Strona 8 z 37 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 366

Wątek: Canon EOS R8

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Canon EOS R8

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Tu jest porównanie parametrów obu matryc:
    https://www.photonstophotos.net/Char...umix%20DC-S5M2

https://www.photonstophotos.net/Char...umix%20DC-S5M2

Matryca tego Panasa nie jest pod żadnym względem lepsza od R6II. Może daje klimatyczny obrazek z dużą dozą magii ale tak na liczbach tego nie widać...
    A kto, do diaska, robi zdjęcia na liczbach, oprócz smartfonów?!
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    A kto, do diaska, robi zdjęcia na liczbach, oprócz smartfonów?!
    Gdy matryce Canona odstawały od konkurencji to te liczby i wykresy (te właśnie ) były najważniejsze i zrobiono z tego religię.
    Gdy tak już nie jest to to wszystko ma być niby bez znaczenia .
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Hubert Multana Zobacz posta
    Nie udalo mi sie w dniu premiery, ale moje przemyslenia o tych nowosciach pozostaja aktualne aczkolwiek wielu z Was sie nie zgodzi

https://www.youtube.com/watch?v=1SUYrz0mlMs
    moim zdaniem mało przemyśleń (zbyt mało), a sporo informacji które są pewnie napisane dużymi literami na pudełku R8 (4K bez cropa(w końcu się udaje naszej ulubionej firmie zrobić 4K bez cropa), płaski profil, 10bit, 4.2.2, 4K/60 owersampling z 6K) nie znam się na filmowaniu ale czy nie warto byłoby odpowiedzieć na narzucające się pytania:
    czy brak możliwości użycia zewnętrznego rekordera to dobrze? czy źle? i czy to dyskwalifikuje taki sprzęt? a jesli tak to w jakich zastosowaniach?
    czy zapis tylko i wyłącznie z kompresją międzyklatkową IPB to dobrze? czy źle? i czy to dyskwalifikuje taki sprzęt? a jesli tak to w jakich zastosowaniach?
    jak się mają tego typu ograniczenia do ceny tego produktu?

ogólnie zaczyna to przypominać testy gazetowe obiektywów - wynik wszystkie są bardzo dobre lub wspaniałe - chciałbym żeby tak było ale to niemożliwe i raczej nie polecałbym kupna obiektywu na podstawie takiego testu gazetowego.
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 10-02-2023 o 19:32
    EOS 3, 5D, R5

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

To nie był odcinek sponsorowany, ja tam sobie solidnie ponarzekalem i daleko mi do podejścia rodem z testów gazetowych.

Co do rzeczy o których mówisz, według mnie ma wystarczająco duzo do filmowania. Recorder nie jest potrzebny. To już mimo wszystko bardziej wyspecjalizowane narzedzie i jest praktycznie pewne ze osoby celujące w zawodowe podejście do tematu i tak kupią r6 / r5. Poza tym wydaje mi się ze obsługa recorderow dla filmowca byłaby tym co nie czyni z tego sprzętu dla profesjonalistów - z jedna karta sd. Wydaje mi sie ze jeszcze za wcześnie żeby segment niżej dostał takie bajery.
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Hubert Multana Zobacz posta
    To nie był odcinek sponsorowany, ja tam sobie solidnie ponarzekalem i daleko mi do podejścia rodem z testów gazetowych.

Co do rzeczy o których mówisz, według mnie ma wystarczająco duzo do filmowania. Recorder nie jest potrzebny. To już mimo wszystko bardziej wyspecjalizowane narzedzie i jest praktycznie pewne ze osoby celujące w zawodowe podejście do tematu i tak kupią r6 / r5. Poza tym wydaje mi się ze obsługa recorderow dla filmowca byłaby tym co nie czyni z tego sprzętu dla profesjonalistów - z jedna karta sd. Wydaje mi sie ze jeszcze za wcześnie żeby segment niżej dostał takie bajery.
    wszyscy lubimy ponarzekać szczególnie na forum - jak czytam specyfikację to staram się zrozumieć czego nie dostałem i dlaczego bo nie ten segment? bo mi niepotrzebne? bo za mało zapłaciłem? w przypadku produktów naszej ulubionej firmy trzeba sobie dobrze uświadomić za co się płaci - z tym recorderem do R8 lekko przegiąłem ale jak jest port to czemu nie wypuścić sygnału mz koszty tylko w oprogramowaniu (mogę się mylić) - segmentowanie produktu u canona jest spore i na różnych płaszczyznach np. segmentowanie technogią matrycy
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 10-02-2023 o 20:39
    EOS 3, 5D, R5

Miasto
    Kraków

Port moze byc uzyty do zewnetrzego ekranu. Z tego korzysta sporo osob. Ale juz przeslanie tego sygnalu w formacie RAW to zdecydowanie wiekszy bonus.
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Matryca tego Panasa nie jest pod żadnym względem lepsza od R6II. Może daje klimatyczny obrazek z dużą dozą magii ale tak na liczbach tego nie widać...
    Na dpreview na obrazkach wychodzi to samo....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Serio nie można przez HDMI wysłać obrazu na zewnętrzny rekorder czy mikser wizyjny? To chyba pierwszy przypadek aparatu z takim sztucznym ograniczeniem. Chyba że o coś innego chodzi?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Serio nie można przez HDMI wysłać obrazu na zewnętrzny rekorder czy mikser wizyjny? To chyba pierwszy przypadek aparatu z takim sztucznym ograniczeniem. Chyba że o coś innego chodzi?
    no właśnie ponoć następca RP przeładowany funkcjonalnością niby wszystko jest ale jak się przeczyta specyfikacje między wierszami to jednak nie wszystko - kupujacy będzie zakładał że jak jest port to można podpiąć rekorder przynajmniej ja tak bym 10 lat temu zakładał podobnie z kompresją All-i coś nie wyrabia po drodze? karta pamięci? nie w tym standardzie co trzeba na 4K/60 może nie wyrabia? więc obcięto we wszystkich trybach?
    EOS 3, 5D, R5

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    no właśnie ponoć następca RP przeładowany funkcjonalnością niby wszystko jest ale jak się przeczyta specyfikacje między wierszami to jednak nie wszystko - kupujacy będzie zakładał że jak jest port to można podpiąć rekorder przynajmniej ja tak bym 10 lat temu zakładał podobnie z kompresją All-i coś nie wyrabia po drodze? karta pamięci? nie w tym standardzie co trzeba na 4K/60 może nie wyrabia? więc obcięto we wszystkich trybach?
    Wszystko jest jak byk opisane w specyfikacji technicznej - jesli kupujacy zaklada, ze dostanie wiecej niz z niej wynika to raczej nie jest to wina producenta.

Strona 8 z 37 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów