Wszystko fajnie, tylko te baterie to jakaś pomyłka. Nie to co samsung ;)
Wersja do druku
Wszystko fajnie, tylko te baterie to jakaś pomyłka. Nie to co samsung ;)
Jak będzie wincyj pracowoł to czasu na korzystanie z hobby będzie miał mniej
W sedno [emoji1787]
to na pewno jest dobry aparat, ale nie w polskiej cenie
ciekawe czy będzie jakaś korekta niebawem
Jeśli LP-E6NH napędzi R5 z IBIS, wielką matrycą, wypasionym EVF to pewnie z bilansu im wyszło, że to R8 bez IBIS i skromniutkim EVF nie żre więcej niż to R50.
A że w Canonie nie ma pośredniej baterii to padło na LP-E17. Ja tam mogę nosić baterie byle by to były przyzwoite zamienniki a nie oryginały.
ten aparat może być sukcesem sprzedażowym - jeśli matryca nie jakimś zabytkiem, brak IBIS mozna znieść, do amatorskiego filmowania się nada, bateryjka lekka, cztery sztuki można dźwigać - canon zawsze potrafi skroić marketingowo korpus tak żeby żadna nadmiarowa funkcjonalność nie wystawała - cena kiedyś spadnie.
Ja tam canonowi gratuluję. Wrzuca na rynek trabanta, który całkiem niedawno zazwyczaj debiutował w okolicach poniżej 1000 usd. Teraz dają cenę o 50 % wyższą, przy niższych kosztach własnych i wszyscy się cieszą.
Jeśli w R8 to ta sama matryca co w R6 II to też szału nie ma....
https://www.youtube.com/watch?v=1fs_hkOa5TA&t=829s
od 11;48 ISO test w porównaniu do Panasa S5 II
Przy tej szybkości rozwoju matryc od C spokojnie mogę przeczekać z 6D ;)) nic nie starce na tym polu :)
Nie udalo mi sie w dniu premiery, ale moje przemyslenia o tych nowosciach pozostaja aktualne :) aczkolwiek wielu z Was sie nie zgodzi ;)
https://www.youtube.com/watch?v=1SUYrz0mlMs
Tu jest porównanie parametrów obu matryc:
https://www.photonstophotos.net/Char...umix%20DC-S5M2
https://www.photonstophotos.net/Char...umix%20DC-S5M2
Matryca tego Panasa nie jest pod żadnym względem lepsza od R6II. Może daje klimatyczny obrazek z dużą dozą magii ale tak na liczbach tego nie widać...:roll:
moim zdaniem mało przemyśleń (zbyt mało), a sporo informacji które są pewnie napisane dużymi literami na pudełku R8 (4K bez cropa(w końcu się udaje naszej ulubionej firmie zrobić 4K bez cropa), płaski profil, 10bit, 4.2.2, 4K/60 owersampling z 6K) nie znam się na filmowaniu ale czy nie warto byłoby odpowiedzieć na narzucające się pytania:
czy brak możliwości użycia zewnętrznego rekordera to dobrze? czy źle? ;) i czy to dyskwalifikuje taki sprzęt? a jesli tak to w jakich zastosowaniach?
czy zapis tylko i wyłącznie z kompresją międzyklatkową IPB to dobrze? czy źle? ;) i czy to dyskwalifikuje taki sprzęt? a jesli tak to w jakich zastosowaniach?
jak się mają tego typu ograniczenia do ceny tego produktu?
ogólnie zaczyna to przypominać testy gazetowe obiektywów - wynik wszystkie są bardzo dobre lub wspaniałe - chciałbym żeby tak było ale to niemożliwe i raczej nie polecałbym kupna obiektywu na podstawie takiego testu gazetowego.
To nie był odcinek sponsorowany, ja tam sobie solidnie ponarzekalem i daleko mi do podejścia rodem z testów gazetowych.
Co do rzeczy o których mówisz, według mnie ma wystarczająco duzo do filmowania. Recorder nie jest potrzebny. To już mimo wszystko bardziej wyspecjalizowane narzedzie i jest praktycznie pewne ze osoby celujące w zawodowe podejście do tematu i tak kupią r6 / r5. Poza tym wydaje mi się ze obsługa recorderow dla filmowca byłaby tym co nie czyni z tego sprzętu dla profesjonalistów - z jedna karta sd. Wydaje mi sie ze jeszcze za wcześnie żeby segment niżej dostał takie bajery.
wszyscy lubimy ponarzekać szczególnie na forum - jak czytam specyfikację to staram się zrozumieć czego nie dostałem i dlaczego bo nie ten segment? bo mi niepotrzebne? bo za mało zapłaciłem? w przypadku produktów naszej ulubionej firmy trzeba sobie dobrze uświadomić za co się płaci - z tym recorderem do R8 lekko przegiąłem ale jak jest port to czemu nie wypuścić sygnału mz koszty tylko w oprogramowaniu (mogę się mylić) - segmentowanie produktu u canona jest spore i na różnych płaszczyznach np. segmentowanie technogią matrycy
Port moze byc uzyty do zewnetrzego ekranu. Z tego korzysta sporo osob. Ale juz przeslanie tego sygnalu w formacie RAW to zdecydowanie wiekszy bonus.
Serio nie można przez HDMI wysłać obrazu na zewnętrzny rekorder czy mikser wizyjny? To chyba pierwszy przypadek aparatu z takim sztucznym ograniczeniem. Chyba że o coś innego chodzi?
no właśnie ponoć następca RP przeładowany funkcjonalnością niby wszystko jest ale jak się przeczyta specyfikacje między wierszami to jednak nie wszystko - kupujacy będzie zakładał że jak jest port to można podpiąć rekorder przynajmniej ja tak bym 10 lat temu zakładał ;) podobnie z kompresją All-i coś nie wyrabia po drodze? karta pamięci? nie w tym standardzie co trzeba na 4K/60 może nie wyrabia? więc obcięto we wszystkich trybach?
no właśnie o tym piszę, a internet przemawia językiem korzyści - może nie ma sensu tego oglądać bo to i tak stracony czas, wystarczy wyszukać zdjęcie pudełka i tam będzie to wszystko napisane - jak kupowałem ostatni korpus to udałem się do sklepu u mnie na wsi wziąłem korpus który pożyczają i przez prawie dwie godzinki zrobiłem zdjęcia jakie zwykle robię i przetestowałem starą eLkę, wieczorem wywołałem rawy i kolejnego ranka kupiłem (klnąc jak szefc bo się zeszukałem u mnie na wsi kawałka firmowej gazrurki z drutami robiącej za konwerter RF-EF która przy tej cenie korpusu powinna być w pudełku :mrgreen:) - probowałem szukać informacji w internecie ale niestety nie znalazłem (prawie same marketingowe wypociny ale może dziwne zdjęcia robię).
klient zakłada że celem producenta jest produkcja sensownego sprzętu w którym sens rozwiązania jest istotniejszy niż pozycjonowanie - niestety to już tak nie działa. jak kupuję auto z sinikiem 75koni to nie zakładam że pojedzie 220km/h ale jak tych koni jest 400 to jest to nasuwające się założenie i jeśli nie jedzie to jestem zadziwiony i nie muszę czytać w tym celu specyfikacji technicznej
ogólnie uważam że R8 to dobry aparat a nawet bardzo dobry ale przy jego aktualnej cenie ograniczenia pozycjonujące sprzęt poszły za daleko.
