Strona 9 z 20 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 198

Wątek: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    ... a dla mnie osobiście apsc i m4/3 są dośc podobne jesli chodzi o rozmiar tzn. oba są małe - moje poglądy na temat cropa są jasne i wielokrotnie wyrażone
    Problemem m4/3 nie jest wielkość matrycy, tylko pozowanie formatu jako bezpośredniej konkurencji dla FF. Nie spotkałem idioty, który by uważał, że po podpięciu 400/5,6 do APS-c dostaje pełen odpowiednik 600/4 podpiętego do FF, a w przypadku m4/3 i 300/4...

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...

też nie rozumiem bo czytałem jego posty na temat apsc a dla mnie osobiście apsc i m4/3 są dośc podobne jesli chodzi o rozmiar tzn. oba są małe - moje poglądy na temat cropa są jasne i wielokrotnie wyrażone
    APS-C i m/4/3 nie są podobne i nigdy nie będą. Podobieństwo kończy się na gabarytach korpusów i szkieł a cała reszta to już kosmos w odniesieniu do jasnych szkieł m4/3, których ceny zaczynają się od 5k zł! https://shop.olympus.eu/pl_PL/obiekt...gaAjOlEALw_wcB.

Przykładowo szkła, które mnie interesują (dla ekwiwalentu ogniskowej 85 mm w FF) - to w m4/3 szkło M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO kosztujące 5.790 zł https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiek...ro-czarny.html oraz Fujinon XF 56 mm f/1.2R kosztujący 3.184 zł https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiek...-mm-f-12r.html Potencjalnego użytkownika m4/3 zabija ceną jasnych szkieł.

APS-C to dla mnie idealny kompromis jakości obrazka, wielkości aparatu i szkieł oraz żądanej GO. Fotografując w APS-C szkłem XF 56 f/1.2 mam otrzymuję ekwiwalent GO w FF szkła 85 mm f/1.8. W przypadku mikro 4/3 nic nie zyskuję na wielkości aparatu i szkieł a dodatkowo tracę GO. Aby uzyskać ekwiwalent f/1.8 w FF obiektyw mikro 4/3 musiałby posiadać jasność f/0,9 O tym, że cena takiego PRO jasnego szkła do m 4/3 przebije kilkakrotnie ceną szkła z FF nie trzeba wspominać.

Największą "wadą" m4/3 jest wciskanie ludziom ciemnoty, że skazani są na jasną optykę pod sztandarem PRO za kilkakrotną cenę szkieł z DSLR. Przykładowo za cenę M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO można kupić 5 używanych (albo 4 nowe) obiektywy Canon 85 mm f/1.8 do DSLR. Sensu zmiany DSLR na m4/3 nie widzę żadnego. Przy okazji - interesują mnie portetówki i tutaj m4/3 nigdy nie będzie rozsądną alternatywą. Być może dla landszafciarza będzie to lepszy wybór ze względu na hiperfokalną.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    raczę
    ale widzę tylko poszukiwanie Świętego Grala,
    którego jak wiemy nie ma
    Taka prawda Idealnego aparatu, który by pogodził wszystkich jeszcze nie zbudowano Ale idealne szkła już są i to zarówno z mocowaniem EF, jak i RF
    Ostatnio edytowane przez candar ; 25-05-2019 o 15:07
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    APS-C i m/4/3 nie są podobne i nigdy nie będą.
    ujmę to tak jak jeden facet na 1.76m wzrostu a drugi 1.82m to różnica wydaje się dla nich spora ale dla dwumetrowago faceta są prawie nierozróżnialni.

cena szkieł do systemu to sprawa umowna z rzeczywistością ma to miewiele wspólnego, mz systemy z mniejszą matrycą są słabsze zarówno na jasnych jak i na ciemnych szkłach - wiem bo używałem . mam w domu bezlustro (małżowinka używa) nikona1 (crop 2.7 jakby ktoś nie wiedział) - zdjęcie z niego będzie zawsze gorsze jakościowo od zdjęcia z 6D - ale system fajny i lekki i jak dla mnie za dużo trzeba przyciskać aby ogłupić ten aparat (ale się da pomimo ze ktoś tam wykoncypował jakąś chyba inną fotografię) i nadal nie wiem jak podpiąć weżyk, a ja panie bez wężyka nie istnieję.

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Ja mam 7d mkII z obiektywów 2 L i parę jasnych nie L.
    Kupiłem też Olympusa OMD em10 mkII z naleśnikowym zoomem - miał to być aparat podręczny takie małe coś zawsze przy mnie no i na wakacje.
    Po miesiącu użytkowania dokupiłem obiektywy - nie pro i drugi korpus bo nie lubię przekładać obiektywów.
    Na robotę bym olka nie wziął tam gdzie aparat musi wyglądać i jest mało światła (AF) ale na plenery wole malucha niż 7d.
    Jak chce małą głębię to zakładam m42 albo jeszcze mniejsze m39 ( obiektywy od analogów. Jeśli chodzi o ceny firmowych to używki są w cenie 1/2 nowych. Nawet obiektywy budżetowe są doskonałej jakości. A mój kręgosłup skacze z radości. 7d się coraz bardziej kurzy ale nie będę go sprzedawał bo czasem muszę zabrać aparat by go było widać . no i jak wyjdzie canon eos r mark IV to sobie za grosze kupię R mark I albo II bo będzie jeszcze bardziej dopracowany i wszyscy już będą robić bez lustra
    Należy jednak pamiętać że z 16 MP niewiele można kadrować a kolory, nasycenie, wyostrzenie należy sobie dopasować pod własne widzimisie - można ustawić na stałe i później nie różnią się wiele od canona.
    Maksymalny format jaki drukowałem to 3x2 metry i jestem z tego wydruku zadowolony.
    Nie mówię że M4/3 jest super ale rozmiary i waga zwłaszcza obiektywów dla mnie są wielkim plusem a biorąc pod uwagę jakość zdjęć jestem mile zaskoczony.
    Wsiadając do samolotu cały zestaw mogą umieścić w kieszeniach kurtki zamiast dokupywać bagaż na torbę fotograficzną.
    Aparat i obiektywy dobiera się do tego co się robi dlatego nie doradzam ale pisze mój przykład.
    Jak ktoś jest z okolic Nowego Sącza to zapraszam może pomacać i zobaczyć zdjęcia.

--- Kolejny post ---

J

Miasto

ujmę to tak jak jeden facet na 1.76m wzrostu a drugi 1.82m to różnica wydaje się dla nich spora ale dla dwumetrowago faceta są prawie nierozróżnialni.

cena szkieł do systemu to sprawa umowna z rzeczywistością ma to miewiele wspólnego, mz systemy z mniejszą matrycą są słabsze zarówno na jasnych jak i na ciemnych szkłach - wiem bo używałem . mam w domu bezlustro (małżowinka używa) nikona1 (crop 2.7 jakby ktoś nie wiedział) - zdjęcie z niego będzie zawsze gorsze jakościowo od zdjęcia z 6D - ale system fajny i lekki i jak dla mnie za dużo trzeba przyciskać aby ogłupić ten aparat (ale się da pomimo ze ktoś tam wykoncypował jakąś chyba inną fotografię) i nadal nie wiem jak podpiąć weżyk, a ja panie bez wężyka nie istnieję.
    Ale ja nie piszę o tym, czy małym aparatem z cropem x2.7, czy też smartfonem z matrycą wielkości paznokcie da się zrobić ładne zdjęcia (bo się da . Piszę o tym, że do określonych zastosowań sens zakupu aparatu kończy się na matrycach APS-C z cropem x1,5. Biorąc pod uwagę szkło FF 85 ze światłem f/1.2 odpowiednik w mikro 4/3 musiałby mieć parametry 45 mm i f/0,6 Zapewne koszt wyprodukowania takiego szkła przekroczyłby koszty zakupu 1DX Mark II z kilkoma L-kami.

ps.
    A nie lepiej by było, aby małżowninka użytkowała np. C M50 ?
    Ostatnio edytowane przez candar ; 25-05-2019 o 18:45
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

halo, czy jest na sali moderator?
    ebe ebe

Pełne uzależnienie

A nie lepiej by było, aby małżowninka użytkowała np. C M50 ?
    po co i tak nie będzie chciała używać S50A robi zdjęcia pamiątkowe, tylko jpegi, żadnej obróbki, czasem film

małżowinka uważa że nawet nikon1 jest "za duży" a ma do niego double kita o ekwiwalencie (w sumie) 27-300 gdzie ta 300 jest mniejsza niż canonowe kity 18-55 - mnie żebym takim czyms fotografował okazjonalnie bez tłumionej w..... brakuje pokrętła z trybami M i półautomatyki (czyli tryb pocałujta w .... wójta) - żebym się nie musiał zastanawiać jak wyłączyć tryb "biegacze na tle zachodzącego słońca" czy inne g...

no i w przeciwieństwie do M50 system nikona ma jasną (1.2) "85mm" taką natywną i systemową 32/1.2 jakby ktoś chciał jasną natywną optykę żeby portret strzelić a i jeszcze 18.5/1.8 (czyli jasne 50mm) a dla koneserów na ptaki organiczne i metalowe 70-300 VR ekwiwalent 189mm-810mm - to system kompletny jest (ciemne zoomy, jasne stałki, superzoom, supertele, UWA ekwiwalent 18-35) w przeciwieństwie do M - do roboty się nie nada ale do zabawy jak najbardziej
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 25-05-2019 o 20:30

Miasto

Domyślnie Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...

