W sensie, że to też jest render?
NMSP ;-)
W sensie, że to też jest render?
NMSP ;-)
Mimo, że to nie do mnie, to może coś pomogę.
Uprzedzam: nie próbowałem praktycznie zrealizować tutoriala w PS i mogą być jakieś przekłamania merytoryczne :smile:
Krok pierwszy: oświetlenie
Żeby uzyskać “twardy” wygląd, musisz mieć “twarde” światło. Zacząłem od ustawienia trzech świateł dla większości zdjęć: dwa tylne światła ustawione na pełną moc (Alien Bees Ab800) za obiektem, trafiające w boki twarzy, i jedno z przodu o mniejszej mocy z małym softboxem. Dodałem światło wypełniające i oświetlenie konturowe, kiedy były potrzebne.
Ustawienia światła zmieniają się lekko w zależności od tematu.
Krok drugi: konwersja na format RAW
Na tym zdjęciu zacząłem od konwersji na RAW i delikatnego „uszczypnięcia” poziomów , aby otrzymać zdjęcie w dobrym kolorze i kontraście. Zdjęcie poniżej jest bardzo bliskie RAWowi, usunąłem kilka pyłków, które były na zdjęciach z braku wcześniejszego czyszczenia mojego aparatu...ups.
Krok trzeci: Dodge and Burn
Następny krok jest tym, który naprawdę nadaje zdjęciu wygląd 3-D. To tutaj weźmiesz(?) podświetlenia tematu, jego cienie i cechy i „wyrzeźbisz” je używając dodging i burning.
Jest mnóstwo sposobów na zrobienie tego, ale ja proponuję tak: utwórz nową warstwę zmień tryb mieszania na „miękkie światło”. Następnie zmień współczynnik krycia pędzli do 5% i upewnij się, że twardość wynosi 0%. Możesz zrobić dwie warstwy, jedną na podświetlenia drugą do cienie, ja jednak zwykle używam tylko jednej.
Teraz idę dalej i „maluję” (pędzlem) albo uwydatniam cienie i podświetlenia, które już tu są. To naprawdę sprawia, że zdjęcie „wyskakuje”.
Krok czwarty: High Pass
Wzmocniłem kontrast poprzez zduplikowanie oryginalnej warstwy obrazu i zmniejszenie nasycenia. To jest ważne. Jeśli tego nie zrobiłeś, kolory Twojego zdjęcia będą naprawdę “off” gdy tylko zaznaczysz/wybierzesz tryb mieszania. Potem zaznaczam albo miękkie, albo twarde światło zależnie od wysokości kontrastu, jaki chcę dodać.
Następnie wybieram z menu Filtr/Inne/Filtr górnoprzepustowy. To jest to, co nada obrazowi blasku. Jest to również krok kluczowy, ponieważ musisz zdecydować się, jak duży efekt chcesz osiągnąć. Przeważnie ustawiam coś pomiędzy 100-200 zależnie od ilości podświetleń, które chcę uwypuklić. Znowu musisz coś zdecydować – najlepiej jak potrafisz.
Jeśli efekt jest wciąż zbyt silny, upewnij się, ze używasz okna warstw i zmniejsz krycie na warstwie, na której użyłeś filtra.
Krok piąty: kolor
Następną czynnością jest zmniejszenie nasycenia czerwieni na zdjęciu. Użyłem okna barwa/nasycenie i zmieniłem edycję koloru z podstawowego na czerwony.
Znowu – zrób i zostaw tak, jak Ci się podoba.
Po zmniejszeniu nasycenia przyciąłem i odwróciłem zdjęcie (nie wiem, w jakim to kontekście).
Krok szósty: Dopieszczanie szczegółów
To już prawie wszystko – otrzymałem wygląd taki jaki chciałem. Zwiększyłem jeszcze kontrast i jasność zdjęcia.
Napiszcie jak to działa i pokażcie efekty !
Dzięki wielkie. Spróbujemy:grin: Poznęcam się nad siostrą
Bo wiecie co - ta obróbka w sumie to jest okropna;pp
Zdaje mi się, że zaczynam rozumieć, jak należy malować...
100-letni Tycjan
400D kit S10-20 C70-200 4f
Nie jest okropna jeśli używa się jej z umiarem.![]()
www.bartosztroch.com
5ds + some shit
Efekt nie jest trudny do osiągnięcia:
Należy pamiętać żeby nie przesadzić- to tak jak z HDRem- większość używa tego, żeby poszpanować że ma "efekt". Tutaj chodzi o to żeby nie było to na pierwszy rzut oka dostrzegalne, a po to, aby uatrakcyjniało obraz.
PS. Chciałem powiedzieć jeszcze, że do tego potrzeba obrazów o wyższej rozdzielczości, bo "Pan Prezydent" średnio się do tego nadawał. Dlatego łatwiej jak się ma Hasselblada![]()
Ostatnio edytowane przez bakek ; 18-05-2009 o 21:28
i czarna dziura zamiast marynarki ??
zobacz na pierwowzór- tam też jest czarna dziura- no cóż- coś za coś![]()
Chyba masz coś nie halo z monitorem, że się tak wyrażę
![]()
Na razie nic, ale...
Amatorszczyzna!!! - w pierwszej kolejności powinieneś się nauczyć trochę jak powinno wyglądać poprawne technicznie zdjęcie, bo ten 100% wypał na skroni wygląda tragicznie i powinno się go usunąć, pomijam fakt 100% czerni - jakbyś trochę nad tym popracował pojawiłyby się szczegóły, nie pisz też że trzeba lepszych np z Hassela, bo w tym momencie jesteś śmieszny![]()
Daj chłopie spokój- oglądnij sobie pierwowzór oraz przyjrzyj się poprzednim obróbkom- też są przepalone w tym właśnie fragmencie- tak, dokładnie w tym miejscu.
Przecież nie osiągniesz ideału z takiego zdjęcia... a ja nie starałem się specjalnie w jego osiągnięciu.