Mixol do Trabanta https://www.dpreview.com/articles/98...os-r8-hands-on
Za lp-e7 ktoś powinien canona powiesić za jaja, przy tej ergonomii, baterii, braku ibis, jednym slocie, żeby to miało sens to nowy powinien kosztować 6k a po roku 4,5 czyli stać się naturalnym zamiennikiem RP, a zrobili coś cholera wie dla kogo, fajna matryca, świetny af i procesor do niego, do tego gówniana reszta w cenie R61 sprzed chwili. Kogoś pogięło jak na mój gust i to grubo szczególnie z ceną pod 9K. I tłumaczenia że "okrojony żeby było taniej", przy cenie 9k to jakiś słaby żart, jakby miało być taniej to mogli wrzucić zalegające pewnie w magazynach matryce z 5d4/R i af (matrycę w sumie też) z R61 i zrobić go za 5k. Amatorzy i tak nie zauważyli by różnicy w osiągach matrycy i af, a przynajmniej pół i full profi by się nie wykurzali... Serio żeby ten aparat zaczął dla mnie mieć sens powinien kosztował połowę tego co teraz kosztuje, wtedy można sobie jako zabaweczkę na spacery kupić...
Ta bateryjka LP-E17 ma jakiś sens w budżetowych lustrzankach, a nie w bezlusterkowcach, które żrą więcej prądu, a w sumie to kurła nie ma w ogóle sensu, bo np. do C550D wystarczała LP-E8 bez mikroczipa.
Prawda jest taka, że dali by baterię z R6 i byłby aparat idealny na backup dla R6/R6II/R5
Gdyby nie ta bateryjka to byłby całkiem znośny aparat.
Akurat dla mnie to dobrze, bo coś przynajmniej z eMki pasuje ;);)
utrudnia :P
eMka jest niezniszczalna.
Myśle, że w przytoczonej sytuacji część osób i tak kupiłoby wyższe modele bo niestety to, że coś bazuje na tej samej elektronice (ta sama matryca, ten sam procesor obrazu) nie jest gwarantem, że będzie działać tak samo szybko, dokładnie, sprawnie i funkcjonalnie dokładnie tak samo. W tej chwili te różnice między produktami coraz częściej załatwia oprogramowanie układowe.
Ja to zauważam w porównaniu ale takim dokładnym, nie samej specyfikacji. Przykład zdjęcia z bracketingiem ekspozycji wszystkie canony maja ano maja ale np. R ten tryb pozwala zrobić do 7 klatek, R7 już tylko 3 klatki.
Obejrzałem recenzje i jak na moj gust to brakuje lepszego wizjera, migawki mechanicznej 1/8000 i joya.
Poza tym fajny mały aparat, lekki. Do szkieł f1.8, f2 idealny.
Bateria imo nie stanowi problemu.
Polski test yt
https://youtu.be/GXGHN1W0IAs
Moze nie test i nie recenzja, ale mialem okazje miec stycznosc z tym aparatem - zapraszam na foto spacer po Lodzi :)
https://youtu.be/iGHAI24R08U
Witam od poniedziałku jestem posiadaczem Canona R8 i informuję że grip od Canona RP pasuje do R8 mam na myśli pełnego z akumulatorami. Aparat sprawuje się świetnie.
migawki 1/8000 aparaty z tej półki nie miały nigdy, joya również nie miały więc to raczej wishful thinking jest że pozycjonowanie sprzętu naszej ulubionej firmy pozwoli na takie ekstrawagancje - co do baterii to powinna być niestety normalnej wielkości bateria czyli wielkości LP-E6, temu korpusowi do szczęścia brakuje IBISa i byłby ciekawy sprzęt dla takich amatorów jak ja - pod warunkiem że matryca technologicznie nie jest zabytkiem wychodzącym z maszyn które się amortyzują tłukąc starą technologię.
nie sądzę - bateria to bateria - głównie chodzi o kompatybiność - firmie może się opłacać mieć mniej rodzajów baterii, IBIS w dzisiejszych czasach to raczej oczywistość jest - to nie zrobi z niego R6II - af będzie słabszy (pomimo że w specyfikacji będzie wyglądał tak samo), ergonomia będize słabsza, migawka będzie słabsza, video będzie słabsze i jak znam życie to tradycyjnie matryca też będzie słabsza - to wystarczy w zupełności żeby go spozycjonować, a jednocześnie żeby reklamować po cichu jako "bliźniaka" R6II ;)