Mam D III plus, ~dwa lata [z samsungiem 80 GB w srodku],Jak na razie wszystko działa.Nie jest to szczyt techniki ale biorąc pod uwage cenę to jest ok.Pozdrawiam.
Wersja do druku
Mam D III plus, ~dwa lata [z samsungiem 80 GB w srodku],Jak na razie wszystko działa.Nie jest to szczyt techniki ale biorąc pod uwage cenę to jest ok.Pozdrawiam.
Kupiłem DM III HI-SPEED i nie wiem jak dobrać twardy dysk . Chodzi mi mianowicie o typ złącza i jak to powinno być oznakowane w opisach . Może jakieś przykłady na 120G . Z góry dziękuję .
Digimate III+ funkcjonuje na FAT32 i jeśli będziesz robił partycję za pomocą Windowsa to DMIII+ nie wykryje więcej niż 32GB, jeśli zaś Partitionmagic to wykryje o wiele więcej. Więc decyzja należy do Ciebie. Bo po podłączeniu do komputera wykryje on kolejny dysk twardy, więc jak kupisz większy i założysz partycje, to 32GB będzie wykorzystywane przez Windowsa, a dalsza część dysku jako kolejna partycja.
Nie wydaje mi się aby bateria od Nokii będzie pasować. Aczkolwiek nowa bateria do Nokii będzie droższa niż dedykowana do DigiMate'a
http://allegro.pl/item366121013_bf1_...imate_iii.html
To nie jest bateria do Nokii tylko Fuji NP-60 / Kodac KLIC-5000. Zamienników jest pełno, ostatnio kupiłem w Fotoenergii na Allegro zamiennik Li-Po.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wystarczy użyć Swiss Knife'a (wspomnianego w tym albo innym wątku wielokrotnie i darmowego w odróżnieniu od Partition Magica) i bez problemu zrobić większą partycję FAT32 niż 32GB.
A pytanie było o tym złącza - niestety nie mamy zielonego pojęcia jakiego Digimate'a kupiłeś, ale po zajrzeniu do środka każdy posiadający minimum kultury informatycznej rozpozna czy to SATA czy IDE...
Dzięki za informacje . W instrukcji pisze , że mogę założyć do 160G , tylko w dalszym ciągu nie wiem jakie złącze , może gdzieś w necie są odpowiednie fotki , rysunki gniazd co bym mógł porównać .
Hm, dobrze, ze poczytalem ten watek, mialem w planach kupno DIII+ na 5 tygodniowy wyjazd do Azji, ale jednak sobie odpuszcze i kupie zwykly, maly dysk zewnetrzny (WD Passport) - najwyzej czesciej bede kafejek internetowych szukac :)
Dzięki za informacje , trochę poszperałem po necie i już wiem o co chodzi .skorzystam również z ww programu bo postanowiłem kupić 120G .
Posiadam palmtopa Mio550m , jest on zasilany przez gniazdo mini-USB , takie samo jak w DM III HI-SPEED . Czy jest możliwe wykorzystanie tego samego zasilacza .
? O czym Ty piszesz ? Digimate ma oddzielne gniazdo zasilania i oddzielną ładowarkę która nie ma nic wspólnego z USB. Teoretycznie może być z USB zasilany ale to bardziej teoria niż praktyka - bez naładowanych baterii na samym USB nawet często nie ruszy...
A do USB to dostajesz zwykły kabel...
Mówimy tu o ładowaniu przez gniazdo USB a nie przesyłaniu danych .
Jeśli naładujesz DM III+ na full ładowarką to podpinając pod USB bez ładowarki DM będzie działał, bo USB jest w stanie podtrzymywać na nim energie. Jednak do kopiowania plików podłączyłbym również go pod ładowarkę, aby nie było takich sytuacji jak u mnie, które opisałem w tym wątku:
http://canon-board.info/showthread.php?t=34240
Przy kopiowaniu plików lepiej mieć podłączony USB i ładowarkę jednocześnie. Samo USB teoretycznie może i powinno wystarczyć jednak jest tak jak napisał Krzychu, powinien być podłączony do ładowania.
Odkopuję wątek.
Kupiłem DM III w wersji Hi-Speed.
Mam te same przypadłości, co pozostali użytkownicy:
- gdy bateria słaba, to nawet się pod Windowsem nie podnosi i nie można czytać z niego, jak przenośnego dysku.
I tu moje pytanie:
Jak sobie poradziliście z baterią? Co zrobić, żeby maksymalnie wydłużyć pracę na niej? Sformatować, ale jak? Dodam, że nie mam zewnętrznej ładowarki - standartowy zestaw producenta.
Myślę, że 99% problemów, które były przez użytkowników opisywane w tym wątku, to problemy wynikające z zasilania. Nawet gdy wskaźnik pokazywał max, to słaba bateria powodowała, że urządzenie głupiało.
Podpowiedcie, w jaki sposób najlepiej i najskuteczniej sformatować w tym ustrojstwie akumulatorek?
W standardowym zestawie ładowarka zewnętrzna jak najbardziej była. Mam dwie, zupełnie niepotrzebne, mogę Ci oddać...
Jak jeszcze próbowałem tego używać to kupiłem sobie dodatkową baterię - ale jak w czasie zrzucania zdjęć całe urządzenie się wyłączyło bo coś tam nie stykało (z powodu tandetnego wykonania) to sobie dałem spokój i wrzuciłem to dziadostwo do pudła z niepotrzebnymi rzeczami...
Beznadzieja, zepsulem juz dwie obudowy. W pierwszej
polamane, niezabezpieczone sankami styki CF.
Drugi, wyswietlacz padl. Baterie w obu slabe.
Ogolnie nie polecam.
jesli macie problemy z czytaniem pod winda na slabych lub wyczerpanych bateriach a chcecie zczytac lub podladowac baterie bez ladowarki to trzeba zaopatrzyc sie w kabelek usb ale podwojny wsadza sie w 2 usb i podlancza digi i wsio jest ok
Sąsiada nim biłeś? Czy wykorzystywałeś jako przedmiot do obrony? Jeśli tak to do tego używa się statywu! :)
Swój mam już 2 lata, używam go w podróży w wakacje i zabieram go zawsze na zdjęcia, bo nigdy nie wiem kiedy się przyda, ponadto korzystam jako dodatkowy dysk do komputera.
Stan? - Jak Nowy!
Zero rys, folia na wyświetlaczu od nowości.
Jeśli chodzi o kilka rzeczy to miałem z nim problem z wtykiem od ładowarki, w sumie nie tylko ja, ale również forumowy kolega crater, razem reklamowaliśmy i było cacy jak wróciło do serwisu.
Bateria słaba, no może coś w tym jest. Aczkolwiek mogę śmiało zrzucić 3x4GB (więcej nigdy nie miałem potrzeby). Aczkolwiek mankamenty występują przy korzystaniu jako dysk zewnętrzny w komputerze. Przy podłączeniu do USB powinien się zasilać z USB jak każdy inny przedmiot, a czasem jest tak, że się wyłącza bo brakuje mu zasilania. Problem znika jak jest podłączony do komputera i do zasilania sieciowego przez ładowarkę. Miałem też przyjemność korzystać z tego co pisze quest1, czyli podwójnego kabla usb. Faktycznie jest efekt, jakby zasilał lepiej niż pojedynczy.
Jak nie wojujesz tym urządzeniem, tylko obchodzisz się elegancko z nim polecam. Niestety, ale styki to też mankament, nie mam z nimi póki co problemów, ale znajomy od CF ma wtyk jeden taki, że jak włoży kartę i wyjmie, zawsze jest lekko krzywy i musi go prostować :/
Witaj,
zapasowa bateria*, mam tez takie male cudo - ladowarka sieciowa z koncowka usb (dostalem razem z Mio P550)- zawsze zabieram na wypady - czasami kabel usb sie przydaje, czasami cały zestaw (np. w schronisku w gorach).
* zobacz w Wawie na Slupeckiej (http://www.eltec.alpha.pl/) sa i akku, sa tez tanie ladowareczki. Swojego DM III mam juz laadnych pare lat i spoko, bez wiekszych problemow.