-
1 załącznik(ów)
Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
I to jest na pewno w temacie wątku czyli zamiany ciężkiego i dużego 70d na coś mniejszego i lżejszego. Ojjj..... ;-)
No ale jak nie, jak tak ;) Mniejszy i lżejszy od Canona EOS-1D X Mark II
Załącznik 2286
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
czyli Canon daje 1,5 zdjecia na gram na jednej baterii a Fuji okolo 0,7 (800 na pelnej baterii - teoretycznie, bo w praktyce to w aparatach z zawsze wlaczona telewizja bywa mniej rozowo :D )
-
Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ale brzydszy :twisted:
-
Re: Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Cytat:
Zamieszczone przez
PrzemekM72
Ale brzydszy :twisted:
Właśnie też to zauważyłem. Jedynka canona jakoś tak dostojniej wygląda.
-
Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Fajnie się temat rozkręcił. Wypowiedziało się kilka osób, które porzuciły dSLR i są z tym szczęśliwe i to jest dobre.
Dwa filmy w temacie:
Reasons Not to Dump DSLRs for Mirrorless https://www.youtube.com/watch?v=PCLAAa_WHq0
i w formie artykułu: https://www.diyphotography.net/6-rea...or-mirrorless/
oraz
10 Reasons You Don't Need a DSLR https://www.youtube.com/watch?v=OP44dXn2Q-w
-
Szekspir takie dylematy subtelniej formułował.
-
dobry telefon załatwia sprawę coraz mniej ludzi biega z "luszczankami" trzeba sobie odpowiedziec na pytanie - co robię takiego co nie daje się zrobić telefonem? jesli nie potrafisz wskazać niczego konkretnego to nie potrzebujesz innego aparatu niż telefon
-
i teraz czas założyć wątek-"jaki telefon?" jak dla mnie Samsung S9 robi rewelacyjne foty, a podobno Huawei p30 rulez
już drugiego tripa zrobiłem z kolesiem co celowo kupił S9(bo nie chciał gratów nosić a wrzuca tylko do internetów)i jestem pod wrażeniem wyplutego obrazka przez ten telefonik
za 10 lat to może compacty znikną z rynku na rzecz telefoników:idea:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
jak dla mnie Samsung S9 robi rewelacyjne foty, a podobno Huawei p30 rulez
Obecnie to Huawei jest raczej passe więc lepiej chyba trzymać się Samsunga.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
za 10 lat to może compacty znikną z rynku na rzecz telefoników:idea:
IMO znikną głównie te mniej zaawansowane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Obecnie to Huawei jest raczej passe więc lepiej chyba trzymać się Samsunga.
dziwne. moj dziala :)
a Huawei nie jest passe, tylko rzad USA nie lubi konkurencji w dostepie do danych uzytkownikow :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
IMO znikną głównie te mniej zaawansowane.
te zaawansowane znikną przez bez lusterkowce;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
dobry telefon załatwia sprawę coraz mniej ludzi biega z "luszczankami" trzeba sobie odpowiedziec na pytanie - co robię takiego co nie daje się zrobić telefonem? jesli nie potrafisz wskazać niczego konkretnego to nie potrzebujesz innego aparatu niż telefon
:!:
jp
-
W przyszły piątek robię foty na imprezie później zostawię wam linka do zdjęć, zrobimy ślepy test i ciekaw jestem kto dobrze rozpozna którym aparatem były robione zdjęcia, w szranki staną Canon 5dmk3 i olympus omd em1 mk1:) podobna data produkcji i podobne obiektywy .... c135/2, 24-70/2.8 mk2 i olympusy 75/1.8, 12-40/2.8
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
zrób jeszcze fonem by test był pełen:idea:
-
Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
dziwne. moj dziala :)
Mnie to nie dziwi. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
a Huawei nie jest passe, tylko rzad USA nie lubi konkurencji w dostepie do danych uzytkownikow :)
Jest passe, bo rozwój jego systemu operacyjnego właśnie się zatrzymał = aktualizacje stop. Ciekawe co będzie jak wygaśnie jego licencja :?:
Dziwi Cię przeciwdziałanie przejmowaniu danych użytkowników przez Huawei :?:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Jest passe, bo rozwój jego systemu operacyjnego właśnie się zatrzymał = aktualizacje stop. Ciekawe co będzie jak wygaśnie jego licencja :?:
Dziwi Cię przeciwdziałanie przejmowaniu danych użytkowników przez Huawei :?:
Jakos z Applem czy Googlem nikt nie widzial problemu. Czemu???
-
Panowie...Proszę was...
Załóżcie sobie odpowiedni wątek w odpowiednim dziale i bijta pianę do woli ale nie tutaj.
-
2 załącznik(ów)
Re: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Ale to porównanie mnie już mocno rozbawiło :)
Rozmiary matrycy vs korpusu :mrgreen:
Załącznik 2294
Załącznik 2295
Nie wiem jak inni, ale wolę dużą matrycę w małym korpusie niż małą matrycę w dużym korpusie :roll:
-
Odp: Re: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ale to porównanie mnie już mocno rozbawiło :)
Rozmiary matrycy vs korpusu :mrgreen:
Załącznik 2294
Nie wiem jak inni, ale wolę dużą matrycę w małym korpusie niż małą matrycę w dużym korpusie :roll:
słyszłem że teraz małe matryce są świetne - tak samo dobre a nawet lepsze
-
Re: Odp: Re: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
słyszłem że teraz małe matryce są świetne - tak samo dobre a nawet lepsze
Mikro 4/3 tak, ale tylko gdy masz dobre światło i nie podbijasz za wysoko ISO https://www.spidersweb.pl/2018/12/mi...2018-roku.html
"Definitywnie odradzam małą matrycę ślubniakom, reporterom i eventowcom. W zasadzie to wszystkim, którzy pracują w warunkach, gdzie światło jest mniej niż idealne i gdzie regularnie trzeba pracować z czułością matrycy powyżej ISO 1600. Stanowczo odradzam wszystkim, którzy nie chcą lub nie mogą używać w fotografii dodatkowego oświetlenia.
Bardzo nie polecam micro 4/3 również tym fotografom, którzy swoje prace dość ostro przycinają i powiększają. Każdy crop zdjęcia wykonanego małą matrycą dramatycznie odbija się na jakości zdjęcia."
-
Odp: Re: Odp: Re: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Mikro 4/3 tak, ale tylko gdy masz dobre światło i nie podbijasz za wysoko ISO
https://www.spidersweb.pl/2018/12/mi...2018-roku.html
"Definitywnie odradzam małą matrycę ślubniakom, reporterom i eventowcom. W zasadzie to wszystkim, którzy pracują w warunkach, gdzie światło jest mniej niż idealne i gdzie regularnie trzeba pracować z czułością matrycy powyżej ISO 1600. Stanowczo odradzam wszystkim, którzy nie chcą lub nie mogą używać w fotografii dodatkowego oświetlenia.
Bardzo nie polecam micro 4/3 również tym fotografom, którzy swoje prace dość ostro przycinają i powiększają. Każdy crop zdjęcia wykonanego małą matrycą dramatycznie odbija się na jakości zdjęcia."
no popatrz, a w reklamie pisali że olek jest tak sam dobry albo lepszy od 5DIII ;)
-
1 załącznik(ów)
Re: Odp: Re: Odp: Re: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
no popatrz, a w reklamie pisali że olek jest tak sam dobry albo lepszy od 5DIII ;)
Nawet do 5D classic Olek się nie umywa ;)
Załącznik 2296
https://www.apotelyt.com/compare-cam...lympus-e-m5-ii
Reasons to prefer the Canon EOS 5D:
Better low-light sensitivity: Requires less light for good images (0.7 stops ISO advantage).
Brighter framing: Features an optical viewfinder for clear, lag-free composition.
Easier setting verification: Features an LCD display on top to control shooting parameters.
Longer lasting: Can take more shots (400 versus 310) on a single battery charge.
Nadmienię tylko, że tryb HI RES (40 mpix) w Olkach mnie nie interesuje bo nie lubię biegać ze statywem.
-
Czytając totalne besztanie systemu 4/3 przez Candara nasuwa się pytanie - dlaczego ma on rację bytu na rynku? Dlaczego go ktoś kupuje? Może warto jednak wspomnieć do czego się on nadaje?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Czytając totalne besztanie systemu 4/3 przez Candara nasuwa się pytanie - dlaczego ma on rację bytu na rynku? Dlaczego go ktoś kupuje? Może warto jednak wspomnieć do czego się on nadaje?
Do fotografii wakacyjnej z pewnością tak, ale do profi zastosowań już niekoniecznie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Do fotografii wakacyjnej z pewnością tak, ale do profi zastosowań już niekoniecznie.
Z Twojego #70 wynika że M 4/3 nadaje się tylko do :
- dobre światło
- ISO poniżej 1600
- bez przycinania i bez powiększania
No to wynika że aparaty foto M 4/3 nadają się do fotografowania "prawie tak" jak smartfony
jp
-
mieć N z klamotami, sprzedać i kupić O z klamotami, sprzedać i kupić C z klamotami...
sprzedać i kupić F/S/H czy co tam pasuje do aktualnej koncepcji
a przecież jakby poczytał nasze forum to od razu poszedł by do S za $$$:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Z Twojego #70 wynika że M 4/3 nadaje się tylko do :
- dobre światło
- ISO poniżej 1600
- bez przycinania i bez powiększania
No to wynika że aparaty foto M 4/3 nadają się do fotografowania "prawie tak" jak smartfony
jp
Kup Olka, lub Panasa. Zrób testy porównawcze i będzie wiadomo czy to jedynie mit, czy jednak lepszym wyborem będzie większy format matryc ; )
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
mieć N z klamotami, sprzedać i kupić O z klamotami, sprzedać i kupić C z klamotami...
sprzedać i kupić F/S/H czy co tam pasuje do aktualnej koncepcji
a przecież jakby poczytał nasze forum to od razu poszedł by do S za $$$:mrgreen:
Pasuje komuś firma taka, śmaka i owaka, czy też nie pasuje racz wziąć pod uwagę, że istnieją fotografowie, którzy bardziej cenią możliwość wykorzystania posiadanego sprzętu foto (obiektywy z różnych parafii) niż jałowe testy szumów matrycy i pomiarów wielkości pixela https://dawidmazur.pl/techart-pro-au...h-obiektywach/
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
raczę;)
ale widzę tylko poszukiwanie Świętego Grala,
którego jak wiemy nie ma:idea:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
też nie rozumiem bo czytałem jego posty na temat apsc a dla mnie osobiście apsc i m4/3 są dośc podobne jesli chodzi o rozmiar tzn. oba są małe - moje poglądy na temat cropa są jasne i wielokrotnie wyrażone
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
... a dla mnie osobiście apsc i m4/3 są dośc podobne jesli chodzi o rozmiar tzn. oba są małe - moje poglądy na temat cropa są jasne i wielokrotnie wyrażone
Problemem m4/3 nie jest wielkość matrycy, tylko pozowanie formatu jako bezpośredniej konkurencji dla FF. Nie spotkałem idioty, który by uważał, że po podpięciu 400/5,6 do APS-c dostaje pełen odpowiednik 600/4 podpiętego do FF, a w przypadku m4/3 i 300/4... ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
też nie rozumiem bo czytałem jego posty na temat apsc a dla mnie osobiście apsc i m4/3 są dośc podobne jesli chodzi o rozmiar tzn. oba są małe - moje poglądy na temat cropa są jasne i wielokrotnie wyrażone
APS-C i m/4/3 nie są podobne i nigdy nie będą. Podobieństwo kończy się na gabarytach korpusów i szkieł a cała reszta to już kosmos w odniesieniu do jasnych szkieł m4/3, których ceny zaczynają się od 5k zł! https://shop.olympus.eu/pl_PL/obiekt...gaAjOlEALw_wcB.
Przykładowo szkła, które mnie interesują (dla ekwiwalentu ogniskowej 85 mm w FF) - to w m4/3 szkło M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO kosztujące 5.790 zł https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiek...ro-czarny.html oraz Fujinon XF 56 mm f/1.2R kosztujący 3.184 zł https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiek...-mm-f-12r.html Potencjalnego użytkownika m4/3 zabija ceną jasnych szkieł.
APS-C to dla mnie idealny kompromis jakości obrazka, wielkości aparatu i szkieł oraz żądanej GO. Fotografując w APS-C szkłem XF 56 f/1.2 mam otrzymuję ekwiwalent GO w FF szkła 85 mm f/1.8. W przypadku mikro 4/3 nic nie zyskuję na wielkości aparatu i szkieł a dodatkowo tracę GO. Aby uzyskać ekwiwalent f/1.8 w FF obiektyw mikro 4/3 musiałby posiadać jasność f/0,9 :roll: O tym, że cena takiego PRO jasnego szkła do m 4/3 przebije kilkakrotnie ceną szkła z FF nie trzeba wspominać.
Największą "wadą" m4/3 jest wciskanie ludziom ciemnoty, że skazani są na jasną optykę pod sztandarem PRO za kilkakrotną cenę szkieł z DSLR. Przykładowo za cenę M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO można kupić 5 używanych (albo 4 nowe) obiektywy Canon 85 mm f/1.8 do DSLR. Sensu zmiany DSLR na m4/3 nie widzę żadnego. Przy okazji - interesują mnie portetówki i tutaj m4/3 nigdy nie będzie rozsądną alternatywą. Być może dla landszafciarza będzie to lepszy wybór ze względu na hiperfokalną.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
raczę;)
ale widzę tylko poszukiwanie Świętego Grala,
którego jak wiemy nie ma:idea:
Taka prawda :) Idealnego aparatu, który by pogodził wszystkich jeszcze nie zbudowano :shock: Ale idealne szkła już są ;) i to zarówno z mocowaniem EF, jak i RF :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
APS-C i m/4/3 nie są podobne i nigdy nie będą.
ujmę to tak jak jeden facet na 1.76m wzrostu a drugi 1.82m to różnica wydaje się dla nich spora ale dla dwumetrowago faceta są prawie nierozróżnialni.
cena szkieł do systemu to sprawa umowna z rzeczywistością ma to miewiele wspólnego, mz systemy z mniejszą matrycą są słabsze zarówno na jasnych jak i na ciemnych szkłach - wiem bo używałem ;). mam w domu bezlustro (małżowinka używa) nikona1 (crop 2.7 jakby ktoś nie wiedział) - zdjęcie z niego będzie zawsze gorsze jakościowo od zdjęcia z 6D ;) - ale system fajny i lekki i jak dla mnie za dużo trzeba przyciskać aby ogłupić ten aparat (ale się da pomimo ze ktoś tam wykoncypował jakąś chyba inną fotografię) i nadal nie wiem jak podpiąć weżyk, a ja panie bez wężyka nie istnieję.
-
Ja mam 7d mkII z obiektywów 2 L i parę jasnych nie L.
Kupiłem też Olympusa OMD em10 mkII z naleśnikowym zoomem - miał to być aparat podręczny takie małe coś zawsze przy mnie no i na wakacje.
Po miesiącu użytkowania dokupiłem obiektywy - nie pro i drugi korpus bo nie lubię przekładać obiektywów.
Na robotę bym olka nie wziął tam gdzie aparat musi wyglądać i jest mało światła (AF) ale na plenery wole malucha niż 7d.
Jak chce małą głębię to zakładam m42 albo jeszcze mniejsze m39 ( obiektywy od analogów. Jeśli chodzi o ceny firmowych to używki są w cenie 1/2 nowych. Nawet obiektywy budżetowe są doskonałej jakości. A mój kręgosłup skacze z radości. 7d się coraz bardziej kurzy ale nie będę go sprzedawał bo czasem muszę zabrać aparat by go było widać :). no i jak wyjdzie canon eos r mark IV to sobie za grosze kupię R mark I albo II bo będzie jeszcze bardziej dopracowany i wszyscy już będą robić bez lustra :)
Należy jednak pamiętać że z 16 MP niewiele można kadrować a kolory, nasycenie, wyostrzenie należy sobie dopasować pod własne widzimisie - można ustawić na stałe i później nie różnią się wiele od canona.
Maksymalny format jaki drukowałem to 3x2 metry i jestem z tego wydruku zadowolony.
Nie mówię że M4/3 jest super ale rozmiary i waga zwłaszcza obiektywów dla mnie są wielkim plusem a biorąc pod uwagę jakość zdjęć jestem mile zaskoczony.
Wsiadając do samolotu cały zestaw mogą umieścić w kieszeniach kurtki zamiast dokupywać bagaż na torbę fotograficzną.
Aparat i obiektywy dobiera się do tego co się robi dlatego nie doradzam ale pisze mój przykład.
Jak ktoś jest z okolic Nowego Sącza to zapraszam może pomacać i zobaczyć zdjęcia.
--- Kolejny post ---
J
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
ujmę to tak jak jeden facet na 1.76m wzrostu a drugi 1.82m to różnica wydaje się dla nich spora ale dla dwumetrowago faceta są prawie nierozróżnialni.
cena szkieł do systemu to sprawa umowna z rzeczywistością ma to miewiele wspólnego, mz systemy z mniejszą matrycą są słabsze zarówno na jasnych jak i na ciemnych szkłach - wiem bo używałem ;). mam w domu bezlustro (małżowinka używa) nikona1 (crop 2.7 jakby ktoś nie wiedział) - zdjęcie z niego będzie zawsze gorsze jakościowo od zdjęcia z 6D ;) - ale system fajny i lekki i jak dla mnie za dużo trzeba przyciskać aby ogłupić ten aparat (ale się da pomimo ze ktoś tam wykoncypował jakąś chyba inną fotografię) i nadal nie wiem jak podpiąć weżyk, a ja panie bez wężyka nie istnieję.
Ale ja nie piszę o tym, czy małym aparatem z cropem x2.7, czy też smartfonem z matrycą wielkości paznokcie da się zrobić ładne zdjęcia (bo się da :). Piszę o tym, że do określonych zastosowań sens zakupu aparatu kończy się na matrycach APS-C z cropem x1,5. Biorąc pod uwagę szkło FF 85 ze światłem f/1.2 odpowiednik w mikro 4/3 musiałby mieć parametry 45 mm i f/0,6 :!: Zapewne koszt wyprodukowania takiego szkła przekroczyłby koszty zakupu 1DX Mark II z kilkoma L-kami.
ps.
A nie lepiej by było, aby małżowninka użytkowała np. C M50 ? :)
-
halo, czy jest na sali moderator?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
A nie lepiej by było, aby małżowninka użytkowała np. C M50 ? :)
po co i tak nie będzie chciała używać S50A :) robi zdjęcia pamiątkowe, tylko jpegi, żadnej obróbki, czasem film
małżowinka uważa że nawet nikon1 jest "za duży" a ma do niego double kita o ekwiwalencie (w sumie) 27-300 gdzie ta 300 jest mniejsza niż canonowe kity 18-55 - mnie żebym takim czyms fotografował okazjonalnie bez tłumionej w..... brakuje pokrętła z trybami M i półautomatyki (czyli tryb pocałujta w .... wójta) - żebym się nie musiał zastanawiać jak wyłączyć tryb "biegacze na tle zachodzącego słońca" czy inne g...
no i w przeciwieństwie do M50 system nikona ma jasną (1.2) "85mm" taką natywną i systemową :mrgreen: 32/1.2 jakby ktoś chciał jasną natywną optykę :mrgreen: żeby portret strzelić :mrgreen: a i jeszcze 18.5/1.8 (czyli jasne 50mm) a dla koneserów na ptaki organiczne i metalowe 70-300 VR ekwiwalent 189mm-810mm :) - to system kompletny jest (ciemne zoomy, jasne stałki, superzoom, supertele, UWA ekwiwalent 18-35) w przeciwieństwie do M - do roboty się nie nada ale do zabawy jak najbardziej
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
po co i tak nie będzie chciała używać S50A :) robi zdjęcia pamiątkowe, tylko jpegi, żadnej obróbki, czasem film
małżowinka uważa że nawet nikon1 jest "za duży" a ma do niego double kita o ekwiwalencie (w sumie) 27-300 gdzie ta 300 jest mniejsza niż canonowe kity 18-55.
Kup małżowince do niego Nikkora 10 mm f/2.8 i będzie super naleśnik do kieszeni (można znaleźć tanie używki) Bardzo fajny obiektyw :) Wychodzi ekwiwalent 27 mm w FF.
Załącznik 2297
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
mnie żebym takim czyms fotografował okazjonalnie bez tłumionej w..... brakuje pokrętła z trybami M i półautomatyki (czyli tryb pocałujta w .... wójta) - żebym się nie musiał zastanawiać jak wyłączyć tryb "biegacze na tle zachodzącego słońca" czy inne g...
A miałeś chociaż raz ten aparat w rękach ? :mrgreen: Na pokrętle z trybami ustawiasz tryb "zielony", następnie wciskasz MENU oraz wybierasz "TRYB EKSPOZYCJI" i możesz sobie ustawić z tego poziomu dowolny program ekspozycji P A S M, czyli M jak pełen manual, albo A jak Automatyka z preselekcją przysłony (manipulatorem zooma przestawiasz przysłonę) itp. albo AF z "wykrywaniem twarzy" i "śledzenie obiektów w ruchu" oraz standardowo AF-A, AF-S, AF-C i MF :) To całkiem sprytny aparat jest, ale chyba z nim za blisko nie obcowałeś :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
no i w przeciwieństwie do M50 system nikona ma jasną (1.2) "85mm" taką natywną i systemową :mrgreen: 32/1.2 jakby ktoś chciał jasną natywną optykę :mrgreen:
A to wiem :) całkiem fajny ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
A miałeś chociaż raz ten aparat w rękach ? :mrgreen: Na pokrętle z trybami ustawiasz tryb "zielony", następnie wciskasz MENU oraz wybierasz "TRYB EKSPOZYCJI" i możesz sobie ustawić z tego poziomu dowolny program ekspozycji P A S M, czyli M jak pełen manual, albo A jak Automatyka z preselekcją przysłony (manipulatorem zooma przestawiasz przysłonę) itp. albo AF z "wykrywaniem twarzy" i "śledzenie obiektów w ruchu" oraz standardowo AF-A, AF-S, AF-C i MF :) To całkiem sprytny aparat jest, ale chyba z nim za blisko nie obcowałeś :lol:
hę - zawsze czytam instrukcję obsługi :) (nawet jak kupuję nowego canona) - dzięki za info ale niestety nie mam "TRYBU EKSPOZYCJI" w menu na zielonym i na żadnym innym (na pokrętle), żeby cokolwiek ustwiać ręcznie musze być w trybie (nomen omen) ..... kreatywnym (aparacik z literką C) ale może jakiś update firmware (nigdy nie robiłem), a może ten model (J3) jest za prosty - dziękuję i posprawdzam.
pewnie kupię jakąś stałkę - to martwy system więc optyka jest tania
-
3 załącznik(ów)
Re: Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
hę - zawsze czytam instrukcję obsługi :) (nawet jak kupuję nowego canona) - dzięki za info ale niestety nie mam "TRYBU EKSPOZYCJI" w menu na zielonym i na żadnym innym (na pokrętle), żeby cokolwiek ustwiać ręcznie musze być w trybie (nomen omen) ..... kreatywnym (aparacik z literką C) ale może jakiś update firmware (nigdy nie robiłem), a może ten model (J3) jest za prosty - dziękuję i posprawdzam.
pewnie kupię jakąś stałkę - to martwy system więc optyka jest tania
Pisałem na podstawie J1 i tam tak jest a w J3 jest dokładnie tak samo.
Załącznik 2299
Konfabulujesz ;)
Wg tego opisu poniżej i zdjęć J3 ma PASM. Pokrętło masz u góry i musisz się tak samo przeklikać przez menu wchodząc w EKSPOZYCJĘ i jak widać jest taka pozycja w MENU! bo ktoś ustawił ekspozycję w tryb M - "manual" na tym zdjęciu poniżej.
https://www.imaging-resource.com/PRO.../NIKONJ1A3.HTM
Załącznik 2300 Załącznik 2302
The Nikon J3, like its predecessors, has a very small body by mirrorless camera standards. It's been restyled a little since the J2, with the Mode dial moved to the top deck, directly behind the power button. (Sadly, it still doesn't offer PASM modes; accessing these requires a trip thru the menu system.)
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Pisałem na podstawie J1 i tam tak jest.
Załącznik 2299
Może J3 okroili z PASM ? Nie wiedziałem :(
jakie przyjemne proste menu, w j3 jest więcej pozycji na kółku trzeba wybrać kreatywny na kółku - górną pozycję F na wybieraku i pokazuje się podobne menu (ale ja mam polskie więc bardziej rozwlekłe i mniej czytelne) ale PASM nadal jest - wolałbym na kółku bezpośrednio to są podstawy ergonomii w aparacie
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrk
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
jakie przyjemne proste menu, w j3 jest więcej pozycji na kółku trzeba wybrać kreatywny na kółku - górną pozycję F na wybieraku i pokazuje się podobne menu (ale ja mam polskie więc bardziej rozwlekłe i mniej czytelne) ale PASM nadal jest - wolałbym na kółku bezpośrednio to są podstawy ergonomii w aparacie
No ale PASM jest niezaprzeczalnie w J1, J2 i J3 ;) Faktem jest, że trzeba się do niego mocno naklikać :) Na kółku już pewnie nie zmieścili ;)
Bez PASM to byłaby jedynie zabawka, ale z nim to pełnosprawny aparat jest ;) Bo nie wyobrażam sobie fotografowania Nikkorem 32 mm f/1.2 na AUTO ;)
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
halo, czy jest na sali moderator?
