11 kilometr wyszedl Ci, moim zdaniem, najlepiej:) 47 tez jest bardzo dobry:p
Wersja do druku
11 kilometr wyszedl Ci, moim zdaniem, najlepiej:) 47 tez jest bardzo dobry:p
Odnośnie szarych połówek, jeśli miałbym coś polecić to jedynie system typu Cokin P czyli pierścień wkręcany w obiektyw, na który wsuwasz uchwyt z prostokątnym filtrem(ja używam hitecha), możesz go dowolnie przesuwać w zależności od położenia horyzontu. Na początek może 0,6 lub 0,9 hard(o ostrym przejściu).
Wkręcane w gwint obiektywu filtry, moim zdaniem są bezużyteczne, ponieważ z góry narzucają Ci sposób kadrowania.
Jadąc od strony Jabłonki to 47, 24 i 23 km (już wg zdjęć). Zawsze bierzesz aparat jadąc do przyjaciół? :):):)
Ja to mam tak, że na chmury to mogę się gapić bez końca. A na takie niosące burzę, często apokaliptyczne, rozjaśniane błyskami i od czasu do czasu maleńkim piorunkiem to nawet dłużej. I może właśnie w tych zdjęciach brakuje mi choćby maleńkiej błyskawicy. Ale i tak jest pysznie.
Przed chwilą oglądałam Twoje wierzby, więc mi tu "gupotów" nie gadaj.. ;)
Wychodzi na to, że bardzo pożyteczną robotą może być fotografowanie, nie tylko dla autora :)
Sprawiłeś mi dużą przyjemność.
PS: Co to za zadupie, bardzo mnie zaciekawiłeś sąsiedzie...
Nad tym 11 to może jeszcze przysiądę..
Zawsze. Po pierwsze - te kilkadziesiąt kilometrów to mnóstwo okazji, po drugie - oni mają dwójkę małych dzieci, cztery malamuty, zwariowanego kota z jednym okiem, lisa pod lasem, żurawie za górką i... mnóstwo innych różności ciekawych dla fotografa :D
Były błyskawice, ale jakoś sobie kiepsko radzę z tym tematem. Muszę poczytać.
Dziękuję wszystkim za cenne uwagi, zwłaszcza o tych ciemnościach. Zeeb - dzięki za poradę - nabędę porządną połówkę i potrenuję.
Myslalem ze umiesz tylko komentowac (czasem krytykowac) zdjecia innych osob no ale bardzo milo mnie zaskoczylas bo robisz przesliczne zdjecia.
Nad kazdym z nich mozna posiedziec chwile i podziwiac z zachwytem - gratuluje!
Podoba mi się 9 i 12 ;) więcej nie napiszę na razie ;)
Jak pierwsza poranna seria dla mnie była naprawde mocna i pozytywnie mnie zaskoczyla to ostatnia jest w moim odczuciu slaba, glowny powod to brak swiatla.
Trzaskanie dziobem (i klawiaturą) zawsze mi dobrze wychodziło :p
Dzięki ElSor. Łatwo je zrobić, tylko wstawać - trudno. No i cierpliwości trzeba, bo nie zawsze jest tak ładnie..Cytat:
no ale bardzo milo mnie zaskoczylas bo robisz przesliczne zdjecia.
Nad kazdym z nich mozna posiedziec chwile i podziwiac z zachwytem - gratuluje!
Hmm.. Bardzoś enigmatyczny :) No to trzymam Cię za to "na razie"
Ech Kucza! Główny powód to nie brak światła, ono było! Główny powód to brak umiejętności, żeby je wykorzystać :sad:
Ale - uczę się dopiero, wszystko przede mną ;)
taaaa...ale zobacz o której te wierzby były robione:))) 12? 13?... to jednak nie to samo co 4 rano:)))...i sporo w tych wierzbach PSa...:)
Ewa byłem bardzo ciekaw twoich zdjęć i się nie zawiodłem. Znając cię jedynie z wypowiedzi na forum spodziewałem się fotografii stonowanej i klimatycznej (opanowania techniki nie próbowałem przewidywać). Jak dla mnie w twoich zdjęciach jest wszystko co trzeba, można polemizować ze szczegółami, co robili inni. Dla mnie patrzenie na nie było przyjemnością i nie chciało mi się szukać szczegółów. Pozdrawiam i czekam na więcej.
