-
Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Czy jest na tyle dobrze, że zamierzasz przeprosić się z Sigmą :?: :)
Czy na tyle żeby nią handlować ? Jeśli tak, to tylko tymi, które są kompatybilne z USB Dockiem :)
-
bardzo wymigująca odpowiedź :D haha ale jasna i czytelna :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darekPolsztyn
To fakt, ostatnio to dopiero zauważyłem. Na szczęście nie ma zbyt częstych sytuacji wymagających jego używania.
No nie wiem czy niezbyt często, bo jeśli robisz przy sztucznym świetle to sigma tak jak pisze Cichy słabo trafia AF, więc może trzeba MF, a tu znowu muka, bo nieprecyzyjny pierścień, jakby nie patrzył to lipa ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz_C
No nie wiem czy niezbyt często, bo jeśli robisz przy sztucznym świetle to sigma tak jak pisze Cichy słabo trafia AF, więc może trzeba MF, a tu znowu muka, bo nieprecyzyjny pierścień, jakby nie patrzył to lipa ;)
wydaje się że ten pierścień i tak chodzi dużo lepiej niż np. w C851.8 (mam porównanie bo mam oba gdyby ktoś pytał).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
wydaje się że ten pierścień i tak chodzi dużo lepiej niż np. w C851.8 (mam porównanie bo mam oba gdyby ktoś pytał).
Lepiej to jest pojęcie bardzo względne, dla mnie wszystkie canony sigmy i tamrony AF mają kiepskie MF jak sobie przypomnę manualne sonary, planary, a już nie mówię o szkłach firmy Leica.
Jeszcze gorzej chodzi pierścień w 50/1,4 niż w 85/1,8, a jednak AF chodzi lepiej niż u sigmy.
-
Fakt, w Canonach MF jest nie lepszy, bo jest krótki obrót pierścienia i dokładnie na MF się nie ustawi (wyjątek to 85L). Ale zdecydowanie lepiej trafiają w sztucznym świetle. Za to nie są tak genialne optycznie jak nowe Sigmy :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz_C
Być może jestem jakiś ułomny albo nieświadomy, ale nie praktykuję tego. Może zaczynają się problemy ze wzrokiem... :/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Fakt, w Canonach MF jest nie lepszy/.../ Ale zdecydowanie lepiej trafiają w sztucznym świetle. Za to nie są tak genialne optycznie jak nowe Sigmy :P
Cichy czy wspomaganie AF z zewnętrznej lampy jest w stanie w trudnych warunkach oświetleniowych istotnie poprawić celność nowych Sigm :?:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darekPolsztyn
Być może jestem jakiś ułomny albo nieświadomy, ale nie praktykuję tego. Może zaczynają się problemy ze wzrokiem... :/
Na końcu było ;) Ja też nie praktykuję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Cichy czy wspomaganie AF z zewnętrznej lampy jest w stanie w trudnych warunkach oświetleniowych istotnie poprawić celność nowych Sigm :?:
Taaaa, zwłaszcza przy współpracy Sigm z Nikonem :D
-
Cichy czy kalibrowales usb dockiem?
Wysłane z mojego SM-N910C
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Cichy czy wspomaganie AF z zewnętrznej lampy jest w stanie w trudnych warunkach oświetleniowych istotnie poprawić celność nowych Sigm
Że się wtrącę - u mnie wspomaganie AF z lampy czy ST- E2 zdecydowanie poprawia pracę AF. W ciemnym pokoju gdzie jedynym źródłem światła jest telewizor (ISO 12800, f1,4 1/50s) z ok 9m gdzie normalnie AF błądzi i nie może złapać ostrości, po podłączaniu ST-E2 AF trafia szybko i bezbłędnie w nieruchome obiekty (o ile przy ziarnie na takim ISO można mówić o ostrości)
-
Korzystając z możliwości zwrotu towaru Kupiłem na kilka dni Sigme i eLke, zeby samemu sie przekonać ktore szkło bardziej mi podejdzie w realu. Cena nie była istotna. Najważniejszy dla mnie zawsze jest obrazek. Jakoś tak byłem pewny ze zostanie raczej eLka.... (Oprócz 35 wszystko mam Canona) To było moje drugie podejście do niej, juz raz ja oddałem do sklepu ale myślałem, ze moze teraz juz do niej "dorosłem". Po kilku dniach z obiema szkłami jednak zdecydowanie wole nosić cięższa i większa Sigme i powiem Wam, że Za jakość obrazka jaki produkuje eLka cena tego szkla nie powinna przekraczać 2000.... Różowe obwoluty wobec modela, nerwowy bokeh i masa nieostrych zdjeć. Tak wiem, trzeba sie tego szkła nauczyc..... :-)
Niestety Canon chciałbym ale nie moge.
-
A moja Sigma umarla. AF zszedl. Jak przelacznik jest na AF szklo nie jest wykrywane (przez docka tez nie), jak jest na MF wszystko ok. Idzie do serwisu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
filemoon
A moja Sigma umarla. AF zszedl. Jak przelacznik jest na AF szklo nie jest wykrywane (przez docka tez nie), jak jest na MF wszystko ok. Idzie do serwisu.
No teraz to rzuciłeś karmę na stół! Teraz tylko czekać na pierwsze negatywne komentarze masakrujące Sigmę, które będą padać z ust fanbojów Canona :lol:
-
Sie zdaza :).
Chodz to pierwsze szklo ktore mi nagle "zmarlo".
-
tak się właśnie zastanawiam nad wymianą mojej S35A na 50-tkę sigmy i warto dopłacać do Sigmy Art czy nie ma dużej różnicy do Sigmy 50mm 1.4 (tej starszej)
-
Różnica jest zdecydowanie warta dopłaty. 50A optycznie bliżej do Otusa niż do starej S50.
-
a jak sprawa wygląda z AF ? znacząco odbiega zwykła 50-tka od tej Art? i jeszcze czy AF jest porównywalny w 35 i 50mm Art
-
Cytat:
Zamieszczone przez
offca86
a jak sprawa wygląda z AF ? znacząco odbiega zwykła 50-tka od tej Art? i jeszcze czy AF jest porównywalny w 35 i 50mm Art
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Gdzie mogę dać plusa :) ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
hahah lepiej bym tego nie ujął :D
-
Porównanie, tuż przed zakupem, w sklepie, dwóch 50-tek f1.4. Sigma ART i Canon (wycinek 1:1 2000px/1600px.
Tak na marginesie, różnica w AF sigmy i canona mniej więcej taka, jak różnica w obrazku ;)
.Before and After.
-
Ja tylko jeden obrazek widze ;)
-
Ja widze dwa, ale jedno szkło nie trafiło, więc co tu porównywać..
-
Masz Cichy rację. Faktycznie canon delikatnie nie trafił. Niestety, zbyt pochopnie wrzuciłem, zauroczony sigmą:)
Canon, jak trafi, nie jest taki zły. Poniżej wycinki z C50 przy f1.4 pstryków sklepowych 1:1
Problem w tym, że sigma trafia mi w punkt za każdym razem, bardzo szybko i bezdźwięcznie, a canon głośnawy i ze skutecznością AF różnie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wuqa
Porównanie, tuż przed zakupem, w sklepie, dwóch 50-tek f1.4. Sigma ART i Canon (wycinek 1:1 2000px/1600px.
Tak na marginesie, różnica w AF sigmy i canona mniej więcej taka, jak różnica w obrazku ;)
.Before and After.
Ten ostry to z sigmy? bo mniej więcej jest taka różnica w ostrości porównywanych obrazków jak się to porównanie dobrze zrobi, napiszę to co zwykle - jak to u mnie na wsi gadają "testować też trzeba umić".
edit po kolejnym poście...
Przepraszam myślałem że to kolejny hejt i jakoś tak z rana mnie poniosło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wuqa
Masz Cichy rację. Faktycznie canon delikatnie nie trafił. Niestety, zbyt pochopnie wrzuciłem, zauroczony sigmą:)
Canon, jak trafi, nie jest taki zły. Poniżej wycinki z C50 przy f1.4 pstryków sklepowych 1:1
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/153f4a70a501.jpg
Problem w tym, że sigma trafia mi w punkt za każdym razem, bardzo szybko i bezdźwięcznie, a canon głośnawy i ze skutecznością AF różnie...
Uuuuu Faktycznie to duży problem. Trafiające szkło. Powinieneś szybko je wymienić na wadliwy egzemplarz, by móc w pełni jechać po tym szkle na CB :)
-
W moim przypadku sigma byla mega celna w trybie klasycznego AF ale wvtrybie AI bylo juz gorzej niz w przypadku szkiel canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
filemoon
W moim przypadku sigma byla mega celna w trybie klasycznego AF ale wvtrybie AI bylo juz gorzej niz w przypadku szkiel canona.
Zabierz Sigmę na zabawę weselną, to ją szybko przełączysz na maual :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
stdanielo
Zabierz Sigmę na zabawę weselną, to ją szybko przełączysz na maual :)
Mam starszą wersję i jakoś ani razu nie przełączałem na MF ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Mam starszą wersję i jakoś ani razu nie przełączałem na MF ;)
Miałeś towarzystwo nietańczące lecz jedzące :)
-
Nie jest ciagle tak zle. Ale w stosunku co innych celnych i szybkich szkiel Canona (nie mam spapranej 50 1.2L) tryb AI odkrywa pewne braki.
Moze (hipotetycznie) obsluga podwojnie krzyzowych punktow by cos zmienila.
Jesli optycznie bylo by co jest + af z 135L to bylo by ultra fajnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Miałeś towarzystwo nietańczące lecz jedzące :)
Jak kierowca **** to i Ferrari nie pojedzie ;-)
-
Szklo wrocilo z serwisu (tydzien go nie bylo). Naprawione, podobno cos sie "poluzowalo".
Czyste ladne zdrowe (i dziala).
-
Od kiedy dostepne sa docki to mysle, ze Sigma nie odbiega od Canona. Po dostrojeniu do danej puszki obiektywy dopiero pokazuja pazur - mysle, ze jest lepiej niz w niestrojonych oryginalach Canona. Moze nawet duzo lepiej...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jelcyk
Od kiedy dostepne sa docki to mysle, ze Sigma nie odbiega od Canona. Po dostrojeniu do danej puszki obiektywy dopiero pokazuja pazur - mysle, ze jest lepiej niz w niestrojonych oryginalach Canona. Moze nawet duzo lepiej...
Masz racje jest bardzo dobrze, ale nie do końca. Czytam wątek o 50l i jak się okazało, że sigma ma dobry AF to wielu przeszkadza, że jest ostra. Wychodzi, ze tylko miękko rysujące (w domyśle 50l) są dobre. Tak, że musisz zapamiętać; na CB najlepszy jest C bo jest C.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kochinur
Masz racje jest bardzo dobrze, ale nie do końca. Czytam wątek o 50l i jak się okazało, że sigma ma dobry AF to wielu przeszkadza, że jest ostra. Wychodzi, ze tylko miękko rysujące (w domyśle 50l) są dobre. Tak, że musisz zapamiętać; na CB najlepszy jest C bo jest C.
Myślę że znasz bardzo powierzchownie to forum skoro formułujesz takie oceny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Myślę że znasz bardzo powierzchownie to forum skoro formułujesz takie oceny.
To była ironia.
-
Ciekawe porównanie
https://www.youtube.com/watch?v=3sDoqjQkmjg
W 8:28min jest błąd w opisach powiekszenia bokeh - Sigma jest po lewej.
Ostrość to Sigma, rozmycie ładniejsze w Canon.
-
A i tak to wszystko nie rozwiąże braku umiejętności ;)
-
Witam wszystkich! :)
Poruszyliście kwestie manualnego ostrzenia, dla mnie niezwykle istotną, bo potrzebuję tej Sigmy do filmowania. Pierścień ostrości niedokładny, ale znalazłem ciekawą informację:
The 50 Art's manual focus ring is very nicely-sized, ideally positioned and, being raised just slightly from the barrel, easy to find. The focus ring is smooth and has ideal resistance. With only 92° of rotation, focusing happens more quickly than I prefer. Interesting is that, according to the owner's manual, "You can [snip] adjust the amount of focus ring rotation to operate Full-time MF function." via the dock. Especially appreciated is that there is no play in the focus ring.
Podaję źródło:
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Lens Review
Czy posiadacze USB dock zauważyli taką opcję?
-
No opcja jest, ale szczerze mówiąc nie do końca zrozumiałem, co ona daje, no bo przecież nie zwiększa promienia obrotu pierścienia.
-
W nowych Zeiss Batis działa to tak,że przy takim samym obrocie pierścienia ważne jest jeszcze tempo tego obrotu. Obracasz wolno - zmiana mała, obracasz szybko - zmiana większa przy takim samym obrocie pierścienia ostrości. Może podobne rozwiązanie zastosowano w Sigmie?
-
To nie o to chodzi. W 85L taki numer mógłby być możliwy, ale nie w Sigmie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KACEL
Witam wszystkich! :)
Poruszyliście kwestie manualnego ostrzenia, dla mnie niezwykle istotną, bo potrzebuję tej Sigmy do filmowania. Pierścień ostrości niedokładny, ale znalazłem ciekawą informację:
The 50 Art's manual focus ring is very nicely-sized, ideally positioned and, being raised just slightly from the barrel, easy to find. The focus ring is smooth and has ideal resistance. With only 92° of rotation, focusing happens more quickly than I prefer. Interesting is that, according to the owner's manual, "You can [snip] adjust the amount of focus ring rotation to operate Full-time MF function." via the dock. Especially appreciated is that there is no play in the focus ring.
