Ramza ziooom nie daj sie ! :P Bron swojego :] Ja tam lubie Twoj styl... a najbardziej luzackie auto sesje :]
Wersja do druku
Ramza ziooom nie daj sie ! :P Bron swojego :] Ja tam lubie Twoj styl... a najbardziej luzackie auto sesje :]
@Błajo... :)
Przejrzałem wszystko co było do przejrzenia na tej stronie-niestety dopiero po przeczytaniu tej burzliwej dyskucji:)
Muszę przyznać, że jestem bardzo mile zaskoczony. Akurat zdjęcia modowe i beauty są z zasady dalekie od mojego (upośledzonego:)) poczucia estetyki -wypowiadanie się przeze mnie na ten temat byłoby bez sensu.
Reszta portfolio, co do której odważę się wypowiedzieć IMHO udawadnia, że autor ma bardzo dużo do powiedzenia. Moje szczere gratulacje, jeszcze ważniejsze jest dla mnie to, że Bartek poświęcił się bezkompromisowo swojej pasji czego mu bardzo zazdroszczę :) W pewnym stopniu na pozytywny odbiór tych prac wpływa fakt, że przypominają mi trochę duchem i charakterem(luzackim) zdjęcia Piotra Archie Połoczańskiego, które także bardzo cenię.
ok. specjalnie dla kolegi rozwinę temat.
zdjęcia umieszczone w p_folio p. ramzy (mam nadz., że dobrze zapamiętalem nazwisko) podobają mi się z technicznego punktu widzenia. na_prwadę. powiem więcej, sa "śliczne", estetycznie wykonane, zgrane i zgrabne. wręcz sterylne. widać w nich masę włożonej pracy i trochę doświadczenia. niemniej pod wzdlędem emocjonalnym są nijakie. wykastrowane z prawdziwej zmysłowości, sztuczne, fałszują mi pojęcie piękna ludzkiego ciała i jedyne o czym myślę patrząc na te fotografie to to, czy modelkom i modelom nie było za zimno podczas sesji w offowym studiu p. ramzy.
i nie chodzi o to czy się znam czy się nie znam. chodzi o moje odczucia subiektywne i o to, że drugi raz nie obejrzałbym tych zdjęć. tak to właśnie czuję.
pozdrawiam
slick
Gruuuubo :) Wykastrowane ?! Matko, chlopie skad ty bierzesz te slowa...? :)
Wow. Naprawde warte zapamietania.
A tak ze szczegolami, to myslisz, ze gdzie ramza je kastrowal...? Znaczy w ktorym miejscu nastapiło ciecie :)
Aaaaaa - Jac jesli ja juz przekorczy;em meritorycznosc to skasuj post :)
Hihi... naprawde mocne :) Do pamietnika.
Dobra, dosyc tego dobrego :evil:
- przenosze do "Galerie uzytkownikow"
- lacze ze starym watkiem
- pozwalam sobie zachowac "nowy" tytul, bo jakos te 'de beginning' nie pasuje do fotek ;-)
- Ramza, jesli chcesz tu zrobic porzadek, to daj znac na PM dokladnie co i jak - w tym watku Ty jestes szefem :)
- ... w szczegolnosci jesli nie chcesz, zeby tu w takim stylu roztrzasac Twoje motywacje, umiejetnosci i "zaangazowanie duchowe" (i wcale by mnie to nie zdziwilo)... jedno slowo i rach-ciach-ciach :)
A zdjecia... Doskonale technicznie, widac wklad pracy, sporo doswiadczenia (duzy "szacun" za to, ze zdobytego w tak krotkim czasie) i uzytych srodkow... no po prostu full profi.
... ale i tak mi sie nie podobaja :mrgreen: Albo raczej: nie robia na mnie wrazenia (innego niz techniczne) ani na plus ani na minus. W sumie to chyba znaczy ze niezle, bo 50% fotek z tego gatunku wrzucam z niesmakiem do szufladki p.t. "rozowe swinki" ;-) a tu takiego odruchu nie mialem...
@muflon... zero ciecia niech jada po maxie w koncu to wolnosc slowa panuje i mi to nie przeszkadza, czasem nawet smieszy :) wiec niech dzieciaki jada po maxie :)
Fajne zdjecia, do tego widac, ze sie przy tym dobrze bawicie - tym lepiej.
Ciekaw jestem tego zaplecza, o ktorym sie tu tyle mowi.
Zazdrosc, zawisc, deprecjacja - polskie piekielko.
Ramza robi w swojej kategorii bardzo dobre zdjecia. Fakt, ze tematyka nadzwyczaj plytka, ale wybrana swiadomie i swiadomie kontunuowana.
Pani Kalina duzo mowi, ale material zamieszczony w jej portfolio odslania bolesna prawde - do umiejetnosci Ramzy w operowaniu swiatlem brakuje jej jeszcze kilku lat ciezkiej pracy. Chciec i moc to niestety dwie rozne rzeczy.
widzę że tu się wywiązała mała dyskusja na temat aktów - mi osobiście najbardziej podobają się akty Saudka
http://www.saudek.com/en/Jan/index.html polecam
wiesz, ale stawianie aktów saudka obok ramzy to cokolwiek dziwna sprawa.
to tak jakby postawić koło Cartier-bressona zdjęcia Andrew Bersteina (fotoreporter sportowy).
BO obaj robili reportaże.
Toż Saudek i Ramza to dwie zupełnie różne parafie!
To, ze ktos swiadomie robie plytkie zdjecia, nie sprawi, ze zdjecia przestana byc plytkie. Samoswiadmosc jest bardzo pozadana cecha, ale nie zalatwia wszystkiego. ATSD ciekawe, panie mecca, ze zarejestreowal sie pan na Canon Board po to tylko, by napisac tego posta.
Polskie piekielko. Hmm.
Ja wiem, ze niektorym ciezko uwierzyc, ze ich zdjecia moga sie zwyczajnie nie podobac. Do krytyki trzeba dojrzec, nawet tej nieprzychylnej. I nie przypisywac jej z definicji podtekstow zawisciowych.
Skrytykowalam zdjecia ramzy, bo zwyczjenie kloca sie one z moim sposobem widzenia fotografii. Jak pokazuje dalsza dyskusja, ktorej nie mam zamiaru juz ciagnac - roznice sa daleko glebsze.
Nie sadzilam, ze autor zdjec w ogole przeczyta moja krytyke. Moze gdybym wiedziala, ze sie ujawni, uzylabym lagodniejszej formy - jak widac ego fotografow jest bardzo wrazliwe.
Poniewaz jest to juz moj ostatni post w tym watku, pozwole sobie dac upust mojej ciekawosci: gdzie znajduje sie poprzeczka pana ramzy, jesli nie mozna (okej, ja nie moge) podniesc jej na wysokosc dywanu? Mam nadzieje, ze nie pod podloga offowego studia.
@Kalina, zapraszam cie do studia, pokaz mi ta glebie fotografii :):):) chetnie popatrze :):):)
Vitez... w tym momencie i takim tekstem przypominasz mi nieodparcie Jerrego Springera :twisted:
@Vitez... kuszace :)
@mrSaint... daj na luz, bo to niem a sensu, dla takich ludzi jak Kalina to poprzeczka moze byc i pod ta podloga :) a i tak jest dla nich za wysoko :)
Nie wiem jakie posty mozna pisac tuz po zarejestrowaniu sie na forum, przepraszam jezeli popelnilem faux pas :lol:
Mysle, ze zgromadzona publicznosc mialaby niezla zabawe podczas podgladania Kaliny w trakcie robienia glebokich tresciowo i swietnych technicznie aktow w offowym studio. A potem moze te akty zastapilyby to dziwne amatorskie cos, co Kalina prezentuje na swojej stronie.
Panowie! A ja bym prosiła pojechac troche po hamulcach bo poziom tej dyskusji zaczyna ostro spadać…. ;)
Nie udowadniajmy sobie i innym kto jest lepszy a kto gorszy
Każdy kto ma oczy i rozum prawdopodobnie posługuje się nimi na miare swoich możliwości.
Ja wiem do której galerii chetnie wrócę i to jest istotne
Zacytuję kalinę : jak widac ego fotografow jest bardzo wrażliwe
I dodam od siebie, ze jest tym wrażliwsze im ma się mniej pokory i więcej kompleksów
Nie powiem po czyjej jestem stronie i nie wyczytujcie tego miedzy wierszami ;)
Nie jestem feministką, a akty owszem jeśli mi się podobają to je oglądam (i damskie i męskie), tak jak oglądam zachody słońca, krajobrazy itp…
Krytykujcie, ale nie poniżajcie ;)
Piekno, prawda, klasa, styl, obronią się same :)
Pozdrawiam
Nie chodzi o to kto jest lepszy a kto gorszy, chodzi o sposob podejscia i poziom oceny zdjec
Pani Kalina robi bardzo ladne zdjecia, powtorze bardzo ladne..........jednak komentarz typu ..........Mamo, a Zbyszek powiedzial.......... bardzo zubozyl moj wizerunek pani Kaliny
pzdr
pzdr
A moze zastosujcie w koncu zasade "de gustibus..." i zakonczcie ten kierunek dyskusji?
Zasada ogolna jest prosta - ktos pokazuje zdjecia, ktos komentuje, radzi, chwali, krytykuje.
Jesli w tym momencie na czyjas opinie "nie podobaja mi sie" autor albo ktos "wspierajacy" autora zareaguje w stylu "jak smiesz tak negatywnie oceniac super fotki" to wlasnie przekroczona zostaje granica "degustibus" i zaczyna sie niepotrzebna pyskowka... tym gorzej gdy oceniajacy daje sie wciagnac i probuje uzasadnic swoje gusta, zamiast asertywnie olac "bo mi sie nie podoba i juz - mam do tego prawo".
Vitez, dostrzegasz roznice miedzy "nie podoba mi sie" a "jest slabe i kazdy potrafi takie cos pstryknac"?
Jak trafnie zauwazyles, to jest wlasnie pyskowka.
Ocena efektu widocznego na zdjeciu to jedno, ocena umiejetnosci fotografa i sensu jego pracy to cos zupelnie innego.
@ramza..... po prostu zacznij robić same dobre zdjecia, bo sam widzisz, jakie złe emocje sa generowane przez te słabsze prace :-? Nie lubisz, jak CIe ktoś krytykuje..? Nikt nie lubi..ja też nie lubię, ale wypadałoby się z tym oswoić, a nie grać artystę i zadzierac nosa. Poza tym mam juz swoje lata(89);-) i nie nazywaj nas na przyszłośc "dzieciakami" , bo to niegrzeczne i swiadczy jedynie o kompleksach.
Ta powyższa, nasza dość marna dyskusja jest dowodem na to, ze masz jeszcze troche do zrobienia i do nauczenia się... zresztą jak my WSZYSCY (i Ty i Kalina też) na tym forum, czyż nie..??
Naprawdę dobre wystawiane prace powodują z reguły dobre opinie i oceny(jak ktoś napisał wcześniej: prawdziwa cnota, krytyk się nie boi), lub ewentualnie milczenie spowodowane zazdrością..heh. Prace, którym czegoś brakuje.. generują krytykę.. to normalne.
A myslę, ze mistrzowie fotografii nie zamieszczją tu swoich fotografii do oceny.. W tej grupie chyba nikt z nas nie odnajduje siebie.... Czy sie mylę? :wink:
Jesteśmy tu, mam wraznienie, po to zeby uczyć się od siebie i słuchac dobrych rad.. a nie po to, by obrażac się nawzajem, wyzywać i deprecjonowac swoją dotychczasową pracę...
Szanujmy się, słuchajmy uwag i bądżmy otwarci na krytykę, a będzie wszystko OK. Trochę pokory, panowie i panie... i dystansu do samego siebie..!!
@Vitez... wolę Ciebie w roli negocjatora, jak z ostatniego posta :) niż w roli sekundanta i sędziego z walki kogutów, jak w jednym z poprzednich postów :?
Pozdrawiam wszystkich ciągle uczących się fotografii :!:
A tych, którzy myślą, ze już uczyć się nie muszą, a tylko mogą się puszyć i nadymać na profesjonalistów.. nie pozdrawiam :D
PRIVIET..!