-
Odp: Kalibracja 5d3 - sens?
Hej,
Czytam ten wątek od pewnego czasu i smutno mi sie robi bo potrafię sobie wyobrazić zniechecenie i wsciekłą bezsilność kolegów dotkniętych tymi " przebojami"
Sam miałem do czynienia z problemem, ale dzięki uprzejmości sprzedawcy body z walnietym af'em zostało wymienione na nowe i śmiga aż miło.
Niezależnie od jakości serwisu, działań, kalibracji , napraw itd itp mamy niestety do czynienia z jednym podstawowym kłopotem, mianowicie interpretacja tego co znaczy " dobrze działający" AF.
Zdarzały sie przypadki , kiedy serwis twierdził ze "przecież na f5,6 jest wszystko ok", albo "u nas wszystko działa zgodnie z procedurą."
I tu właśnie powinnismy chyba zacząć działać. Mam na myśli ochronę nas Konsumentów , tego drogiego przecież sprzętu.
Prawo które chroni konsumenta w PL jest dość dobre i stawia wysokie wymogi sprzedawcom czy gwarantom. Problemem zdaje się tu raczej kwestia uznania za anomalie takiego a nie innego funkcjonowania AF ( w tym przypadku).
Zastanawiam sie nad możliwością stworzenia precedensu, opinii rzeczoznawcy, która powinna wiązać serwis i być podstawa do uznania roszczeń i w sytuacji niemożności naprawy serwisowej. ( a tak chyba jest z tym nowym AF Canona) do wymiany body na nowe.
-
@zaix - w innej sprawie gdzie zostałem oszukany i nie tylko ja i chcieliśmy składać pozew zbiorowy, niestety znajomy prawnik mnie ostudził - że na nich to w sumie dobrze wychodzą tylko kancelarie prowadzące takie sprawy.
@piotrr - nie wiem czy nie jestem w błędzie, ale chyba w przypadku, gdy kupujesz coś na swoją firmę (przecież mamy być przedsiębiorczy :D) nie jest już tak różowo, jak choćby z możliwością zwrotu zakupu dokonanego przez internet w ciągu 10 dni....
Ogólnie sprawa śmierdzi, normalny sprzedawca dawno by już ją załatwił, ale mogę się założyć że CSI ma konkretne wytyczne i poza ramy korpo nie wyskoczy. Jedyne pocieszenie, że Adamowi wysyłają aparat testowy.
Inna kwestia, że przy kilku nieudanych próbach naprawienia powinni towar wymienić na nowy, lub oddać kasę. Tylko nie wiem czy Canon to robi i czy twierdząc, że naprawili nie zamyka takiej furtki....
Czekam dalej na rozwój sprawy. Trafiło na osobę, która ma duże wsparcie i zasięg wśród innych fotografów. Mam nadzieję, że w razie czego sporo osób zdecyduje się Adamowi pomóc. Ja na pewno. Chciałbym, żeby wszyscy mieli super wypaśnie działające aparaty jak większość 5dIII, a skoro problem dotyczy marginalnych egzemplarzy, canon, dawno już je powinien wymienić. Traci takimi zagrywkami dużo więcej niż koszt tych kilku zdiagnozowanych walniętych puszek....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
jakbyśmy zebrali 10 osób to można by zrobić zbiorowy pozew. Poszkodowanych na pewno tyle by się znalazło, pytanie ilu z nich chciałoby w to brnąć?
To chyba nie takie proste, bo podejrzewam, że każdy, kto chciałby przystąpić do czegoś takiego musiałby przejść co najmniej kilkukrotnie całą ścieżkę reklamacyjną, ze wszelkim ryzykiem z tym związanym. Dopiero wtedy byłaby jakakolwiek podstawa do dalszych roszczeń.
Tym niemniej, jeśli (odpukać) potwierdzi się, że z body jest coś nie tak, trzeba będzie coś wykombinować...
Cytat:
Zamieszczone przez
piotrr
Niezależnie od jakości serwisu, działań, kalibracji , napraw itd itp mamy niestety do czynienia z jednym podstawowym kłopotem, mianowicie interpretacja tego co znaczy " dobrze działający" AF.
Zdarzały sie przypadki , kiedy serwis twierdził ze "przecież na f5,6 jest wszystko ok", albo "u nas wszystko działa zgodnie z procedurą."
