A ja wolę Mekko, bo idąc po mieście nie cykam się dresów :-)
Wersja do druku
A ja wolę Mekko, bo idąc po mieście nie cykam się dresów :-)
Od tygodnia użytkuję Mekko R3X. Jestem bardzo zadowolony.
Jakość wykonania bardzo dobra - byłem zaskoczony. Materiał gruby (zalałem keczupem pierwszego dnia :mrgreen:), insert od razu wywaliłem bo przeszkadza; mi nie potrzebny. Torba ma jak najmniej przeszkadzać w czasie focenia. Sztywne wyjmowalne dno zostawiłem. Solidne szwy i 'okucia' ;-)
Niby 2 lata gwarancji.
Miejsca jest tyle ile chciałem - body z gripem + 1-2 lensy, lampa, plus drób najpotrzebniejszy.
Wbrew pozorom torby są produkowane w USA, a nie jak myślałem w Chinach.
Podoba mi się ich 'miękkość'. Szkoda, że nie ma koloru ciemnozielonego-wojskowego. Ten jasny jest IMHO za jasny. A czarnego nie chciałem. Ogólnie nie żałuję wydanej kasy.
Szkoda też, że nie ma tego nigdzie do wymacania w W-wie, bo może ta R4AF była by lepsza. Eee, w sumie tylko trochę wyższa jest. Także polecam jako alternatywę dla Domke. Więc większa naramienna Tamrac i plecak LP wędrują do szafy - będą służyć do przemieszczania całego szpeju na dłuższych trasach. Na co dzień na pewno już tych 'krów' nie zabiorę.
Żeby nie było, że się tylko śmieję i nie mam nic do powiedzenia.
Od kwartału używam torby Mekko. Muszę przyznać, że takiego shit'u nie robili nawet w dawnych demoludach. Słabe materiały, rozpadające się zamki, prujące się szwy i inne przejawy tandety. Może mam pecha, polecam jednak zastanowienie. Dwuletni Tamrac, którego traktowałem dużo gorzej nadal wygląda jak nowy i nie stwarza żadnych problemów.
Kupiłem mekko - bodaj jeden z największych modeli. Dostałem niesamowicie ,,nadmuchaną'' rozmiarowo torbę, której wnętrze było dokładnie tak małe jak tej, którą odkładałem na półkę z powodu gabarytów. Sęk w tym, że wewnętrznie była od niej 2 razy większa!!! Odesłałem. Tamrac pro12, którego miałem później okazał się całkiem ok.
Zielony mam pytanie do tej torby Mekko R3X, bo użytkuje ją już trochę, ale ze względu na niedawny zakup 70-200/4 i potrzebę większej ilości miejsca, przesiadłem się na Lowepro stealth Reporter D550 AW, jednak moje pytanie dotyczy tego jakie Body dajesz to tej mekko i jakie szkła, bo ja kombinowałem na różne sposoby i nie bardzo mi to wychodziło. :???:
to co mówi himi jest prawdą, mam takie samo wrażenie... z zewnątrz wielka a do środka wchodzi body z krótkim zoomem, długi zoom na stojąco z odwróconą osłoną, setka macro i lampa pionowo.... a mogłby więcej.... mam wrażenie że do lowepo stealthreporter 300 wejdzie więcej :D
Jak widać - każdy lubi co innego. Ja takiej właśnie torby szukałem.
Domke to rzadkość do dostania w PL, nie mówiąc o cenie czy jakimkolwiek wyborze. Czy się rozpadnie po kwartale tego nie wiem - mam 2 lata gwarancji więc w czym problem?? Zamki? W mojej zamka nie zauważyłem :lol: Może jakiś Chinol przysnął i nie doszył?? :lol:
Też mam Tamraca (Pro 12 czy jakoś tak) i jak wspomniałem - do przewożenia całego szpeju na większe dystanse jest OK. Na co dzień do noszenia ze sobą, taka krowa odpada - jak dla mnie. Więcej się człowiek nawkur...a niż pofoci. Tak samo plecak jeśli chodzi o wyjścia na miasto.
No ale każdy woli coś innego. Kumpel nie znosi np. naramiennych bo kręgosłup go boli od noszenia.
Można jeszcze raz? :grin: Czyli niby wrażenie większej a mniej wchodzi? ;-)
Tak jak wspomniałem - insert wywaliłem. Zostawiłem samo sztywne dno.
Ja tam pakuję 20D z gripem i Tampona 28-75. Plus 550EX.
Zostaje luz w głównej komorze. Do bocznych kieszeni pakuję pozostałe drobne niezbędności. Nie noszę ze sobą tele, bo nie mam; więc tutaj Ci nie pomogę. Ponoć ta R4AF jest trochę wyższa (design ogólnie taki sam) więc może ona była by odpowiedniejsza dla Ciebie. Ale skoro kupiłeś duże LP to problem chyba rozwiązany? ;-)
W pewnym sensie tak, bo kupiłem ją myśląc przyszłościowo, tzn. żeby nawet jak mi dużo wszystkiego przybędzie to się zmieścić, a póki co jak jest potrzeba iść z aparatem do szkoły to jakie książki się zmieszczą (to był główny cel kupna tak dużej torby). Do codziennego użytku jest jednak ciut za duża i jak nie będę brać tele to do łask będzie wracać Mekko:wink:Cytat:
Ale skoro kupiłeś duże LP to problem chyba rozwiązany?
Ja po sprzedaży tamraca pro12 (był ok, ale sprzedawałem wszystko co miałem, by jak się okazało po 2 tygodniach wszystko kupować od nowa he he) kupiłem phototechnica A215 - duża, sztywna (gorzej się nosi, bo nie pracuje), ale solidna i pojemna. Miałem cała lata mniejszą z tej serii - nie do zajechania. Cena śmiech - 130 pln u Darkogda na allegro.\
70-200/4 , a nawet 2,8 wchodzi na luzie nawet na stojąco (ja tak noszę)
a ja mam konkretnie pytanie :D wejdzie do torby mekko r2
300d z zamocowanym 70-200, 30D z 17-40 no i lampa?
Witam , chcialabym wznowić wątek na temat toreb Reporter Mekko.
Przeczytalam caly wątek i taka mi się nasunela myśl jak po paru latach sprawuje się torba Mekko R1X czy też R2 Reporter ?
Pare lat minelo od rozpoczęcia wątku może ktoś w tym czasie zaopatrzyl się w Mekko i móglby cosik ciekawego napisać pozytywnie czy też negatywnie ?
Pozdrawiam
Używam torby Mekko (duża : 6 obiektywów + 2 lustrzanki) typu nie pamiętam ale wrażenia jak najbardziej pozytywne .Wygodna w użyciu mieści również laptop.Dużo praktycznych kieszeni i schowków i ma dwa dodatkowe pokrowce na obiektywy.Wygodnie nosi się na ramieniu ma również dostęp od góry a można też z boku umieścić statyw.
Jakość użytych materiałów bardzo dobra i po ponad półrocznym używaniu wszystko jest ok.
Mam również dwa plecaki Lowerpro i w użytkowaniu w zakresie jakości materiałów nie widzę różnicy.
Tak się zastanawiam jak w/w torba prawie po dwóch latach spisuje się Zanussiemu ?
Pozdrawiam
http://fripers.pl/product_info.php/i...zystko___.html
znalazłem tą torbę u fripersa (znam użytkownika bo kupowałem u niego tło na allegro i jest on pewnym użytkownikiem) i widze ze to phototechinic do tego jest duża i nie droga...
ma ją ktoś?? czy warta??? wytrzymała???
Czy ty może nie mówisz o P206?
Gdybyś mógł wrzucić parę fotek, będę bardzo wdzięczny!
Właśnie chciałem zasięgnąć opinii o tej torbie (mekko P206).
Jest on stylizowana na Lowepro Reporter (rozmiarem przypomina D550).
Tyle, że na zdjęciu:
http://www.mekko.net/photobag/p206.html
pokazującym przekrój torby, wygląda na dość małą (co całkowicie zaprzecza podanym rozmiarom).
Chciałem się zapytać użytkowników tej torby, czy zmieści się do niej: Body+grip z podpiętą Sigmą 70-200 2.8?
Aktualnie mam Nove 4 i zrobiła się trochę za mała (poza tym, brakuje mi w niej podpięcia na statyw).
Będę bardzo wdzięczny za opinie.
Torba opisana przez korafa i ta na ilustracji z linku to dwie z pewnością rózniące się pojemnościa torby. Zapewne chodzi mu o inny, większy model. Z opisu wynkia, że wchodzi laptop. Czyli jest to klon reportera 550. To duża torba. Wiem, bo noszę :)
jesli to "phototechinic" a nie mekko to sadze, ze lepszym wyjscie byloby nie prowokowac do zasmiecania watku o mekko i tylko zadac to pytanie w innym, np. TAKIM :roll: ;-P
sorki:)
nast razem uzyj szukajki i po problemie :p
na poczatek tu cos znajdziesz - http://www.google.com/custom?client=...non-board.info
Tak na pierwszy rzut oka wygląda ,że to ta sama torba ( a po sprawdzeniu wymiarów jestem prawie pewny) , tak naprawdę to ona tylko niepozornie wygląda na zdjęciu .... w rzeczywistości jest bardzo pojemna.
Zaraz po otrzymaniu wydała mi się wręcz olbrzymia ..... teraz już mniej , czyba się przyzwyczaiłem :lol:
Mini21 - mogę wrzucić fotki ale dopiero na początku tygodnia ( jutro wyjeżdżam na plener ;).
Pozdro
No nic, torba zamówiona. Dziś powiniem przyjechać kurier. W ostateczności mam 10 dni na zwrot.
ja też mam plecak mekko i jestem bardzo zadowolona. Osobiście polecam! Nie odbiegają jakością od lowerpro, a są prawie o połowę tańsze.
No i jest!
BOŻE, JAKIE TO WIELKIE!
Taki mały teścik.
Zamieściłem go na innym forum, ale wkleję też tutaj:
Ponieważ podobają mi się torby Lowepro z serii Reporter, pomyślałem, że wybór padnie właśnie na którąś z tych toreb, ale jak zobaczyłem rozmiary i ich ceny, to mnie trochę oszołomiło.
Pomyślałem "a co tam, przecież nie tylko Lowepro istnieje na świecie".
Szukałem torby dużej, taniej i podobnej do reportera.
Padło na Mekko P206.
Pierwsze wrażenia
Gdy przyszedł kurier, zobaczyłem w jego rękach wielką pakę.
Myślę, chyba ktoś inny musiał to zamówić.
Podchodzi do mnie, wręcza tą wieeelką paczkę, ja wyszczerzam oczy.... "to dla mnie?"
Pierwsze "obmacanie"
Otwieram, a tam jakiś wielkolud...
Co to jest, na zdjęciu to się taki małe wydawało....
(a ja się bałem, że mi body z sigmą 70-200 nie wejdzie...)
<br><br>
Zaczynam oglądać, przymierzać.... wygląda fajnie.
Trochę ciężka, ale da się przeżyć.
Włożyłem sigmę i było jeszcze sporo miejsca.
Dalej, chciałem zobaczyć, jak wygląda miejsce dla laptopa (wprawdzie takiego nie posiadam, ale często noszę ze sobą książki na uczelnię.
Wsadziłem więc segregator i było jeszcze sporo luzu:
Dodatkowo, do torby dołączono dwa pokrowce na obiektywy:
Nie są może jakieś wybitne, ale Tamron 17-50 wchodzi bez problemu.
Ważną rzeczą było też miejsce na statyw/monopod.
Torba jest na tyle duża, że monopod można wsadzić "na górę"
Oczywiście, tak jak w reporterze, jest ten otwór na górze klapy, pozwalający wyciągnąć obiektyw bez potrzeby otwierania całej klapy.
Ogólnie mówiąc, pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne.
Widziałem Lowepro reportera, wiem ile kosztował i stwierdzam, że Mekko jest bardzo podobna jakościowo i równie wygodna.
Zobaczymy po pewnym czasie, jak się ją nosi itp.
Są również wady...
Teraz te gorsze strony...
Pierwszą "gorszą stroną" jest pokrowiec przeciwdeszczowy.
Jest on jakiś taki cienki i nie mam do niego zaufania.
W novie 4 wydawał mi się lepszy/grubszy-nie wiem jak w Lowepro Reporterach.
Zakrywa tylko górną klapę.
Kolejną sprawą, która nie jest najwygodniejsza, to pasek.
Zarówno ten naramienny, jak i ten do trzymania w ręku nie są zbyt ciekawe
<br><br>
Podsumowanie
Z pierwszych oględzin, torba wydaje się być spoko.
Nie odbiega zbytnio od Reportera,
Wielkościowo-jest większa niż myślałem.
Nie ma co się sugerować obrazkami na aukcjach internetowych, bo one nie oddają całego majestatu tej torby ;)
Denerwuje mnie trochę ta rączka do trzymania torby, bo nie jest ona wszyta w pokrywę tak jak w Novie, ale przyczepiona tam gdzie pasek naramienny.
Najprawdopodobniej ją zdemontuje.
Sam pasek jest bardzo podobny do tego lowepro, tylko trochę sztywniejszy.
Dobra, kolejna część testu:
Wkład na sprzęt
Wkład (insert) na sprzęt jest głęboki, wydaje mi się, że wykonany praktycznie identycznie jak Lowepro.
(ten obiektyw włożony do torby to 70-200 2.8)
Kieszonki
Z początku, jak zobaczyłem tą torbę to trochę się zmartwiłem, bo jakoś mało tych kieszonek.
Te dwie z przodu zmieszczą baterie filtry i karty, ale z czymś większym mógłby być problem.
Dopiero potem zobaczyłem, że za tymi dwiema kieszonkami jest jeszcze jedna duuuża i głęboka
Po wyjęciu wkładu, okazało się, że po bokach też są jeszcze dwie kieszonki a z tyłu i z przodu torby jest jeszcze kieszeń na suwak:
Tak po zdjęciach patrząc to ta torba wygląda po prostu jak podróbka Lowepro 650 AW :roll: .
Bo tak jest (choć może nie 650 AW a 550 AW-jeśli patrząc na wymiary)
W Lowepro Stealthreporter 500 są dwa pokrowce, jeden (górny) osłania tylko klapę, drugi chowany na dole torby słania całą torbę.
W tej też są dwa pokrowce (tylko co do tego większego, to jakoś się połapać nie mogę :oops: )
Dzięki mini21 za bardzo dobry test i fotki .... sam bym lepszych nie zrobił :grin: .
Wiele wrażeń miałem na początku podobnych ... . Myślę ,że będziesz zadowolony z zakupu :mrgreen:, a inni skorzystają z bardzo dobrego testu.
Pozdrawiam.
chciałbym wtrącić
juz ponad rok czasu posiadam plecak mekko C37 i jest w bardzo dobrej kondycji. nie stac mnie było żeby dopłacić do lewepro wiec postanowiłem kupić taki i przez ten czas sprawuje sie wyśmienicie. nie ma przetarc czy rozerwań poi szwie
Pierwszy chrzest bojowy plecak już przeszedł.
Wczoraj byłem z nim na Gali Boksu w Piasecznie.
Z tym co miałem wpakowane do torby (a trochę tego było, bo body z gripem + T17-50 + S 70-200 f2.8 + lampa + 1.5 l woda + digimate + kanapki + serek homogenizowany :mrgreen: + jeszcze parę dupereli) po 3 godzinach ręka zaczęła mnie trochę boleć, więc odstawiłem torbę pod ring, ale nie zmienia to faktu, że torba okazała się bardzo wygodna.
Miałem też możliwość porównania jej z Lowepro Reporterem 400 no i ten reporter wyglądał przy niej jak damska torebka :mrgreen:
Ogólnie z torby jestem bdb. zadowolony.
Z tej górnej komory mogę wyciągnąć body, czy co tam chce (nawet z tych kieszeni bocznych.
Jedyne co mi trochę przeszkadza to pasek.
W porównaniu do tego, który był przy Lowepro Reporterze, ten jest trochę za sztywny, więc pewnie go wymienię.
Jak na razie jestem zachwycony (choć moja stara się ze mnie śmieje, że ja się chyba na 2 tygodniowe wakacje wybieram, taka ta torba wielka), ale kto by się przejmował, najważniejsze, że jest wygodna (nie licząc tego paska, ale naprawdę, da się z nim żyć).
a powiedz ile dales za tą torbe bo jak tak na nią patrzę to jednak nie kupie sobie tamrac adventure 7 (plecak) tylko ww torbę:) oczywiście plecak też kiedyś bede musiał kupić:P
aha to dobrze bo wyjedzie mnie w takim razie ta torba za tyle samo prawie co plecak tamrac'a:D
a gdzie kupowales na allegro?? teraz niestety nie ma nigdzie wystawionej na aukcji tej p206:/ a ja bede ja potrzebowal w zasadzie od poniedzialku:/
Tak, na allegro.
Na tej aukcji:
http://allegro.pl/item316179237_duza...wy_laptop.html
Napisz do gościa, sądzę, że ja ma, tylko nie wystawił.
Jakbyś dziś zamówił, to jutro kurier byłby u ciebie.
Ostrzegam-pocztą się nie opłaca, bo paczka to nie paczka tylko wielka paka :D
narazie czekam az dostane kase za obiektyw ktory sprzedalem bo mam mase wydatkow na sprzet:)
Dobra, minęło trochę czasu, więc mogę napisać coś jeszcze.
Na początku:
postanowiłem wymienić pasek naramienny, gdyż ostatnio, jak naładowałem torbę po brzegi różnymi gratami i ważyła prawie 10 kg, ten pasek trochę mnie denerwował.
