Nie niewiele gorszy tylko wg części testów nawet trochę lepszy. A tele 55-250STM nie jest znośny tylko bardzo dobry jeśli nie wybitny. Polecanie pełnoklatkowego kloca 70-200 do turystyki to absurd.
Wersja do druku
Nie niewiele gorszy tylko wg części testów nawet trochę lepszy. A tele 55-250STM nie jest znośny tylko bardzo dobry jeśli nie wybitny. Polecanie pełnoklatkowego kloca 70-200 do turystyki to absurd.
Rónica między kątem widzenia 10 mm a 18 mm jest raczej spora i bardzo odczuwalna. Tutaj jest pokazana i nie jest wcale przesadzona (jak ktoś komentuje poniżej), tylko wygląda na dokładnie taką jaka jest:
https://photo.stackexchange.com/questions/33582/what-is-the-benefit-of-a-dedicated-wide-angle-zoom-vs-a-superzoom
Też nieprawda. To to samo co powiedzieć, że do zdjęć krajobrazowych nie jest potrzebny statyw. Czasem jest potrzebny.
Stabilizacja robi dokładnie to samo co statyw, tylko w bardzo ograniczonym zakresie, bo nie sięga tak długich czasów (teoretycznie nieograniczonych) jak statyw. Nie jest potrzebna do krajobrazów tylko wtedy, kiedy jest bardzo dużo światła albo mamy ze sobą statyw i mamy ochote go rozstawić do zdjęcia.
atze jak nie masz pojęcia o czym piszesz to może lepiej nie pisz w ogóle? Czytają to potem jacyś początkujący i jeszcze pomyślą, że to prawda :lol:
Już Ci wszystko wypunktowali co tu powypisywałeś, wiec nie będę powtarzał, ale może najpierw przemyśl co piszesz.
Autorze wątku:
10-18 stm + 55-250 stm i więcej Ci nie trzeba. Uwierz, że jak wepniesz 10-18 i ustawisz 10mm to będzie efekt WOW ;) po tym co miałeś do tej pory w 18-55 na 18mm.
Kolega atze ładnie zamieszał :) różnica między 18 a 10mm w krajobrazie to kosmos ! Zrob tak jak koledzy wcześniej pisali: kup karty San Disck z pewnego źródła i obiektyw 10-18
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
Ale podobno słońce też wschodzi na Krecie, a więc i zachodzi.
A fotografowie strasznie lubią zachody słońca kiedy już jest dosyć ciemno. Niedawno wpadłem na pomysł poczekania na zachód słońca przy pewnym malowniczym obiekcie turystycznym w ChRL i wkrótce byłem otoczony tłumem statywów jak na jakimś pikniku plenerowym.
Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi z kartami to wiem ze lubia byc podrobki i trzeba uwazac z kupnem dzieki. Obiektyw tak jak mowilem glownie krajobrazy przyda sie na wakacje plus ze mieszkam w Norwegii a tu tez pare ladnych widokow sie znajdzie i zeby jak najwiecej na zdjeciu uchwycic jakies fajne miejsca itp. Czy taki obiektyw 10-18 jak ktos stanie i w tle krajobraz bedzie do takich zdjec tez sie nada ? Czy to juz bardziej portretowy obiektyw trzeba miec ? pozdrawiam i jeszcze raz dzieki wszystkim
Masz przecież kita, który ma właśnie 18mm więc łatwo sprawdzić. Tam gdzie kończy się wybrany szerokokątny 10-18 to zaczyna się Twój kit, więc kit ma 55mmm i od biedy może być do portretu. Pięknych rozmyć nie będzie ale da się. Jak zabierzesz oba to sobie moim zdaniem poradzisz.
Nie ma kolego ogniskowej, która się nada lub nie nada. Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać na zdjęciu. Pooogladaj zdjęcia z exifami i przeanalizuj co Ci się podoba
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka