315 spoko, ale tło można bardziej odszumić.
Wersja do druku
315 spoko, ale tło można bardziej odszumić.
Miło czytać taki komentarz.Dziękuję za odwiedziny. Staram się ale nadal nie jestem zadowolony z popełnianych zdjęć.
Dziś, ustrzelone po pracy
316.
Codirosso comune /m/ Pleszka zwyczajna /s/ by bogdan l, su Flickr
317.
Passera europea /m/ Wróbel zwyczajny /s/ by bogdan l, su Flickr
318.
Codirosso comune /m/Pleszka zwyczajna /s/ by bogdan l, su Flickr
319.
Codirosso comune /m/ Pleszka zwyczajna /s/ by bogdan l, su Flickr
--- Kolejny post ---
Jutro przysiądę nad tym zdjęciem .
Kilka z mej czatowni w sitowiu :)
320.
Czapla siwa. by bogdan l, su Flickr
321.
Senza titolo by bogdan l, su Flickr
322.
Airone Cenerino / czapla siwa. by bogdan l, su Flickr
323.
Garzetta / czapla nadobna by bogdan l, su Flickr
Z tych ostatnich podoba mi się 316,318. No i nadobna.
A tak w ogóle to Ci zazdroszczę. Daleko masz to jezioro od domu?
Nad jezioro niby mam niedaleko - ok 20 km, ale niczym zjadę z gór od siebie nad nie, to jest chwila.Ale ok 35 min jazdy samochodem i jestem tam gdzie zostawiam samochód. Potem mam kawałek na pieszki.W ogóle, to nie mam tu za bardzo gdzie pojechać nad dzikie jezioro.Za to gór i morza mam w cholerę :) powiem Ci tak, moi znajomi włosi zazdroszczą tego że w Polsce jest tak dużo dzikich jeszcze miejsc.
Ostatnia wrzutka dobra, a samiec nadobnej rewelacyjny.
Ja Ci mogę zazdrościć pogody. Mieszkam w IRL 13 lat, w morzu kąpałem się pare razy w lato i woda w kościach łamie. Na wakacje zwykle wybieramy Włochy, to niemogłem się nadziwić jak tam woda w morzu potrafi być ciepła. Za to pamiętam jezioro Garda było cholernie zimne.
323 śliczna czapla aż Ci zazdroszczę
316,317 bardzo dobre. 323 świetne
Miło że Ci się coś spodobało.Dla takiego podsumowania warto wstać w nocy....
Pogoda jak pogoda :) teraz od 3 tygodni mam już temperatury w górach u mnie ok 17 C, nad morzem ok 15 km niżej temperatury w dzień słoneczny sięgają już 28 C.Ostatnio jak byłem u siebie w czatowni nad jeziorem, po powrocie do samochodu termometr wewnątrz wskazywał mi 39 C a na zewnątrz 29. Tak że już mam lato.A woda w morzu w mych okolicach nawet w grudniu ma temperaturę czasami ponad 20 C, 2 lata temu w okresie BN, woda miała temperaturę 24.Czasami w grudniu pływam sobie jeszcze w morzu.Luty nie polecam :)zimno:)
a co do Gardy, północna część jeziora ma wodę zimną bo otaczają je góry wiec i wiatr i spływające rzeki strumienie robią swoje,południowa jest cieplejsza.Jak będziesz kiedyś się wybierał do Włoch podpowiem gdzie jest fajnie :)
Robert, dzięki, dlatego lubię je fotografować, za ich wdzięk , pomimo że nie należą do tych największych czaplowatych :)
W tamtym roku rankiem ok 5 , przyleciało pod moją czatownie stado ok 35 sztuk.W śród nich była jedna wyróżniająca się opierzeniem i wielkością
324.
Egretta garzetta/ czapla nadobna by bogdan l, su Flickr
Nie wiem czy już tego zdjęcia tu nie pokazywałem...
Dzięki za odwiedziny ;) czasami uda mi się zrobić dobre zdjęcie, skoro jest jakiś pozytywny komentarz :)
Ja w sumie to już nie wiem co pisać, dla mnie to 1 klasa.
