Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 120

Wątek: Niesamowity efekt - zdjęcia Jill Greenberg

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

i jeszcze jedna fota z "szuflandii" (20D + Sigma 70-200) tym razem płaskie światło bez kontr, potraktowane tutkiem z postu poniżej + obniżenie temp o 1000K

Cytat Zamieszczone przez bartosztroch89 Zobacz posta
    ZNALAZŁEM! EFEKT TEN ROBI SIĘ TAK:

http://dustinsnipes.com/blog/index.p...n-in-two-days/

Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 08-04-2009 o 06:54

Domyślnie

VanMurder widzę, że nie masz najmniejszego problemu z użyciem tego tutoriala w praktyce. Mam więc prośbę, czy moglbyś go przełożyć na język bardziej przyjazny ludziom "myslącym prościej". Niestety PS nie jest moją mocną stroną a chciałbym jednak spróbować uzyskać podobny efekt. Myślę, że ja jak i wielu forumowiczów będzie Tobie za to wdzięcznych. Z góry dzieki

Początki nałogu

Domyślnie

Patrząc na kulisy powstania 70 portretów koszykarzy (z blogu) i na efekt końcowy, jakoś wszystkiemu do końca nie dowierzam. van w postach 19 i 30 zamieściłeś zdjęcia w podobnym klimacie (technice). Jak uzyskać takie ciemne odcięte tło (czerń). Na blogu pierwsze trzy fotki pokazują "studio". Jest tam całkiem jasno. A zdjęcia koszykarzy są w tle całkiem ciemne. Nawet jedne ze zdjęć chłopaków ukazują włączone świetlówki, które i tak w efekcie końcowym dają one niewielkie rozświetlenie tła. NIgdy nie robiłem takich zdjęć więc stąd moja niewiedza. Czy to "studio" Snipesa na czas realizacji zdjęć (pstrykania) było wyciemniane (poza oświetleniem studyjnym). Czy ta ilość oświetlenia z pierwszych zdjęć (przygotowań) była na tyle niewielka, że lampy studyjne są je w stanie "odciąć". MMM pisał o potrzebie posiadania dosyć dużej ilości światła przy takich zdjęciach, co demonstrował na swoich zdjęciach przy innych okazjach. Dodatkowo na blogu dotyczącym boksera zauważyłem, że przysłona ustawiona była na 18 (w innych wątkach toczą się dysputy na temat ostrości zdjęć przy f>8-11 w krajobrazach i nie tylko). Czy mocne światło studyjne oświetlające modela i duża przysłona dadzą radę w uzyskaniu podobnego efektu czy jeszcze jest dużo pracy w PS na warstwach (przyciemnianie, rozjaśnianie lokalne itp)?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darecky Zobacz posta
    Na blogu pierwsze trzy fotki pokazują "studio". Jest tam całkiem jasno. A zdjęcia koszykarzy są w tle całkiem ciemne.
    Wystarczy że lampy dają mocniejsze światło niż zastane i tło wychodzi ciemne.
    Tak poza tym to jak zwykle widać że cały efekt robi światło a nie obróbka. Pierwsze zdjęcie z tutoriala przed obróbką niewiele różni się od efektu końcowego. Więc proponuje powalczyć najpierw ze światłem a dopiero później z obróbką.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Wystarczy że lampy dają mocniejsze światło niż zastane i tło wychodzi ciemne.
    Tak poza tym to jak zwykle widać że cały efekt robi światło a nie obróbka. Pierwsze zdjęcie z tutoriala przed obróbką niewiele różni się od efektu końcowego. Więc proponuje powalczyć najpierw ze światłem a dopiero później z obróbką.
    Dokładnie. Trudno uzyskać taki efekt bez odpowiedniego sprzętu
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit

Domyślnie

Nie tak cukierkowo ale światło modeluje na przykładach poniżej:

Bez PS-a silne światło, polar. i bez hassa ale za to 350- tką

Lekki cros lampa i polar.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

http://mariuszpietrzak.pl/?page_id=22&nggpage=2 jakby sie komus nie ladowala strona

Domyślnie

Miałbyć taki efekt to jest Mi się np. taki cukierkowy wygląd podoba Wszystko zależy od tego co kto lubi
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po przyjrzeniu się widać że właściwie cała sprawa sprowadza się do takiego ustawienia światła aby uzyskać lokalnie maksymalne kontrasty. Czyli najlepiej po bokach lub po przekątnej + ewentualnie coś od przodu do lekkiego wypełnienia cieni tak jak w tutorialu gość użył parasolki. Do tego jak się ma jeszcze kilka lamp to można pozakładać strumienice i podświetlać wybrane fragmenty zdjęcia. Wtedy praktycznie samo wychodzi.
    www.digart.pl/zoom/2981569

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów