-
Odp: Kalibracja 5d3 - sens?
Co było do przewidzenia - kazali słać. Poślę. Panowie sprawdzą aparat i jeśli nie wykryją usterek - bo kalibracja, twierdzą, była zrobiona rzetelnie, trzeba będzie dosłać obiektywy do regulacji. Tyle, że te obiektywy (6), z innymi aparatami trafiają idealnie, zawsze, na dowolnym dystansie. A po nie muszą, prawda? :)
--- Kolejny post ---
P.S. I oczywiście prędzej się pożegnam z mk3 niż wyślę to, co działa bezbłednie.
-
No więc teraz już rozumiesz, to przecież Twoje obiektywy są beeeeee i wszystkie inne puszki także skoro mk3 jest idealnie skalibrowany, a Twoje obiektywy nie trafiają ;)
-
Dokładnie.
Swoją drogą jestem ciekaw jak wygląda "obiektyw referencyjny" w przypadku Canona. Bo w przypadku Sony aż strach wspominać czym jakieś 2-3 lata temu dysponowali...
-
Przecież to kompletna paranoja - ile razy można słać to samo body ?
Też bym szkieł nie wysłał skoro trafiają jak należy z inną puszką :(
-
Kolega wysylal... 7 razy. Za 8 pojechal.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Kolega wysylal... 7 razy. Za 8 pojechal.
Czy w takiej sytuacji nie dałoby się powołać na "niezgodność przedmiotu z umową" u Sprzedającego ?
-
Kolega to kupił jako przedsiębiorca.
-
Nie rozumiem, chodzi Wam o to że Serwis jest be czy o wykalibrowane body ?
Dlaczego nie zrobicie sami ?
Wtedy byłoby wszystko wiadomo i prawie na 100% ok
jp
-
A jak niby chcesz skalibrować losowość af ? Skoro jak habakuk napisał, że microadjustment nic nie daje. Program który podałeś też tego nie załatwi bo opiera się właśnie na microadjustmencie + to też dodatkowy wydatek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gadget_zary
A jak niby chcesz skalibrować losowość af ? Skoro jak habakuk napisał, że microadjustment nic nie daje. Program który podałeś też tego nie załatwi bo opiera się właśnie na microadjustmencie + to też dodatkowy wydatek.
Wiesz, losowość jest akurat dobrze "rozpoznana", tysiące podręczników, oblanych egzaminów itd ;-)
A program, o którym mowa, jest bardzo zaawansowany.
Między innymi także testuje/wykrywa i ocenia wielkość/poprawność rozrzutu af
Mam 14/2.8 II, 16-35/2,8 II, 24-70, 24-105, 70-200/4 IS. Jeśli "poszkodowany" ma któryś z tych obiektywów to mogę dla porównania zrobić swoje rozrzuty af i przeslać raport.
Wtedy "wyjdzie szydło z worka" !, będą jakieś dowody "czarno na białym"
jp
-
Rzeczywiście losowości nie skalibrujesz, ale sprawdzić można rozrzut. Szkoda jedynie, że programik płatny.
-
Sam bym chętnie programik sprawdził. Szkoda, że nie udostępniają jakiegoś triala czy coś.
-
Habakuk, ja Ci współczuję, niestety doskonale wiem jak to jest. Przeszedłem przez te wszystkie cyrki i niestety dalej przechodzę. Nad Berlinem też się zastanawiam. Jedno jest pewne-trafisz na zły egzemplarz obiektywu czy korpusu i nic ci nie pomogą. Rozmowa o standardach w obiektywie L za 6.5 tys. który wali mydło, lub korpus który nie trafia. Serwis udowodni Ci, że wszystko jest w normie. Tak przynajmniej jest w rodzimych serwisach. Nie można się na to zgadzać. Wydajesz 13 tysięcy i leci w błoto, bo AF nie trafia? szkoda słów. Ale od czego są prawnicy czy ochrona konsumenta-korzystaj. Nie może być tak, że sprzęt tej klasy będzie miał losowy rozrzut czy nie trafiał wcale. Ja tylko dodam, iż póki co mój po kupnie był już z5 czy 6 razy w serwisie. Co do AFMA- to jestem tego samego zdanie-nigdy nic nie udało mi się tym wyregulować, tak by osiągnąć dobre rezultaty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
od czego są prawnicy czy ochrona konsumenta-korzystaj. Nie może być tak, że sprzęt tej klasy będzie miał losowy rozrzut czy nie trafiał wcale.
A znasz biegłego, który może w rozsądnym terminie wykonać ekspertyzę, która w sądzie skutecznie podważy opinię wydaną przez serwis :confused:
-
bezużyteczny szrot za 12 k, "wyregulowany" w serwisie, leży w torbie kolejny tydzień. nawet na backup średnio się nadaje, bo jako tako trafia dopiero od f2, a regularnie od f 5, a to często dużo za ciemno :)
--- Kolejny post ---
edit: jako tako od f 2.8, od f2 byłoby wspaniale :)
-
Jeżeli serwisowi Canona nie udaje się wykalibrować/wyregulować czy to body czy obiektywu, to według mnie w 90% przypadków tego zrobić się nie da. Oni nie sa aż tacy nieudolni ani te procedury nie sa takie skomplikowane - raczej rutynowe.
Te przypadki wymagaja pewnie poważniejszej naprawy albo wymiany. Jednak polityka Canona nie przewiduje takich opcji kiedy "AF nie trafia." Nie musi, bo jest to trudne do udowodnienia czyli Canon może iść w zaparte i kalibrować do woli.
Moje 60D na gwarancji kalibrowali dwa razy, ale nie udało mi się wykryć żadnej różnicy. Za drugim razem nieśmiało napomknęli, że za dalsze kalibracje będa prawdopobnie z przykrościa zmuszeni obciażyć kosztami.
-
pan.kolega, czy tobie też kalibrowali samo body, bez obiektywu :?:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
nie wiem jak pan.kolega, ale ja nie zakładam opcji kalibrowania obiektywów, skoro fabrycznie skalibrowany AF 5d3 trafiał idealnie, także 5 innych aparatów (z tego cztery skalibrowane) trafia z tymi szkłami absolutnie w punkt.
może się okazać, że po tych magicznych zabiegach nie tylko 5d3 nie wróci do formy, ale w bonusie stracą ją szkła. dziękuję, nie zaufam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Tak, bo zachowywał się tak samo z każdym obiektywem. Boczne punkty trafiały bardzo dobrze, a centralny miał BF.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
nie wiem jak pan.kolega, ale ja nie zakładam opcji kalibrowania obiektywów, skoro fabrycznie skalibrowany AF 5d3 trafiał idealnie, także 5 innych aparatów (z tego cztery skalibrowane) trafia z tymi szkłami absolutnie w punkt.
może się okazać, że po tych magicznych zabiegach nie tylko 5d3 nie wróci do formy, ale w bonusie stracą ją szkła. dziękuję, nie zaufam.
Ja z zasady nie wysyłam obiektywów i body razem, ale wysłanie obiektywów nie oznacza, że obiektyw będzie ruszany. Informacja o kalibracji dla danego obiektywu może być tylko zakodowana w body.
-
Ja zauważyłem inne dziwne zachowanie AF'u, z 35L punktowo środkowy i boczne ładnie trafiają, ale jak wybiorę automatyczny wybór punktu, to zawsze jest duży frontfocus. Ciekawe jak takie coś skalibrować :D
Może ktoś mógłby sprawdzić czy to tylko moja sztuka tak ma? Z 85 działa normalnie, a z 35 strzelam punktowym w ścianę i OK, a z autowyborem byczy front.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Jeżeli serwisowi Canona nie udaje się wykalibrować/wyregulować czy to body czy obiektywu, to według mnie w 90% przypadków tego zrobić się nie da. Oni nie sa aż tacy nieudolni ani te procedury nie sa takie skomplikowane - raczej rutynowe.
Te przypadki wymagaja pewnie poważniejszej naprawy albo wymiany. Jednak polityka Canona nie przewiduje takich opcji kiedy "AF nie trafia." Nie musi, bo jest to trudne do udowodnienia czyli Canon może iść w zaparte i kalibrować do woli.
Moje 60D na gwarancji kalibrowali dwa razy, ale nie udało mi się wykryć żadnej różnicy. Za drugim razem nieśmiało napomknęli, że za dalsze kalibracje będa prawdopobnie z przykrościa zmuszeni obciażyć kosztami.
Też dostałem taką informację, tylko jak można obciążać kosztami skoro sprawa nie została załatwiona. Jak AF nie trafia to chyba jest oczywista kwestia. Taki zestaw np jak 5d3 + 35L to prawie 20K i co??? ma leżeć w torbie...mnie się wydaje, że to jest czysta paranoja. Nie wiem, jakbym był adwokatem to chyba bym się wyspecjalizował w tych sprawach. Udowodnienie z rzeczoznawcą, że AF nie trafia ty chyba dość prosta kwestia?
Być może należy rozpocząć dyskusję z producentem? Według mnie musi istnieć jakakolwiek droga prawna do rozwiązania tego typu kwestii.
-
Piszcie do Japonii. Szkoda Fatygować Polskiego Canona:) Jak dostaną odpowiednie pismo z Japonii to pewnie uda im się skalibrować..:P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
Cala ta sprawa to jakis koszmar. Aparat przestaje normalnie pracowac, jedyny autoyzowany serwis nie pomaga, mam wrazenie, ze nie zostalo zrobione nic; aparat za 12 k lezy bezuzyteczny w torbie, pracuje mk2 i 1. I po prostu kompletnie nie wiem co dalej, chyba napisze o porade do "Pani domu"...
Z tego co pamiętam to odpisaliśmy co trzeba zrobić i obecnie czekamy jedynie na dostarczenie sprzętu. Serwis nie jest w stanie dokonać naprawy na odległość. Niestety tak jak Pana poinformowaliśmy trzeba dostarczyć body wraz z obiektywami. To, że obiektywy dobrze działają z innymi body nie wyklucza konieczności regulacji z tym konkretnym 5d MK III.
-
wysyłam body bez obiektywów i liczę, że przywrócicie AF do stanu, w jakim go kupiłem. nic więcej. nie chcę żadnego grzebania w obiektywach, to absurd, one działają świetnie na skalibrowanych przez Was innych aparatach, a kalibrowanie 5 lub aparatów i 6 obiektywów, bo AF w 5d3 uległ awarii, to paranoja.
tu nie ma regularnych nietrafień, tu jest kompletna nieregularność.
jeśli Wam się nie uda, mam już ciekawy, choć drastyczny pomysł na tę sytuację :) pozdrowienia
--- Kolejny post ---
aha, poinformowaliście mnie, że być może będzie konieczne dostarczenie obiektywów, jeśli nie uda się bez. tak dla jasności.
-
Może Panowie z serwisu mieli na myśli kalibrację body pod obiektyw, a nie grzebanie w obiektywie?
Adamie szkoda się pozbywać tak fajnej puchy...
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
wysyłam body bez obiektywów i liczę, że przywrócicie AF do stanu, w jakim go kupiłem. nic więcej. nie chcę żadnego grzebania w obiektywach, to absurd, one działają świetnie na skalibrowanych przez Was innych aparatach, a kalibrowanie 5 lub aparatów i 6 obiektywów, bo AF w 5d3 uległ awarii, to paranoja.
tu nie ma regularnych nietrafień, tu jest kompletna nieregularność.
jeśli Wam się nie uda, mam już ciekawy, choć drastyczny pomysł na tę sytuację :) pozdrowienia
--- Kolejny post ---
aha, poinformowaliście mnie, że być może będzie konieczne dostarczenie obiektywów, jeśli nie uda się bez. tak dla jasności.