Podaję źródło:
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Lens Review
Czy posiadacze USB dock zauważyli taką opcję?
włączyłem po pierwszym podpięciu docka :mrgreen: ale moja sigma trafia autofocusem więc MF chyba jeszcze nigdy nie użyłem :mrgreen: mz ta sigma nie trafia ale tylko tym co jej nie mają :mrgreen:
-
Czy ktoś posiada USB DOCKA, żeby sprawdzić co to daje?
-
wedle instrukcji obsługi sigmy 50A - Full Time MF jest defaultowo wyłączony na canonie - więc ja się chce mieć FT MF to sobie trzeba włączyć dockiem (ja se włączyłem od razu po zakupie czyli ponad rok temu)
wedle instrukcji obsługi docka str 16/17 (online help bo w instrukcji drukowanej jest tylko odsyłka do online helpa)
przesuniecie pierścienia inicjuje FT MF można ustawić jak duży ruch pierścienia ma inicjować FT MF (jak rozumiem mechanikę ale może nie rozumiem coś się wtedy sprzęga) - u mnie było na 4 zmieniłem na 15 (maksymalną wartość) czyli duży ruch i nie czuję jakiejś specjalnej różnicy.
czemu twierdzisz że pierścień ostrości jest niedokładny? bo ma tylko 92 stopnie, a nie 270 jak w manualach? miałeś w ręku? używałeś :) czy jesteś kolejnym wielkim teoretykiem, bo ja się bawiłem przez moment (nawet przed chwilą) i moim zdaniem ten pierścień jest całkiem dobry, a jak na obiektyw af to zaryzykuję że doskonały - mz chodzi może nawet lepiej niż w elkach przynajmniej w tych które posiadam lub używałem - żadnych luzów bardzo precyzyjny ruch, a jeśli chodzi o szkła manualne to kręcę nimi od kilkudziesięciu lat i na podstawie tych doświadczeń też bym tej sigmy tak nie deprecjonował oczywiście na skali sigmy nie przeczytasz dokładnych wartości w metrach jak na manualnym szkle ale taka jest uroda szkieł af jak maja szybko kręcić to nie mogą kręcić po 270 stopni tylko odrobinę mniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
wedle instrukcji obsługi sigmy 50A - Full Time MF jest defaultowo wyłączony na canonie - więc ja się chce mieć FT MF to sobie trzeba włączyć dockiem (ja se włączyłem od razu po zakupie czyli ponad rok temu)
wedle instrukcji obsługi docka str 16/17 (online help bo w instrukcji drukowanej jest tylko odsyłka do online helpa)
przesuniecie pierścienia inicjuje FT MF można ustawić jak duży ruch pierścienia ma inicjować FT MF (jak rozumiem mechanikę ale może nie rozumiem coś się wtedy sprzęga) - u mnie było na 4 zmieniłem na 15 (maksymalną wartość) czyli duży ruch i nie czuję jakiejś specjalnej różnicy.
czemu twierdzisz że pierścień ostrości jest niedokładny? bo ma tylko 92 stopnie, a nie 270 jak w manualach? miałeś w ręku? używałeś :) czy jesteś kolejnym wielkim teoretykiem, bo ja się bawiłem przez moment (nawet przed chwilą) i moim zdaniem ten pierścień jest całkiem dobry, a jak na obiektyw af to zaryzykuję że doskonały - mz chodzi może nawet lepiej niż w elkach przynajmniej w tych które posiadam lub używałem - żadnych luzów bardzo precyzyjny ruch, a jeśli chodzi o szkła manualne to kręcę nimi od kilkudziesięciu lat i na podstawie tych doświadczeń też bym tej sigmy tak nie deprecjonował oczywiście na skali sigmy nie przeczytasz dokładnych wartości w metrach jak na manualnym szkle ale taka jest uroda szkieł af jak maja szybko kręcić to nie mogą kręcić po 270 stopni tylko odrobinę mniej.
Sugerowałem się tym co koleś mowi w 2:30
https://www.youtube.com/watch?v=zKKjFdsc0TA
W ręku jej nie miałem ponieważ w Rzeszowie nie mam gdzie tego obiektywu obejrzeć :| ale skoro mówisz, że daje radę, to zamawiam! Zawsze mam te 10 dni na ewentualne oddanie :)
Dzięki za konkretną odpowiedź!