wedle instrukcji obsługi sigmy 50A - Full Time MF jest defaultowo wyłączony na canonie - więc ja się chce mieć FT MF to sobie trzeba włączyć dockiem (ja se włączyłem od razu po zakupie czyli ponad rok temu)
wedle instrukcji obsługi docka str 16/17 (online help bo w instrukcji drukowanej jest tylko odsyłka do online helpa)
przesuniecie pierścienia inicjuje FT MF można ustawić jak duży ruch pierścienia ma inicjować FT MF (jak rozumiem mechanikę ale może nie rozumiem coś się wtedy sprzęga) - u mnie było na 4 zmieniłem na 15 (maksymalną wartość) czyli duży ruch i nie czuję jakiejś specjalnej różnicy.
czemu twierdzisz że pierścień ostrości jest niedokładny? bo ma tylko 92 stopnie, a nie 270 jak w manualach? miałeś w ręku? używałeśczy jesteś kolejnym wielkim teoretykiem, bo ja się bawiłem przez moment (nawet przed chwilą) i moim zdaniem ten pierścień jest całkiem dobry, a jak na obiektyw af to zaryzykuję że doskonały - mz chodzi może nawet lepiej niż w elkach przynajmniej w tych które posiadam lub używałem - żadnych luzów bardzo precyzyjny ruch, a jeśli chodzi o szkła manualne to kręcę nimi od kilkudziesięciu lat i na podstawie tych doświadczeń też bym tej sigmy tak nie deprecjonował oczywiście na skali sigmy nie przeczytasz dokładnych wartości w metrach jak na manualnym szkle ale taka jest uroda szkieł af jak maja szybko kręcić to nie mogą kręcić po 270 stopni tylko odrobinę mniej.