Zobaczyłem u kumpla, który ma Lowepro no i z bólem serca muszę, przyznać, że ten Lowepro jest lepszy.
Dlatego też zamówiłem sobie pasek Lowepro.
Nowy-kosztuje coś ok. 40-45 zł, ja kupiłem na aukcji za 28 zł.
Jak będzie-zobaczymy.
Druga rzecz....
Ostatnio, jak znajomi zobaczyli tą torbę to się zaczęli mnie pytać, czy ja tam turystyczną lodówkę wsadziłem czy co, a matka myślała, że się z domu wyprowadzam, ale ja się tym nie przejmuje.
Dla mnie torba jest wygodna.
Przyzwyczaiłem się już do jej wagi.
Praktycznie nie ma problemu z wyciągnięciem body z tego otworu na górze klapy.
Z początku trochę bolało mnie ramię od dłuższego noszenia, ale teraz to ja się już z tą torba praktycznie nie rozstaję.
Pokrowce są trochę dziwne.
Myślałem, że one są na gumkę, a jednak nie.
Ściąga się je się przy pomocy sznurków, co nie jest do końca komfortowe, ale po paru razach da się żyć.
Pokrowce naprawdę chronią przed deszczem.
Byłem na spacerku któregoś dnia i zaczęło lać.
No to torbę w pokrowiec i idziemy.
Po powrocie, torba nie była praktycznie w ogóle mokra.
No to tyle jak na razie.
Pozdr.
No to mnie nie pocieszyłeś.
Ten pasek mekko się właśnie słabo rozciąga (albo w ogóle) i dlatego wydaje mi się niewygodny.
Ja kupiłem coś takiego:
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...roducent=brak&
Ciekaw jestem, czy zda to egzamin.
Ja dzisiaj nabyłem torbę MEKKO ELITE E 76 ;-)
Wielkościowo jest duża. Sprzęt (choć narazie go niewiele) do niej wpakowałem, ale na daleszej wyprawie jeszcze z nią nie byłem. Nie ukrywam, że póki co wolne miejsce nie przyda się choćby na picie dla psa jak idziemy na wspólne fotografowanie. Żal nosić jej pustej :-P
Jak chodzi o budowę, jest zrobiona dość porządnie. Stabilne ale miękkie mocowania w środku, dużo kieszeni, spora przestrzeń, wygodny dostęp.
Odnośnie wygody noszenia napiszę coś więcej, jak już trochę ją popróbuje ;)
Więcej zdjęć: http://www.fotto.lublin.pl/big/E76_elite.jpg
http://img155.imageshack.us/img155/1089/torba1fw0.jpg
http://img177.imageshack.us/img177/3356/torba2mg2.jpg
A to porównanie wielkościowe z poprzednimi torbami http://owczarki.eu/forum/images/smilies/eviltongue.gif
http://img177.imageshack.us/img177/3468/torba3lk9.jpg
z racji ze nie moglem dostac na allegro p206 przegladalem inne oferty mekko i ta mi sie wogole nie podoba. wyglada jak torba na ciuchy i predzej by sie mnie zapytano gdzie sie wyprowadzam a nie czy jestem fotografem....
jezeli wyglada na torbe na ciuchy to pewnie jest podobnie do niej nie wygodna...
Zgadzam sie ze @skoku, lepiej nie kusic losu.
Wybacz, ale idąc ulicą wcale mi nie zależy na tym, aby ludzie patrzyli na mnie jak na fotografa (jak mam sprzęt w torbie). Po co kusić los? ;-)
Swoją drogą dla mnie nieważne co sobie ludzie pomyślą. Torba ma być funkcjonalna i wygodna, nie piękna.
Co do wpierwszej kwestii - torby "na ubranie" jeżeli są dobre, też są wygodne. Wszystko zależy od jej budowy. Tą Mekko wygodnie się nosi, mimo jej ciężkości jak jest nałądowana, fajnie dopasowuje się do nosiciela ;)
ja i tak kupie p206:roll: :mrgreen:
Mi się też ta torba NIE podoba.
Jest po prostu za długa.
Czy się nie rzuca w oczy?
Komuś, kto się choć trochę na tym zna, to torba PUMY może wydawać się torbą foto (a widziałem już takie), więc dla mnie to, że jest tak szkaradna, to żaden plus, a jej długość.... życzę powodzenia w noszeniu.
Może w praktyce jest lepiej, niż ja to widzę.
Na jednym ramieniu, może i da radę, ale przewieszone przez głowę, to już na pewno nie.