I tu właśnie powinnismy chyba zacząć działać. Mam na myśli ochronę nas Konsumentów , tego drogiego przecież sprzętu.
No właśnie. I jeszcze w jakim powiększeniu oceniamy ostrość :/ Ale z drugiej strony, nigdzie w instrukcji nie stoi napisane, że istnieją jakieś ograniczenia co do gwarantowanej precyzji działania.
Nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy, czyli braku możliwości kontaktu z technikiem. W Berlinie, kiedy walczyłem z 24LII, technik zabrał mnie do labu, gdzie mogłem choć pobieżnie obejrzeć jaki mają sprzęt, jak testują itd.
Swoją drogą wyposażenie mają tam nieziemskie, np. ława do testowania AF ma nawet możliwość testowania servo (ruchome cele). Dodatkowo bajerki w stylu wiązki do badania centryczności układu optycznego, naprawdę robiło to niesamowite wrażenie.
No i przede wszystkim można było przy techniku zrobić kilka zdjęć i pokazać w czym leży faktyczny problem.
-
tomdz - i w moim odczuciu to byłoby szybsze, efektywniejsze, lepsze. Po co technik ma się zastanawiać co jest nie tak, jakby użytkownik przy nim mógłby wszystko wyjaśnić i wytłumaczyć.
-
Ale tu nie chodzi o zadowolenie klienta, lecz o PROCEDURY!
-
jak teraz kupować 5d3 ? świadomie ryzykować zakup nienaprawialnego bubla ? Canon traci... renomę i klientów
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
jak teraz kupować 5d3 ? świadomie ryzykować zakup nienaprawialnego bubla ? Canon traci... renomę i klientów
Masz świetny aparat 5D2 i tego się trzymaj.
Też myślałem o zamianie na 5D3, ale już mi przeszło. :-D
Może kiedyś kupię bardziej udany model 5D4, kto wie. :mrgreen:
Pozdrówka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
Na razie, we Francji jakos nie widze zeby pisali o 5D MKIII jako "bubel", nawet jesli jest kilku niezadowolonych klientow w Polsce to myslisz ze canon przez to zbiednieje? :?:
Skad masz pewnosc ze nastepca bedzie lepszy?
-
nie interesuje mnie czy zbiednieje czy nie, nigdzie nie pisałem o następcy czy będzie lepszy czy gorszy
jedyne co to dałem do zrozumienia że nie musi zobaczyć moich pieniędzy :)
-
zoomi Canon nie zobaczy twoich pieniedzy, wiec moze oddasz ja nikon-owi ktory ci rozlozy czerowny dywan bys zakupil jego sprzet, i bedzie ci sluzyl na kazde skinienie palca?;)
Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma.
-
problem udało się rozwiązać w bardzo prosty sposób: zostałem, w związku z bieżącą pracą, zmuszony do zakupu 6d, z kolei 5d3 schowałem na dno szafy, zniknął z oczu i przestał mnie denerwować, zrobiło się lepiej ;)
serwis milczy, gwarancja gna - tak poważniej.
a jeszcze poważniej - spotkałem w niedzielę człowieka używającego 5d3 do pracy, narzekał, że brakuje mu już korekt dla obiektywów i kredytu do zaufania. klub się rozrasta 8-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
problem udało się rozwiązać w bardzo prosty sposób: zostałem, w związku z bieżącą pracą, zmuszony do zakupu 6d, z kolei 5d3 schowałem na dno szafy, zniknął z oczu i przestał mnie denerwować, zrobiło się lepiej ;)
serwis milczy, gwarancja gna - tak poważniej.
a jeszcze poważniej - spotkałem w niedzielę człowieka używającego 5d3 do pracy, narzekał, że brakuje mu już korekt dla obiektywów i kredytu do zaufania. klub się rozrasta 8-)
to teraz trzymamy kciuki żeby 6D nie zaczał się rozjeżdzać po kilkudziesięciu kilo zdjęć :D
chyba wszyscy mamy mimo wszystko nadzieję że nie zostawisz sprawy 5D3
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
... narzekał, że brakuje mu już.... kredytu do zaufania. ....
I to jest to czego mi kompletnie od kupna 5d3 przez cały czas jego posiadania (leżenia na półce, bądź w serwisie). Brakuje mi też zaufania dla serwisu i zdecydowanie straciłem zaufanie do marki Canon.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
Coz - jak wiadomo ciezko jest zrozumiec "glodnego" jesli samemu ma sie pelno jedzenia...
Mi na razie MKIII chodzi pieknie, ale jak kazdy czytajacy ten watek mam wielki zgrzyt i niepewnosc, ktore nie pozwalaja mi sie do konca cieszyc z nowego body... :?
Nie mam zielonego pojecia czy problem tkwi w ilosci przestrzelonych zdjec, czasie uzywania korpusu czy moze w rodzaju "traktowania" nowego body, ale wiem jedno - co ma byc, to bedzie i chyba nie ma sensu dalej brnąć w zalozenia, ze z moim rowniez tak sie stanie... Jednak wiem jedno - jesli przytrafi mi sie rowniez taka wpadka jak Tobie, to wysylam do Japonii (mam taka mozliwosc) a jak i to nie pomoze, to sprzedaje i tyle... nawet ze stratą.
6D nie jest dla mnie alternatywą. To nie ta polka, ktora mnie interesuje i uwazam, ze jesli z 5D MKIII sa problemy, to i z 6D beda predzej czy pozniej, ale mniej ludzi do nich dojdzie, bo 6D beda focic "zwykli" uzytkownicy a nie "dociekliwi" slubniacy ;)
-
Cytat:
to i z 6D beda predzej czy pozniej, ale mniej ludzi do nich dojdzie, bo 6D beda focic "zwykli" uzytkownicy a nie "dociekliwi" slubniacy
Prędzej z 1Dx, bo to ten sam układ AF. :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pikczer
Coz - jak wiadomo ciezko jest zrozumiec "glodnego" jesli samemu ma sie pelno jedzenia...
Mi na razie MKIII chodzi pieknie, ale jak kazdy czytajacy ten watek mam wielki zgrzyt i niepewnosc, ktore nie pozwalaja mi sie do konca cieszyc z nowego body... :?
Nie mam zielonego pojecia czy problem tkwi w ilosci przestrzelonych zdjec, czasie uzywania korpusu czy moze w rodzaju "traktowania" nowego body, ale wiem jedno - co ma byc, to bedzie i chyba nie ma sensu dalej brnąć w zalozenia, ze z moim rowniez tak sie stanie... Jednak wiem jedno - jesli przytrafi mi sie rowniez taka wpadka jak Tobie, to wysylam do Japonii (mam taka mozliwosc) a jak i to nie pomoze, to sprzedaje i tyle... nawet ze stratą.
6D nie jest dla mnie alternatywą. To nie ta polka, ktora mnie interesuje i uwazam, ze jesli z 5D MKIII sa problemy, to i z 6D beda predzej czy pozniej, ale mniej ludzi do nich dojdzie, bo 6D beda focic "zwykli" uzytkownicy a nie "dociekliwi" slubniacy ;)
no niekoniecznie bo 6d ma prostszy AF przetrenowany na byłych 5 i tylko troche podkęcony do tej puszki (tak mi się wydaje i taką mam nadzieję). Co do niedociekliwości użytkowników 6D to bym nie demonizował... :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Prędzej z 1Dx, bo to ten sam układ AF. :D
Z 1Dx też jest problem z AF, bo gubi ustawienia microadjustment.
Support Canona stwierdził, że zależy to od ustawienia AFa dotyczącego ustawiania innych punktów AF dla orientacji poziomej i pionowej. Spróbujcie może poszperać w tym ustawieniu, bo jak stwierdzono w nowej piątce też ono wpływa na pracę z AFem i microadjustment.
Mają to poprawić w nowym firmware. Być może wasze problemy miną po aktualizacji do najnowszego firmware, które ma podobno ukazać się w kwietniu.
Do rozwiązania problemu przyczynił się niejaki Trowski, a wiec pewnie nasz rodak.
tu źródło:
Canon 1DX - AFMA reset when I turn off the camera (workaround found)
i cytat z tłumaczeniem z googla:
Niestety, mój angielski nie jest zbyt dobry (jestem francuskim). Ok, przepraszam, w rzeczywistości, to działa ... Zrobiłem z [00] i [01]. Myślałem tę wartość w [wzrostu] by . sam typ obiektywu dla differents od 24-105 (jeśli masz kilka 24-105), na przykład, a nie dla wszystkich obiektywu myślę, że nie śpię dzisiaj wyjaśnić krok po kroku procedurę zrobiłem: 1) Moja EF 24-105L jest zamontowany (obiektyw nie rozdrobnione dla numeru seryjnego). 2) I włączyć zasilanie. 3) orientacja-linked ustawienie AF jest pozostawiony na domyślnie. 4) Reset All Setting AFMA na 5) 1DX patrz [00] EF 24-105. I wpisać numer seryjny i AFMA jest. 6) I wyłączyć i włączyć zasilanie do sprawdzenia ustawień pamięci:. jest OK . 7) I wyłączyć zasilanie i zamontować 40mm pancake I włącz, mój aparat zobaczyć . [01] EF 40 STM 9) seryjny obiektyw numer jest uznawany, ustawić AFMA tych. 10) mogę wyłączyć i włączyć zasilanie do sprawdzenia ustawień pamięci: jest OK 11) I wyłączyć zasilanie. 12) mogę zamontować ponownie EF 24-105 i włącz zasilanie. 13) 1DX patrz [00] 24-105 z dobrym AFMA jest rejestrowane i dobry numer seryjny. ok, AFMA jego ustawienia są zapisywane wewnątrz 1DX To działa w ten sam sposób na 5D3. Canon już wie jak naprawić ten błąd Dziękuję bardzo do neuroanatom i trowski!
-
Fakt, też mi zgubił ustawienia, ale miałem to w nosie. Teraz wpisałem numery seryjne szkieł, wyłączając za każdym razem tak jak opisał ThomasBx i trzyma (również po zmianie szkła bez wyłączania korpusu), oraz po przełączeniu trybu fotografowania, znaczy po wejściu w menu AFMA wyświetla wszystkie ustawienia poprawnie ..na razie. Aż dziw bierze, że nie dopracowali tego przed wypuszczeniem na rynek. Chyba po kataklizmach musieli się szybciej podratować.
-
Cytat:
Mi na razie MKIII chodzi pieknie, ale jak kazdy czytajacy ten watek mam wielki zgrzyt i niepewnosc, ktore nie pozwalaja mi sie do konca cieszyc z nowego body...
6D nie jest dla mnie alternatywą. To nie ta polka, ktora mnie interesuje i uwazam, ze jesli z 5D MKIII sa problemy, to i z 6D beda predzej czy pozniej, ale mniej ludzi do nich dojdzie, bo 6D beda focic "zwykli" uzytkownicy a nie "dociekliwi" slubniacy
-kto kupi 5d3, który nie trafia?
-czym byś robił zdjęcia skoro w Canonie nie ma alternatywy? (mnie np. też docelowo nie interesuje 6D. Fajne jako backup ale jednak chciałbym mieć bardziej zaawansowaną i uniwersalną "podstawę", po jajach z 5d3-nie kupię 1DX, nie ma takiej opcji, nawet gdybym strzelił 6tkę w lotto, D800-opada z racji ilości egzemplarzy z wadliwym AF...)
-Japonia-rozumiem, że masz kogoś kto często odwiedza te strony lub inny kanał logistyczno-operacyjny :) ?
Ja sam zastanawiałem się nad sprzedażą, ale kupno nowej sztuki to ŻADNA gwarancja jak widać po nowych użytkownikach, którzy raportują problemy. Tomdz miał w rękach dwie sztuki, jedną oddał, nowa-zatrzymana, też ma problemy. Habakuk informuje o userach, którzy doświadczają problemów po większych przebiegach, a z racji jego doświadczenia i profesji, wierzę, że ma styczność z wieloma ludźmi z branży. Serwis nie pomaga, Canon nie reaguje. Hmmm.
-
Cytat:
-kto kupi 5d3, który nie trafia?
Może do filmowania. Jak sprzeda po cenie używanego 5D Mk II ktoś weźmie. :)
-
W cenie uzywanego 5d2? - 4-5 k? A może wręcz doplacę i jeszcze jakieś frytki do tego? :mrgreen:
-
Tylko skoro poważnie uszkodzony, to kto kupi nawet za 4-5k? No chyba, ze nie zostanie nic wspomniane o problemach z AF-em.
-
Ale wtedy będzie to zwykłe oszustwo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
A gdzie tam - wyślesz na Żytnią i dostaniesz papier że wszystko jest OK ;-)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Nie jest zadnym oszustwem fakt, ze ktos, kto np. uzywa tylko zoomow i robi zdjecia na f/4-f/8 nie bedzie widzial problemu i nie bedzie mu to przeszkadzalo po przetestowaniu. Nie kazdy robi zdjecia na f/1.2 czy f/1.4 i nie kazdy przywiazuje wage do "idealnej" celnosci AF'a - uwierz mi, bo sam sie spotkalem z takimi ludzmi ;) Baaaa - nawet byli to studyjni zawodowcy 8-)
-
Wiem o tym. Kilka razy nawet pisałem o tym jak oglądałem bekstejdż ze zdjęć "modowych" i fotograf dysponował 1Ds + 24-105 + oświetlenie. Co nie zmienia jednak faktu, że zatajenie takiej wady może być traktowane jako oszustwo, a kwitek z Żytniej jako kiepski dowcip.
-
No nie do konca.
Sprzet fotograficzny i FF/BF, to problem, ktory jest bardzo zlosliwy i czasem cos, co u nas z naszym sprzetem chodzi problematycznie, moze w innych konfiguracjach wypadac lepiej albo nawet dobrze. Dlatego trzeba sprawdzac i jak wszystko odpowiada, to nie sugerowac sie tym, ze u kogos cos bylo nie tak - choc jest to oczywiscie istotna informacja. Ja jaksprzedaje swoje obiektywy, to pisze, ze z moimi body chodza prawidlowo ale zalecam przetestowanie ze swoim bo roznie bywa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
nie zmienia jednak faktu, że zatajenie takiej wady może być traktowane jako oszustwo
To oczywiście był żart, ale w takim razie również jako oszustwo należałoby traktować zatajenie wady przez autoryzowany serwis i producenta.
-
-
Generalnie zastanawiam się jak nagłośnić ten problem. Po to by ludzie nie kupowali już nowych padaków i ustrzegli się przed kupnem od kogoś kto nie wspomni, że AF nie działa.
Cytat:
W cenie uzywanego 5d2? - 4-5 k? A może wręcz doplacę i jeszcze jakieś frytki do tego?
Tak naprawdę to on nawet tyle nie jest wart. :P Chociaż cena jest czymś umownym.
Może Pikczer by pomógł w transferze do Japonii którejś chorej sztuki? Ciekawe czy to by pomogło. A jeżeli tak to i tak marne pocieszenie, że trzeba aparat na drugą stronę świata wysłać.
-
Panie i Panowie, nie mówcie mi, że zatajenie tej wady i powoływanie się na kwit z Żytniej, nie byłoby próbą sprzedaży wadliwego towaru, mogącą uchodzić za próbę oszustwa. Nie "piję" tu wcale do Habakuka, ale odpowiedzcie sobie na pytanie, czy Wy kupilibyście taką piątkę, nawet jakbyście korzystali tylko z f większego niż 4? Chyba nie, więc ze sprzedażą takich egzemplarzy będzie według mnie problem. A prędzej czy później trefne egzemplarze pojawią się na portalach aukcyjnych i trafia się osoby, które nieświadome kupią bubla. A potem znowu wątki o nieuczciwych sprzedawcach itd, itp...... Ech, życie. Pozdrawiam
-
nie pijesz do mnie, bo i na jakiej podstawie - w żadnym miejscu nie planowałem sprzedaży, mimo wprost masy takich porad.
do filmowania się nadaja i takiego kupca bym znalazł.
nadaje się też do fotografowania - nie miałem wyjścia, podnosiłem czułość, domykałem przysłonę i używałem, co czasem wręcz wychodziło na dobre, jednak w skali ogólnej - tam, gdzie chce otworzyc szkło, uzywać sie do nie da. więc nie sprzedam, nie planuję.
-
Napisałem, że nie piję do Ciebie, bo zaraz na tym forum znalazłaby się masa ludzi, którzy zaatakowaliby mnie, że zarzucam Ci nieuczciwe praktyki, a daleki jestem od tego. Sam kilka postów wcześniej napisałem, że jestem pierwszy w kolejce aby zrzucić się na dobrego mecenasa, biegłego i pokazać ....... z Żytniej, co z nich za fachowcy. Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Może Pikczer by pomógł w transferze do Japonii którejś chorej sztuki? Ciekawe czy to by pomogło. A jeżeli tak to i tak marne pocieszenie, że trzeba aparat na drugą stronę świata wysłać.
To nie w tym problem czy w Japonii to naprawia tylko jaki wlasciwie jest problem ogolny z tym AFem.
To, ze mi sie uda a innemu nie naprawia, to nie jest tak istotne - jedynie co, to fakt, ze nawet chyba gdybym nie mial takiej mozliwosci, to i tak zaryzykowalbym wyslanie :idea:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
wrócił. zestaw 5d3 + 35L spędził w serwisie 2 tygodnie, wg. zapewnień Pana z serwisu miał trafiać regularnie i w punkt.
jest regularnie - REGULARNY, DUŻY FRONT FOCUS, nie da sie trafić w punkt, po prostu się nie da.
z dystansu ok 1.5 metra, ostrość na ramieniu, głowa/oczy - poza GO. z ok 3-4 metrów, ostrość 1-1,5 metra przed.
to jest k.... po prostu nieprawdopodobne!!!!!!!!!!!
A możesz wrzucić i udostępnić te zdjęcia ?
-
:))
...jakby ich tu jeszcze mało było...
-
Wczoraj odebrałem swój 5D Mark III po kalibracji z obiektywem 24mm 1.4 L II. Teraz trafia lepiej, z bliska i daleka (nie ma już takich rozrzutów AF jak wcześniej), chociaż dalej jest chimeryczny ale podobno ten typ tak ma. Z czego się cieszę, to to, że nie pogorszyła się współpraca z innymi obiektywami :)
Z powyższego wynika, że nie jest to ten sam przypadek co ma Habakuk, całe szczęście - chociaż pewien niepokój pozostaje co będzie jak body zbliży się do magicznych 30 tys. klatek ;) W każdym razie nie zamierzam już focić linijek, bateryjek itp. ;) no chyba, że ze zdjęć będzie wynikało, że należy znowu się tym zainteresować :)
Trzymam kciuki za kolegów, którzy mają poważniejszy problem z AF.
pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RAW
Z powyższego wynika, że nie jest to ten sam przypadek co ma Habakuk, całe szczęście - chociaż pewien niepokój pozostaje co będzie jak body zbliży się do magicznych 30 tys. klatek ;) W każdym razie nie zamierzam już focić linijek, bateryjek itp. ;) no chyba, że ze zdjęć będzie wynikało, że należy znowu się tym zainteresować :)
nie wiem czemu ale mam takie nieodparte wrażenie, że Ci, którzy publicznie deklarują, że nie mają zamiaru focić przysłowiowych "linijek", tak na prawdę są pełni strachu, że właśnie wtedy coś wyjdzie albo sami lubią się oszukiwać. Ja tam wolę sprawdzić niż się oszukiwać. Niemniej jednak jedno jest prawdą-nikt kto nie ma i nie miał problemu z AF na pewno od tego typu zdjęć nie zaczyna jeżeli faktycznie nie wychodzi problem na zdjęciach normalnych. Gorzej jak na takich się kończy...:( Życzę Ci żebyś po linijkę nigdy sięgać nie musiał! szczególnie po kolejnej wizycie w serwisie.
-
A sprawdzaliście jak się ma AF w trybie LV przy kłopotach w normalnym trybie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Max_im
A sprawdzaliście jak się ma AF w trybie LV przy kłopotach w normalnym trybie?
Tak. To podstawa. Jest to jedna z przyczyn mojego niezadowolenia. W moim zestawie różnice są oczywiste. W LV mam żyletkę a na fazowym nie, zwykłe mydło. W niektórych szkłach to dotyczy całego obszaru AF a w niektóry tylko pewnych punktów.
-
Kurcze, potraficie skutecznie zniechęcić do zakupu 5Dm3:-)
Jak duża grupa forumowiczów ma problem z AF w tej puszce...2-3?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MariuszM
I bardzo dobrze - tylko spadek sprzedaży wraz z informacją o jego przyczynie może zmusić Canona żeby ruszył d... i coś z tym wreszcie zrobił.
Cytat:
Ujawnionych znamy trzech, w tym dwóch dosyć mocno udzielających się na ten temat (Zaix, Habakuk).
-
Nie sądzę, żeby Canon jakoś przejął się tym problemem, przynajmniej do czasu, aż nie stanie się on problemem globalnym (a nie lokalnym).
Nie widziałem nigdzie w necie (oprócz CB) informacji o takim problemie, choć może zbyt dużo czytam recenzji, a zbyt mało innych forów:-(
Na razie kasa leży i czeka...
-
Witam,
Cytat:
Zamieszczone przez
MariuszM
Wydaje mi się, że pytanie powinno brzmieć:
Cytat:
Jak duża grupa forumowiczów ZAUWAŻYŁA problemy z AF w tej puszce...?
A ilu jeszcze nie zauważyło?
Czytając ten wątek, oraz odpowiedzi CSI w innych wątkach, na razie wstrzymam się z zakupem 5Dm3... :(
Pozdrawiam, Alex
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
nie wiem czemu ale mam takie nieodparte wrażenie, że Ci, którzy publicznie deklarują, że nie mają zamiaru focić przysłowiowych "linijek", tak na prawdę są pełni strachu, że właśnie wtedy coś wyjdzie albo sami lubią się oszukiwać. Ja tam wolę sprawdzić niż się oszukiwać.
hmmm... od początku nie mogłem zdefiniować tego uczucia, wydawało mi się, że się cieszę z posiadania nowej puszki i nowych możliwości, a nie pomyślałem, że to po prostu strach i to prawie paniczny ;) Oszukiwałem sam siebie, to prawda. Całe szczęście już się nie oszukuję dzięki Tobie ;)
Z mojej strony EOT
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Aleximov
Witam,
A ilu jeszcze nie zauważyło?
Jeżeli będą błędy AF takie jak u Habakuka, to raczej ciężko będzie uznać że jest dobrze. Raczej należy zadać pytanie czy nieostre zdjęcie wynika z tego że AF zaczyna się p.....ć czy to raczej zaczyna się starcze drżenie rąk (lub inny powód niezwiązany z piątką).
Oglądając sample spotykam zdjęcia porządnie walnięte i wydaje się że autorom to nie przeszkadza, więc może jest większa grupa z walniętym AF, która nie dostrzega problemu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RAW
hmmm... od początku nie mogłem zdefiniować tego uczucia, wydawało mi się, że się cieszę z posiadania nowej puszki i nowych możliwości, a nie pomyślałem, że to po prostu strach i to prawie paniczny ;) Oszukiwałem sam siebie, to prawda. Całe szczęście już się nie oszukuję dzięki Tobie ;)
Z mojej strony EOT
Nie bierz tego do siebie. Fajnie, że się cieszysz, masz powód, jeżeli masz sprawną puchę-to oczywiste i normalne, zupełnie się nie dziwię. Pozytywnie Ci zazdroszczę i też czekam na to uczucie od maja 2012, kiedy kupiłem 5d3.
Cytat:
Zamieszczone przez
MariuszM
Osobiście nie mam w tym żadnego celu oprócz podzielenia się rzeczywistymi faktami.
Powiem więcej-ja Cię może skutecznie zniechęciłem do kupna 5d3, mnie ta sytuacja skutecznie zniechęciła do kupna:
-drugiego korpusu (być może 5d3, 6d lub....)
-16-35 L
-50 1.4
-85 1.2
-rozwijania systemu jakkolwiek by tego nie rozumieć, choćby poprzez sukcesywny zakup powyższych.
-"używania" obecnego zestawu.
Gdyby cała ta sytuacja nie miała miejsca w naszym przypadku, gdybym mógłbym liczyć na faktyczne wsparcie serwisu, a w zasadzie na samego Canona, gdybym otrzymałbym nowy, pełnowartościowy korpus lub w pełni sprawny obecny to nie miałbym żadnego powodu żeby nie polecać go wielu osobom z oczywistym wskazaniem na JAWNE wady czy minusy (DR i matryca itp.), ale oczywiście to już kwestia predyspozycji lub przeznaczenia a nie temat obecnego wątku, zresztą każdy wie jaką specyfikację kupuje na papierze.
-
zaix, spróbuj wysłać swoją puszkę do serwisu w DE. Koszty nie są duże a może jest jakaś szansa. Z tego co się orientuję troszkę, CPS w Willich (k. Dusseldorfu) jest lepiej wyposażony niż na Żytniej w Warszawie. Do Berlina mam za daleko ale do Willich mam tylko 40km. Jeżeli wyślesz tam puszkę, to mogę podjechać i pogadać z nimi, ewentualnie podać jakieś przykładowe zdjęcia itp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
:))
...jakby ich tu jeszcze mało było...
Pokaż gdzie te zdjęcie w takim razie jak aparat wrócił z serwisu.