Bardzo dobre i staranne kadry, widac ze masz potencjal i czujesz to. Znakonite kompozycyjnie, dobrze wypelnione kadry. Przyjemnie sie je oglada. Moze w 3 zbyt waski na dole ciemny pas trawy wprowadza jakis delikatny harmider.
Wyspa 4 piekne kolory, bardzo malarskie.
Gratuluje Ci takich zdjec.
I zazdroszcze tego ze mozesz jezdzic rowerem do pracy, ja ze wzgledow organizacyjnych rzadko moge. I jeszcze mozesz jechac kolo Skandy, bo ja z Pieczewa musze spaliny wdychac jadac do pracy.
naprawdę pięknie Ewo, kawał dobrej roboty, nie ma to jak dobrze uchwycone piękno Warmii :)
pozdrawiam
Jeśli chodzi o pierwszą serię, to jestem naprawdę pod wrażeniem.
Druga natomiast - cóż... - zupełnie nie przypadła mi do gustu... Myślę, że to wina - przepraszam, że tak napiszę - zbytniego "podjarania się" polarem ;) - czyli skręcanie go maksymalne i pod odpowiednim kątem, żeby uzyskać jak największe przyciemnienie nieba (które w efekcie wychodzi prawie czarne), nie zwracając przy tym zupełnie uwagi na dół kadru.
Ja wolę zdecydowanie Twoje zrównoważone, subtelne kadry z pierwszej serii!!!
Wynotowałem, popunktowałem, miałem komentować.. A potem sobie uświadomiłem że to za wysokie progi dla moich opini ;)
Ewo, zdjęcia są genialne. Po prostu WOW
Bardzo urokliwe, klimatyczne. Zazdroszczę i czuję się zmotywowany ;)
No i w koncu tu zawitalem i sie wcale nie rozczarowalem :) Najbardziej przypadla mi do gustu Twoja pierwsza seria zdjec: sa bardzo klimatyczne. Tak bardzo, ze az mam mocne postanowienie, ze jutro wstane skoro swit i pojde popstrykac - no chyba, ze nie wstane, albo pogoda nie dopisze ;) Nr 1) i 2) sa bardzo dobre - gra swiatla i barwy, 3) chyba troche za duzo swiatla jak dla mnie i szkoda, ze czubek drzewa uciety na gorze, 7) to moj faworyt :) Nie przepadam za zdjeciami nieba i dlatego wypowiem sie na temat jednego zdjecia z kolejnych serii: 14) ma super kolory, moze troche za duzo trawnika na dole...ale poza tym oki. Mam nadzieje, ze to nie PS :)
Masz rację. O 4.00 rano to żadna sztuka, byle wstać. O 12-13.00 - to trzeba umieć!
I to jest właśnie moja rafa koralowa :roll:Cytat:
...i sporo w tych wierzbach PSa...:)
Mnie bardzo ucieszyło przyjęcie tych zdjęć...
Zauważyłam to niestety dopiero po... na monitorze.
Ja jeżdżę z Boenigka przez Pieczewo, Stary Olsztyn, Klewki.. Bardzo ładna trasa. jak się spieszę - jadę koło wieży TV.Cytat:
I zazdroszcze tego ze mozesz jezdzic rowerem do pracy, ja ze wzgledow organizacyjnych rzadko moge. I jeszcze mozesz jechac kolo Skandy, bo ja z Pieczewa musze spaliny wdychac jadac do pracy.
Jeździsz rowerem? Z czerwonym plecakiem może?
Jak tak, to Ci powiem, że nie masz ze mną szans dopóki nie wymienisz przerzutki :mrgreen: Jesteś dobry, ale wymień ją, wtedy się pościgamy :mrgreen:
No i w ogóle - ciszę się, że sie objawiłeś, mieszkamy blisko siebie, możemy się umówić na wspólny plenerek któregoś weekendu.
No proszę ilu tych Olsztyniaków! Bardzo to miłe, można coś organizować :)
Dzięki Viracocha! Masz rację, będę uważać i mniej bujać w obłokach, a więcej patrzeć pod nogi :)
Zwariowałeś? Bardzo bym chętnie posłuchała Twoich uwag! Ja się ośmieliłam wytykać McGyverowi tyczki w kadrze, a Kubie kompozycję. Śmiało, liczę na Ciebie!
Dużo nie trzeba, tylko budzika ;)
Czubek musiałam uciąć, bo powyżej było już jarzące się niebo. A trzciny uwielbiam, mam tego ze 3 giga :mrgreen:
Nie, nie PS - tak było - różowo i błyszcząco jak na dyskotece. Mam kilka jeszcze bardziej oczo..bnych :)Cytat:
Nie przepadam za zdjeciami nieba i dlatego wypowiem sie na temat jednego zdjecia z kolejnych serii: 14) ma super kolory, moze troche za duzo trawnika na dole...ale poza tym oki. Mam nadzieje, ze to nie PS :)
No proszę ilu tych Olsztyniaków! Bardzo to miłe, można coś organizować
Kochasz Olsztyn Twoją małą Amerykę..... Jeszcze do tego jest Was wiele...Będzie plener Ewo ???
[QUOTE=ewa_olsztyn;541017]Tak... kocham Olsztyn. Ale nie porównuję go do Ameryki, bo tej nie cierpię. Może do.. Antarktydy bym porównała... A plener trza zrobić! zaczynam myśleć
ale mi sie dostało',trzeba było dziób trzymać.
No wiesz co? Tobie bym w życiu!!! :roll:
Ty rozumiesz moje uczucie do Olsztyna, jak mało kto! I Antarktydę też byś lubił - wiem!
No to - z dedykacją dla Ciebie - zapraszam na jeszcze trzy poranne obrazki, w tym dwa z łabądkiem. Bardzo lubię te ptaki, więc wybaczcie, że kadry może nie są - delikatnie mówiąc - zbyt oryginalne...
16. Confetti
17. Łabądek I
18. Łabądek II
17. przesliczne! wiesz od razu mi sie skojarzyło z "Jezioro łabędzie"...
a jak "Jezioro Łabędzie" to Czajkowski, a jak Czajkowski to muzyka, a jak muzyka to Black Sabbath:))))))) Ewo...1 i 2 cudeńka:))) Olsztyn do Antarktydy?....no nieeee....to ja Brat PIT jestem:)))
Piękne zdjęcia Ewo! z ostatniej serii oba łabędzie są przecudowne!
Pozdrówka! :)
Nie z czarnym ;-(, ale bardzo rzadko, teraz pogoda nie za bardzo, jade z ulicy Kubusia Puchatka, Krasickiego, Leohharda. Niestety w wiekszosc dni jezdze/stoje w korkach samochodem. Ale Lasy przy Starym Olsztynie znam na pamiec, to jedyne miejsce gdzie sie moge wyciszyc i odpoczac.
[QUOTE=ewa_olsztyn;541024]No wiesz co? Tobie bym w życiu!!! :roll:
Ty rozumiesz moje uczucie do Olsztyna, jak mało kto! I Antarktydę też byś lubił - wiem!
To była prowokacja oczywiscie i to udana wielce bo dedykowane zdjecia piękne są.Jak Ewo wiesz to pływam sobie łódką i takie widoki mnie budzą ,bywa.Antarktydę ,tak.Pozdrawiam ciepło bardzo.
Co do braku świateł pod chmurami - wg mnie jest ich tam akurat tyle ile trzeba! (Nie sądźcie od razu, że mam aż tak źle ustawiony monitor! ;-))
Myśle, że zbyt duży wpływ na odbiór odważnych, ciemnych zdjęć ma jasna oprawa naszego forum. Na tym tle nie da się dobrze zaprezentować tak ciemnych fotek bez ich uprzedniego dostosowania czyli odpowiedniego rozjaśnienia (bez zmiany szaty forum, tudzież w ogóle medium prezentacji...) To samo tyczy temperatury barw zdjęć zestawianych w jednej, ciasnej prezentacji. Jeśli przyjąć, Ewo, że słusznie tak rozgrzałaś zdjęcie 10. (wg mnie zbyt ciepłe), to nigdy mnie do tego nie przekonasz zestawiając je bok w bok z raczej zimną fotografią nr 9. Pierwszy zestaw (doskonały! gratuluję!) jest i pod tym względem daleko bardziej spójny. - Traktuję to "przegrzanie dziesiątki" jako manierę lub kaprys Artystki a nie błąd, bo to już jest taki poziom - przykro mi bardzo. ;-)
Napisz proszę, czy tutejsze słodkości i komplementy Cię mobilizują, czy wręcz przeciwnie? - Pytam w trosce o Twe kolejne zdjęcia i w obu przypadkach służę dobrym słowem! :-P
Podobają mi się oba zdjęcia z łabędziami, jeżeli miałbym wybrać wg mnie lepsze zagłosowałbym na 18. Jakim obiektywem je zrobiłaś?
16 i 17 - świetne foty, zadroszczę :)
17 ladne :)
Cześć
Gratuluje pięknej okolicy i Talentu do fotografii. Tak trzymaj i nie ustawaj ;)
Mam nadzieje że i ja kiedyś będę mógł pochwalić się takimi fotkami.
pozdrawiam
Mimo, że nie jestem jakimś szczególnym fanem tego typu fotografii, to jednak wszystkie zdjęcia obejrzałem z wielką przyjemnością. Gratuluje dobrze wykonaj roboty :).
Z ostatniej serii 17-tka najlepsza.
Gratuluję wytrwałości w porannym wstawaniu.:)
pzdr
Bo to jest prawdziwe Jezioro Łabędzie. Żyje tam kilkadziesiąt par, część zostaje na zimę i jest kłopot, gdy przychodzą silne mrozy...
Black Sabbath... bardzo dobra muzyka. Ale Zeppelini lepsi! Olsztyn nie jest taki, jak Antarktyda. Chyba że się kocha jedno i drugie.
No to już spokojnie będziesz mi mógł sprzedawać sprzęt :) Dzięki Towers!
Dzięki Wam serdeczne.
Zuczek - pewnie, że będziesz mógł :)
Nie za bardzo? Ech ta młodzież! Ja jeżdżę codziennie ;)
Zamiast przez Krasickiego jedź przez lasek jarocki, koło wieży TV. Bardzo ładna polno-leśna droga. Skręcasz w nią przed zdjazdem do Carrefoura, mniej więcej na wysokości Boenigka i wyjeżdżasz na szosie do Szczytna, skręcasz w lewo pod górkę, przez Kolonię Mazurską i jesteś na Leonharda. A jak skręcisz w prawo, na Szczytno, to za 1 km masz już Skandę :)Cytat:
jade z ulicy Kubusia Puchatka, Krasickiego, Leohharda..
No i tego ja pojąć nie mogę, żeby się tak męczyć i jeszcze za to płacić (paliwo). A można za darmo i piękną trasą. Przełam się :)Cytat:
Niestety w wiekszosc dni jezdze/stoje w korkach samochodem.
Tylko pstrykać wtedy :)
Dzięki! C.70-200/2.8
Uff! Uznanie u Ptasiarza to jest coś! Dzięki.
Światła było ile trzeba, ja sobie jeszcze słabo radzę z polarem. Ale ćwiczę :)
Wiem, każde zdjęcie zyskuje na ciemym tle. No chyba, że rasowe high key, ale wtedy też raczej nie na białym..Cytat:
Myśle, że zbyt duży wpływ na odbiór odważnych, ciemnych zdjęć ma jasna oprawa naszego forum. Na tym tle nie da się dobrze zaprezentować tak ciemnych fotek bez ich uprzedniego dostosowania czyli odpowiedniego rozjaśnienia (bez zmiany szaty forum, tudzież w ogóle medium prezentacji...)
Chyba niesłusznie. Wybrałam opcję "cloudy" bo było cloudy - wydawało mi się, że obraz z auto WB jest za zimny. A pewnie trzeba było skorzystać z możliwości wybrania temperatury. Gdzieś pomiędzy powinno być OK..Cytat:
To samo tyczy temperatury barw zdjęć zestawianych w jednej, ciasnej prezentacji. Jeśli przyjąć, Ewo, że słusznie tak rozgrzałaś zdjęcie 10. (wg mnie zbyt ciepłe), to nigdy mnie do tego nie przekonasz zestawiając je bok w bok z raczej zimną fotografią nr 9.
Dzięki. Wychodzi, że jednak błąd. Albo lenistwo ;)Cytat:
Pierwszy zestaw (doskonały! gratuluję!) jest i pod tym względem daleko bardziej spójny. - Traktuję to "przegrzanie dziesiątki" jako manierę lub kaprys Artystki a nie błąd, bo to już jest taki poziom - przykro mi bardzo. ;-)
Zawsze chętnie skorzystam - dzięki!Cytat:
Napisz proszę, czy tutejsze słodkości i komplementy Cię mobilizują, czy wręcz przeciwnie? - Pytam w trosce o Twe kolejne zdjęcia i w obu przypadkach służę dobrym słowem! :-P
Wiesz, ja mam już trochę hartu :) Komplementy są miłe i nie będę udawać, że nie sprawiają mi przyjemności, ale zawsze byłam dość krytyczna wobec siebie. Wczoraj na przykład skasowałam ponad 2 giga zdjęć z weekendowego pleneru. Zostały dwa :). Nie to światło niestety, więc po obejrzeniu pierwszych dziesięciu nawet nie oglądałam pozostałych. Jeszcze parę miesięcy temu bym kombinowała, dziś trenuję bardzo ważny dla fotografa klawisz - delete :) Nie ma, że boli!
Inspirujesz Ewo jak widzę wszystkich forumowiczów :)
Nawet ja dziś się zerwałem rano, co było od dawna planowane ale jakoś tak nie wychodziło ;)
Ale co mi tam do poziomu Twoich zdjęć :)
Są naprawdę inspirujące i urzekające :)
Pierwszy raz zajrzałem do Twojej galerii - bardzo fajne foty. Z przyjemnością obejrzałem i będę zaglądać :-)
seria pierwsza subtelna
seria druga żywiołowa, miejscami może brakuje wzmocnienia dołu światłem.
pozdr.
Bardzo ciekawe i przemyślane prace, czekam niecierpliwie na następne.
zmieniłem monitor i "za ciemne" zrobiły się zaraz jaśniejsze... minimalnie można by je było rozjaśnić, ale już dostrzegam szczegóły:)))
W pierwszej serii widze dwie perelki - 7 i 8. Chyba ze wskazaniem na 7... Swietna robota!
Ewo kiedy jakies nowe zdjecia dodasz?:)
Pozdrawiam.
Bardzo dobre, ostatnie "kropla" podoba mi się nalmniej bo kontury pnia są bardzo mocne a kropla słaba ale idea dobra.
Pozdrowienia swnw
Ewa_Olsztyn pięknie wychodzi ci fotografowanie tego co kochasz, naprawdę jestem pod wrażeniem... ale czekam na obiecane kotki, co prawda w innym temacie ale wyczytałam że takowe posiadasz, i w końcu pokażesz :)
Pozdrawiam
Justyna
Ewo jestes jedną z charakterystycznych osob na tym forum. Niejednokrotnie widzialem Twoje komentarze, odwazne, czesto w opozycji do innych komentujacych. Nieraz myslalem - ta kobieta mysli zupelnie inaczej niz wszyscy, ona duzo mocniej czuje, widzi wiecej. W zdjeciach, ktore ja odrzucam u kogos, bo technicznie mnie odrzucaja, Ty wyciagasz cos ciekawego. W koncu postanowilem odszukac Twoją galerię..
I nie zaluje. To co tu zobaczylem zupelnie odbiega klimatem od pozostalych zdjec. Sa dobre technicznie, ale nie sa przekontrastowane, przeostrzone. Widac ze robisz to dla przyjemnosci, widac ze kiedy wychodzisz zrobic zdjecia, wiesz co chcesz zrobic. Potrafisz swoje uczucia przelać na matrycę, z niej na karte, z karty na dysk, a z dysku cale szczescie na to forum. Obyś miala jak najwiecej sił do porannego wstawania i raczyla nas takimi rarytasami. Będę tu wracał często:)
Pozdrawiam!