-
ani myślę się pozbywać :)
--- Kolejny post ---
a co panowie mieli na myśli - nie wiem, piszą tak: "Regulacja AF do wzorca może nie gwarantować prawidłowej współpracy z obiektywami i bywa tak, że będzie konieczność dokonania regulacji całego zestawu"
a mój zestaw to w tej chwili 6 aparatów (doszło 5d1) i 6 obiektywów ;)
-
Ale skoro wszystkie szkła są ok, to może po jedno szkło wystarczyłoby ustawić body?
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
ani myślę się pozbywać :)
--- Kolejny post ---
a co panowie mieli na myśli - nie wiem, piszą tak: "Regulacja AF do wzorca może nie gwarantować prawidłowej współpracy z obiektywami i bywa tak, że będzie konieczność dokonania regulacji całego zestawu"
a mój zestaw to w tej chwili 6 aparatów (doszło 5d1) i 6 obiektywów ;)
-
Jak czytam Twoje przygody z kalibracją to aż mi się włosy jeżą na myśl jak bedzie wyglądała kalibracja mojego skzła które im wczoraj posłałem :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc_october
Ale skoro wszystkie szkła są ok, to może po jedno szkło wystarczyłoby ustawić body?
może, chwilowo nikt mi tego nie proponował :)
-
Ja swego czasu usłyszałem w serwisie że nie mają technicznej możliwości kalibrować body pod jakikolwiek obiektyw. Body jest kalibrowane pod ich wzorzec. Dostarczając body z lensami, jak to ładnie ujeli, "nauczą" body pracować z tymi obiektywami :)
-
Ja po raz kolejny muszę również większość sprzętu wysyłać, po wymianie połowy bebechów teraz znów połowa szkieł działa jak chce. Jestem ciekaw habakuk jaki jest twój drastyczny pomysł? Ja przyznam, że tracę siły na to wszystko. Cena za korpus nie mała, a póki co mój chyba większość przeczekał w serwisie.
-
Wygląda na to, że nie jest to odosobniony przypadek i coś jest na rzeczy z tymi "trojkami". Ciekawe teraz jak zachowa się Canon, badz Serwis CSI. Nie mieści się w głowie że za taką kasę sprzęt jest bezużyteczny
-
Nie wiem czy coś jest na rzeczy, sporo osób używa i AF trafia. Jak wiemy wszyscy bez poprawnej pracy AF aparat jest bezużyteczny. Póki co znam trzy przypadki takich cyrków, wliczając w to siebie.
Problem w tym, że głowie użytkownika i ogarniętego fotografa się nie mieści-mieści się natomiast w "głowie" serwisu.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Czyli mówicie, że jak moje 50/1.4 ma problemy z Afem to jechać osobiście i rezerwować cały dzień?
Kurde.. co za serwis, żeby nie potrafił zrobić sprzętu od kopa..
Powiem Ci tak-50 1.4 3 lub 4 razy mi kalibrowali, skończyło się na tym, że dostałem informację, że następna wysyłka obciąży mnie kosztami. Szkło nie trafia, co potwierdzałem zdjęciami z LensCal itp. Serwis informuję, że wszystko skalibrowali z zaleceniem producenta, dodatkowo informując mnie o cechach optycznych (shift focus po przymykaniu przesłony, który nie ma w tym wypadku nic do rzeczy). Dziwne, bo na posiadanym przeze mnie wcześniej 5d2 jak skalibrowali inne 50 1.4 to było wszystko ok, nawet na bocznych w dobrych warunkach. Jednym słowem-przy 50 1.4 mimo, iż odległość minimalna ostrzenia to chyba 45cm, szkło częściej trafia od znacznie większego dystansu i dodatkowej mikrokalibracji. To tak w kwestii wyłącznie 50 1.4.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
Nie wiem czy coś jest na rzeczy, sporo osób używa i AF trafia. Jak wiemy wszyscy bez poprawnej pracy AF aparat jest bezużyteczny. Póki co znam trzy przypadki takich cyrków, wliczając w to siebie.
