Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: poprawa skuteczności af w 5D

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Ale do rzeczy: ...... 5D swietnie sobie radzi moim zdaniem o ile uzytkownik wie na jakich zasadach dziala AF. Jesli nadaza za hokejem robionym z wysokosci bandy to dla mnie wystarcza.. a potwierdzam ze nadaza.
    Wiec kusy napisz prosze jakie to zdjecie chciales zrobic i AF failed podlinkuj to nieostre zdjecie a zobaczymy czy jakikoilwiek AF mial szanse zmierzyc sie z Twoim wyzwaniem ..:-D :-D[/QUOTE]

1)...sądzę ze cześciowo problem wynika z mojej techniki (patrz post wyzej) czyli ostrzenie one shot centralnym z przekadrowaniem ale widzę że muszę się bliżej przyjżeć ostrzeniu ciągłym af tylko panowie parę wskazówek-metod jakie macie wypróbowane ( tzn wszystkie punkty, ręczny wybór, i takie tam tajemnice Waszego warsztatu) tak by mnie wapniaka do tego przekonać(chyba że założe nowy wątek w dziale dla początkujących:-P )
    2) jeżeli chodzi o sytuację zdjęciowe to pisałem wyżej że problemy mam przy zdjęciach w ruchu - taniec, szybka zmiana kadru (np obchodzę młodą pare wokoło celuje i zanim af ustawi ostrość to się kadr zmienia)oczywiście warunki "typowe" jak w kościele - czyli nie najjaśniej, lub sala balowa
    dodam ,że używam lampy, która wspomaga cały układ
    3)zmiana techniki na AI focus jak zakładam, wyeliminuje "czynnik ludzki " ale moje pytanie tyczyło się tego czy zmiana obiektywu z ogromnego zooma na bardzo jasną stałkę znacząco poprawi szybkość działania całego zestawu.
    dzieki za dotychczasowe wypowiedzi
    CANON...

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Autorowi chodzi za pewne o to że w 5D AF słabo chodzi w trudnych warunkach oświetleniowych np. pod ostre światło
    lub gdy jest trochę ciemno wtedy jak się zmienia scenę to AF wariuje i się gubi. Niestety czułość czujnika jest słaba i nie da się tego zmienić. Może jaśniejszy obiektyw pomoże ale będą to zmiany minimalne i na cuda nie ma co liczyć.
    Niestety w czułości AF canon przegrywa z nikonem :sad:

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k Zobacz posta
    Autorowi chodzi za pewne o to że w 5D AF słabo chodzi w trudnych warunkach oświetleniowych np. pod ostre światło
    lub gdy jest trochę ciemno wtedy jak się zmienia scenę to AF wariuje i się gubi. Niestety czułość czujnika jest słaba i nie da się tego zmienić. Może jaśniejszy obiektyw pomoże ale będą to zmiany minimalne i na cuda nie ma co liczyć.
    Niestety w czułości AF canon przegrywa z nikonem :sad:
    ...chyba dobrze ująłeś mój problem (a przynajmniej jeden z aspektów )
    czyżby groziła mi jednak przesiadka na 1m3....
    CANON...

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

częściowo możesz rozwiązać problem czułości AF przez używanie
    w ciemnych miejscach promiennika do AF w lampie błyskowej

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k Zobacz posta
    częściowo możesz rozwiązać problem czułości AF przez używanie
    w ciemnych miejscach promiennika do AF w lampie błyskowej
    używam używam...
    ...co z wami panie panowie- nikt nie używa zooma i jasnych stałek na 5d by porównać szybkość i skuteczność działania af :-(
    CANON...

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

według mnie najlepszy AF ma Canon 1D 4.2 mln. "Zapożyczony" z 1V jest do tej pory najlepszym układem AF, nie znam możliwości Marka III ale ostatnio czytalem o jakis problemach i wycofywanej z rynku partii wiec w nowych modelach dalej nie jest różowo....
    Pozdr

Domyślnie

coz tu filozofowac, ja:
    - punkty ostrosci sam wybieram (jakzeby moglo byc inaczej)
    - staram sie jak najmniej przekadrowywac lub nawet wcale (kadrujac najwyzej w PC) zwlaszcza stosujac jasne obiektywy (np. 135/2.0 ale i 24-70/2.8 tez trzeba uwazac)
    - przy tancach, ruchu tylko AF servo, statyczne ujecia one shot
    - nie bardzo wspomagam sie swiatlem z lampy blyskowej, gdyz nigdy nie mam jej na wprost

Domyślnie

Na 5D uzywam 70-200 f2.8 IS i Ameryki nie odkryje jak powiem ze jest to najlepszy zoom Canona, ale praw fizyki nawet tym najlepszym zoomem nie przeskoczycz - a mam tu na mysli brak swiatla. Kiedy jest na tyle ciemno ze zoom zaczyna zachowyaac sie jak bledny rycerz wtedy podpinam 35f1.4,szkielko fantastyczne - tyle ze moje nogi robia za zooma.Nie pomne ile razy to szklo ratowalo moje cztery litery, jest szybsze i skuteczniejsze od zooma ale wymaga "oswojenia" zeby wycisnac wszystkie jego atuty.

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelloon Zobacz posta
    według mnie najlepszy AF ma Canon 1D 4.2 mln. "Zapożyczony" z 1V jest do tej pory najlepszym układem AF, nie znam możliwości Marka III ale ostatnio czytalem o jakis problemach i wycofywanej z rynku partii wiec w nowych modelach dalej nie jest różowo....
    Pozdr
    Pozwolę się z tobą zgodzić, AF diabelnie szybki dodatkowo pucha wypuszcza diabelnie ostre obrazy, miałem przyjemność posiadania tego korpusu AF-servo nie do porównania z 5D, według mnie lepszy od tego w marku II. Jeśli komuś wystarczają 4mln pixli i upoluję sztukę od amatora to korpus bajka mi się tak udało

Pzdr.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelloon Zobacz posta
    Pozdr
    Z dostępnych źródeł wynika, że w 1DmkII/n i 1DsmkII jest taki sam AF jak w 1D czyli ten z EOS-a 1V.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów