Z tego co wiem to ten tamrac jest dośćchwalony. Kiedyś go oglądałem i mi nie za bardzo podoba się rozkład sprzętu w nim. Bardziej mi pasuje w tym zględzie lowepro.
Najlepiej jak sam byś zobaczył bo na żywo to całkiem inaczej.
Wersja do druku
Z tego co wiem to ten tamrac jest dośćchwalony. Kiedyś go oglądałem i mi nie za bardzo podoba się rozkład sprzętu w nim. Bardziej mi pasuje w tym zględzie lowepro.
Najlepiej jak sam byś zobaczył bo na żywo to całkiem inaczej.
Zobacz co bardziej Tobie pasuje. Osobiście polecam Lowpro.
Mam LowePro Stealth Reporter 400AW. I nie moge o tej torbie powiedziec zlego slowa. Wygoda, funkcjonalnosc, wykonanie - wszystko jest takie, jakie byc powinno. I ten suwak w pokrywie - jak kupowalem, stwierdzilem, ze to niezly bajer i ze go nie dotkne... teraz rzadko odpinam cala torbe, za to suwak jest uzywany namietnie. Polecam:)
P.S. Na pewno potrzebujesz 550'tki? 400'tka jest juz dosc pojemna, a przy tym jeszcze wygodna do noszenia...
Najgorsze jest to ze nie mam mozliwosci "pomacania" ich przed zakupem niestety do najblizszego porzadnego sklepu foto (wroclaw) mam 100 km dlatego chce zamowic przez internet. Przemyslalem sprawe i stawiam na lowepro - dlaczego 550 - niewielka roznica cenowa - a jednak wieksza zawsze moze sie okazac te troche miejsca przydatne. A wlasnie co do zamka w klapie nie jest on uciazliwy? czy jest dobrze zabezpieczony?
Zgadzam się z przedmówcą, 550-tka jest już duża, a 650-tki używam w przerwach jako torby na siłownię :lol:
chce w niej zmiescic 2 body z zamontowanymi obiektywami 2 lampy, 3 obiektywy i szpargaly - dlatego mysle o 550
Lowepro550
Wymiary wewnętrzne: 38 x 18.5 x 25cm
Wymiary zewnętrzne: 41 x 28 x 30cm
Lowepro400
Wymiary wewnętrzne: 32 x 19 x 24 cm
Wymiary zewnętrzne: 36,5 x 23,5 x 28 cm
Nie jest to jakas szokujaca roznica na wielkosci
Mam starsza wersje (nie D) i tam zamek jest starego typu (bez uszczelnienia) - ale to bez znaczenia, jest przeciez 'kapturek' na zla pogode. Jezeli masz torbe na ramieniu, otworzyc go nikt nie otworzy bez twojej wiedzy, o to spokojna. A przemysl na pewno rozmiar - kupowanie na zapas moze Ci wyjsc bokiem, jak gdzies dalej z nia pojdziesz (chociaz maja wysmienite paski naramienne, po prostu mistrzostwo dla mnie).
Do 400'tki pakuje:
350D+grip
100-400L
100/2.8 macro
kit'a
50'tke
lampe Metz'a 44AF4-C
filtry, *******y do Cokina, itp - wtedy jeszcze kieszenie mam puste.
Przy tym zestawie torba jeszcze w miare zapelniona - bez wiekszego ukladania i kombinowania, mysle ze przyjelaby jeszcze:)
EDIT: Tak jeszcze raz popatrzylem na Twoj sprzet i wydaje mi sie, ze jednak bedziesz potrzebowal 550'tki. W 400 powinno to wszystko wejsc, ale moze zrobic sie niebezpiecznie ciasno;)
Skoro "wiesz ze bylo" to, zgodnie z pkt 3 Regulaminu: http://canon-board.info/announcement.php?f=19&a=3 , dopisuj sie do juz istniejacego watku. Z gory dziekuje 8)
Bardzo prosze o rade , jaka torbe wybrac na dwa korpusy z podpietymi obiektywami w pozycji pionowej?.Musi byc gleboka na 28cm(wewnatrz)tak aby wszedl 70-200 z korpusem, drugi nie stanowi problemu bo bedzie krotszy.Dodatkowo powinna jeszcze pomiescic dwa obiektywy(85 i 135 ) lampe oraz pomniejsze graty(kieszen na laptop mile widziana).
Marka i cena to sprawa drugorzedna, bardziej interesuje mnie solidnosc wykonania, funkcjonalnosc oraz ochrona przed uderzeniami mechanicznymi.
Serdecznie pozdrawiam.:)
witam ! kupiłem sam torę Fotima L czeska firma ale torba wykonana dość estetycznie ! i wielka zmiśći się wszystko 2 body i kilka obiektywów ! sam włozyłem 50 mm 18-125 17-40 70-200 lampe i kilka klamotów ! pozdrawiam gość sprzedaje na świstaku ! cena 185 zł
Wydaje się, że temat został wyczerpany. Jednak nie mogę oprzeć się pokusie podzielenia się z Wami moimi nowymi wrażeniami, które podyktował mi nowy nabytek w postaci kolejnej tory Kata. Tak bardzo przywiązałem się do tej marki, że nie wyobrażam sobie aby mój sprzęt był chroniony przez wyroby innych firm niż Kata. Tym razem wzbogaciłem się o torbę WS-606:http://www.kata-bags.com/Item.asp?pi...d=1&ProdLine=1 . Posiadam plecak R-103, torby T-214 i Lab-21. Po raz kolejny potwierdza się wyjątkowa solidność, funkcjonalność i jednocześnie finezja wykonania. Nawet to żółte wnętrze ma coś w sobie, na tle którego sprzęt wygląda wspaniale. Tu można znaleść informacje:
http://www.kata-bags.com/katafileserver.htm
Może ta moja opinia w jakiś sposób pozwoli dokonać odpowiedniego wyboru przez Tych, którzy mają dylemat co kupić. Jest tylko jedno "ale" - cena! No cóż, dobre rzeczy mają swoją wartość.
Zaopatruję się w Foto7 - polecam!
Ostatnio szukałem dużej torby fotograficznej, w której mógłbym pomieścić dwa body z podpiętymi obiektywami, do tego 3-4 inne szkiełka+ lampę błyskową i parę innych gratów. Po przerzuceniu całego forum, internetu i wizycie w sklepie mój wybór padł natorbe firmy TENBĘ konkretnie model
Pro-Traveler P695. Torbę te moge z czystym sumieniem każdemu polecić, jest obszerna, niesamowicie solidna, wykonana z bardzo dobrych materiałów, ściany zewnętrzne i dno pewnie zabezpieczają sprzęt. Problem był tylko z nabyciem torby, ponieważ w sklepie w Poznaniu, w którym oferowano mi ją cena była zaporowa 1.199 zł. Oficjalny dystrybutor Tenby zbankrutował.
Po penetracji www znalazłem krakowski sklep BigFox, gdzie sprzedano mi ją za jedyne 612 zł z przesyłką do domu, nazajutrz po zamówieniu.
Cena do jakości rewelacja!
Witam!
Po długich, wnikliwych analizach i poszukiwaniach stałem się posiadaczem tego modelu mekko. Początkowo pod uwagę brałem Fomei pvr-3 , Mekko c41, Naneu Pro Military Alpha. Naneu mimo atrakcyjnego wyglądu, dobrego wykonania odrzuciłem, ze względu na małą pojemność w stosunku do analizowanej reszty. W między czasie wziąłem pod uwagę lowepro minitreker aw (droższy o około 100zł od fomei i mekko ) . Miałem ostre dylematy, czy warto kupić droższy o jedynie 100zl od zakładanego budżetu plecak, niż potem żałować, jednak mimo wszystko postanowiłem dokonać tańszego zakupu. Natomiast za różnicę między mekko a lowepro, postanowiłem kupić czytnik sandisk extreme reader 3in1 :grin: .
