Ale do rzeczy: ...... 5D swietnie sobie radzi moim zdaniem o ile uzytkownik wie na jakich zasadach dziala AF. Jesli nadaza za hokejem robionym z wysokosci bandy to dla mnie wystarcza.. a potwierdzam ze nadaza.
Wiec kusy napisz prosze jakie to zdjecie chciales zrobic i AF failed podlinkuj to nieostre zdjecie a zobaczymy czy jakikoilwiek AF mial szanse zmierzyc sie z Twoim wyzwaniem ..:-D :-D[/QUOTE]
1)...sądzę ze cześciowo problem wynika z mojej techniki (patrz post wyzej) czyli ostrzenie one shot centralnym z przekadrowaniem ale widzę że muszę się bliżej przyjżeć ostrzeniu ciągłym af tylko panowie parę wskazówek-metod jakie macie wypróbowane ( tzn wszystkie punkty, ręczny wybór, i takie tam tajemnice Waszego warsztatu) tak by mnie wapniaka do tego przekonać(chyba że założe nowy wątek w dziale dla początkujących:-P )
2) jeżeli chodzi o sytuację zdjęciowe to pisałem wyżej że problemy mam przy zdjęciach w ruchu - taniec, szybka zmiana kadru (np obchodzę młodą pare wokoło celuje i zanim af ustawi ostrość to się kadr zmienia)oczywiście warunki "typowe" jak w kościele - czyli nie najjaśniej, lub sala balowa
dodam ,że używam lampy, która wspomaga cały układ
3)zmiana techniki na AI focus jak zakładam, wyeliminuje "czynnik ludzki " ale moje pytanie tyczyło się tego czy zmiana obiektywu z ogromnego zooma na bardzo jasną stałkę znacząco poprawi szybkość działania całego zestawu.
dzieki za dotychczasowe wypowiedzi