Czy ktoś z miał przyjemność używać sigmę 50mm/f1.4 na serii 1D? Jeśli tak to jak oceniacie plastykę obrazu (bokeh) i celność AF-a? Ktoś tu pisał, że na 1Ds mkIII AF jest celny...
Wersja do druku
Czy ktoś z miał przyjemność używać sigmę 50mm/f1.4 na serii 1D? Jeśli tak to jak oceniacie plastykę obrazu (bokeh) i celność AF-a? Ktoś tu pisał, że na 1Ds mkIII AF jest celny...
Na 1Ds nie sprawdzałem, ale na 1D (mkiii) tym bardziej będzie celny. Jednak zawsze polecam testować konkretną Sigmę z konkretną puchą.
Od kiedy mam ten obiektyw coraz bardziej mi pasuje :-D. Krótko miałem możliwość focenia na 1dmkII i porównania z 5dmkII, nie powiem AF na bez zarzutu na obydwu, bokeh wolę na 5dmkII choć 1dmkII dzielnie dotrzymuje kroku :-D.
Szukam kogoś z Łodzi kto posiada takie szkło ;) Chciał bym porównać swoją sztukę po kalibracji z inna :) Jak coś to na gadu można skrobnąć wiadomość : 20667676 albo na maila : rafalp88@o2.pl
Wczoraj wróciła do mnie Sigma 50mm po kalibracji.
Sigma + 5d
Zdjęcie F1.4
Co sądzicie ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
link : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...4f5999539.html
I co mamy zgadywać w którą część koguta celowałeś? Pewnie będzie okej, nie kombinuj tylko rób zdjęcia, zacznie Ci przeszkadzać to wtedy męcz temat.
Japitole, forum bez edycji...
Swoją drogą - mam taką sigmę, często siedzę na Żeromskiego, jeśli masz ochotę to możesz zrobić sobie bezpośrednie porównanie.
Ja mam małe pytanko do posiadaczy owej Sigmy: czy w waszych egzemplarzach też macie luz w umocowaniu przedniej soczewki? Bo wydaje mi się, że tak nie powinno być... Obracam obiektywem góra-dół i przednia soczewka wyraźnie się porusza.
Obiektyw został zamówiony przez internet w dość przyzwoitym sklepie sieciowym JACOBS, przywiózł go kurier. Po rozpakowaniu zobaczyłem lekko rozmazany ślad po palcu na przedniej soczewce... Ogólnie mam wrażenie (poparte mimo wszystko 4letnim doświadczeniem w sprzedaży sprzętu foto), że wysłali mi czyjś zwrot, skurczybyki jedne...
To jak z tym luzem? Zaobserwował ktoś taki dziw w swoim egzemplarzu? Szkiełko tanie nie jest, więc trochę wkurzony jestem, bo to znowu marnacja czasu na wymiany i inne takie....
U mnie nie ma takiego luzu i wg mnie nie powinno go być :twisted:.
Obiektyw został wymieniony - tym razem mechanicznie bez zarzutu. Jednak musiałem dać aż +15 do korekty w aparacie (5D2), żeby było ostro na f1.4. Dalej jest już tylko lepiej.
Tak wysoka korekta wskazywałaby, że sama sztuka nie jest chyba najwyższych lotów. Może warto dać do kalibracji? Bo kolejna wymiana w poszukiwaniu ideału mi się już nie uśmiecha... Znów przyślą jedną sztukę, która może będzie lepsza, a może gorsza od tej, którą mam teraz...
Ja bym w tym momencie nie kombinował.
Jeśli zarówno z bliska jak i daleka ostrzy teraz w punkt to używaj spokojnie.
MC_ ma racje. Jeżeli teraz masz dobrze- mimo tej korekcji, to zostaw to w spokoju...
Przecież po to jest ta opcja w aparacie, żeby można było podregulować!;)
Również jestem zadania aby nie kombinować wg mnie nie ilość ustawionej korekcji decyduje o jakości obiektywu.
Teo moja Sigma podobnie wymagała +15 korekty to chyba firmowy standard :)
Ja niestety nie jestem szczęśliwym posiadaczem tego szkła, ale bawiłem się nim w fotojockerze kilka dni temu no i jak wspominają poprzednicy bez korekty ani rusz - no chyba, ze po mocnym domknięciu
Nie wiem czy wiece ale teraz jest wersja szkła z innym wykończeniem. Po lewej widać to nowe, taką właśnie zakupiłem niedawno.
LOL, Sigma Tamronowa :D
Nie wiem jak wyglądają Tamrony bo nigdy żadnego nie miałem, ale nowe wcielenie bardziej mi leży. Kiedyś miałem S.10-20.
Może jestem jedyny, ale bardzo mi się podobało matowe wykończenie mojej s10-20 i wybrałbym je zamiast plastiku. ;)) Wpływu na zdjęcia żadnego, porysować i tak się porysuje, a mat jest IMO po prostu ładniejszy :mrgreen:
Jak dla mnie to czy zewnętrzna powłoka czy plastik nie mają takiego znaczenia ;)ważne, że robi fajne fotki :p.
Nowa wygląda ładniej... Ta dziwna "papierowo-ścierna" powłoka się błyskała i łuszczyła... Bleee :) Nowa przynajmniej nie będzie odpadać...
A czy wiadomo, czy ta zmiana wizualna poprawia także wcześniejsze AF'we kwestie?
Może OT z tą obudową, ale patrząc na nowego 70-200 to chyba trochę przegięli:
http://a.img-dpreview.com/lensreview.../frontpage.jpg
Część plastik, część papier ścierny...
widać nie mogli sie zdecydować to zrobili poł na poł:razz:
Heh no z tym 70-200 to grubo przesadzili :P
he, ja też mam tę nową sigmę, fajne to wykończenie. ale... za to mi się zaczęło coś dziać z AF - tzn. zaczął wydawać piskliwe dźwięki po jakichś trzech miesiącach użytkowania. czytałem o tym na necie - w sumie chyba zaniosę do serwisu.
ja nie wiem, czy ta firma nie umie czegoś zrobić do końca dobrze? piękny obrazek... to AF nie hula, a to piszczy... co to ma być?
kupiłem
http://allegro.pl/fotoit-sigma-50-f-...534759937.html
okazuje sie że fotoit daje własną gwarancję i myślałem że mnie zagotuje, nie ma słowa na aukcji o tym, miła pani powiedziała że zwróci mi tą kwotę plus przesyłka.
obiektyw ma troch FF i okazuje się że nie ma darmowej gwarancji na dostrajanie :evil:
Co o tym sądzicie? spotkał sie ktoś z taką farsą?
FOTOit omijaj szerokim łukiem, szkoda, że nie użyłeś wcześniej szukajki, było już na Ich temat..
W tym tygodniu zamierzam u nich też kupić tą sigmę, ale wcześniej przez telefon dowiedziałem się, że kalibrację wykonują właśnie w ramach tej gwarancji. Dokładniej kalibruje serwis Sigmy (chyba w Trójmieście) a oni za to płacą.
Czy ktoś ma jeszcze doświadczenia z gwarancją fotoit na sigmy?
Przede wszystkim jaka długość tej gwarancji? Bo Sigma w tym przypadku daje na 3 lata.
Sigma już jakiś czas temu zrezygnowała z darmowej kalibracji swoich obiektywów, było już chyba coś o tym na forum
Raczej z darmowej przesyłki w kierunku od użytkownika do serwisu.
http://www.foto-service.pl/index.php?mode=2
200 zł mniej i niepewna gwarancja... Ja bym się nie zastanawiał.
Co nie zmienia faktu, że naraża nas to na dodatkowe koszty, a jak czytam tutaj na forum to wiele sigm wraca na kalibracje
Cytat:
Od 1 kwietnia 2010 r. koszt wysyłki sprzętu nadanego do serwisu celem kalibracji ponosi Klient - www.sigma-foto.pl Sprzęt po kalibracji odsyłany jest do Klienta na koszt serwisu.
Tak to oczywiście jest spory minus, ale bez gwarancji płacisz za kalibrację + 2x kurier (czyli około 350 zł)? Z gwarancją 1 x kurier (o ile dobrze zrozumiałem), czyli zapewne około 50 zł. Jeśli ktoś niedawno wysyłał, to proszę o podanie aktualnych cen ;)
Z tego co napisali na stronie wynika, że honorują również gwarancję międzynarodową - z tym że ma ona domyślnie 12 miesięcy zamiast 36 miesięcy.
Tak swoją drogą te częste jazdy na kalibrację, to żenada. Ja rozumiem, że czasami może być coś nie tak, ale żeby taka liczba egzemplarzy wymagała regulacji AF...
chyba się wyleczyłem z tej sigmy
opis ze strony
Procedura reklamacyjna
1. Wysyłany sprzęt należy bezpiecznie zapakować, najlepiej w oryginalny kartonik, w którym został zakupiony. Dodatkowo, sprzęt należy zabezpieczyć folią z pęcherzykami powietrza lub papierem. Do przesyłki należy koniecznie dołączyć:
> gwarancję oraz dowód zakupu (są to dokumenty obowiązkowe, bez których nie zostanie rozpoczęta procedura reklamacyjna)
> opis usterki
> dane kontaktowe
2. Następnie należy wezwać kuriera DHL
Internet: http://www.dhl.pl
Infolinia: 0 801 345 345
Telefon: +48 022 565 05 65
i nadać przesyłkę na koszt odbiorcy*. Adres odbiorcy należy wybrać na poniższy adres:
FOTO-SERVICE
81-589 Gdynia
ul. Fleszarowej-Muskat 3
(czynne poniedziałek - piątek w godz. 9:00-17:00)
Internet: http://www.foto-service.pl
E-mail: info@foto-service.pl
Telefon: +48 58 629 45 22
Faks: +48 58 629 45 16
* UWAGA! Informacja dotycząca kalibracji obiektywu względem korpusu, z którym występuje błąd "front focus / back focus".
Uprzejmie informujemy, że od dn. 01.04.2010 roku koszt wysyłki sprzętu nadanego do serwisu celem kalibracji ponosi użytkownik.
to po jaką cholere pisza żeby nadawac na ich koszt?
czyli jak mam 12to miesięczną gwarancję to skalibrują za darmo? zamówiłem kuriera wczoraj na sigme.. ale mnie rozwali nie dość że 10mm FF to jeszcze nie ma gwarancji i mieszają z kosztami wysyłki chorzy ludzie!
W USA ta Sigma jest wyraźnie tańsza, ale ma gorszą, 12-miesięczna gwarancję w PL (oczywiście jeśli masz wszystkie papiery dotyczące tej gwarancji). Ponieważ jednak szansa, że będziesz musiał wysłać nowy obiektyw do kalibracji jest duża, chęci do zakupu towaru z USA (i raczej generalnie spoza Polski) maleją, bo koszt kalibracji plus koszt przesyłki w dużej części zjada różnicę w cenie - szary import jest więc mniej opłacalny.
I o to w tym wszystkim chyba chodzi.
Patrząc na to chłodno, wartość polskiej gwarancji oficjalnego dystrybutora wynosi ponad 300 zł (koszt kalibracji, przesyłki w jedną stronę, zabezpieczenie przed innymi awariami przez dodatkowe dwa lata, większa łatwość odsprzedaży). I znajduje to potwierdzenia w cenach - import szary - około 1700 zł - oficjalna dystrybucja - około 2000.
dodzwonienie sie do serwisu jest teraz niemożliwe, natomiast w sigmie odebrała bardzo miła pani, która była zdziwiona tym że za przesyłkę się płaci i że jest to jakieś nieporozumienie. Opowiedziałem jak wygladał mój zakup allegro..fotoit..inna gwarancja i zapytalem jak to możliwe że taka firma nie serwisuje swojego sprzętu w ramach gwarancji..? Pani bardzo uprzejma powiedziała że zrobi tak żeby mi ten obiektyw skalibrowali nieodpłatnie. Poprosiła o dane itd.. że serwis sie odezwie.
Powiedziała że to sklep udziela gwarancji i to oni wysyłają do nich, ja natomiast mówię że aparat jest zbyt drogi abym wysyłał go do sklepu->sklep do sigmy->sigma do sklepu->sklep do mnie sugerują że normalnie trwa to 3dni a tak to bedzie trwało, ale 3 tygodnie i obijanie się sprzętu, nieufność do sklepu itd..
Pani, jak nigdy w call center inteligentna przyznała mi rację, że to nie ma sensu faktycznie. Ponieważ jako klient ostatnią rzeczą jaka powinienem sie interesować to co zrobic z niesprawny sprzętem.
Warto sugerować że kupuje sie sigmę ze względu na jej jakość i obsługę, która jest na dużo wyższym poziomie jak u konkurencji natomiast ceny są wyższe (50mm 1,4). Coś z tym chyba zrobią, bo faktycznie robi sie niemiło biorąc pod uwagę że praktycznie każdy obiektyw ma feler.
dodatkowo wyszła niejasność na stronie odnośnie tych zapisów kosztów wysyłek do kalibracji i numer do DHL jest nieprawidłowy.
dzwoniła teraz do mnie ta sama pani i potwierdziła że od kwietnia klient opłaca sobie przesyłkę w OBIE STRONY
co jest chore, zapytałem to obiektyw jest niesprawny czy klient..?
mój odsyłam do firmy fotoit, a sigmie podziękuję już na zawsze za współpracę.
:evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::e vil::evil::evil::evil::evil::evil::evil:
Czyli podsumowując - im obiektyw starszym tym wartość gwarancji K-Consult jest wyższa ;)
- Do 12 miesięcy od zakupu - różnica wartości gwarancji polskiego dystrybutora i międzynarodowej to z grubsza 100 zł.
- Po roku a do trzech lat - 300 zł (nawet przy końcu okresu gwarancji).
I chyba tak trzeba to liczyć przy kalkulowaniu ofert (ze względu na duże prawdopodobieństwo konieczności kalibracji).
Sprytnie.
sprytne sprytne tylko dlaczego wszystkie są zjeb.ne..? pewnie po to żebyśmy się bali i kupowali przedłużoną gwarancje za drobne 300zl..