Problem w tym, że głowie użytkownika i ogarniętego fotografa się nie mieści-mieści się natomiast w "głowie" serwisu.
--- Kolejny post ---
Powiem Ci tak-50 1.4 3 lub 4 razy mi kalibrowali, skończyło się na tym, że dostałem informację, że następna wysyłka obciąży mnie kosztami. Szkło nie trafia, co potwierdzałem zdjęciami z LensCal itp. Serwis informuję, że wszystko skalibrowali z zaleceniem producenta, dodatkowo informując mnie o cechach optycznych (shift focus po przymykaniu przesłony, który nie ma w tym wypadku nic do rzeczy). Dziwne, bo na posiadanym przeze mnie wcześniej 5d2 jak skalibrowali inne 50 1.4 to było wszystko ok, nawet na bocznych w dobrych warunkach. Jednym słowem-przy 50 1.4 mimo, iż odległość minimalna ostrzenia to chyba 45cm, szkło częściej trafia od znacznie większego dystansu i dodatkowej mikrokalibracji. To tak w kwestii wyłącznie 50 1.4.
No to mnie nie pocieszyłeś...:( Dzisiaj dostałem telefon, że obiektywów nie kalibruje się do wzorca i kalibracja będzie możliwa tylko i wyłącznie po dostarczeniu body z którym obiektyw ma pracować. Boje się tylko o to, że sprawne body które działa ok z kilkoma obiektywami zrobi się bezużyteczne.. ;/
-
Nie ma żadnej reguły jak widać. W zasadzie "naprawa" to czysta loteria w wielu przypadkach. Życzę Ci, żebyś nie doświadczył tego ona własnej skórze. U mnie ogromna przyjemność z fotografii, którą cieszyłem się przez lata, kończy się na walce z sprzętem i serwisem, dziś jestem na etapie, że nie mam ochoty brać tego sprzętu do ręki, nie wspominając o zainwestowanej kasie. Nie ukrywam też, że gdyby to wszystko działało sprawnie i nie uniemożliwiało robienia zdjęć, to pewnie inwestowałbym więcej. Póki co koncentruję się na doprowadzeniu sprzętu do normy i standardu w jakim powinien się znaleźć w momencie położenia kasy na ladę sklepu. Cóż-można pocieszać się, że nie kupiłem 1DX z wadą, choć to obecnie dla mnie żart nie na miejscu. Cała sytuacja jest chora do granic, cóż zobaczymy. Póki co sprzęt wraz z masą szkła leży w torbie podobnie jak u Habakuka-przynjamniej jeżeli chodzi o 5d3.
-
Cytat:
Boje się tylko o to, że sprawne body które działa ok z kilkoma obiektywami zrobi się bezużyteczne.. ;/
To wybierz opcje żeby szkło kalibrować pod body a nie odwrotnie
-
A standardem nie jest-kalibracja body pod wzorzec-następnie szkła pod to body?
-
Być może, nigdy z serwisem przygód nie miałem bo wszystko zawsze działało.. Cóż w Poniedziałek wyśle body i zobaczymy:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
No to mnie nie pocieszyłeś...:( Dzisiaj dostałem telefon, że obiektywów nie kalibruje się do wzorca i kalibracja będzie możliwa tylko i wyłącznie po dostarczeniu body z którym obiektyw ma pracować. Boje się tylko o to, że sprawne body które działa ok z kilkoma obiektywami zrobi się bezużyteczne.. ;/
Body służy jedynie jako baza do regulacji obiektywu i ŻADNE ustawienia względem innych obiektywów nie zostaną zmienione. Proszę tylko zaznaczyć, że body dobrze działa z innymi obiektywami.
Było to już opisywane na tym forum.
