Jak zainstalować akcję Janusza poprawnie?
Skopiowałem ją do folderu z akcjami w PS (tak jak w #39), ale niestety nie działa.
A może jako plug-in?
Wersja do druku
Jak zainstalować akcję Janusza poprawnie?
Skopiowałem ją do folderu z akcjami w PS (tak jak w #39), ale niestety nie działa.
A może jako plug-in?
Dla PS CS3 PL : Akcję kopiujemy do ( przykład dla domyślnej instalacji ) : Program Files->Adobe -> Adobe Photoshop CS3 -> Ustawienia -> Operacje , następnie klikamy na nią ( w tej lokalizacji , oczywiście przy wyłączonym programie ) 2x , Photoshop się uruchomi i akcja zainstalowana.
Janusz dzieki z góry, ale zainstalowałem i niby akcja śmiga ale efektów nie widzę żadnych co może być nie tak..?? mam CS pl
Hmmmmm... ze szczegółowego opisu problemu wnioskuję, że... nie wiem. :) Pojęcia nie mam co Ty tam masz poustawiane i czy akcja jest wogóle poprawnie zainstalowana. Pisz na PW - "rozmowa" w moderowanym wątku T&T zajmie nam wieki całe. Znacznie prościej będzie pogadać na skype czy GG.
Janusz a w przypasku formatu plików jak sraw tez po otworzeniu takiego rawa zastosować ostrzenie USM 300 0,3 0 ?Czy tez można wyłaczyć kompletnie ostrzenie w camera RAW i dopiero po przekonwetowaniu do TIFFA zając sie ostrzeniem takiego pliku?
Ostrzymy rozumiem na koncu po zmniejszenie zdjecia do np. 800x533 px ?
Ostrzenie USM to najgorszy sposób ostrzenia. :) Jedyny sensowny moment gdzie można używać USM to redukcja wpływu filtra AA czyli na samym początku procesu obróbki. Podkreślam słowo można ale nie trzeba. W większości dSLRów Canona nie jest to zupełnie potrzebne. Można delikatnie podostrzyć obraz tuż po konwersji, można delikatnie podostrzyć w ACR (ver 4.x pozwala na to) choć ostrzenie w ACR niezbyt mi się podoba - odnoszę się do dSLRów Canona bo w innych aparatach może być nieco inaczej. Jeśli już ostrzymy w ACR to u mnie "masking" jedzie zwykle na 70-80%. To ostrzenie wstępne powinno być bardzo delikatne bo ma niwelować rozmycie wprowadzone przez matryce Bayerowską i filtr AA. I nic więcej. To nie jest ostrzenie "do oglądania" :)
Ostrość to trochę "złudzenie optyczne" (pisałem juz wcześniej) więc to właściwe ostrzenie robimy zdecydowanie na końcu po zmniejszeniu do rozmiaru finalnego - oglądamy obrazek w takiej wielkości w jakiej będzie go widział finalny odbiorca.
Dzięki za odpowiedz!
JEszcze jedno pytano odnośnie sposobu ostrzenia który opisałeś na samym początku - czy da się to zrobić także w photoshop elementsie?
czy moze mi ktos wytlumaczyc,dlaczego wyostrzajac zdjecie np. USM 300/0,3/0 uzyskuje sie mniejsze wyostrzenie dla rozmiaru zdjecia np 6mpix a wieksze dla zdjecia o rozmiarach np 800x600? zauwazylem takze,ze wyostrzajac w ten sposob miniaturke wyostrza sie ona 'ladniej' - gdybym tak mocno chcial wyostrzyc zdjecie 6mpix musialbym uzyc wiekszych wartosci w filtrze i wtedy jest to okupione wiekszym (o wiele) poziomem zaszumienia.
jak wyostrzac duze zdjecie tak,zeby sie tak ladnie wyostrzalo jak mniejszy jego odpowiednik? (do odbitek)
Postaram się to wytłumaczyć na przykładzie.
Jeśli w 6mipx zdjęciu gałąź na tle nieba ma grubość np. 20 pikseli a w zdjęciu 800x600 ma 4 piklsele, to tym samym samo rozmycie krawędzi w większym zjęciu zajmuje więcej pikseli. Ostrość to kontrast między krawędziami a tłem w tym wypadku. Rozmycie na większym zdjęciu jest tez fizycznie większe stąd trzeba zastosować większy promień (parametr 2.) w USM aby uzyskać taki sam kontrast krawędzi.
Moje pytanie brzmi natomiast: Czy używacie USM po przeskalowaniu zdjęcia do mniejszego rozmiaru nawet gdy zdjęcie było ostrzone w oryginalnym rozmiarze? Wydaje się że po przeskalowaniu na mniejsze powinno ono uzyskać ostrość....ale nie jest tak do końca.
dzieki,o to mi chodzilo.
no tak,to jesli chodzi o prezentacje w internecie,a co jesli chcemy docelowo wyostrzyc duzy plik do duzej odbitki??
Włączasz miarki, skalujesz pod wymiar który Cię interesuje, ostrzysz w powiększeniu 100% no i oczywiście fota musi być w odpowiedniej rozdzielczości. Tak mi się przynajmniej wydaje... :)
Witam wszystkich jestem tu nowy i raczkujący.Zrobiłem sobie test wyostrzania za pomocą akcji Janusza i za pomocą highpass+overlay,bo niektórzy twierdza ,że jest prostsza i daje podobne lub takie same rezultaty.Po zastosowaniu tych technik,stwierdzam rzecz następującą:
1)Technika highpass mimo ustawienia minimalnego radiusa wyostrza praktycznie wszystko.
2)Technika Janusza wyostrza tylko i wyłącznie krawędzie bez płaskich elementy takich jak ściana,czyli nie wzmacnia niedoskonałości zdjęcia.
No to jest pytanie do miszcza :)
Martin Evening w swojej ostatniej książce "Adobe Photoshop CS3 for Photographers" (wydanie 2007 - mam ją od miesiąca) pisze o tym tak:
"...After the last edition of this book was published I was taken to task by some readers for ignoring certain Lab color mode techniques. These omissions were deliberate and it is not because I have an anti-Lab mode agenda. If I were writing this book fifteen years ago, I too would be telling you to convert the image from RGB to Lab color mode and apply Unsharp Mask filter to the Lightness channel, because that is how we did things back then. But we are not living in 1992 any more. Photoshop has for a long time now had layers, which means that in my opinion (and that most other experts) we don't need to go through the procedure of converting an image from RGB to Labmode and back to RGB again in order to target the image luminosity when sharpening. For one thing, if you are editing an 8-bit per channel image, the conversion from RGB to Lab and back again is unnecessarily destructive... "
Mam nadzieję, że to wyjaśnia i potwierdza to co napisałem. Mistrz Kelby pisał swoje książki we wczesnych latach 90-tych dla PS 4.0 chyba i po prostu "copy + paste" culture zadziałało.
Przeczytaj oba wątki o ostrzeniu - wszystko jest napisane :)
czytalem wątki o ostrzeniu i juz wiem wiecej
dzieki za cierpliwosc i wyrozumialosc dla amatorow.....mistrzu Januszu
Witam.
Jestem tutaj nowy i jak niektórzy z moich poprzedników jestem zielony w PS. Poznałem pare spraw w PS-sie jak szparowanie ale nie pracowałem nigdy na akcjach.
Chciałbym się dowiedzieć jak uzyskac opisaną przez Janusza akcje lub skąd ją skopiować.
Czy polega to na tym żeby zapisywać czynności podczas pracy nad zdjęciem?
Pozdrawiam
Panie Januszu! Prośba w imieniu posiadaczy Photoshop Elements w wersji 6 PL! Proszę spróbować dostosować swój automat do możliwości tego programu! Jak wynika z opinii Digital Foto Video z lutego 2008r. wykonuje on polecenia stworzone w CS-ach. Mnie także udaje się uruchomić Pana automat, ale na starcie są komunikaty o błędzie i oczywiście brak jest końcowego rezultatu. PE ma ograniczenia, ale, jak wynika z opisu DFV, można je obejść. Mnie jednak (podejrzewam, że nie tylko mnie) brak jest umiejętności w posługiwaniu się Photoshopem (dopiero raczkuję). A przy okazji dziękuję za wspaniałe teksty na CB!
W pierwszym poście jest link do akcji. Kliknąć wystarczy.
Hmmmmmm... ciężko będzie. Nie mam Elements 6.0 i nie zamierzam kupować więc nie wiem jak obejść ograniczenia - Digital Photo Videło też nie kupuję :). Akcja jest napisana w CS2. W CS3 działa bez problemu. Jakie błędy wyskakują? Może to tylko kwestia ustawień w preferencjach. Proponuję pisać na PW albo założyć osobny wątek w niemoderowanej części forum.Cytat:
Zamieszczone przez rychu
Można pobrać ze strony Adobe 30-dniową (angielską) wersję próbną. Tam chodzi o założenie jakiejś warstwy, której normalnie PE nie zakłada...DFV podpowiada, jak te ograniczenie ominąć, ale to jest trochę "naokoło", a ja z kolei w PE nie mogę edytować akcji...
A ja z kolei chciałbym zapytać, czy ktoś próbował zrobić odpowiednik omawianej akcji dla Gimpa?
Witam,
Nie mogę zainstalowac akcji Janusza ponieważ w kolejnych krokach kopiowania: Program Files -> Adobe -> Adobe Photoshop CS2 -> Ustawienia -
nie ma w nim folderu Operacje (czy Akcje)...
???
Pozdr.
...również jestem zainteresowany powyższym....
może to przeoczyłem,
czy Akcje wyostrzajaca stosujemy przed zmniejszeniem zdjecia czy po jego zmniejszeniu?
USM (0.3, 50-80%,0) stosowałem wczesniej jako standard PO przeskalowaniu. Działało to dobrze w kombinacji z konwersja z RAW w DPP z wyostrzaniem na poziomie 1-2.
Teraz konwerstuje bez wyostrzanie (ZERO).
Jezlei zastosuja akcję po przeskalowaniu na te 800 czy 900 pix, to przy zastosowamym USM na poziomie 0.4, 200, 0 krawedzie sa zwykle zbytnio podkreslone.
Oczywiście można sobie USM zmniejszyc, ale tak czy inaczej prosze o rekomendacje co do momentu stosowania akcji
Witam! Mam pytanko - Zakładamy że mam powiedzmy 500 zdjęć które będę oglądał na ekranie LCD. Fotki robione w RAW. Jaką metodę polecacie aby jakość fotek była najlepsza? Nie chce mi się bawić z każdą fotka z osobna, nie chcę też przesadzać z wyostrzaniem - interesuje mnie wyostrzanie wstępne niwelujące filtr AA przed matrycą.
Po przeczytaniu wątku wydaje mi się że powinienem przeskalować zdjęcia do rozdzialczości ekranu (ok 2Mpix) i takie zdjęcia wyostrzyć. Jaki automat do tego polecacie? Próbowałem ostrzyć w w LR, ale muszę przyznać że mimo różnych parametrów wyostrzania najnaturalniej wyglądało zdjęcie prosto z aparatu...
Photoshop raczej odpada, bo nie chcę się bawić z każdą fotką z osobna. Zwłaszcza że to i tak tylko byłaby obróbka pod jeden konkretny monitor... Czy w takim układzie najlepsza nie była by przeglądarka obrazków która miałaby wbudowaną opcję wyostrzania po przeskalowaniu do danej rozdzielczości? Tyle że nie wiem czy taka istnieje :)
Jakie narzędzie byś w takim razie polecił do wstępnego podostrzenia katalogu z fotkami bez otwierania każdej z nich w photoshopie? Dodatkowo zakładam że lepiej by było ostrzyć na pliku RAW/TIFF16bit a nie na jpg wyplutym z LR... tylko to trochę komplikuje obróbkę - więc może jednak któryś konwerter RAWów ma dobrze zaimplementowane wyostrzanie?
Janusz, byłbym wdzięczny za podesłanie linka do akcji bo tam w tym linku na samym początku to raczej tego już nie ma, chyba że nie widzę. Jeśli nie Janusz może jest ktoś chętny kto ściągnął akcję Janusza do tego aby ją podesłać? Proszę o wiadomość na priv.
Mi jednak wystarcza lekkie wyostrzanie w wołarce używam LR 2.3 ponieważ idealna jakość techniczna nie jest moim celem a raczej skupiam się na treści czy kompozycji aczkolwiek jak jest dobra jakość to tym lepiej. Nie lubię się dużo bawić czyli odpada wywoływanie potem coś tam coś tam w PS itd. Po prostu robię zdjęcie wywołuję i już. Nawet wywoływanie to już jest dużo "bawienia" no ale zalety RAW są nie do przecenienia.
Trochę się rozpisałem ale chciałem dokładnie pokazać o co mi chodzi za nim zadam to pytanie które gdym postawił od razu to dostałbym odpowiedź na miarę ignoranta ;)
Jak powyższe parametry wyostrzania ( 300, 0.3, 0) mają się do ustawień w zakładce Detail w LR?
Oczywiście zdaję sobie sprawę że to wartości orientacyjne.
W LR są 4 parametry i chyba mają inną skalę niż te w PS.
Np. parametru radius nie można ustawić na 0.3, najmniej to 0.5
Sposób ostrzenia ciekawy, ale ja mam jedno pytanie.
Dlaczego w akcji zmniejszania, wykorzystany został algorytm Bicubic Sharper, skoro metoda ostrzenia którą zaprezentowałeś, daje zdecydowanie lepsze efekty, po zmniejszeniu zdjęcia algorytmem Bilinear?
Te wartości są chyba takie same dla LR jak i PS, bo obydwa programy krozystają z CR. Zresztą w CR też nie można wybrać 0.3. I swoją drogą, też zastanawiam się czy wstępnego wyostrzania nie powinno się przeprowadzać właśnie w tym miejscu. Pytanie tylko jak przeliczyć znane wartości (300, 0.3, 0) do tego co jest można ustawić w zakładce Detail w ACR...
Pod linkiem w poście #1 można znaleźć dwa pliki z akcjami: Moje Akcje.atn i Moje Akcje_Orwig.atn. Jakie są różnice?
To są te same akcje. Ta z dodatkiem Orwig jest kopią tej pierwszej poszerzoną o "Orwiga".
Janusz, w jakim źródle C. Orwig prezentuje swoją metodę? Czy jest to videotutorial czy też jakaś inna drukowana publikacja? Z Twoich wypowiedzi sądzę, że C. Orwig, a raczej jego metody i podejście przypadły Tobie do gustu. ;) Czy warto mieć taką pozycję na półce w aspekcie tego co prezentujesz, tzn. czy to co starasz się przedstawić na forum to esencja tego co można znaleźć na np. Lynda.com w tematyce - dla fotografa? :)
www.chrisorwig.com Na pozostałe pytanie nie potrafię odpowiedzieć.
Co Orwig ma wspólnego z wątkiem o ostrzeniu? To co jest dwa posty w górę to jedynie odpowiedź czym różnią się pliki akcji.
Witam.
Na wstepnie dziekuje Panie Januszu za bardzo dobry temat i rozwiazanie wielu moich watpliwosci. Sam jeszcze do niedawna uzywalem sposobu Kelbeyego i nawet nie domyslalem sie ze moze byc on tak niszczacy dla fotografii.
W zwiazku z tym ze jestem poczatkujacy to mam pytanko:
Po wczytaniu akcji z linka podanego na poczatku tematu wgralem akcje i wybralem ostrzenie-> uzyskalem w panelu warstwy 3 warstwy -> 1.warstwa podstawowa
2. krzywe1
3. warstwa1
Czy nalezy wykonywac dodatkowe akcje na warstwie krzywe?
Czy nalezy wykonywac jeszcze dodatkowe akcje na warstwie1 poza malowanie pedzlem o kolorze bialym w celu niewyostrzania zbednych elementów?
pozdrawiam i dziekuje z gory za odpowiedz
Witam
Czy można prosić o jakąś reaktywację linku z pierwszego postu :)
Pozdrawiam
Witam.
Plik z akcjami Janusza dostępny jest tu http://bakulik.pl/TEMP/Moje%20Akcje.atn.
Witam wszystkich panowie.
Gdzieś uciekł mi wątek więc zaczynam pisać od nowa,czyli ostrzenia ciąg dalszy problemów.
Chciałbym omówić kwestię wyostrzania pod Web w fotografii kreatywnej i reklamowej w oparciu o przykładowe portfolia.
Jako fotograf kreatywny i bardziej zaawansowany użytkownik przyznaje bez bicia że ten temat spędza mi sen z powiek. Do jakości obrazu wyjściowego przykładam wielką wagę, Pomijając już całą tą otoczkę sprzętu czyli pełne klatki, obiektywy z wyższej półki śmiem twierdzić że proces wyostrzania o którym tu mowa tkwi bardziej w znajomości odpowiedniej techniki czy też pluginów znanej niestety nielicznym.
Przedstawiam zatem 3 przykładowe portfolia z wykorzystaniem tej techniki. Warto zwrócić uwagę że każda strona została specjalnie zaprojektowana tak aby wyświetlane zdjęcia dopasowywały się do naszej rozdzielczości co w konsekwencji wymusza charakterytsyczną kompresję i fakturę zdjęcia jak i ostrych krawędzi. nie zmienia to faktu że większość zdjęć nawet w trybie full screen prezentuje dalej wyśmienitą jakość jak choćby w przypadku portfolio nr 1.
Czy komuś jest znany ten temat, Jakieś sugestie podpowiedzi? kruczki na bezstratne zmniejszanie wielkości rozdzielczości zdjęcia z ominięciem cholernej metody jakie oferuje nam photoshop (Dwusześcienna (najlepsze do gładzenia gradientów). Proszę o rozwinięcie tematu w miarę możliwości..
http://www.matthawthorne.com/#/PORTFOLIO/SPORTS/1
http://florianschneiderphoto.com/#/P...S/NEW%20work/1
http://www.sondersphotography.com/
Na wszystkie pytania znajdziesz odepowiedz oglondajac film na stronie Matta Hawthorne.Odpowiednie oswietlenie,sprzet, ekipa i odpowiednia obróbka zdjec wpływa na to ze zdjecia wygladają tak jak wygladają:wink:
Proszę mi wierzyć, że ani ekipa ani oświetlenie ani też temat bardziej zaawansowanej obróbki nie są mi obce. Chciałbym się skupić na kwestii samego wyostrzenia a dokładnie ostatniego etapu jakim jest zmniejszenie zdjęcia i przygotowanie go pod Web. Zdaję sobie sprawę że finalna jakość zdjęcia wlicza się w post processing ale to nie wszystko. Nawet najlepiej obrobione zdjęcie po zmniejszeniu go do rozmiarów dajmy na to 680 px wys. traci znacznie na jakości. Spotykam w sieci bardzo wiele stron nawet bardziej wybitnych czy zaawansowanych fotografów gdzie niestety kompresja czy też brak wyostrzenia dosłownie rujnują zdjęcia(brak odpowieniego przygotowania pod WEB)..Dlatego też prosił bym aby dyskusja miała bardziej poważny charakter i skupiła się problematyce odpowiedniego przygotowania zdjęć pod WEB- ich zmniejszenie bez utraty jakości włącznie z finalnym wyostrzeniem a nie stwierdzenia że potrzebne nam 5 lamp i omawiania krok po kroku tajników high-endu.
Kaspior ma po części rację. Najpierw naprawdę dobry materiał. Potem niestety nie ma reguły. Inaczej ostrzy się zdjęcia o wysokiej częstotliwości szczegółów a inaczej o niskiej. To jak ostrzyć, po części, jest taką samą sztuką jak zrobienie dobrego kadru. Narzędzi do ostrzenia jest mnóstwo. Od USM, poprzez high-pass, pokazaną tu akcję, po wyrafinowane programy do ostrzenia. Żadne z narzędzi nie wyłączając mojej akcji nie jest doskonałe. Żadne nie nadaje się "do wszystkiego".
Myślę, że to raczej temat na osobny wątek.
Witam, pomalutku wdrażam się w obsługę photoshopa... zainstalowałam akcje od Janusza i niby wszystko jest ok, tylko po zastosowaniu akcji nie widać zmian... wyskakuje natomiast okienko "polecenie producent nie jest aktualnie dostępne". Bardzo proszę o pomoc:)
Dziękuję za szybką reakcję:) Photoshop cs4, akcja ostrzenie -f5, po uruchominieu akcji, tworzą mi się trzy warstwy: tło, krzywe1, warstwa1, a zdjęcie bez zmian...
Powinieneś w palecie layers widzieć coś takiego:
Zmieniając wartość opacity - Layer 1 musi być aktywna możesz zmieniac "siłę" wyostrzenia.
UWAGA: Wyostrzasz albo po spłaszczeniu obrazka do "Background" albo "sumujesz" wszystkie warstwy przed wyostrzaniem (Ctrl+Shift+Alt+E) i dopiero uruchamiasz akcję - znowu warstwa wynikowa musi być aktywna (podświetlona).
Mam dokładnie taki sam widok i wartości w palecie jak u Ciebie, po zmianie wartości opacity absolutnie nic się nie zmienia na zdjęciu, nie mam pojęcia o co chodzi :sad: wyostrzam na warstwie background...