Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 136

Wątek: Monitor Eizo do 1.500 zł jaki?

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie Odp: Monitor Eizo do 1.500 zł jaki?

Czornyj, Cichy obaj jesteście wielkimi fachowcami w tej dziedzinie i nikt tego nie podważa. Dyskusje między Wami wszystkim wyjdą na dobre. Propozycja Cichego wydaje mi się na tyle ciekawa gdyż kalibrator zewnętrzny pozwoli wykonać proces kalibracji jakby w całości za użytkownika. Z drugiej strony jestem pewien że czornyj źle by nikomu nie poradził, a doświadczenie na kosmiczne, więc takich ludzi trzeba słuchać. Powiedzcie mi tak szczerze. Dla takiego prostego użytkownika jak ja, który nie planuje kalibrować innych urządzeń niż monitor który chce zakupić, a nie koniecznie znam się na całym tym procesie. Co lepsze wspomniane Eizo czy Nec z dołączonym system do kalibracji bez sprzętowej. Pomijam te drobne różnice finansowe. Czy taka kalibracja w Nec'u nie wymaga przypadkiem dużej wiedzy teoretycznej żeby to wszystko poustawiać?
    Ostatnio edytowane przez szambonur ; 10-04-2013 o 23:25

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Czornyj, Cichy obaj jesteście wielkimi fachowcami w tej dziedzinie i nikt tego nie podważa.
    Oj nie, ja się na monitorach niewiele znam...

Ps. Ale się edukuję
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 10-04-2013 o 23:33
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Dla takiego prostego użytkownika jak ja, który nie planuje kalibrować innych urządzeń niż monitor który chce zakupić, a nie koniecznie znam się na całym tym procesie. Co lepsze wspomniane Eizo czy Nec z dołączonym system do kalibracji bez sprzętowej.
    Chętnie posłucham coś na ten temat bo mam podobny dylemat.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Co lepsze wspomniane Eizo czy Nec z dołączonym system do kalibracji bez sprzętowej. Pomijam te drobne różnice finansowe. Czy taka kalibracja w Nec'u nie wymaga przypadkiem dużej wiedzy teoretycznej żeby to wszystko poustawiać?
    Zawsze lepszy jest monitor z większymi możliwościami, niż gorszy monitor z kalibratorem, który jest protezą i z g... bata nie ukręci.

Kalibracja i profilowanie bezsensorowe w P232/P241/PAxxx wymaga tyle samo wiedzy teoretycznej, co kalibracja przy pomocy sensora - a nawet mniej, bo Multiprofiler dokonuje automatycznej kalibracji sprzętowej, a oprogramowanie sensora wymaga dłubania w menu OSD monitora i znajomości tegoż.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 11-04-2013 o 00:05

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Zawsze lepszy jest monitor z większymi możliwościami, niż gorszy monitor z kalibratorem, który jest protezą i z g... bata nie ukręci.

Kalibracja i profilowanie bezsensorowe w P232/P241/PAxxx wymaga tyle samo wiedzy teoretycznej, co kalibracja przy pomocy sensora - a nawet mniej, bo Multiprofiler dokonuje automatycznej kalibracji sprzętowej, a oprogramowanie sensora wymaga dłubania w menu OSD monitora i znajomości tegoż.
    Chyba o tym pisałeś, ale warto przypomnieć, że te monitory mają bardzo dobrą liniowość prosto z pudełka, a punkt bieli w fabryce jest lepiej dostrojony, niż w innym monitorze zabawkowym kalibratorem w domu (dopuszczając sytuację, w której kalibrowanie punktu bieli przypadkiem kończy się sukcesem). Dlatego taka kalibracja bezsensorowa jest bardziej bezpieczna od kalibrowania sensorem niepewnym.

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

P241 odpada ze względów finansowych, ale do P232 mnie przekonałeś...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Chyba o tym pisałeś, ale warto przypomnieć, że te monitory mają bardzo dobrą liniowość prosto z pudełka, a punkt bieli w fabryce jest lepiej dostrojony, niż w innym monitorze zabawkowym kalibratorem w domu (dopuszczając sytuację, w której kalibrowanie punktu bieli przypadkiem kończy się sukcesem). Dlatego taka kalibracja bezsensorowa jest bardziej bezpieczna od kalibrowania sensorem niepewnym.
    Symptomatyczny jest fakt, że ostatnio Chris Murphy - jeden z autorów Real World Color Management (Profesjonalne Zarządzanie Barwą) - oświadczył,*że bez laboratoryjnego spektroradiometru nie jest w stanie orzec, czy NEC P232/241/PAxxx jest lepiej skalibrowany/oprofilowany Multiprofilerem, czy sensorem...

--- Kolejny post ---

ale do P232 mnie przekonałeś...
    Będzie Pan zadowolony
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 11-04-2013 o 00:34

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Akurat ja bazując na swojej ubogiej wiedzy i jako takim doświadczeniem ostatniego miesiąca mogę z pełną odpowiedzialnością stwierdzić, że seria EV Eizo daleka jest od określenia mianem "protez" monitora.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Akurat ja bazując na swojej ubogiej wiedzy i jako takim doświadczeniem ostatniego miesiąca mogę z pełną odpowiedzialnością stwierdzić, że seria EV Eizo daleka jest od określenia mianem "protez" monitora.

Protezą jest w tym wypadku kalibracja - nigdzie nie określiłem EV mianem protezy. Możliwości regulacji EV są znacznie skromniejsze i skutkują większymi stratami jakości niż P242W. Dzięki 14-o bitowej 3DLUT z 16-o bitową precyzją przeliczeniową można bezstratnie ustawić w NEC-u punkt bieli, TRC, kontrast, a nawet gamut barwowy. Regulacja EV ogranicza się wyłącznie do barwy bieli, a i to z uwagi na sterowanie 10-o bitową 1DLUT wprowadza posteryzację - reszta oparta jest na korektach 8-o bitowej LUT karty graficznej i silniku zarządzania barwą aplikacji, wymaga kalibracji przy pomocy sensora.

Atutem NECa jest oprogramowanie Multiprofiler pozwalające poustawiać wszystko bez sensora i posiadającej b. zaawansowane możliwości - potrafi np. zasymulować przestrzeń sRGB lub minilabu przy pomocy precyzyjniejszej, wewnętrznej 14(16)bit 3DLUT dzięki czemu obraz wyświetlany jest bez praktycznie bez widocznych strat tonalnych. W EIZO sprzętowa symulacja przestrzeni minilabu/drukarki z wykorzystaniem 3DLUT dostępna jest praktycznie dopiero... w serii CG, tu mamy dostęp do 3DLUT w monitorze za mniej niż 2000PLN.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 11-04-2013 o 09:52

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Ciekawe, ilu z nas zauważyłoby różnicę ustawiając obok siebie Eizo i tego Neca.

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów