Strona 9 z 19 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 198

Wątek: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    ujmę to tak jak jeden facet na 1.76m wzrostu a drugi 1.82m to różnica wydaje się dla nich spora ale dla dwumetrowago faceta są prawie nierozróżnialni.

cena szkieł do systemu to sprawa umowna z rzeczywistością ma to miewiele wspólnego, mz systemy z mniejszą matrycą są słabsze zarówno na jasnych jak i na ciemnych szkłach - wiem bo używałem . mam w domu bezlustro (małżowinka używa) nikona1 (crop 2.7 jakby ktoś nie wiedział) - zdjęcie z niego będzie zawsze gorsze jakościowo od zdjęcia z 6D - ale system fajny i lekki i jak dla mnie za dużo trzeba przyciskać aby ogłupić ten aparat (ale się da pomimo ze ktoś tam wykoncypował jakąś chyba inną fotografię) i nadal nie wiem jak podpiąć weżyk, a ja panie bez wężyka nie istnieję.
    Ale ja nie piszę o tym, czy małym aparatem z cropem x2.7, czy też smartfonem z matrycą wielkości paznokcie da się zrobić ładne zdjęcia (bo się da . Piszę o tym, że do określonych zastosowań sens zakupu aparatu kończy się na matrycach APS-C z cropem x1,5. Biorąc pod uwagę szkło FF 85 ze światłem f/1.2 odpowiednik w mikro 4/3 musiałby mieć parametry 45 mm i f/0,6 Zapewne koszt wyprodukowania takiego szkła przekroczyłby koszty zakupu 1DX Mark II z kilkoma L-kami.

ps.
    A nie lepiej by było, aby małżowninka użytkowała np. C M50 ?
    Ostatnio edytowane przez candar ; 25-05-2019 o 18:45
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

Domyślnie Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...

Cytat Zamieszczone przez Macios Zobacz posta
    Czytając totalne besztanie systemu 4/3 przez Candara nasuwa się pytanie - dlaczego ma on rację bytu na rynku? Dlaczego go ktoś kupuje? Może warto jednak wspomnieć do czego się on nadaje?
    Video? Jeśli komuś zależy na filmach, nawet nie zawaha się nad jakimś tam 5DR albo 6D tylko np GH5 i nie ma w tym nic dziwnego.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

mieć N z klamotami, sprzedać i kupić O z klamotami, sprzedać i kupić C z klamotami...
    sprzedać i kupić F/S/H czy co tam pasuje do aktualnej koncepcji
    a przecież jakby poczytał nasze forum to od razu poszedł by do S za $$$
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    mieć N z klamotami, sprzedać i kupić O z klamotami, sprzedać i kupić C z klamotami...
    sprzedać i kupić F/S/H czy co tam pasuje do aktualnej koncepcji
    a przecież jakby poczytał nasze forum to od razu poszedł by do S za $$$
    Pasuje komuś firma taka, śmaka i owaka, czy też nie pasuje racz wziąć pod uwagę, że istnieją fotografowie, którzy bardziej cenią możliwość wykorzystania posiadanego sprzętu foto (obiektywy z różnych parafii) niż jałowe testy szumów matrycy i pomiarów wielkości pixela https://dawidmazur.pl/techart-pro-au...h-obiektywach/

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez candar ; 25-05-2019 o 11:40
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Miasto
    wawa

raczę
    ale widzę tylko poszukiwanie Świętego Grala,
    którego jak wiemy nie ma

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Ja mam 7d mkII z obiektywów 2 L i parę jasnych nie L.
    Kupiłem też Olympusa OMD em10 mkII z naleśnikowym zoomem - miał to być aparat podręczny takie małe coś zawsze przy mnie no i na wakacje.
    Po miesiącu użytkowania dokupiłem obiektywy - nie pro i drugi korpus bo nie lubię przekładać obiektywów.
    Na robotę bym olka nie wziął tam gdzie aparat musi wyglądać i jest mało światła (AF) ale na plenery wole malucha niż 7d.
    Jak chce małą głębię to zakładam m42 albo jeszcze mniejsze m39 ( obiektywy od analogów. Jeśli chodzi o ceny firmowych to używki są w cenie 1/2 nowych. Nawet obiektywy budżetowe są doskonałej jakości. A mój kręgosłup skacze z radości. 7d się coraz bardziej kurzy ale nie będę go sprzedawał bo czasem muszę zabrać aparat by go było widać . no i jak wyjdzie canon eos r mark IV to sobie za grosze kupię R mark I albo II bo będzie jeszcze bardziej dopracowany i wszyscy już będą robić bez lustra
    Należy jednak pamiętać że z 16 MP niewiele można kadrować a kolory, nasycenie, wyostrzenie należy sobie dopasować pod własne widzimisie - można ustawić na stałe i później nie różnią się wiele od canona.
    Maksymalny format jaki drukowałem to 3x2 metry i jestem z tego wydruku zadowolony.
    Nie mówię że M4/3 jest super ale rozmiary i waga zwłaszcza obiektywów dla mnie są wielkim plusem a biorąc pod uwagę jakość zdjęć jestem mile zaskoczony.
    Wsiadając do samolotu cały zestaw mogą umieścić w kieszeniach kurtki zamiast dokupywać bagaż na torbę fotograficzną.
    Aparat i obiektywy dobiera się do tego co się robi dlatego nie doradzam ale pisze mój przykład.
    Jak ktoś jest z okolic Nowego Sącza to zapraszam może pomacać i zobaczyć zdjęcia.

--- Kolejny post ---

J

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

halo, czy jest na sali moderator?
    ebe ebe

Miasto
    wawa

ja o tym pisze od dłuższego czau-sporo zdjęć robię fonem, mając aparat w pokrowcu
    do streeta fon najlepszy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    ja o tym pisze od dłuższego czau-sporo zdjęć robię fonem, mając aparat w pokrowcu
    do streeta fon najlepszy
    Tylko że ulicznych sporo robię wieczornych/nocnych i niektóre powiększam/drukuję.
    Trzeba się "przyjrzeć" dokładniej aktualnej technicznej jakości/możliwości zdjęć smartfonowych

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Miasto
    wawa

wieczorem fon sie nie sprawdza ale w dzień jak najbardziej
    zwłaszcza ze teraz robię zdjęcia na dwa rzuty-fonem by od razy wrzucić na fejsa i FF by na spokojnie po powrocie w domu obrobic

i pokażę zdjęcie kolegi robione wieczorem bez żadnej obróbki S9

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	60395318_744893642574264_5906729489802461184_n.jpg
Wyświetleń:	55
Rozmiar:	67,9 KB
ID:	2303

jak na fona nie jest tragicznie, od biedy można jeśli tylko na fejsa
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 26-05-2019 o 09:07

Strona 9 z 19 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów