A czy przy okazji potrzebowałeś od nowa uczyć się jak się kalibruje monitor? ;-)
Wersja do druku
Spoko, ja jakiś czas temu ZDRADZIŁEM Pentax'a i jakoś przede mną z tego powodu nikt nie ucieka :grin:Cytat:
Zamieszczone przez MariuszJ
Sprawa jest banalna. 2-3 h praktycznych zajec dadza jej wiecej niz 24h na forum.
Co za filozofia.
może niektórzy podejrzewają, że to prowokacja, inni, że być może troll, jeszcze inni zazdroszczą, sam się też nad tym zastanwiałem, ale nie zmiania to faktu, że osoba autentyczna i pojęcie ma, wystarczy poszukać w necie, a znajdziecie ofertę zdjęć śłubnych z samplami... ;)
gdzie moge tutaj wrzucic galerie ?? Czy mam pojecie ?? mialam o Nikonie, canonem sie ucze...chyba wiecej nie zadam juz zadnego pytania na forum. Wrzuce pierwsze zdjecia pstrykniete tym canonem.
Co do 50 1.4 albo 1.8 , wlasnie sie do niego zbieram :) wiem ze to dobry fetysz majac 1.4, w nikonie wlasnie taki mam i tylko nim wychodzily mi super ujecia. !!!!
IMHO to porównanie to możesz sobie...
Wyobraź sobie, jak "łatwo" się było by przestawić na inny samochód,
gdyby producenci tychże nie trzymali standardów w kwestii układu/kolejności pedałów,
wajchy do biegów i kierownicy, bo z pozostałymi wichajstrami to i tak jest różnie.
Wystarczy nadmienić sytuację gdy osoba jeżdżąca lata z manualną skrzynią
przesiada się na automatyczną - trochę trwa, zanim przestanie deptać w podłogę
i łapać za każdym razem wajchę. :lol:
Pozdrówka!
Tak jeśli chodzi o fetysz to wybrałaś dobry system ;)
Zapewne wkrótce doświadczysz bliższego kontaktu z wielką biała lufą który przyprawi cię o dreszcze ;) świetnie leży w dłoni a dodatkowo można tym robić niezłe zdjęcia :mrgreen:
PS.. Odnośnie stałek które polecałem to 50mm f 1:4 ma niespecjalny bokech (podobnie zresztą jest w nikonie) i lepiej tu wypada 85 f 1.8 ale skoro śpisz na kasie to bierz 50L ;) a co niech zazdroszczą o fetysze trzeba dbać ;)
--------------------
Pozdrawiam privilege
Podstawowy problem w tym, że większość nie zawraca sobie głowy tym, co ten aparat (samochód) naprawdę robi. Skutek jest oczywisty: jak małpy odtwarzamy jakieś gesty magiczne, które w poprzednim aparacie (samochodzie) doprowadziły nas do zadowalającego nas zdjęcia (dojechania do domu). Nic dziwnego, że mamy kłopoty przy każdej zmianie.
Aparat (samochód) jest owszem, skomplikowanym urządzeniem i nie namawiam do jego gruntownego studiowania, szkoda na to życia. Ale jakiś elementarz trzeba opanować, elementarz ogólny, nie canonowski, nie nikonowski (nie fordowski, nie fiatowski) - wtedy adaptacja do nowego interfejsu aparatu (samochodu) nie będzie frustrująca, ba, będzie sprawiała wręcz przyjemność z poznawania.
A różnice między większością aparatów na rynku są raczej rzędu różnic w obsłudze samochodowej wentylacji niż różnic między obsługą automatycznej i manualnej skrzyni biegów. Jeżeli już szukamy w tej branży przykładów, to do problemów Dziobolka można porównać prędzej przejście z AF na dalmierz albo całkowity manual - a nie zwykłe, mało wyrafinowane pstrykanie nowoczesną cyfrową lustrzanką.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A to żywy dowód takiego myślenia magicznego.
5D Mark II to obiekt westchnień, powinnaś się cieszyć, że nie wdepnęłaś w Leicę M9.
format zdjęć - RAW (nie s, nie m)
Custom Fn 4:1
zdjęcia z lampą tylko w M, jeśli sufit w miarę nisko to FEC na +2/3EV
Canon DPP 3.9
Przestałem temat śledzić po zakupie jakiegoś tam i1 (kalibratora), w sumie najbezpieczniej będzie umówić się z arturs na mocną kawę tylko uważaj by jego słoneczko cię nie poparzyło ;)
Jakiegokolwiek kompa byś nie kupiła zainwestuj w mały (do 64 GB) dysk systemowy SSD, 8 GB ramu i coś co się nazywa ram disk.
Nie ma za co - ja niby też jestem z Kielc, ale nie daję klapsa tak dobrze jak arturs :mrgreen:
BTW. Koleżanki, koledzy fajnie widzieć, że pomimo upływających lat, średnia forum wciąż pozostaje na tym samym poziomie.
mam tego 70-200 2.8 L i to biale juz mi mrozi krew w zylach, co to bedzie jak zainwestuje kiedys w to duze biale :) choc jestem zdania ze wiekszy nie znaczy lepszy ;) ale w tym przypadku obalam swoja mysl :)
gietrzy , bardzo bardzo mi pomogles. Zabieram sie do eksperymentowania z lampa :) DZIEKUJE
+100 pkt do LANSU ....Cytat:
co to bedzie jak zainwestuje kiedys w to duze biale
Jestem w custom C.FN I Ekspozycja C.FN II Obraz C.FN III Autofokus/Migawka C.FN IV Operowanie inne
grzebie w nich po kolei i nie widze tego 4:1 :(
..i bedziesz mogła znów się pochwalić na forum w tym watku,chyba ze wkoncu ktos go zamknie
C.Fn IV: Operation / Others
0: Metering + AF start
1: Metering + AF start / AF stop
2: Metering start / Meter+AF start
3: AE lock / Metering + AF start
4: Metering + AF start / disable
Poczytaj w instrukcji a w szczególności tu (eng)
http://www.usa.canon.com/dlc/control...articleID=2286
co i kiedy stosować
koniecznie musisz skalibrować monitor
im gleiej brne w to forum tym silniejsze odnosze wrazenie ze coniektore osoby powinny wylaczyc monitory schowac aparaty i wyjsc miedzy ludzi nabyc troche ogłady i nauczyc sie kultury
drwiny i chamskie zachowanie jest tutaj na pozadku dziennym czy jest to kobieta czy nie przedstawila sie jako takowa wiec ludzie maja prawo ja tak traktowac, a niektorzy widze jak w podstawowce pod spudniczke jak nie zajrzy to nie uwierzy
moze reniatka powinna zrobic sobie zdjecie z piatkom na szyjce wtedy by wszyscy uwierzyli :| co tylko jesli to naprawde byla by kobieta ??
co do pytan to wydaja sie calkiem normalne zreszta na wiekszosc kolezanka uzyskala juz odpowiedzi
gratuluje zmiany i oczywiscie aparatu sam sie do takowego przymierzam ale jeszcze troche to potrwa
jesli kupie 5d tez zapytam o kalibracje monitora :D ludzie beda mogli mnie zjechac :-D
swoja droga juz chyba drugi dzis raz odnosze sie do braku kultury na forum :/ to chyba o czyms swiadczy
czemu tu nie ma opcji edit :/ zapomnilem dodac co do monitora to chyba najprostszy sposob to porownanie obrazu monitora z jakas sensowna odbitka sama zobaczysz czy barwy sa dobrze odwzorowane to jesli chodzi o amatorskie rozwiazania
Proszę o przestrzeganie pkt. 6. regulaminu forum.
Pozdrawiam.
K.
Dałaś zdjęcie do oceny nie w tym miejscu.
Umieścić je w tym dziale: http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=43
po uprzedniej lekturze http://canon-board.info/announcement.php?f=43&a=17
Ależ proszę bardzo :roll:
wywaliłem 16cie postów..
Koleżankę proszę o umieszczanie zdjęcia w wątku do tego przeznaczonym (po uprzednim zapoznaniu się z regulaminem działu "galerie"), resztę o niekontynuowanie dyskusji w kierunkach innych niż temat wątku