Mnie również wszystko jedno czym fotografuje autor wątku, zaproponowałem cyfrę bo szybciej nauczył by się na niej zdjęcia robić a w tym konkretnym przypadku posiadanie analoga to tylko poza.
Wersja do druku
Mnie również wszystko jedno czym fotografuje autor wątku, zaproponowałem cyfrę bo szybciej nauczył by się na niej zdjęcia robić a w tym konkretnym przypadku posiadanie analoga to tylko poza.
Chyba przesadzasz trochę. Mnie się tak nie wydaje co do tej pozy.
Dla mnie poza to raczej kręcenie takich filmów http://www.youtube.com/watch?v=fcwXT...1&feature=fvwp i robienie zamieszania przy pomocy starych rupieci. Natomiast jeśli ktoś przy pomocy tych zabytków robi zdjęcia to nie widzę nic złego.
Zbieżność imion jest przypadkowa i ja z tym filmem nie mam nic wspólnego.
Grunt to wiara w siebie. Wątek (o niczym) się rozrasta, za chwilę N.J. zostanie forumowym mądralą.
Chyba trochę przesadzasz. Nie rozumiem najeżdżania na autora wątku. Można coś doradzić, a jak się człowiek nie zgadza z odpowiedzią czy podejście autora wątku, wystarczy tu (więcej) nie zaglądać i tyle. Po co do razu napadać na kogoś?
Ja mam raczej podobna opinię co Pank. Czy kupienie aparatu analogowego i publiczne szerzenie niechęci do cyfrówek (ktorymi przecież każdy frajer potrafi zrobić zdjęcie...) czyni z kogoś lepszego fotografa?
Zdjecia zrobione przez N.J jakoś tego nie oddają... Widać że gościu nie potrafi sterować balansem bieli, głębią ostrości ekspozycją itd. Zdjęcia naprawdę niczym się nie wyrózniają, żeby nie napisać że są poprostu słabe...
Czy z góry należy mu sie respekt za to że podjął się focenia analogiem, a nie poszedł na łatwiznę i robi zdjęcia cyfrówką? Dla mnie to, jak i sam sposób odbierania krytyki przez NJ świadczy o jego zbyt wysokiej pewności siebie.
Trudno się nie zgodzic, że te zdjecia sa bardzo slabe. Ale mysle, ze niech chłopak cyka dalej. Bo przeciez jak inaczej ma sie nauczyc fotografii? Skoro nie chce kupic cyfrowki wiec wybrał "droższą drogę", to jego sprawa.
Słabe nie słabe ale skłaniają do skreślenia paru zdań. Zobaczymy co będzie dalej i czy będzie. Tak na marginesie na Forum jest wiele fajnych zdjęć, prawdziwych rodzynków a w wątkach tych nie ma ani jednego komentarza. Więc może po prostu słabsze są lepsze?
Panie pank, nie przyjmuję pozy artysty i nigdy tego w planach nie miałem. Do szkoły już nie chodzę ale na dziewczynach mój zapał robi wrażenie i rucham naprawdę dobre laski:roll:. Nie wiem dlaczego, aż tak moja osoba(bo jestem pewien, że bardziej się skupiasz na mnie i mojej postawie niż na moich zdjęciach) denerwuje ciebie. Myślę, że praktycznie nikt nie zauważył tego, że nie powiedziałem złego słowa o cyfrówkach. Nie dyskutowałem nad wyższością kliszy nad matrycą nie mówiłem, że na cyfrówce każdy może robić zdjęcia a na analogach wybrani. Więc skąd ta niechęć.
Jeżeli uważasz, że traktuję lustrzankę jak kompakt to się grubo mylisz. Jedyna rzecz jaką robiłem która w jakiś sposób może nawiązywać do kompaktu to, że zawsze naświetlałem zdjęcie zgodnie ze światłomierzem. Nigdy w canonie nie używałem innych opcji oprócz M. W zenicie tym bardziej :mrgreen:. Uwierz mi, że wiem co nieco o głebi.
[14]
I staram się szukać ciekawych ujęć, niestety nie zawsze mi warunki na to pozwalają. Co do centralnych kadrów też się nie zgodzę.
[15]
Nie mogę przedstawić tutaj wszystkich moich zdjęć bo na wielu z nich są ludzie których nie chce pokazywać w internecie bądź też oni tego nie chcą.
Żebyście nie myśleli, że wybrałem analoga ale sam nie wiem po co. Chce robić na kliszy bo sprawia mi to frajdę, lubię zapach chemii kiedy wywołuje negatywy czy też robię odbitki. Jeżeli bym miał cyfrę stanowczo za dużo czasu bym poświęcał na obróbkę zdjęcia w PS. Mam pewne założenia co do moich zdjęć, między innymi takie że nie kadruje zdjęcia po naświetleniu go na kliszę. Wiem, że jeszcze dużo muszę się nauczyć. Chętnie przyjmuję krytykę a nie atak (chociaż to może za mocne słowo) na moją osobę.
x-mac, Sergiusz, sid, micles, oasisman, jacapa, dinderi dzięki za to że napisaliście więcej niż dwa słowa i daliście kilka ciekawych rad. Nie namawiajcie mnie do cyfry bo nie interesuje mnie;).
Ołówek
Może i jestem laikiem ale nigdy nie słyszałem o korekcie balansu bieli w aparacie analogowym, o głebi ostrości jakieś pojęcie mam co do ekspozycji to faktycznie strasznie byłem w plecy ale nadrobię to na pewno. Chce się rozwijać, głównie do tego dążę we wszystkim co robię, czy to sport czy jakaś inna pasja.
Więc chłopaki bez spiny i wołałbym żebyście jednak pisząc poświęcali większą cześć posta moim zdjęciom a nie mojej postawie artysty wybrańca itd. Bo raczej tak nie wyglądam (można nawet powiedzieć że jestem odwrotnością takiej osoby, jestem bardzo towarzyski) 8) i zdecydowanie się takim nie czuję.
[16]
Wrzucam narazie ostatnie zdjęcie, głównie po to żeby pokazać, że nie robię kompaktem:mrgreen: I wiem po co służy pierścień przesłony i jak nim kręcić oraz, że czasami fartem:lol: wybiorę inną pozycje niż na przeciwko fotografowanego obiektu bądź też osoby.
Następne zdjęcia będą po nowym roku prawdopodobnie będę miał okazje porobić ciekawe akty i przy okazji porobić kilka zdjęć reklamowych do mojego interesu więc zboczuchy szykujcie się:D.
No proszę, masz lepsze zdjęcia. Zupełnie nie rozumiem po co pokazałeś poprzednie,te są przynajmniej poprawne. Pozdrów laski.
Analogi są fajne, spory czas robiłem na analogowej Konice z takim światłomierzem, że jak ciemno było to się na czuja ustawiało. I mam jedno zdjęcie, chyba jeszcze z tamtego roku, o którym spokojnie mogę*powiedzieć, że jest dobre. Analog jest fajny na naukę, bo uczy pokorności, problem zaczyna się, jeśli operator jej nie posiada.
Na pierwszych fotach to, co razi to beznadziejny pomiar światła - używaj pomiaru punktowego, opierając się na strefach Adamsa, albo na czuja (jeśli coś ma być ciemne, ekspozycja - 3-4EV, jeśli mierzysz na coś jasnego, to + 1-2EV. I po problemie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poza tym jeszcze jedna sprawa - sama kompozycja to nie wszystko, musisz komponować tak, żeby uwydatnić obiekt. Musisz we łbie sobie zaplanować, jak ma zdjęcie wyglądać i przełożyć to na kliszę. Po roku fotografowania myślę, że można się nauczyć - sam miałem takie samo coś, jak pojechałem się poduczyć fotografii do USA.
Leżę :DOk, okres litości się skończył :P
14. Ruszone, kobita patrzy poza kadr.
15. Kolejne zwyczajne zdjęcie, ale poprawne.
16. Kadr za bardzo w górę poszedł - rączki już prawie ciachnięte... (wydaje mi się również, że jednak na twarzy takiej 100% ostrości nie ma)
Jest w tym błyskotliwe i zarazem niezwykle smutne spostrzeżenie.
A feeee. Jakoś strasznie tchnęło pospolitym prymitywem. A juz chciałem napisać coś miłego o ostatnich zdjęciach... Kompletnie odeszla mi ochota by wracać do tego wątku. Bo jak tu sie skupiac na zdjeciach, kiedy ich autor stara sie za wszelką cenę skupić uwage widowni na sobie...
Czy zwrot "rucham naprawdę dobre laski" oznacza: "fotografuję ładne dziewczyny"?
Zakładasz, że zdjęcia bardziej komentowane są lepsze, zupełnie nie rozumiem dlaczego.
Kiedy jestem gdzieś w górach i mam przed sobą naprawdę piękny widok, nie zaczynam opowiadać o kompozycji, jaką stworzyła natura, nie opowiadam towarzyszącym mi osobom co czuję, nie skupiam swojej uwagi na tym, co można by jeszcze poprawić.
Po prostu siadam i patrzę, tak długo aż się nasycę, a kiedy to nastąpi wstaję i idę dalej, zwykle bez jednego słowa.
Z drugiej strony, gdybym zrobił prowokację i wrzucił kilka fotek uzbieranych z naszej klasy, od razu by zawrzało a temat rozrósł by się błyskawicznie do kilkunastu stron, choćby były to komentarze w stylu "to prowokacja?", "tragedia", "ty lepiej nie bierz się za fotografię". Z resztą, były już tutaj bliskie temu przykładowi przypadki. Nie widzę sensu aby je cytować.
Słabe są lepsze w ten sam sposób, co każda prowokacja, która służy wypromowaniu się wielu celebrytów, choćby to miało być tylko na chwilę.
Czy Frytka albo Jola Rutowicza są lepsze, bo w danym momencie dużo się o nich pisało i mówiło?
Ale to jest oczywista oczywistość, a Ty swoimi kontrowersyjnymi komentarzami dążysz do podobnego efektu, jaki dają słabe zdjęcia, nagłego ożywienia, choć tak naprawdę nie ma o czym mówić, ukrywając się za pozorami komentarzy mających prowokować do myślenia i spostrzegania nowych rzeczy/faktów.
Najdziwniejsze jest to, że chyba pank zrozumiał co chciałęm przekazać a kilka osób nie. Wiedziałem, że ktoś napewno bardziej się skupi na "ruchaniu" niż reszcie mojej wypowiedzi.
_igi
Całkowicie się zgadzam. Napewno teraz dużo czasu poświece na ekperymentowanie z ekspozycją.
micles
Rozumiem będę się starał wyeliminować podobne błędy w przyszłości.
14 i 16 Pierwsze to zdjęcie mojej mamy, drugie kolegi ze studiów. Wrzuciłem je tylko po to żeby pokazać, że jakies pojęcie o głebi ostrości mam. Mam jeszcze dużo zdjęć znajomych, lasek, rodziny, ale nie mam ochoty ich wrzucać. Myśle, że moglibyście je nazwać poprawnymi :) Celem na przyszłość będzie napewno poprawienie ekspozycji. Poskanuje jeszcze kilka zdjęć i zobaczy czy w PS nie popsułęm dużo. Bo słabo się na tym znam, 100 razy bardziej wolę powiększalnik.
Do panów którzy skupili się na czymś innym.
dinderi
Na codzień, używam dużej ilości wulgaryzmów, często imprezuję, stosuję różne używki. Ale do tego normalnie studiuje, dużo czytam, uprawiam dużo sportów, mam jakiś tam swój mały interes. Nie uważam się za prostaka moge rozmawiać z każdym i znaleźć z nim wspólny język i jeżeli moje słowa mocno przeszkadzają tobie w ocenie moich zdjęć to lepiej tego nie rób:roll:
Pierwsze zdanie było skierowane do panka. I było zwykłą odpowiedzią na koleżanki z klasy. Igor fotografuje je też czasami. Ostatnie zdanie napisałem po to żeby bardziej rozluźnić atmosfere. Nie oglądam telewizji szczerze mówiąć mam gdzieś celebrytów i od momentu kiedy w mojej głowie pojawił się pomyśł, żeby założyć ten temat do teraz, nie miałem zamiaru robić z tego żadnej prowokacji.
Chciałbym osiągnąć taki poziom, żeby fotografować swoje otoczenie, uwiecznić część swego życia w jak najlepszy sposób. Lubie bardzo sporty ekstremalne, uwielbiam miejsce gdzie mieszkam, mam dużo znajomych, kilku przyjaciół. Obiecuję, że postaram się wrzucać kolejne zdjęcia coraz lepsze technicznie, a co do kadrowania i stylu będzie można podyskutować;-)
Może dla ciebie ja mam raczej to gdzieś.:mrgreen:
Mi się podobają 2 i 14
Pisząc o gościu, który pływa na desce w wodzie po kostki jako o sporcie ekstremalnym to mniej więcej tak jak byś chodził w butach z rozwiązanymi sznurówkami i mówił, że to, to samo co skoki na bungee. Teoretycznie przy pomocy obu metod można wyrżnąć pyskiem o beton ale to całkiem nie to samo.
Co do lasek to kij ma dwa końce. Ja jestem zdania, że laski to przede wszystkim kobiety a o nich zawsze trzeba wyrażać się z szacunkiem. I jak przeczytają Twoje słowa to mogą poczuć się nie tylko urażone ale również wyruchane. Czego jak czego ale salonowego obycia na pewno Tobie brak. A moda na takie zachowania http://www.youtube.com/watch?v=7GcOu...om=PL&index=20 dawno minęła.
Nie mniej 14 jest fajna. Nawet bardzo. Oczywiście w kategorii zdjęcia.
Skimboarding dla mnie jak najbardziej należy do sportów ekstremalnych. To że nasz kochany bałtyk nie ma mocy nie zmienia tego, że pływanie na falach przy brzegu nie jest dla każdego.
http://www.youtube.com/watch?v=TGsSfzeNZek
Pisząc o sportach ekstremalnych chodziło mi o deskorolke, snowboard, surfing itp.
Jeżeli chodzi o kury to http://pinkh.wrzuta.pl/audio/2iJnlcu...rz_mi_bielizne jest zdecydowanie moj ulubiony kawałek :mrgreen:
Myśle, że warto zakończyć temat lasek, za dużo ich w swoim życiu poznałem żeby wszystkie szanować za płeć. O dziewczynach ze stałych związków nic nie pisałem a jeżeli chodzi o luźne związki z wyłącznie jednym celem to laseczki mogą tak myśleć ale myśle że raczej o to im chodziło.
Wszystko rozumiem dlatego bardzo dużo wysiłku wkładam żeby nie sypnąć jakimś wulgaryzmem :)
No dobra jeżeli mam trzymać poziom forum to wezme się za te słabe:roll:
Zrozumiałem już wszystko z twojej pierwszej wypowiedzi, spokojnie 2 razy powtarzać nie trzeba. Dostosuje się do zasad;-).
Po przerwie postanowiłem powrzucać jakiś materiał.
[17]
[18]
[19]
Na start 3 zdjęcia.
coś nie weszło
[17]
[18]
[19]
19. rewelacja. Poprosze odbitkę 20x30, powiesze sobie na lustrze w łazience
Czy to zostawiła jedna z tych dziewczyn, o których kiedyś pisałes per "rucham niezle laski"?
Czy na zdjęciu 17 chciałeś pokazać, że dziewczyna się maluje? Jeżeli tak, to nastepnym razem poproś, żeby stanęła troszeczkę dalej od lustra a sam stać troszkę bardziej z boku. W ujęciu takim jak teraz tego nie widać.
Chyba ze nie to było celem.
Na zdjęciu 18 może byloby lepiej gdyby pani się wyprostowała, albo gdybys doświetlił twarz - bo teraz wyszło - na pierwszy rzut oka - jakby pani miała same oczodoły, bez gałek ocznych.
19 - nie kumam tego zdjęcia...
Cześć chłopaki ! Czy ktoś tutaj jeszcze mnie pamięta :)
Wg mnie dyskusja odnośnie używanego sprzętu jest zupełnie bez sensu.
Ja robię tym, co akurat mam pod ręką..
Zdjęcia mi się podobają, od samego początku. Nie uzasadnię - po prostu mi się podobają.
dinderi
Jak mi rzucisz parę groszy na chemie to mogę ci wysłać nawet 30x40 :roll:
A szczena raczej laski z która za dużo do czynienia nie miałem, lubię większy hardcore ale do takiego uszczerbku na zdrowiu raczej nie doprowadziłem ;-)
AgnieszkaKS
Zdjęcie 17 było szczerze mówiąc testem obiektywu i tego czy trafie w ciemnym pomieszczeniu z ostrością manualnie, a numer 18 nie było pozowane. 19 nie kryje żadnego przesłania więc nie musisz go kumać.
To jeszcze 2 w kolorze dorzucę, nie miałem oczywiście filtrów do światłą żarowego, na dodatek mam jakiś monitor dla plebsu i w ps, przeglądarce zdjęć i w Mozilli mam inne kolory.
[20]
[21]
20stka mi przypomniała stary dowcip:
Wraca furmanka z targu a na niej trzy przekupki. Jedna mówi: "A u nas kochana takie ogórki wyrosły" pokazując rękoma.
"To nic" mówi druga. "W zeszłym roku taaakie zbierałam" Gestykulując.
Na to trzecia przekupka, która była już leciwa i całkiem głucha odpowiada:
"To się nie liczy. Najważniejsze, żeby nie pił i miał dobre serce..."
Wybacz nie mogłem się powstrzymać. Fajnie że fotografujesz analogiem jeśli tylko sprawia Ci to frajdę. Żałuje że nie mam wystarczająco samozaparcia/czasu żeby robić tak samo.
Nie rozumiem tylko czemu wstawiasz zdjęcia, które są testami czy inną próbą bo mam wrażenie że ostatnie tym właśnie są. Pokaż coś lepszego bo wierzę że masz.
Dinderi - co do 19stki - idź na całość zrób sobie fototapetę do tej łazienki ;-)
Zamieszczasz tu zdjęcia ot tak sobie, czy celem oceny przez forumowiczów?
Jak „ot tak sobie” to sensowniej jest umieścić je na Twojej stronie internetowej.
Jak chcesz oceny lub komentarza to wrzucanie fotografii z testów obiektywów, albo wrzucanie fotografii „po prostu pstrykniętej” (zdjęcie nie musi być pozowane, co nie oznacza, że każdy, dowolny kadr jest dobry) mija się z celem.
yanovitz
Miałem ochotę zacząć od tych zdjęć, lepsze mam i pokaże je z czasem :-) Niestety ostatnio miałem mało czasu na robienie zdjęć no i jeszcze wszystkiego nie zeskanowałem.
AgnieszkaKS
Oczywiście, że czekam na ocenę zdjęć i żadne wrzucone tutaj zdjęcie nie jest zrobione "ot tak sobie" :-)
[22]
To wygląda u mnie w przeglądarce na strasznie ciemne chociaż w picasie wygląda dobrze.
[23]
[24]
To chyba ostatnie kolory jakie chce pokazać. Później powrzucam cz-b
22 - nie za bardzo przechylone w prawo? i jeden samochód "ucięty" wygląda dziwnie
23 - strasznie czerwone
24 - przydałby się jakiś szerszy "kontekst sytuacyjny" (niekoniecznie szerszy kadr, może dyptyk?
sam wywołujesz kolory czy w labie?
22 Ulica jest pochylona w prawo i tak chciałem żeby zostało co do samochodów to fakt dałem ciała
23 No u mnie na monitorze mocno czerwone nie jest muszę zaopatrzyć się w jakiś normalny monitor bo mój teraźniejszy zniechęca mnie do kolorów
24 Co to jest dyptyk?
Kolory wywołuje w labie ale mam zamiar zmienić lab(porysowania, podejrzenie zużytej chemii) no i fuji superia jakoś słabo mi się skanuje na niedziele zakupie kodak portre 160 vc i nc i jak będzie ładne światło to stestuje.
No to może wrzucę parę cz-b
[25]
[26]
[27]
z całego wątku najbardziej mi się 18 19 i 21 podobają. Jak dla mnie super :D
Czemu w 27 ostrość na butach?
Hmmm bo jestem leszczem mam same manualne szkła i nie umiem nadal trafić ostrząc ręcznie? Myślę, że dlatego ale podoba mi się to zdjęcie więc je wrzuciłem :-)
Od czasu jak używasz więcej 'mocnych punktów' w kadrze od razu jest lepiej, zastosuj je jeszcze przy zdjęciach surferów i rolkarzy i będzie na prawdę spoko ;)
Jutro powrzucam coś bardziej na sportowo ;-)
Po co ta ulica jest pochylona? A tak btw to tam są dwa samochody "ucięte".
ad. 23 - popieram, da sie już za 150-200 zł kupić, tylko ze to będzie 30 kg kobyła.
ad 24 dyptyk - dwa zdjęcia sklejone razem, opowiadające pewną historię
tu jest trochę - nie są wybitne,
http://www.mymodels.pl/foto-dyptyk.html
I zmień lab bo masakruje kolory.
Ze 2 samochody są uciete to zauważyłem a czemu ulica jest pochylona możesz zapytać architektów z litwy którzy zaprojektowali wilno.
Lab raczej za dużo nie psuje poprostu superia sie kijowo skanuje na dodatek mój monitor kłamie.
Władza kradnie, monitor kłamie... same złe rzeczy ;-)
Dlatego trzeba walczyć z systemem. O lepsze jutro.