Nie przepalają się tak po prostu jak zwykłe żarówki/świetlówki. Trudno więc, by po 5000 czy nawet 10 tys godzin pracy monitora na jasności rzędu 30% te parametry jakoś dramatycznie się pogorszyły. Dlatego też obstawiam, że w przypadku chłodzenia monitorów LED w większym stopniu chodzi o chłodzenie elektroniki sterującej, a w minimalnym stopniu o chłodzenie panelu podświetlającego.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 11-04-2013 o 18:06
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie

O ile dobrze pamiętam (a pisałem o diodach LED pracę dyplomową) to minimalna żywotność diody LED to jakieś 30-50 tys godzin pracy na pełnej mocy i po upływie tego czasu zmniejsza się skuteczność świecenia (do 70-80% mocy początkowej) i może zmieniać się temperatura świecenia. Trudno więc, by po 5000 czy nawet 10 tys godzin pracy monitora na jasności rzędu 30% te parametry jakoś dramatycznie się pogorszyły. Dlatego też obstawiam, że w przypadku chłodzenia monitorów LED w większym stopniu chodzi o chłodzenie elektroniki sterującej, a w minimalnym stopniu o chłodzenie panelu podświetlającego.
    Tylko - jeśli dobrze rozumiem - to punktowe generowanie ciepła, o którym wspomina Marcin, wpływa nie tylko na samą diodę, ale również na panel przez tę diodę podświetlany. Według mnie dalsze rozbrajanie tego sporu na takie drobiazgi nie ma już sensu. Już zostało powiedziane, że każdy decyduje za siebie. W tym wątku bardziej - dla mnie - zniechęcająca jest świadomość, że tańsze kalibratory są mało dokładne. To jest prosty i niezaprzeczalny fakt. Nikt nikomu nie broni korzystać z tych urządzeń, niemniej trzeba mieć świadomość ryzyka, jakie się z tym wiąże.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

"A to z kolei znacznie skraca żywotność układów elektronicznych, a zwłaszcza diod LED." O ewentualnym wpływie na jakość wyświetlanego obrazu jakoś nikt nie wspomniał.
    A co za różnica? I skąd wiesz w jaki sposób objawi się owo "skrócenie żywotności"?

Uprawnienia umieszczania postów