Niestety tak to już jest. Każdy strzeże swojego warsztatu. Prawdopodobnie nigdy nie dowiemy się jak naprawdę taki efekt otrzymuje Oliver Gast, czy Dave Hill ;)
Wersja do druku
Niestety tak to już jest. Każdy strzeże swojego warsztatu. Prawdopodobnie nigdy nie dowiemy się jak naprawdę taki efekt otrzymuje Oliver Gast, czy Dave Hill ;)
Kurczaki - ostatnio MMM dawał tutka. Nie będzie oczywiście wprost krok po kroku jak ciachnąć te jedne zdjęcie - ale dał kilka pomysłów. Eksperymentujcie :-)
Podobny efekt udało mi się uzyskać przy długim czasie naświetlania z lampą błyskowa , trzeba tylko zacząć zmieniać ostrość w czsie naświetlania
to jest tak jak ze sztuczkami magicznymi - ciekawe dopóki nie wiemy jak są robione.
ja jednak jestem zwolennikiem prostych w formie rozwiązań.
Zawsze bawiło mnie męczenie tych, co coś umieją przez tych co niewiele lub zgoła nic nie umieją na zasadzie - "weź pokaż jak to robisz".
Patrząc na pana Witka z Altantydy przypomniały mi się zdjęcia MMM'a które zapadły mi w pamięci z bodajże szrotu czy złomowiska oraz zdjęcie portretowe gościa, który coś tam reperował przy rowerze (swoją drogą prawdziwy portret, a nie nic nie mówiące wszechobecne glamour). Tam stosował podobną technikę...
No i mimo że wiem że pewnie na nic się to nie zda... MMM - weź pokaż jak to robisz!
Pozdrowienia :)
PS. Jakbyś miał chwilę słabości i chciał się podzielić swoim warsztatem to oprócz opisu załącz PSD
:-)
:-D teraz już wiem skąd ta zebra na digarcie :-D to bardziej zwariowane, tamto bardziej 'kuszące' ale oba świetne!
Cześć!
Udało mi się uzyskać bardzo zbliżony efekt. Jak? Podpowiem: zabawa narzędziem Burn i Dodge w Ps'ie. Możecie też spróbować: New Layer, ustawić ją na overlay i zmieszać z 50% gray'a, później narzędzie dodge ( highlights).
Powiem tak: PRAKTYKA czyni mistrza.
PS. Po obrobieniu kilku fotek w taki sposób efekt mi się wydał jakiś tak... jak to ktoś pisał z magiczną sztuczką xD
no to pokazuj te "magiczne sztuczki" - na co czekasz, żebyśmy Cię prosili?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Hej MMM a na zdjęciu to młodsza siostra, córka czy twoja dziewczyna? :mrgreen: bo charakteryzacja taka że ciężko powiedzieć :wink:
Super fota - kolory wyciągnięte na maksiora :) mojej piękniejszej połowie nie podoba się tylko zbyt duża winieta...
Ani jedno, ani drugie, ani trzecie :-)
Jest tak dużo pustego u góry i "ciężko" u dołu że nie widziałem tego inaczej jak zabić winietą.
Tak na marginesie to umieściłem tu przez pomyłkę nieostateczną wersję zdjęcia.
www.digart.pl/zoom/3618088
yorczek rządzi:)
mam takie 3 w domku 8)
Ot :d
najprosciej, najszybciej : plugin Nik Software Color Efex Pro 3 - Tonal Contrast, potem do neat image zeby nadac bajkowy efekt wygladzenia ... zabawa z dodge/burn tool , zabawa z kontrastem i curve'ami - wedlug gustu i uznania.
ponizej przyklad zdjecia (mam nadzieje ze Pan Prezydent sie nie obrazi) :
http://www.prezydent.pl/x.download?id=4525361
3 minuty obrobki.
generalnie im lepsze zdjecie tym mniej zabawy.
Dobry model, tylko żebyśmy nie poszli za to siedzieć ;-)
Swojego zrobiłem w całości w PS bez pluginów. Sposób analogiczny jak opisany w wątku obróbki a'la Qstra.
Rany boskie. On, generalnie, nie jest specjalnie wyględny ale to to już masakra.
Podobny efekt mozna uzyskac bawiac sie photomatrix a potem dokonczyc w paint shop pro lub PS (zwlaszcza dobijajac odszumianiem) :)
To podobna obrobka (moze nie to samo, ale ten kierunek) :)
W sensie, że to też jest render? :mrgreen:
NMSP ;-)
Mimo, że to nie do mnie, to może coś pomogę.
Uprzedzam: nie próbowałem praktycznie zrealizować tutoriala w PS i mogą być jakieś przekłamania merytoryczne :smile:
Krok pierwszy: oświetlenie
Żeby uzyskać “twardy” wygląd, musisz mieć “twarde” światło. Zacząłem od ustawienia trzech świateł dla większości zdjęć: dwa tylne światła ustawione na pełną moc (Alien Bees Ab800) za obiektem, trafiające w boki twarzy, i jedno z przodu o mniejszej mocy z małym softboxem. Dodałem światło wypełniające i oświetlenie konturowe, kiedy były potrzebne.
Ustawienia światła zmieniają się lekko w zależności od tematu.
Krok drugi: konwersja na format RAW
Na tym zdjęciu zacząłem od konwersji na RAW i delikatnego „uszczypnięcia” poziomów , aby otrzymać zdjęcie w dobrym kolorze i kontraście. Zdjęcie poniżej jest bardzo bliskie RAWowi, usunąłem kilka pyłków, które były na zdjęciach z braku wcześniejszego czyszczenia mojego aparatu...ups.
Krok trzeci: Dodge and Burn
Następny krok jest tym, który naprawdę nadaje zdjęciu wygląd 3-D. To tutaj weźmiesz(?) podświetlenia tematu, jego cienie i cechy i „wyrzeźbisz” je używając dodging i burning.
Jest mnóstwo sposobów na zrobienie tego, ale ja proponuję tak: utwórz nową warstwę zmień tryb mieszania na „miękkie światło”. Następnie zmień współczynnik krycia pędzli do 5% i upewnij się, że twardość wynosi 0%. Możesz zrobić dwie warstwy, jedną na podświetlenia drugą do cienie, ja jednak zwykle używam tylko jednej.
Teraz idę dalej i „maluję” (pędzlem) albo uwydatniam cienie i podświetlenia, które już tu są. To naprawdę sprawia, że zdjęcie „wyskakuje”.
Krok czwarty: High Pass
Wzmocniłem kontrast poprzez zduplikowanie oryginalnej warstwy obrazu i zmniejszenie nasycenia. To jest ważne. Jeśli tego nie zrobiłeś, kolory Twojego zdjęcia będą naprawdę “off” gdy tylko zaznaczysz/wybierzesz tryb mieszania. Potem zaznaczam albo miękkie, albo twarde światło zależnie od wysokości kontrastu, jaki chcę dodać.
Następnie wybieram z menu Filtr/Inne/Filtr górnoprzepustowy. To jest to, co nada obrazowi blasku. Jest to również krok kluczowy, ponieważ musisz zdecydować się, jak duży efekt chcesz osiągnąć. Przeważnie ustawiam coś pomiędzy 100-200 zależnie od ilości podświetleń, które chcę uwypuklić. Znowu musisz coś zdecydować – najlepiej jak potrafisz.
Jeśli efekt jest wciąż zbyt silny, upewnij się, ze używasz okna warstw i zmniejsz krycie na warstwie, na której użyłeś filtra.
Krok piąty: kolor
Następną czynnością jest zmniejszenie nasycenia czerwieni na zdjęciu. Użyłem okna barwa/nasycenie i zmieniłem edycję koloru z podstawowego na czerwony.
Znowu – zrób i zostaw tak, jak Ci się podoba.
Po zmniejszeniu nasycenia przyciąłem i odwróciłem zdjęcie (nie wiem, w jakim to kontekście).
Krok szósty: Dopieszczanie szczegółów
To już prawie wszystko – otrzymałem wygląd taki jaki chciałem. Zwiększyłem jeszcze kontrast i jasność zdjęcia.
Napiszcie jak to działa i pokażcie efekty !
Dzięki wielkie. Spróbujemy:grin: Poznęcam się nad siostrą :twisted:
Bo wiecie co - ta obróbka w sumie to jest okropna ;) ;pp
Nie jest okropna jeśli używa się jej z umiarem. ;)
Efekt nie jest trudny do osiągnięcia:
Należy pamiętać żeby nie przesadzić- to tak jak z HDRem- większość używa tego, żeby poszpanować że ma "efekt". Tutaj chodzi o to żeby nie było to na pierwszy rzut oka dostrzegalne, a po to, aby uatrakcyjniało obraz.
PS. Chciałem powiedzieć jeszcze, że do tego potrzeba obrazów o wyższej rozdzielczości, bo "Pan Prezydent" średnio się do tego nadawał. Dlatego łatwiej jak się ma Hasselblada ;)
i czarna dziura zamiast marynarki ??
zobacz na pierwowzór- tam też jest czarna dziura- no cóż- coś za coś :)
Chyba masz coś nie halo z monitorem :shock:, że się tak wyrażę :lol:
Amatorszczyzna!!! - w pierwszej kolejności powinieneś się nauczyć trochę jak powinno wyglądać poprawne technicznie zdjęcie, bo ten 100% wypał na skroni wygląda tragicznie i powinno się go usunąć, pomijam fakt 100% czerni - jakbyś trochę nad tym popracował pojawiłyby się szczegóły, nie pisz też że trzeba lepszych np z Hassela, bo w tym momencie jesteś śmieszny:roll:
Daj chłopie spokój- oglądnij sobie pierwowzór oraz przyjrzyj się poprzednim obróbkom- też są przepalone w tym właśnie fragmencie- tak, dokładnie w tym miejscu.
Przecież nie osiągniesz ideału z takiego zdjęcia... a ja nie starałem się specjalnie w jego osiągnięciu.
Skoro tak mówisz... to pewno się na tym znasz.
Strasznie śmieszne :)
Pewnie że ślubniakami zarabiam i wcale się tego nie wstydzę a oprócz tego mam studio gdzie nie tylko śluby robię i w przeciwieństwie do większości z was mam dyplom szkoły fotograficznej więc dlatego czasami coś napiszę od siebie na forum wówczas gdy widzę kiepściochę. Pamiętajcie - nie popadajcie w samozachwyt i podchodźcie czasami z dystansem do swoich zdjęć oraz posłuchajcie co inni mają na ten temat do powiedzenia
Ja w samozachwyt nie popadam tylko pokazuję swoje podejście do takiej obróbki- tyle, że według mnie to jest takie coś jak z HDRami- efekt dla efektu, sztuka dla sztuki.
OK, ja cię rozumiem. Jeden lubi przekontrastowione fotki inny nie, ale zwróć uwagę jakie gówniane światło jest na oryginale tego zdjęcia. Ten kto to robił to moim zdaniem gówno nie fotograf - nie powinien się przynajmniej tak tytułować - no cóż ale jak w przysłowiu: z jakim przystajesz takim się stajesz:) W pierwszej kolejności powinno się światła doprowadzić do porządku (bo ktoś zapomniał o pudrze:?) a potem bawić się dalej
Zgodzę się z tym. Nie jest to dobrze ustawione światło. Przede wszystkim to oczy pozostają w cieniu. Nie będę dalej oceniał, bo inni pewnie wiedzą lepiej i nie to jest tematem wątku. A co do efektu- nic na siłę.
No może nie czarnej dziury, ale niezbyt tam można kształty rozróżnić. Monitor miałem kalibrowany niedawno, CRT. Większość się pewnie wypowiada co ma LCDki prosto spod igły i myślą, że ich kolory są "lepsze" bo jaśniejsze, bo bardziej kontrastowe.
Nie mówię tu o Tobie s!wy, bo sądzę, że wiesz co to znaczy kalibracja :)
Zapraszam do wątku po program do obróbki:
http://www.canon-board.info/showthre...568#post655568
skoro tak sie tego prezydenta uczepiliście to ja dodam swojego;) tsy minutki
zdjęcie kontrastu=>mieszanie kanałów i nałożenie jako łagodne światło=> plugin nik software tonal contrast=> plugin nik software dalikatne glamour glow = wuala
"glamour glow" rządzi :D
tak tak szczególnie glamour Kaczyński;) ja zazwyczaj używam tego filtra aby zlikwidować niepożądane efekty zwiększenia rozpiętości tonalnej, ale nie warto z nim przesadzać bo zdjęcie może dużo stracić.... oczywiście w zależności jaki efekt zamierzamy osiągnąć
nie zdjęcia się czepiam, bo grafika to nie moje hobby, nawet nie filtra, bo go nie znam, ale nazwę musiał wymyślić jakiś niezły marketingowiec :D
może nie do końca Jill ale wydaje mi się że w tym kierunku trzeba iść
co do oświetlenia to blenda i ostre słońce
co o takim stylu obróbki myślicie??
Sprawiają wrażenie jak by ktoś przegiął z lampą błyskową
niestety hyzop lampy nawet nie było, słonko i blenda, ale na ostro...