-
Ludzie co kupuja sprzęt Canona to jednak na ogół dosyć tępi sa, bo faktycznie, tyle razy było tłumaczone, a tu ciagle marudzenie a jak a dlaczego. Wiem po sobie, też łeb pusty, bo przecież nie rozumiem nawet prostych słów, że przecież jako bazy się używa.
A mi Canon obiektyw skalibrował, pieniadze wział, i nic się nie skarżył, że bazy brakło. Tylko efektu nie było, ale ja co prawda za głupi jestem, żeby sie na tym poznać.
-
Czy to jakiś koszmar??? (nie nazwę inaczej !!!) Ale nie rozumiem... body za 12 kafli z hakiem i od początku problemy!!! Na szczęście mnie nie stać na mkIII, bo pewnie też bym, kupił i... siedział i płakał :(
-
poszedł. aparat z chyba solidnym ładunkiem pecha, bo dwa razy kurier nie dojechał, a to korki i noc, a to awaria komputera.
ale w końcu poszedł. będę uprzejmie donosił o postępach
-
Może feralny egzemplarz, teraz pech minie ;) a swoją drogą w każdej firmie i każdym produkcie zdarzają się niedoróbki..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BatMan
Może feralny egzemplarz, teraz pech minie ;) a swoją drogą w każdej firmie i każdym produkcie zdarzają się niedoróbki..
Zgadzam się z tym i sam to podkreślałem. Tyle tylko, że jeśli coś nie działa, jest na gwarancji, wolno mieć oczekiwania, że zostanie rzetelnie naprawione.
-
Ciekawe jak to się potoczy. Póki co wstrzymam się z zakupem 5d3 (przesiadka z Nikona) do czasu rozwiązania tej sprawy. Z tego co wiem to nie tylko ja czekam na pozytywne rozwiązanie tematu :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
jeśli coś nie działa, jest na gwarancji, wolno mieć oczekiwania, że zostanie rzetelnie naprawione.
... lub w ostateczności wymienione na nowe bez wad.
Tyle że jak dotąd serwis najwyraźniej ma problem ze zdiagnozowaniem, że "coś nie działa". Może jak do tego dojdzie, to i rzetelnie załatwią reklamację :-?
-
kurde, robi się niefajnie czytając takie wieści. Puszka dla mnie wymarzona, powoli zastanawiałem się nad zamianą 5D2, a tu taka lipa. Generalnie nie wiem dlaczego temat AF dla Canona stanowi taki cholernie wielki problem, gdy cały świat sobie z tym radzi, włączając mój telefon..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kubaman
Generalnie nie wiem dlaczego temat AF dla Canona stanowi taki cholernie wielki problem, gdy cały świat sobie z tym radzi, włączając mój telefon..
Czyżby - znam chyba trzech użytkowników Nikonów lamentujących na AF.....
Generalnie to nie ma żadnych reguł. Po prostu w obecnym świecie testowanie sprzętu zostało w dużym stopniu przerzucone na użytkowników niestety.
BTW: ja się naciągam z serwisem jednej firmy już pół roku - trzeci raz mi przysłali niesprawny produkt - wiem to nie pocieszenie - po prostu smutna konstatacja nad rzeczywistością.
I tu nasuwa mi się jedna z przyczyn - sprzęt jest obecnie tak skomplikowany że trzeba sporo czasu żeby serwisy opanowały jego naprawę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Czyżby - znam chyba trzech użytkowników Nikonów lamentujących na AF......
ja też. ale im z d800 NPS załatwił temat szybko i skutecznie :)
-
W takim razie ta sytuacja z aparatem Adama wiele wyjaśni. Jeśli naprawią, można kupować. Jeśli nie, zakup 5d3 w przypadku awarii to kasa wywalona w błoto. Ja w każdym razie czekam jak na szpilkach, bo albo 5d3 albo d800. Bo w tym ostatnim wprawdzie są wady, ale koledze z forum Nikoniarzy NPS wyregulował to na poczekaniu w 45 min.