Pierwsze wrażenia po otwarciu przesyłki bardzo pozytywne. Wysoka jakość wykonania plecaka, brak jakichś prujących się nitek, krzywych szwów itp. Zamki pracują lekko, bez zacięć. Mimo niepozornych wymiarów, potrafi zmieścić mnóstwo sprzętu. Bez problemu upakowałem :
- eos 300d
- eos50e
- sigma70-300
- sigma28-105
- kit
- canon50/1.8
- tc x1,7 soligor
- sonnar 135
- obiektyw makro ze smieny
- pierscienie posrednie m42
- ładowarkę
- wężyk do wyzwalania
- czytnik kart
- 2 pudełka z filtrami
- kable inne gadżety
W reszcie kieszonek spakowałem karty pamięci, dodatkowe aku, płyty cd.
Więcej sprzętu nie posiadam :(, ale w komorze głównej, jak i skrytkach w przedniej klapie, mógłbym jeszcze zmieścić sporo drobnicy :).
Wnętrze plecaka wykonane z dobrego materiału, liczne przegródki do dowolnej konfiguracji, dobrze trzymające rzepy. Dodatkowy plus plecaka to mocowanie do noszenia statywu, pokrowiec ochronny, mieszczący się w spodniej części plecaka.
Ogólna ocena bardzo dobra, jak na tą cenę uważam, że jest to bardzo dobry wybór. Zapewne lowepro, tamrac, nie mówiąc już o firmie kata, są bardziej popularne, mają lepsze rozwiązania, ale to nie ten przedział cenowy. Istotny plus plecaka to to , że nie wygląda tak jak typowy plecak foto , nie wyróżnia się, i nie będzie rzucał się w oczy ciekawskich.
Dziś również odbieram czytnik, także radość będzie podwójna :).
Plecak kupiłem na allegro :
http://www.allegro.pl/item156075066_...pokrowiec.html
Szybka i bezproblemowa przesyłka.
W razie pytań chętnie odpowiem, sam do niedawna męczyłem forumowiczów, przed zakupem plecaka... ;)
Pozdrawiam
K.Muszkiet
Mam Lowepro Nova 3 jakiś plecak noname i tak do końca nie jestem zadowolony ani z jednego ani z drugiego. Ostatnio natknąłem się na Allegro na jakieś nowe torbo - plecaki z serii SlingShot ale wiecie jak to jest jak nie pomacasz i nie przymierzysz się to nigdy nie wiadomo jak taka torba się sprawdzi. Chciałem zapytać czy ma już ktoś takie nosidło i jak się ono sprawdza? Czy rzeczywiście łatwo je przesunąć z pleców do przodu i natychmiast uzyskać dostęp do aparatu?
Witam, ja kupiłem Mekko TOP-LOAD TL-30 - torba prawie identyczna z Lowepro TOPLOADER 75 AW (dosłownie - ten sam układ komory, kieszeni, zamków itp), o sporych rozmiarach (wew. 31 cm x 20 cm x 15 cm) i co najważniejsze kosztowała 132 PLN ... Do tego szelki, pokrowiec, gwarancja na 2 lata. Torba solidnie zrobiona, wrzuciłem do niej pancolara 50mm z futerałem, pentacon 29 i 235 mm, canona 50 mm, kita z 350d, poza róznymi szpargałami powrzucanymi do kilku kieszeni, coś tam jeszcze wejdzie. Generalnie polecam, torba dobra na szybkie wypady z niewielką ilością sprzętu. Kupiona na allegro u jedynego sprzedawcy tej firmy.
Ps. Dzięki forumowiczom wybrałem cos dopasowanego do moich potrzeb, w ramach rewanżu za wiele cennych postów, gdyby ktoś potrzebował zdjęć w realu, co i jak wchodzi krok po kroku itp, to jak znajde czas, wrzuce oczywiście na forum.
Pozdrawiam!
ja mam coś takiego - zaryzykowałem...(slingshot 100-ten mniejszy)
ja mam 400D + kit oraz tele - 70-300 i wszystko się miesci oraz mam miejsce na jeden zwykły obiektyw oraz małe kieszonki na bajery
torba, a raczej plecak, a moze torbo-plecak spisują się b. dobrze wszystko co najbardziej potrzebne się mieści, ale jak masz/chcesz nosić więcej sprzętu to lepiej kup torbę
slingshot łatwo sie przekłada - musisz odpiąć taki paseczek i masz torbę - oprócz tego jest idealnie wykonany, kosztuje 200zł w rimexie w wawie oraz ma
okrycie zewnętrzne + kawałek przyszytego materiału w środku z mikrofibry toteż ekranik mi się nie rysuje
W dniu wczorajszym dokonałem zakupu aparatu cyfrowego Canon EOS 400D (KIT), co za tym idzie muszę w ciągu kilku dni dokonać kolejnego zakupu - plecaka w którym będę nosił ten aparat i w późniejszym terminie kilka innych rzeczy. Interesują mnie dwa modele:
1. LowePro Orion Trekker II
2. Tamrac Adventure 7
Czy ktoś miał do czynienia organoleptycznie z oboma, bo czytając opisy to niewiele się różnią, poza tym cena jest porównywalna. Wiem, że najlepiej samemu pomacać, ale nie mogę znaleźć Tamrac'a nigdzie, a LowePro mają dopiero do dwóch sklepów sprowadzić, bo również mają braki. A może jest jeszcze jakaś inna firma mająca w swojej ofercie plecak tego typu ??
Jest zrozumiale, tylko nie jest poprawne gramatycznie i stylisycznie. Nie chodzi o zrozumienie a o szacunek do czytajacych.
Rownie dobrze mozesz napisac "elo ziomy zapodajcie jakies fajowe plecaczki do mojej cyfrzanki" ;) .
A ze dyskusja tego typu narusza pkt 6 to jutro te posty znikna.
Mam pytanie do rowerzystów.
Jakie plecaki używacie? Czy Lowepro CompuRover AW nie jest zbyt duży jak na jednodniowe górskie wypady rowerowe??
Gdzies byla dyskusja na ten temat - sprzetu lepiej nie brac na rower, a tym bardziej na rower w gory. Chyba ze jakiegos IXUSa...
Ale jesli sie uprzesz to CompuRover za duzy na jednodniowa wycieczke rowerowa nie jest, ale w pelni wypchany i ciezki mocno zepsulby ci balans.
Wbrew nazwie ;) to swietny plecak do jedno-dwudniowych wycieczek pieszych.
ja juz przerabialem temat jezdze na rowerze z aparatem i popieram Viteza
branie swojego dslr i np kilku szkiel to dosc ryzkowany pomysl
wiadomo ze zalezy to od stylu jazdy jeden jezdzi spokojnie i nie zdarzaja mu sie upadki a drugi preferuje bardziej ekstremalny sposob jazdy i wtedy moze sie roznie skonczyc ...
ja tam biore na takie wypady prostego kodaka i luz czasami soniaka f828 ale to juz uwazam...
Witam!
To moj pierwszy post tutaj, a trafilem tu dlatego, ze szukam torby na aparat [ha,ale nowosc!], ale z jednoczesnym miejscem na zeszyty A4, powiedzmy 2, jakas wode mineralna itp. szpargaly. Wszystkie te torby na pewno idealnie sie sprawdzaja w ich glownym zastosowaniu, ale nie wierze, ze nie macie czasami ochoty zabrac sprzetu [choc czesci] na uczelnie czy inny wyjazd - np. delegacje.
