Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: poprawa skuteczności af w 5D

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie poprawa skuteczności af w 5D

WITAM WSZYSTKICH
    od kilku miesięcy używam świetnego 5D ... no właśnie wszystko jest ok za wyjątkiem sprawności af.(oczywiście wiem, że nie mogę wymagać takiego af jak w serii1) - używam to body tylko z zoomem 24-70L 2,8 i zastanawia mnie czy zakup jasnej stałki- np. 50 1,2 znacznie poprawi celność i szybkość ostrzenia??. Wielu z Was drodzy forumowicze używa piątki z tym zooomem i ze stałkami - jaki są Wasze spostrzeżenia - porównania??
    ...chyba, że to nie pomaga więc lepiej sprzedać 2 miesięczne 5D i roczną 30, dołożyć równowartość obiektywu i kupić 1 markIII
    dodam że przeznaczenie to śluby, wesela i to co wokół tego się kręci..
    pozdrawiam
    CANON...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Co masz na myśli szybkość działania AF, czy brak celności ? Bo jak to drugie to może masz jakiś FF/BF. Możesz pokazać przykładową fotkę ?

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

bf/ff i tym podobnych nie mam - obfotografowałem sztachety w płocie i inne "plansze" testowe i trafi w punkt, raczej chodzi o szybkość przy nagle zmieniających się kadrach, w akcji - choćby w tańcu, wejście do kościoła, życzenia itp..
    CANON...

Domyślnie

ale uzywasz AF ciaglego przy fotografowaniu ruchu?

ja nie mam problemow ale czasem dziwnie mi przestrzeli ostrosc o kilka m dalej
    mimo, ze na 1 planie mam sporo osob i na nie celuje czujniki

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

kurde nie bardzo... nie mam zaufania do automatyki (mam tu na myśli to że aparat za mnie decyduje co ma być ostre) i dla tego używam one shot i centralnego punktu af, za każdym razem przekadrowuje, po trochu są to też stare nawyki z mf..af i cyfrę mam dopiero od roku
    CANON...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kusy Zobacz posta
    kurde nie bardzo... nie mam zaufania do automatyki (mam tu na myśli to że aparat za mnie decyduje co ma być ostre) i dla tego używam one shot i centralnego punktu af, za każdym razem przekadrowuje, po trochu są to też stare nawyki z mf..af i cyfrę mam dopiero od roku
    Ja myślę, że w takim układzie najwolniejszym elementem nie jest Af tylko Twoje przekadrowywanie. Wiem coś o tym, bo sam stosuję identyczną technikę fotografowania. W praktyce oznacza to, że stosunkowo często, nim przekadruję, obiekt zmieni na tyle położenie, że znajdzie się poza/na granicy ostrości. Ewantualnie ja sam niechcący trochę się przechylę przesuwając tym samym punkt, na którym ustawiona była ostrość. Tak szczerze mówiąc, to niczego w 5D mi nie brakuje - poza jednym - obśmiewanym często eye-control. Miałem to w analogowej 50 i 30 i muszę przyznać, że po początkowej ciężkiej walce z kalibracją i przyzwyczajeniami, w końcu nauczyłem się z tego korzytać. Myślę, że w jakimś stopniu także Tobie by to pomogło, bo sam AF w 5D jest na bardzo przyzwoitym poziomie.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Zaufaj jej jednak - gwarantuje poprawe rezultatów

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

mam i 5d i 20d i focilem ostatnio 1DmII i musze powiedziec ze najlepszy AF jak dla mnie do tej pory mial EOS 3. mam go nadal i jest zajefajny.
    Ale do rzeczy: ...... 5D swietnie sobie radzi moim zdaniem o ile uzytkownik wie na jakich zasadach dziala AF. Jesli nadaza za hokejem robionym z wysokosci bandy to dla mnie wystarcza.. a potwierdzam ze nadaza.
    Wiec kusy napisz prosze jakie to zdjecie chciales zrobic i AF failed podlinkuj to nieostre zdjecie a zobaczymy czy jakikoilwiek AF mial szanse zmierzyc sie z Twoim wyzwaniem ..:-D :-D
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Też uważam, że trzeba przejść na AF servo. Wtedy sprawdź i zobacz czy jest poprawa.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tdf Zobacz posta
    mam i 5d i 20d i focilem ostatnio 1DmII i musze powiedziec ze najlepszy AF jak dla mnie do tej pory mial EOS 3. mam go nadal i jest zajefajny.
    Ale do rzeczy: ...... 5D swietnie sobie radzi moim zdaniem o ile uzytkownik wie na jakich zasadach dziala AF. Jesli nadaza za hokejem robionym z wysokosci bandy to dla mnie wystarcza.. a potwierdzam ze nadaza.
    Wiec kusy napisz prosze jakie to zdjecie chciales zrobic i AF failed podlinkuj to nieostre zdjecie a zobaczymy czy jakikoilwiek AF mial szanse zmierzyc sie z Twoim wyzwaniem ..:-D :-D
    Nawet canon oficjalnie przyznaje ze EOS3 to najszybsza maszynka pod tym względem

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów