i jeszcze jedna fota z "szuflandii" (20D + Sigma 70-200) tym razem płaskie światło bez kontr, potraktowane tutkiem z postu poniżej + obniżenie temp o 1000K
i jeszcze jedna fota z "szuflandii" (20D + Sigma 70-200) tym razem płaskie światło bez kontr, potraktowane tutkiem z postu poniżej + obniżenie temp o 1000K
Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 08-04-2009 o 06:54
VanMurder widzę, że nie masz najmniejszego problemu z użyciem tego tutoriala w praktyce. Mam więc prośbę, czy moglbyś go przełożyć na język bardziej przyjazny ludziom "myslącym prościej". Niestety PS nie jest moją mocną stroną a chciałbym jednak spróbować uzyskać podobny efekt. Myślę, że ja jak i wielu forumowiczów będzie Tobie za to wdzięcznych. Z góry dzieki
Patrząc na kulisy powstania 70 portretów koszykarzy (z blogu) i na efekt końcowy, jakoś wszystkiemu do końca nie dowierzam. van w postach 19 i 30 zamieściłeś zdjęcia w podobnym klimacie (technice). Jak uzyskać takie ciemne odcięte tło (czerń). Na blogu pierwsze trzy fotki pokazują "studio". Jest tam całkiem jasno. A zdjęcia koszykarzy są w tle całkiem ciemne. Nawet jedne ze zdjęć chłopaków ukazują włączone świetlówki, które i tak w efekcie końcowym dają one niewielkie rozświetlenie tła. NIgdy nie robiłem takich zdjęć więc stąd moja niewiedza. Czy to "studio" Snipesa na czas realizacji zdjęć (pstrykania) było wyciemniane (poza oświetleniem studyjnym). Czy ta ilość oświetlenia z pierwszych zdjęć (przygotowań) była na tyle niewielka, że lampy studyjne są je w stanie "odciąć". MMM pisał o potrzebie posiadania dosyć dużej ilości światła przy takich zdjęciach, co demonstrował na swoich zdjęciach przy innych okazjach. Dodatkowo na blogu dotyczącym boksera zauważyłem, że przysłona ustawiona była na 18 (w innych wątkach toczą się dysputy na temat ostrości zdjęć przy f>8-11 w krajobrazach i nie tylko). Czy mocne światło studyjne oświetlające modela i duża przysłona dadzą radę w uzyskaniu podobnego efektu czy jeszcze jest dużo pracy w PS na warstwach (przyciemnianie, rozjaśnianie lokalne itp)?
Wystarczy że lampy dają mocniejsze światło niż zastane i tło wychodzi ciemne.
Tak poza tym to jak zwykle widać że cały efekt robi światło a nie obróbka. Pierwsze zdjęcie z tutoriala przed obróbką niewiele różni się od efektu końcowego. Więc proponuje powalczyć najpierw ze światłem a dopiero później z obróbką.
www.bartosztroch.com
5ds + some shit
http://mariuszpietrzak.pl/?page_id=22&nggpage=2 jakby sie komus nie ladowala strona
Miałbyć taki efekt to jestMi się np. taki cukierkowy wygląd podoba
Wszystko zależy od tego co kto lubi
![]()
www.bartosztroch.com
5ds + some shit
Po przyjrzeniu się widać że właściwie cała sprawa sprowadza się do takiego ustawienia światła aby uzyskać lokalnie maksymalne kontrasty. Czyli najlepiej po bokach lub po przekątnej + ewentualnie coś od przodu do lekkiego wypełnienia cieni tak jak w tutorialu gość użył parasolki. Do tego jak się ma jeszcze kilka lamp to można pozakładać strumienice i podświetlać wybrane fragmenty zdjęcia. Wtedy praktycznie samo wychodzi.
www.digart.pl/zoom/2981569