po co i tak nie będzie chciała używać S50A robi zdjęcia pamiątkowe, tylko jpegi, żadnej obróbki, czasem film

małżowinka uważa że nawet nikon1 jest "za duży" a ma do niego double kita o ekwiwalencie (w sumie) 27-300 gdzie ta 300 jest mniejsza niż canonowe kity 18-55.
    Kup małżowince do niego Nikkora 10 mm f/2.8 i będzie super naleśnik do kieszeni (można znaleźć tanie używki) Bardzo fajny obiektyw Wychodzi ekwiwalent 27 mm w FF.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3156037713.jpg
Wyświetleń:	63
Rozmiar:	21,5 KB
ID:	2297

mnie żebym takim czyms fotografował okazjonalnie bez tłumionej w..... brakuje pokrętła z trybami M i półautomatyki (czyli tryb pocałujta w .... wójta) - żebym się nie musiał zastanawiać jak wyłączyć tryb "biegacze na tle zachodzącego słońca" czy inne g...
    A miałeś chociaż raz ten aparat w rękach ? Na pokrętle z trybami ustawiasz tryb "zielony", następnie wciskasz MENU oraz wybierasz "TRYB EKSPOZYCJI" i możesz sobie ustawić z tego poziomu dowolny program ekspozycji P A S M, czyli M jak pełen manual, albo A jak Automatyka z preselekcją przysłony (manipulatorem zooma przestawiasz przysłonę) itp. albo AF z "wykrywaniem twarzy" i "śledzenie obiektów w ruchu" oraz standardowo AF-A, AF-S, AF-C i MF To całkiem sprytny aparat jest, ale chyba z nim za blisko nie obcowałeś

no i w przeciwieństwie do M50 system nikona ma jasną (1.2) "85mm" taką natywną i systemową 32/1.2 jakby ktoś chciał jasną natywną optykę
    A to wiem całkiem fajny
    Ostatnio edytowane przez candar ; 25-05-2019 o 21:01

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...

A miałeś chociaż raz ten aparat w rękach ? Na pokrętle z trybami ustawiasz tryb "zielony", następnie wciskasz MENU oraz wybierasz "TRYB EKSPOZYCJI" i możesz sobie ustawić z tego poziomu dowolny program ekspozycji P A S M, czyli M jak pełen manual, albo A jak Automatyka z preselekcją przysłony (manipulatorem zooma przestawiasz przysłonę) itp. albo AF z "wykrywaniem twarzy" i "śledzenie obiektów w ruchu" oraz standardowo AF-A, AF-S, AF-C i MF To całkiem sprytny aparat jest, ale chyba z nim za blisko nie obcowałeś

hę - zawsze czytam instrukcję obsługi (nawet jak kupuję nowego canona) - dzięki za info ale niestety nie mam "TRYBU EKSPOZYCJI" w menu na zielonym i na żadnym innym (na pokrętle), żeby cokolwiek ustwiać ręcznie musze być w trybie (nomen omen) ..... kreatywnym (aparacik z literką C) ale może jakiś update firmware (nigdy nie robiłem), a może ten model (J3) jest za prosty - dziękuję i posprawdzam.

pewnie kupię jakąś stałkę - to martwy system więc optyka jest tania

Miasto

Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...

hę - zawsze czytam instrukcję obsługi (nawet jak kupuję nowego canona) - dzięki za info ale niestety nie mam "TRYBU EKSPOZYCJI" w menu na zielonym i na żadnym innym (na pokrętle), żeby cokolwiek ustwiać ręcznie musze być w trybie (nomen omen) ..... kreatywnym (aparacik z literką C) ale może jakiś update firmware (nigdy nie robiłem), a może ten model (J3) jest za prosty - dziękuję i posprawdzam.

pewnie kupię jakąś stałkę - to martwy system więc optyka jest tania
    Pisałem na podstawie J1 i tam tak jest a w J3 jest dokładnie tak samo.

Nazwa:	43213.jpg
Wyświetleń:	57
Rozmiar:	44,5 KB
ID:	2299

Konfabulujesz

Wg tego opisu poniżej i zdjęć J3 ma PASM. Pokrętło masz u góry i musisz się tak samo przeklikać przez menu wchodząc w EKSPOZYCJĘ i jak widać jest taka pozycja w MENU! bo ktoś ustawił ekspozycję w tryb M - "manual" na tym zdjęciu poniżej.
    https://www.imaging-resource.com/PRO.../NIKONJ1A3.HTM

Nazwa:	Nikon_1_J3_top_small.jpg
Wyświetleń:	55
Rozmiar:	11,4 KB
ID:	2300 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	m m.JPG
Wyświetleń:	54
Rozmiar:	17,7 KB
ID:	2302
    The Nikon J3, like its predecessors, has a very small body by mirrorless camera standards. It's been restyled a little since the J2, with the Mode dial moved to the top deck, directly behind the power button. (Sadly, it still doesn't offer PASM modes; accessing these requires a trip thru the menu system.)
    Załączone miniatury Załączone miniatury IMG_7066.jpg  

Ostatnio edytowane przez candar ; 25-05-2019 o 22:57

Strona 9 z 20 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów