po przesiadce z 350d moge wreszcie stwierdzic,ze 40d to strzal w 10!!!ale niestety (a moze na szczescie) ten aparat wymaga wiekszych umiejetnosci od "operatora koparki" niz poprzednicy.....
pozdrowienia
Wersja do druku
po przesiadce z 350d moge wreszcie stwierdzic,ze 40d to strzal w 10!!!ale niestety (a moze na szczescie) ten aparat wymaga wiekszych umiejetnosci od "operatora koparki" niz poprzednicy.....
pozdrowienia
Powiedzcie mi jedno... a czy to nie jest tak, że ceny cyfrowych lustrzanek stały się bardziej przystępne, coraz więcej ludzi je kupuje, podobają się one i amatorom i profesjonalistą, świetnie i szybko się sprzedają, a canon już nie wyrabia się z produkcją (to znaczy - wyrabia się, ale pewnym kosztem) i dochodzą do nas aparaty z niedoróbkami i wadami bo wszyscy tam się śpieszą, są przepracowani, a kontrola jakości już nie może patrzeć na testy...?
To też są ludzie i w dodatku te same fabryki muszą sprostać dużo większym wymaganiom. Nie produkują już EOS 10D za 11 tyś. zł, który obecnie ma jakieś słabe parametry i raczej nikt by go nie kupił tylko robią EOSa 40D za 4 tyś. zł z czyszczeniem matrycy, dużu, buforem, świetnym AFem, 6,5 klatek/sekundę i 10MP. EOSy 40D schodzą jak świeże bułeczki. Canon jest cały czas popędzany nowymi wymaganiami (wystarczy spojrzeć jak często aktualizują aparaty - co 2 lata. Przypomnijcie sobie ile czasu na rynku były jedynki i ile wersji mieliście EOS 1V. Był tam jakiś Mark "1500 100 900"?) Nie ma co się dziwić i trzeba poczekać, aż pierwsza fala aparatów przejdzie i rynek się uspokoi. Z taką ceną EOS 40D jest bezkonkurencyjny - mnóstwo ludzi chce go mieć. Dla canona to są pieniądze więc śpieszą zanim klientom się odeche. Kto by chciał czekać 3 miesiące na sprzęt jak można kupić np. Nikona od ręki? Konkurencja... Nie mają wyboru - muszą pędzić, a fabryka pewnie jest na najwyższych obrotach.
W!
Swietnie ujete, coraz tansze i coraz wiecej ludzie, ktorzy nigdy nie powinni takiego sprzetu posiadac, ma go w swoich rekach. Nauczyc sie robic zdjecia tez trzeba takim sprzetem. Do tego wazne jest szklo i ustawienia. Prosze pokaz mi te cropy w raw i zobaczymy...
Zdrowko
Skad wiesz, ze duzy? Zauwaz, ze pragnienie wypowiedzi na forach publicznych przejawiaja GLOWNIE ci uzytkownicy, ktorzy sa ze swojego sprzetu niezadowoleni. Jest gro ludzi, ktorzy sa ze sprzetu zadowoleni jednak nie wchodza do twojej statystyki, bo najnormalniej w swiecie nie wypowiadaja sie na forum. Jesli masz trefna puszke to idz na Zytnia.
Mam ten aparat od paru dni i muszę stwierdzić że żadnych problemów z ostrością nie mam. W zasadzie nie miałem takich problemów z żadnym z poprzednich canonów (350D i 30D). Albo jestem szczęściarzem albo wiem jak działa autofokus ;)
Napisałem - daję sobie siana z przyglądaniem się ostrości - byc moze za dużo oczekiwałem od 40D. W stosunku do 10D nie powaliła mnie.
I darujcie sobie (niektórzy) teksty o nieumiejętności posługiwania się puszką. Nie uważam się za żółtodzioba - fotografuję po części zawodowo (spora część domowego budżetu pochodzi z fotografii)...
Równie dobrze, korzystając z tak ostatnio modnej riposty, mógłbym napisać, że jak ktoś fotografuje na zielonym prostokąciku to co ma mu nie wyjść, albo jeżeli jedynym kryterium ostrości zdjęcia jest, żeby fajnie wyglądało na picassie.com to rzeczywiście nie ma się czego czepić. Ale tak nie napiszę :)
oczekiwałeś, że w porównaniu do 10D będzie ostrzej? No nieźle..
Niby więcej pikseli , niby to niby tamto, ale nigdy nie wiadomo co wymyślą. Mogło by być ostrzej niż w 10D, ale bez filtra przed matrycą co nie miałoby sensu. BTW - czemu nie robi się tego filtra przed komorą lustra jak kiedyś, jakaś firma zrobiła? Nie byłoby tyle problemów z brudem. Wszystko byłoby szczelne + brak paprochów na lustrze/matówce. Z drugiej strony nie byłoby zmiennych matówek. W każdym razie to rozwiązanie nie było złe z tego co pamiętam. Byłby spokój z czyszczeniem w amatorskich korpusach.
PS: Kubaman - masz dzisiaj chyba zły dzień. Idź popływać albo coś takiego :P
dzień mam wyśmienity, po prostu nie lubię jak ktoś bzdury pisze.
Kraszan/ robisz zdjęcia z pół roku może lustrzanką... nie rób z siebie takiego pro... ;)więcej pokory stary... I już nawet nie odnoszę tego do siebie, ale kłócisz się tutaj z ludźmi, którzy robią zdjęcia od xx lat a nie od xx miesięcy, więc serio. Słuchaj, co ci koledzy prawią, i wyciągaj wnioski a nie zacietrzewiaj się...
Łukasz - śmiem twierdzić że zdjęcia lustrzanką robię dłużej od Ciebie. Śmiem też twierdzić, że jesteś ostatnią osobą która może mi zwracać uwagę - przyjmę krytykę od każdego ale nie od nadwornego Fotomediowego błazna. (bez obrazy, ale to nie ja wymyśliłem).
Poza tym z kim (oprócz Ciebie) ja się kłócę? Twierdzę, że moj 40D ma problemy z ostrością a wszyscy usilnie mi wmawiają, że nie ma, lub że nie umiem go obsłużyć. Umiem sam ocenić czy zdjęcie jest ostre czy nie i nie muszę wrzucać cropa na forum, żeby mi to oceniło/potwierdziło pół Polski.
Czy widzieliście ten teścik
http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=387622
Odnośnie ostrości/nieostrości 40D też ten wątek może warto poczytać:
http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=385800
Ludzie są podzieleni tak jak i tu :) na tych co mają ostro i na tych co mają nieostro :D
@1507 - na pewno nie masz problemów. Przeczytaj instrukcję, albo posłuchaj mądrzejszych kolegów.
(to oczywiście żart).
I prośba do profesjonalistów i wielkich znawcow fotografii mających po parę tysięcy postów - darujcie sobie uszczypliwości pozwólcie dyskutować ludziom, którzy mają problem JAK W TEMACIE.
miałem 30D miesiąc temu i wiem że mój egzemplarz 40D robi gorsze zdjęcia pod względem ostrości, jak juz pisałem pojadę do serwisu i tobie też radze to zrobić, nie ma co płakać , ja płakałem i objechali mnie tak jak ciebie :)
ghost7 - musze Cie zmartwić ale ja swojego 30D ( którego już nie mam ) miesiąc po kupnie równiez odsyłałem do serwisu - z powodu BF - chłopaki poprawili i było gitez. Niestety nie ma zasady co do modeli lepszych i gorszych. Osobiście znam ludzi z 1dmarkII którzy mieli podobne problemy i musieli nowe puszki odesłac na serwis.
Ja tam czekam na moje 40D ;)
jest was całe cztery osoby z problemami. Ja dalej czekam na te tysiące wątków z całego świata. Jakoś się linki nie pojawiły :roll:
Musiałbym na łeb upaść żeby siedzieć i wklejać Ci linki do wątków... Po co? Żeby Ci udowodnić? JA mam problem ze swoją puszką, szukam innych ludzi do wspólnego zaradzenia skąd to się bierze. Ja znalazłem kogo szukałem, mam nadzieję że coś wymyslimy/ustalimy. A jeżeli Ciebie tak interesują tysiące wątków z całego swiata to od czego wyszukiwarka?
mnie interesuje, czy to poważny problem, czy tylko ty go takim czynisz z braku wiedzy, umiejętności. cierpliwości, szczęścia itd, etc.
Dla "ogólniejszej" wiadomości - otrzymuję informacje na priv o problemach z 40D - widać inni tak się zniesmaczyli atmosferą, że wolą publicznie o tym nie rozmawiać.
Również mailowo wymieniam spostrzeżenia z kilkoma osobami i zaczyna się już klarować wniosek (do którego doszło kilka osób jednocześnie), że przyczyną "felerności" niektórych puszek jest prawdopodobnie system czyszczenia matrycy.
Generalnie ustaliliśmy, ze nie są one nieostre a... poruszone. I to przy bardzo krótkich czasach ekspozycji, nawet takich, gdzie teoretyczne poruszenie jest niemożliwe. Uwagę zwraca fakt, że jeżeli byłby problem z AF to i tak coś gdzieś będzie ostre, co prawda nie wtym miejscu gdzie planowaliśmy - no ale jeżeli nic nie jest ostre... Można szukać przyczyn w szklach, ale dotyczy to takiej ilości róznych obiektywów, że to też można wykluczyć.
W większości przypadków zablokowanie lustra daje zadowalającą poprawę, ale trudno to uznać za rozwiązanie problemu... Pojawił się nawet głos, że niestrość/rozmazanie dotyczy przede wszystkim śrdokowej częsci kadru.
Czyszczenie matrycy działa przez ułamek sekundy po właczeniu aparatu ( odbywa się na zasadzie wibracji ) Jeżeli to miało by mieć wpływ na zdjęcia to są dwie mozliwe przyczyny:
-albo matryca poluzowała się z powodu wibracji i lata przy kłapnięciu lustrem
-albo wibrator nie przestaje działac i cały czas wibruje podczas zdjęć
Bardziej prawdopodobne wydaje mi się to pierwsze aczkolwiek to już byłby szczyt partactwa i braku kontroli w canonie ;)
Jakakolwiek jest przyczyna lub nie tych nieostrych zdjec nalezy zworcic sie do serwisu, ktory bedzie mogl pomoc.
Bicie piany i krzyczenie dookola jaki to ma sie wielki problem chyba nie przyniesie duzego efektu poza tym, ze tylko atmosfera zacznie sie robic nieprzyjemna.
Trzeba oddac drogcenne cacko do serwisu i tyle.
kupię nieostro robiące zdjęcia body 40D za 2000 zł
Panowie, ale czy możecie zamieścić gdzieś kilka RAW'ów z Waszych 40D (plus RAW'y ze starszych puszek, jakieś porównanie).
Pewnie to już czytaliście ale gdyby tak nie było to proszę:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.p...ighlight=24105
hehe, pofatygowałem się sam, bo widzę, że nie dostanę odpowiedzi. Na hasło "40D sharpness" i "40D sharp" na pierwszych 20 tematów wyrzucanych przez Google są trzy opisujące problemy. Dwa z CB naszych kolegów i jeden z optyczne.pl .. również naszych kolegów.
Na hasło "40D problems" na pierwszych trzech stronach Google daje 4 wątki na temat ostrości lub AF z czego.. pierwszy to nasi koledzy na optyczne.pl
Cóż niektórzy wmawiali wszem i wobec że zdjęcia z 40D są takie same jakościowo jak 5D ( dyskusje były zażarte wraz z blokowaniem tematów i wlekły się po kilkaset postów ) Prawda jest taka: ceną za mały pixel jest utrata jakości ( ostrości szumy itd ) .40D ma wiele, wiele zalet dla których warto go mieć ale nie oczekujmy cudów po obrazie .
To że komuś zdarzył się jakiś problem z ostrością nie znaczy że cała seria jest badziewiarska - panowie odeślijcie puchy do serwisu wróca i bedziecie się cieszyć ze sprzetu który macie ( ja tal miłem z 30D i tez wtedy był okres że wszyscy mówili 30D to badziew lepsze jest 20D - ciekawe kto tak uważą teraz ??;) )
staram się zaznaczać ostatnio tłustym drukiem że mój a nie wszystkie 40D maja jakis problem, dlatego odcinam się od twierdzenia że wszystkie tak mają, i faktem jest to że w moim przypadku z podniesionym lustrem aparat daje zdjęcia lepszej jakości (ostrości), które nie trzeba podkręcać w PS, ten watek załozył kolega który ma taki problem i uszanujcie to , niech ktoś powie człowiekowi który wydał pensje lub dwie na sprzęt żeby poszedł do serwisu jak ma takie czy inne objawy a nie dawać odrazu kopa twierdząc że ktoś nie umie robić zdjęc. Połowa lub więcej ludzi z tego forum nie umie robić zdjęć, wystarczy poczytać krytyki zdjęć wystawionych na tym forum. Uwagi: kupię aparat który ma problem z ostrością 40D za 2000zł są nie na miejscu i nie fer wobec ludzi którzy maja taki problem, jesli maja problem to jest to ich problem i nalezy to uszanować a nie wypisywać osmieszające i kpiące uwagi. Trochę więcej szacunku dla innych.
Dokładnie tak samo myśle: WIECEJ SZACUNKU :) bo przeginacie - przestaje mi sie to forum podobac, a miało byc tak fajnie ;P
1507, Kraszan, pokazcie jakies nieostre fotki, z Exifem, no i te bardziej ostre po podniesieniu lustra.
Co bedziemy tak bic piane po proznicy i sie nawzajem przekonywac. Na razie bardziej przekonujacy sa np. Kubaman, czy snowboarder, ktorym 40D daje zdjecia ostre i nie mam powodu w to watpic, bo wiem, ze znaja sie na tym i umieja robic dobre zdjecia (zreszta byly juz przyklady zylety z 40D na forum, a Waszych przykladow nie ma).
1507/tutaj nie chodzi o to, że wszyscy jadą na kolegę, bo ma problem z aparatem. Chodzi o to, że napisał to w formie taniej sensacji, wyjeżdżając z jakimiś plotkami o przyznaniu się Canona do błędu .
(tak na przyszłość, wielkie korporacje jak już się do czegoś przyznają, to w formie komunikatów prasowych, a nie przez jakiegoś człowieczka na infolinii).
Jakbym ja np. miał problem ze sprzętem to bym go po prostu wysłał do serwisu, a nie tworzył bezsensowny wątek na forum i się jednoczył z innymi, którzy mają ten sam problem, co zawsze prowadzi do bicia piany...
Jak komuś nie pasuje body, bo robi nieostre zdjęcia, to niech je sprzeda i kupi inne. Jak komuś nie pasuje forum, to niech z niego nie korzysta.. To nie jest jedyna piaskownica na podwórku..
Aparat to nie jest komputer, w którym jeśli coś nie działa można pogrzebać, czy zrobić formata czy cokolwiek innego co tłumaczyłoby zakładanie takich wątków ,aby poradzić się bardziej doświadczonych kolegów. I tyle..
A teraz wiadomość z ostatniej chwili:
Ja czekam aktualnie na 40D i przed chwilą sprzdeawca od którego go kupuje ( brałem od niego już sporo sprzętu - człowiek sprawdzony znający się na temacie ) zadzwonił do mnie że nie wyśle mi zamówionego body bo okazało się ze jakaś tam seria ma faktycznie defekt spowodowany wadliwie dziłającym machanizmem czyszczenia matrycy ( Panowie chyle czoła i gratuluje prawidłowej diagnozy ).
Generalnie musze czekać aż sprzęt zostanie wymieniony w niemczech na mocy renkojmi ( ileśtam dzni od zakupu można oddać i wymienić na nowy - jak się to przegapi to już tylko serwis gwarancyjny).
Do nieszcęśników , którzy kupili wadliwe puchy mam tylko jedną rade - jak macie jeszce czas na wymiane to wymieniajcie a jak nie to wysyłajcie do serwisu do naprawy - innego wyjścia nie ma ( przeciez nie bedziecie robić nieostrych zdjęć ;) )
chcialem kupic 40D a widac kupie 5D mk1 :D, tylko czekam na premiere mk2 bo wtedy bedzie taniej.
czemu taka konkluzja?? poniewaz 5D ma tylko to co jest potrzebne do zrobienia fotki bez żadnych dodatkow, tym samym nie ma sie do czego przyczepic tłumaczac na chlopski rozum: "zdjecie ci sie nie podoba? to znaczy ze spi...łeś ustawienia".
dlatego najpierw nauczmy sie fotografowac zeby moc ocenic czy ten nowy gadzet czy ulepszenie nie jest przypadkiem krokiem wstecz. To samo sie tyczy ulepszen w 40D (nie krytykuje tego body bo nie mialem z nim stycznosci), czytajac wasze posty mozna odniesc wrażenie że nie macie innych zmartwień, czyli puszka jest ok i waasze umiejetnosci tez, wiec co wam przeszkadza skorygowac recznie ta niedoskonalosc skoro wiecie jak sie objawia??
ciekaw jestem odpowiedzi na to pytanie
No i po co Panowie były te wszystkie uszczypliwe uwagi???? Jest problem !! A wy jechaliście po ludziach ze nie potrafią zdjęć robić :( Przeprosiny się należą :)
przeprosiny?
no to chyba żart jakiś.. Tak się składa, że nikt poza wami tej feralnej serii nie kupił. Powtórzę dwie proste rady: jak masz problem to załatw to w serwisie, zamiast robić mętlik w głowach, jeśli chcesz pomocy na forum zaprezentuj zdjęcia, które zrobiłeś i twierdzisz, że to aparat źle działa. Nikt nie chce nic takiego zrobić ale zamiast tego zakłada 50 wątek na 10 forum. O co chodzi? Jaki problem to zrobić? Ludzie czytający ten i inne wątki mogą przypuszczać, że 40D to kupa szmelcu, że Canon się przyznaje, że to że siamto. Dostaję codziennie po kilka maili z prośbą o pomoc, bo ludzie już nie wiedzą czy jest ostro czy nie. Pomyślałeś zanim coś skrobniesz ponownie jakie to ma konsekwencje dla innych czytelników forum?
BTW: Polski tip ma informacje, których nie mają na dpreview.com?
Jak będzie oficjalny komunikat, to sam przypnę wątek. Jak na razie widzę cztery osoby i nie widzę konkretów ani przykładów.
zgadza się ich zdjęcia są ładne i ostre itd nie podważam ich umiejetności i znajomości tematyki i sprzetu, mozliwe że ich sprzet jest niezawodny i chwała im, ale tez napewno jest grono ludzi którzy podkrecaja fotki i w ten sposób udaja że ich sprzet jest swietny, a są tez ludzie którzy nie chcą na 50 zdjęć 45-ciu poprawiać bo nie maja na to czasu i ochoty, ale nie ma co dłuzej palic gumy tylko trza na serwis sie umówić i dać sprzęt do sprawdzenia i tyle :!: Ja nie bede prezentować zdjęć testowych bo juz gdzieś na CB pokazałem i oberwałem, jak oddam sprzęt i okaże się że była potrzebna regulacja czy coś innego to opisze ten fakt, a jak sie okaże że sprzet jest OK to wróce na kolanach z płaczem i będę prosił o wybaczenie :-D
i jak się nazywa sprzedawca.
Jeśli coś takiego faktycznie ma miejsce, to będzie to można łatwo potwierdzić u przynajmniej dziesięciu innych sprzedawców, w serwisie i w sklepach. Jeśli to człowiek z pcimia i on jedyny o tym, słyszał, to zgaduję, że po pierwsze czyta CB :) a po drugie znalazł kupca na twoje body za wyższą kaskę Pawle.
Ale z Ciebie uparciuch :) Spoko wszystko sie juz niedlugo wyjasni (mam taka nadzieje) Ja tez powinienem byc zly bo przez te wszystkie uwagi na temat 40D rozmysliłem sie co do jej kupna i zakupilem 30D (no ale mam 1000zł w kieszeni - bedzie na szkiełko ;) + 3000tys C 24-70 2.8:))
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze jedno cos mi mowi ze Canon zrobi to po cichu i oficjalnie sie nie przyzna do problemu:)
no ale jak ma niby odwołać całą serię z magazynów i sprzedawców po cichu? Skąd ten sprzedawca od Pawła o tym by wiedział?
Pofatygowałem się, bo mnie już krew zalewa.
Zadzwoniłem na infolinię Canona i do serwisu. W obu miejscach kategorycznie zdementowano taką informację, mówiąc, że o sprawie dowiadują się ode mnie. Człowiek w serwisie był tak zdziwiony, że 5 minut wypytywał wszystkich, czy o czymś wiedzą. Wycofanie całej serii to poważna operacja. Dodatkowo porozmawiałem z człowiekiem w serwisie o 40D i o ostrości. Stwierdził, że z 40D nie mają w ogóle problemów i jest bardzo mało reklamacji czy wątpliwości.
"Canon potwierdza że problemy są"
i chyba o to w tej dyskusji chodzi.
ktoś napisał głupotę, którą łatwo sprawdzić - wystarczy napisać do canon i zapytać czy potwierdza i jakich to dotyczy serii.
Dodam że żeby napisać że ktoś coś potwierdza należałoby się opierać na jakimś komunikacie.
Gdyby twórca wątku napisał:
"pan gienek z amerykańskiej centrali canona w rozmowie telefonicznej powiedział że 40D ma problem z ostrością"
nie byłoby tematu - a przynajmniej byłby mniejszy
Może oprócz nauki fotografowania powinniśmy zacząć się uczyć
1. Języka polskiego
2. Logiki
Bo braki w tych dziedzinach są duże