Tak, to będzie działało, ale jest to, o ile się nie mylę, wbrew licencji. Co znaczy, że robiąc w ten sposób nie różnimy się od tych, co używają pirata, a jedyna różnica polega na tym, że być może trochę trudniej udowodnić nam winę. Jeżeli się mylę, to proszę mnie poprawić.
Moim zdaniem to jest tak.
Nie ulega wątpliwości, że Photoshop to rozwiązanie najlepsze pod kilkoma względami. Po pierwsze samych możliwości oprogramowania, po drugie, ze względu na dostępne materiały szkoleniowe, tutoriale itp. To jest po prostu przyjęty standard. Jeżeli rezygnuje się ze standardu, trzeba od razu pogodzić się z pewnymi konsekwencjami. Trudniej będzie znaleźć materiały i tutoriale, część opcji będzie niedostępna, ale da się.
Kiedy to powyżej zostało powiedziane, to trzeba zapytać czego tak naprawdę potrzebujesz.
Czy potrzebujesz obróbki w 16 bitach? Co jest twoim głównym celem, wydruki w drukarni? Odbitki? Fotki na stronę www i do domowego albumu?
Moim zdaniem tandem dający największe możliwości poza PS, to jakiś program do obróbki RAW (niech będzie nawet DPP, ale może być inny, płatny) i GIMP. Pod warunkiem, że rezygnujemy z 16 bitów a naszym głównym celem jest oglądanie fotek na monitorze, wrzucanie na WWW i jeszcze może odbitki.
Oczywiście, workflow będzie znacznie gorszy niż w Lightroom i PS, oczywiście, trzeba będzie na warstwach robić to co czasem w Lightroomie czy ACR 5.5 można zrobić maskowaniem, oczywiście trudniej wyszukać materiały edukacyjne, ale się da. Naprawdę się da. Ale trzeba buć świadomym, że w PS głównie płaci się za standard i workflow, więc trzeba podjąć decyzję, czy płacę i mam rozwiązanie wygodne, czy nie płacę, ale nie narzekam, że wszystko jest inaczej i interface do bani. Albo rybki albo akwarium.
Ja osobiście nie mam przekonania do rozwiązań pośrednich pomiędzy darmowymi (DPP + GIMP) a tymi z najwyższej półki (Photoshop), być może można pracować wygodniej niż GIMPem jakimś innym płatnym, ale nie tak drogim programem jak Ps. Ja pracuję albo w PS albo w GIMP i nie bardzo uznaje rozwiązania pośrednie. Ale może ktoś ma inne zdanie na ten temat.