Dojezdzam na uczelnie dosc daleko i chcialbym wozic ze soba sprzet, ktorego duzo poki co nie ma, bo tylko body 350D i kitowy obiektyw[ale drugi juz w drodze], ale plecak standardowy nie nadaje sie zupelnie do tego, moja mala torba na aparat tez nie, wiec szukam czegos wiekszego.
Mysle nad Naneu pro military lima, z wygladu nie rzuca sie w oczy ze torba typowo na aparat, wiec zmniejszamy ryzyko kradziezy , tylko mam pytanie do uzytkownikow - czy zmieszcze tam aparat z kitem [lub czyms niewiele wiekszym od kita] i zeszyty?
A jesli nie lima - to co? Seria corespondent wali po oczach az milo, a takze nie wiadomo, czy zmieszcze tam zeszyty?
Co polecacie?
Chcialbym zmiescic sie w cenie do 150zl, warto dodac :).
Dzieki z gory za odp.
Bartek / brutu
I prosilbym o jakiekolwiek zdjecia tak zapakowanej torby, dzieki z gory :)
Probowalem sie przegryzc przez watek i skorzystalem z wyszukiwarki, ale na moje pytania odpowiedzi nie znalazlem :(.
Dzieki!
jesli sprzet plus zeszyty, to moze http://canon-board.info/showthread.p...ight=zoom+pack , jest kieszen, gdzie spokojnie zmieszcza sie zeszyty. niestety nic grubszego, czyli np. ksiazki 300 stronnicowej nie zmiescisz tam nigdzie.
drogie to i zastosowanie raczej troche inne, ale kieszen na zeszyty ma, wiec moze ci to cos pomoze.
a może..
któryś z plecaków na sprzęt (w dolnej komorze), ciuhy ( w górnej ) i laptopa (z tyłu)?
w coś takiego pakowałem się na uczelnię jak potem miałem zlecenie - i daje radę. :)
Dzieki za odpowiedzi! Plecak burtona faktycznie swietny, tylko nie zmieszcze sie w budzecie :/. Przynajmniej na razie szukam czegos tanszego, niestety LowePro odpada z tego samego wzgledu :/. I wlasnie dlatego wybralem torbe, sa po prostu tansze :), a i sprzet wyjmuje sie sporo szybciej, a na tym mi troche zalezy. Sa tez oczywiscie hybrydy placako-toreb, ale tez drogo :/.
Lustro kupilem niedawno,wiec troche splukany jestem, a jeszcze obiektyw chce dokupic, bo wazniejsze to to nic torbra :), wiec pozostaje mi albo dozbierac, albo kupic jakas torbe z tych tanszych :/. I tak zle i tak niedobrze, ale moze jeszcze ktos cos zaproponuje :).
W kazdym razie dzieki :)
[aha-i moze juz ktos ten plecak burtona testowal na stoku?Bo tez jezdze, co prawda na nartach,ale plecak by sie przydal taki,jak sprawdza sie w zimie?:)]
testowany byl tydzien temu na stoku. nawet ze trzy gleby zaliczylem z nim. jadna przez niego ;) wiec daje rade. ogolnie raczej nie upada sie stricte na plecy, wiec sprzet wyszedl calo. trzeba pamietac o pozapinaniu pasa biodrowego i tego na klatce, bo inaczej plecak lubi przewazyc i mozna glebnac ;)
co do wygody wyciagania sprzetu na stoku - brak wygody. plecak walimy na snieg i odsuwamy zamek od plecow i wyjmujemy - pstrykamy i chowamy. nie ma wyjmowania sprzetu na szybciora. ale to dziala w dwie strony. zadnych szans, zeby nam ktos sprzet wyjal.
w marcu plecak bedzie troche bardziej testowany, bo lacznie z lampami i statywami zamierzam troche pojezdzic, wiec wtedy mozna bedzie cos wiecej powiedziec.
fakt jednak, ze jak sie go juz zapakuje, to zaczyna sie szukac rozwiazan zeby zmniejszyc jego wage :P ale mimo ciezaru sprzetu w srodku dobrze sie go nosi i z nim jezdzi.
jesli branie aparatu na rower to ryzyko to wole nie myslec co przechodzi taki canonowy plastik w drodze z chin do klienta w ue ... horror
a to juz tylko lampy studyjne sluza do fotografii? ;)
ogolnie studyjne lampy sa spoko, ale maja jedna glowna wade - zeby robic z nimi fotki na dworze musialbym targac agregat, a to juz wazy troche wiecej :D
a tak serio. plecak miesci spokojnie: 350gripped, tamiego, zenitara, sigme, 85, kita, 430ex, metz'a 45, dwa statywy male (takie 30-100cm, kazdy po 0,5 kg), zestawik radiowego wyzwalania, baterie, filtry itd.
powyzsze sie miesci. sprawdzilem. wazy niesetety troche, wiec oczywiscie calosci nei zabieram :) wszystko zalezy od tego co i gdzie fotografujesz i w zaleznosci od tego dobierasz optymalny zestaw na dzien.
Czy w KRAKOWIE jest jakiś sklep gdzie jest duży wybór plecaków lowepro?
Robiłem zakupy sprzętu fotograficznego w Krakowie.
Kupowałem również torbę firmy lowepro [plecaków jest spory wybór]
Polecam sklep Foto-Plus ul. Studencka 6 [www.SklepFotograficzny.pl]
Pozdrawiam
W poszukiwaniach naprawdę dobrej, dużej torby zatrzymałem się przy modelu Lowepro Commercial AW Professional. Ktoś miał kontakt z tą torbą? Parametry i wykonanie są zachęcające, ale na półce to wszystko wygląda ładnie.
Chcę głównie wiedzieć, czy za 1000zł dostanę coś, co za dwa lata nie będzie wyglądało jak szmata?
Czy ktoś porównywał ją może do tamraca 614? Głównie chodzi mi o wielkość, bo jakie jest wykonanie tamraców to wiem (mam 12pro).
Aha, Kata Banana 2 (za 1500zł) ma ... jedną przegrodę, która dzieli torbę na dwie części. Załamka. Choć wykonanie reszty bez zarzutu.
Na tych prezentacjach wygląda trochę bardziej obiecująco.
http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=6502
http://www.fotoexpert.pl/kata-banana...#KATA-BANANA-2
http://www.kata-bags.com/Item.asp?pi...d=4&ProdLine=4
Witam!
Chlopaki, pomozcie, jaka torbe wybrac do Eos 30D + BG-E2 , + 24-105 + 17-40 + 420EX lub zamiennie do niej 90-300. Mysle o zmianie mojej NOVA 2 na NOVA 3 lub 4 ale moze macie jakies inne przemyslenia. Z gory wielkie dzieki za pomoc.
Pozdrawiam
Paweł
Pomyśl o Stealth Reporter AW 200 lub 300. choć do 200 twój zestaw ledwo wejdzie, chyba :) jak coś służę taką do wglądu.
ja jak musze to zapakuje do niej 30D, tamrona 17-50, 200 f2.8L, 100-300 USM, 580EX, komplet aku, gruchę i juz powoli brakuje miejsca. wykonanie pierwsza klasa
Tzn glowny problem z NOVA 2 polega na tym ze nie wejdzie mi body na plask (tylem do gory) z podpietym obiektywem. Teraz (bez gripa) jest prostakatne i wchodzi na styk, z gripem bedzie prawie kwadrat i bez szans. Chodzi o torbe szersza niz NOVA 2, reszta w niej jest super a zwlaszcza wykonanie.
Jestem otwrty na dlasze sugestie.
Pozdrawiam
Paweł
Torba Phototechnic A4215 z funsports.pl
Porównywałem torbę do tamraca pro8 (ok 399 zł) i lowepro AW500 (starszy model ok 349 zł)) i w końcu wybrałem najtańszą opcję, a zaoszczędzone ok 200-250 zł pójdzie na 50 f1.8 II:)
Tamrac był za niski (nie mieści się 70-200 f2.8IS), a Lowepro za wysoka (chciałem, aby aparat leżał poziomo).
Zrobiłem na szybko minigalerię z tej torby. Miałem mniejszy model i teraz kupiłem największą torbę tej firmy. Na zdjęciach widać logo funsports, widocznie zamówili z takimi naszywkami:)
LINK DO MINIGALERII ZE SPRZĘTEM W ŚRODKU
INNA GALERIA
Dla mnie póki co - idealny zakup za małe pieniądze (w porównaniu z lowepro).
Na zdjęciach widać 30D+tamron 28-75, Tokinę 12-24, stofena, 430EX w futerale, bateryjki, szpargały w kieszeni. Boczne kieszenie są bardzo duże. Spokojnie mieszczą ładowarkę i kabel sieciowy.
Aparat leży na "półce" z gąbki (przegródki na rzepy), pod nim bez problemu można położyć 2 obiektywy, lampę lub coś innego. Od spodu są 3 ślizgacze, podpórki - torba nie leży więc na materiale.
Uchwyt górny (do noszenia torby w ręku) jest wielkim rzepem (zawinięty do wew.), można coś nim porządnie złapać. Na górnej pokrywie widać 2x szelki-mocowanie do np. statywu, monopodu? Torba zapinana na suwak+klapa na 2 zaczepy.
Wymiary wewnętrzne: długość - ok 34 cm, wysokość (do krawędzi torby - nad nią jest jeszcze ok 1cm klapy) - ok 20 cm, szerokość - ok 17 cm
Pozdrawiam.
Nie chcę być złym prorokiem. Ale to nie są trwałe torby i musisz je naprawdę szanować, żeby służyły. Przymierzałem się do którejś z nich jako nosidła tych chińskich lampek, którymi handlują. Zniechęciło mnie właśnie wykończenie i jakość. No i oczywiście uważaj na wodę, bo zdaje się będą chłonąć deszczyk.
Mam od roku mniejszy model chyba 4206 i nic jej nie dolega, dalej jest jak nowa. Nie jest więc tak źle... Na wodzie każda moknie, tylko do droższych dają "kapturki" w zestawie:)
ErnestPierwszy - czy ta torba posiada duza, oddzielna komore od strony przylegajacej do ciala? chodzi mi o cos jak w serii Nova AW Lowepro.
jesli tak - czy wejdzie tam zeszyt A4? :)
Ma taką kieszeń, zapinaną na suwak. Niestety A4 nie wejdzie, brakuje 1,5 cm:( Sprawdziłem. Na szerokość ok, ale na wysokość brakuje 1,5 cm, bo suwak jest ciut niżej a nie na krawędzi torby (widać trochę na 2 zdjęciu - suwak jest z lewej - przełącz na slideshow w menu i zdjęcia będą większe).
Jarku od dluzszego czasu uzywam magnum AW z lowepro jest to w zasadzie mniejsza wersja tej torby o ktorej piszesz
torby uzywalem przez ok 2 lata po tym czasie urwal mi sie jeden z uchwytow od zamka (taki czarny plastik) torbe zareklamoowalem (lowepro ma wieczysta gwarancje) po tygodniu dostalem nowa torbe. W nowym modelu te uszy od zamkow sa zasapione sznureczkami , widac producent dostrzegl ze jest to slaby punkt :)
torba sprawuje sie idealnie zadnych rozpruc, czy innych problemow sprzet zabezpieczony naprawde super z torba razcej nie obchodze sie jak z jajkiem, rzucam ja , zostawiam na deszcu czasem wala sie po bagazniku. Naprawde polecam mysle ze warto.
i jeszcze jedno mam jeszce nova 5 ale nie AW z tej starszej serii torba ma z 5 lat albo i wiecej i wciaz jest ok chociaz nova5 napewno nie jest tak solidna i porzadna jak magnum no ale to troszke inny przedzial cenowy :)