Zamieszczone przez
BigDog
Witajcie !
A ja mam taką prośbę do Tomka_W. ......przestań już trzaskać fotki, testowac i sprawdzać tylko zacznij patrzeć na światło zastane, kadr, i takie inne drobiazgi z których składa sie fotografia. Pokaż dobre zdjęcie, coś przedstawiające a wtedy będzie większa szansa żeby Tobie coś doradzić jezeli będa jakieś problemy z naświetleniem, kolorem czy co tam jeszcze znajdziesz.
Zwracaj uwagę na światło, zacznij patrzeć fotograficznie gdyż jak już koledzy napisali w tym wątku nie zawsze to co widzisz dobrze wychodzi po przerobieniu przez aparat.
Pamiętaj, że fotografia opiera się na świetle padającym i odbitym i to rejestruje matryca - jeżeli tutaj sobie nie poradzisz to nic z tego nie będzie.
Naucz się robić fotografię w głowie a potem sięgnij po aparat.
Z tego co poczytałem to na siłę szukasz koła ratunkowego w postaci filtrów.....filtry pomagają jeżeli ktoś potrafi zrobić dobre zdjęcie bez filtrów inaczej możesz sobie jeszcze pogorszyć efekty - polar zje tobie sporo swiatła wiec będzie kłopot z naświetleniem a Ty sobie jeszcze słabo radzisz mając jasny obiektyw. Masz naprawde dobry aparat i niezłe szkło - ciesz sie nim i rób zdjęcia na fabrycznych nastawach i bez filtrów. Możesz nie wierzyć a forumowicze mogą się ze mną nie zgodzić ale C40d jest pierwszą moją puchą którą dało się wyjąć z pudełka, włączyć i zrobic przyzwoite zdjęcie bez grzebania w menu i zmian nastaw - tylko czas, przysłona i jest oki, kolory są oddane neutralnie, plastyka ładna - po prostu ładne zdjęcie.
Mogę jeszcze Tobie poradzić zrobienie "zdjęcia na papier" - zobaczysz prawdziwe zdjecie. Może masz kiepski monitor, nie skalibrowany bez profili koloru i stad Twoje problemy z jakoscią - sam sie o tym kiedys przekonałem.....
Pozdrawiam