Tak. I?
Co do m4/3 czy 3/4 ;) to ja uważam, że w momencie jak mogę nabyć systemowe puszki w rozmiarze takim samym jak Olek to nie ma dla mnie sensu wchodzenie w inny system. Ja rozumiem jakby za mniejszą matrycą szły korzyści w postaci wyraźnie mniejszych body i szkieł to OK ale tak to kupiłem M100 i po temacie. A i tak najlepszym aparatem jest ten w komórce bo mam go zawsze ze sobą :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tak. I?
Co do m4/3 czy 3/4 ;) to ja uważam, że w momencie jak mogę nabyć systemowe puszki w rozmiarze takim samym jak Olek to nie ma dla mnie sensu wchodzenie w inny system. Ja rozumiem jakby za mniejszą matrycą szły korzyści w postaci wyraźnie mniejszych body i szkieł to OK ale tak to kupiłem M100 i po temacie. A i tak najlepszym aparatem jest ten w komórce bo mam go zawsze ze sobą :)
Autor wątku czuje potrzebę zmiany i nie potrafi w pełni racjonalnie uzasadnić jej celowość a więc zdefiniować co i na co zmienić.
Chyba wielu z nas to przechodziło czy przechodzi i to nie tylko w obszarze hobby.
Logiczne argumenty są ważne ale w "tych stanach" emocje na ogół zwyciężają, "naciągamy" argumenty by sobie uzasadnić swój końcowy wybór
Na ostatnim wyjeździe zrobiłem także (po raz pierwszy) sporo zdjęć smartfonem i to również w trudnych warunkach.
Plecak, 4 obiektywy, statyw, na zewnątrz/szyi body z obiektywem.
Dojrzewam do decyzji :
- sprzedać wszystko,
- kupić aparat FF z szerokim obiektywem (ponad 85% moich zdjęć) i dużym Mpix np. RX1R3 (jeśli będzie miał stabilizację),
- oraz kupić dobry foto_smartfon (także z długim obiektywem).
i uwolnić się od plecaka foto.
jp
-
ja o tym pisze od dłuższego czau-sporo zdjęć robię fonem, mając aparat w pokrowcu
do streeta fon najlepszy;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ja o tym pisze od dłuższego czau-sporo zdjęć robię fonem, mając aparat w pokrowcu
do streeta fon najlepszy;)
Tylko że ulicznych sporo robię wieczornych/nocnych i niektóre powiększam/drukuję.
Trzeba się "przyjrzeć" dokładniej aktualnej technicznej jakości/możliwości zdjęć smartfonowych
jp
-
Telefon telefon, niestety to nadal mała matryca, mały obiektyw i duża GO (chodź z tym ostatnim walczą chłopaki w sofcie).
Sam tel używam jako kamery ale tylko z gimbalem. Jest w miarę ok, ale nawet M50 na Roninie S z jasną stałką wyglądałoby o niebo lepiej.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
-
Mi mniejsza matryca często się przydaje. Robiąc krajobrazy/architekturę, potrzebuję dużej głębi ostrości, a przymykanie szkła na FF do f16 daje gwałtowny spadek ostrości. Dlatego coraz częściej robię zdjęcia Ricohem grII(matryca aps-c 16mp), niż canonem ff z 24-70.
-
1 załącznik(ów)
wieczorem fon sie nie sprawdza ale w dzień jak najbardziej
zwłaszcza ze teraz robię zdjęcia na dwa rzuty-fonem by od razy wrzucić na fejsa i FF by na spokojnie po powrocie w domu obrobic
i pokażę zdjęcie kolegi robione wieczorem bez żadnej obróbki S9
Załącznik 2303
jak na fona nie jest tragicznie, od biedy można jeśli tylko na fejsa
-
Wygląda dobrze! Pytanie jak na 100% wielkości. Dla mnie jakość (m.in. szumy i ostrość) są kluczowe, bo ja żyję ze sprzedaży tych zdjęć.