Takie dzisiejsze z mego ogrodu..Przyleciały po zimie kulczyki.Udało mi się zrobić zdjęcie zalotów samca do samiczki.Pięknie śpiewa ale bardzo przenikliwie.
325.
Verzellini in amore / kulczyk zwyczajny -zaloty by bogdan l, su Flickr
326. Samiec śpiewa i chodzi po gałęzi przybierając różne pozy
Verzellino /M/canta / Kulczyk zwyczajny /s/śpiewa by bogdan l, su Flickr
327. Samiczka słuchająca śpiewu samca.
Kulczyk , samiczka by bogdan l, su Flickr
328. Jeszcze jedna poza zakochanego samczyka.
Kulczyk samiec zaloty by bogdan l, su Flickr
Sigma 600 mm crop, odległość ok 7 m. Mrówka i jakiś gatunek jaszczurkowatych.
329.
Jaszczur i mrówa by bogdan l, su Flickr
I mój złodziejaszek orzeszków , kowalik.
330.
Picchio muratore / kowalik zwyczajny by bogdan l, su Flickr
Z tych kulczyków to kowalik i jaszczurka najlepsze:) Za dużo słońca masz w tej Italii.
Niestety dziś miałem pełne słońce :)
Powróciłem w miejsce gnieżdżenia pluszcza.Widać że ma 2 młode.Próbowałem zrobić z odległości ok 7 m wnętrze gdzie jest gniazdo, ale ciemności tam panujące nie pozwoliły na dokonanie zdjęcia.Jedynie poglądowe zrobiłem żeby zobaczyć ile ma młodych.
A to kilka ujęć pluszcza zaopatrującego młode w pokarm.
331.
MERLO ACQUAIOLO/pluszcz by bogdan l, su Flickr
332.
a tu suszy się i odpoczywa po wielu lotach i polowaniach pod wodą.
333.
Z przykrością muszę przyznać że 331, mimo słońca, wyszło świetnie:)
331 moim zdaniem jest extra. Przyznaję to bez przykrości :)
--- Kolejny post ---
330 kowalik także zwraca uwagę, bo wiem jaki to mały ptaszek !
325 bardzo śmieszne.
Seria z pluszczami pomimo słońca bardzo dobra. Dobre bliki na 331 i 332.
Pierwszy raz od mej przygody z fotografowaniem ptaków widziałem zaloty kulczyka.Trwało to może z 2 minuty.Ja myślałem że to samiec coś ma jakieś halo do samiczki, ale dopiero kolega ornitolog mi wyjaśnił że to zaloty .Śpiew samca godny słuchania.
Niestety, w taki dzień jak dziś/pełne słońce/nic lepszego nie umiałem wykonać.Może ktoś dobry w tym temacie umiałby wycisnąć więcej na aparacie i obróbce.Ja tam ma poranne słońce i tylko do godziny 14 w tym okresie.Potem już słońce jest za wysoką pobliską górą i robi się dośc ciemnawo nawet w pogodny dzień.
Parka Pleszki zwyczajnej.Od kilku dni zagościły na moim ogrodzie, korzystając wody i robaków.Samiec przylatuje pierwszy , potem zjawia się pani pleszkowa.
338.
Pleszka zwyczajna - samczyk by bogdan l, su Flickr
339.
Pleszka zwyczajna - samiczka by bogdan l, su Flickr
Wczoraj wieczorkiem na mym ogrodzie zagościł chyba przelotnie Krętogłów.
340.
TORCICIOLLO / Krętogłów zwyczajny. by bogdan l, su Flickr
A dziś rano przyleciała 1 raz kukułka...
341.
Cuculo / Kukułka by bogdan l, su Flickr
Jeden ze 126 sztuk, pozostałych na świecie ibisów grzywiastych, ten ma nr 101...Samica nr 059. W mych okolicach wg odczytu GPS są od piątku popołudnia.Przyleciały z okolic Maroca. Samiec ma 4 lata, samica 3.Prawdopodobnie pozostaną w tych okolicach bo odczyty wskazują że krążą w tym rejonie już od 3 tygodni.Prawdopodobnie szukają miejsca na zbudowanie gniazda.Na razie zadomowiły się nad morzem, ale w bliskości gór - ok 12 km. Teren górzysty sprzyja im w zakładaniu gniazda.Ten gatunek buduje gniazdo podobnie jak orzeł , na półkach skalnych, więc morze tu mu się spodoba...
342.
Ibis Eremita /M/ - Ibis grzywiasty- samiec by bogdan l, su Flickr
343.
Ibis Eremita /F/ Ibis grzywiasty - samica nr 059 by bogdan l, su Flickr
Ty to masz okazy mało spotykane, ładne nie jest to ptaszysko.
Na grzbiecie to GPS ?
Kilka informacji z zapisu GPS :
345. Samiec HANS
HANS 101 by bogdan l, su Flickr
346. Samica LYRA
LYRA 059 by bogdan l, su Flickr
Widać ile Hans podróżował przez ostatnie 12 miesięcy , China, Italy,Niger ,łącznie ok 20,000 tys kilometrów - nieźle :)
LYRA z tego co widać przebywa 12 miesięcy w Itali, tylko 1800 km.
Jutro postaram się wyciągnąć z gps od kiedy są parą.Są wyznaczone dokładne trasy lotu i zobaczę kiedy się spotkali.
338, 339, 341 bardzo fajne. Odszum tło.
Ibisa gratuluje, choć jak sie patrzy na ptaka, to przypomina jakiegoś robota.
Obserwacja świetna!! Ale faktycznie z tym nadajnikiem, obrączkami no i ze swoim wyglądem.... no nie wygląda pięknie:)
A kukułki to u was zielone są?:)
Piękny ptak to nie jest , fakt.
kukułka jak kukułka, innego ujęcie nie udało mi się zrobić.Tam gdzie siadał kukuł,może i fajnie było dla niego ale dla mnie nie .Tylko zdjęcia pod światło .Może dlatego szarość wpada w zieleń.Ja tego nie zauważyłem, jutro przeglądnę zdjęcia z kukułem, to przypatrzę się im uważnie.
Bardzo przyjemny kukuł:)
No to się cieszę że kolorystycznie kukułka Ci spasowała:) Ta już taka Polska , swojska:)
3 dni czekałem na takie ujęcia z odległości ok 4,5 m.Usiadła tam gdzie przygotowałem dla niej konar.Warto było czekać tyle godzin.
--- Kolejny post ---
Ostatnie chwile razem....
348.
IMG_7756 Hans & Lyra by bogdan l, su Flickr
349. Hans
Smakolyk - Hans by bogdan l, su Flickr
350. Lyra
Lyra by bogdan l, su Flickr
351.
Senza titolo by bogdan l, su Flickr
Od czwartku samica sama pozostała, Hans przeniósł się ok 40 km dalej, widać nadal szuka samicy, ta mu nie spasowała pewnie.
Zdjęcie nie mego autorstwa, reprodukcja Ibisów.
352.
REPRODUKCJA IBIS EREMITA by bogdan l, su Flickr
Jeden z Ibisów dostał na imię Kopernicus.
Może i nie jest to ładne ptaszysko, ale ta fotka to nie tylko dokumentacyjna.
Otoczenie jest ładne i w całości mnie to się podoba.
--- Kolejny post ---
Kukułek ładny, tylko zbyt centralnie umieszczony, może lekko dodać "powietrza przed dziobem" :)
Nie da się :) to pełny kadr, usiadła w momencie kiedy miałem tak ustawioną ogniskową.! raz miałem tak blisko kukułkę, zafascynowany tym faktem robiłem zdjęcie za zdjęciem , a gdy już chciałem zmniejszyć ogniskową to odleciał kukuł ;)Najwyżej obetnę od tyłka strony:)
Miło że zaglądasz.
kukułka ładnie wyszła, a i obciąć delikatnie można było.
Kupię nożyczki i już następna będzie obcięta ;)
Dzięki za podpowiedź .
--- Kolejny post ---
353.
Scricciolo - Strzyżyk by bogdan l, su Flickr
354.
Codirosso comune F canta - Pleszka zwyczajna śpiewa. by bogdan l, su Flickr
355.
Scricciolo canto../ Strzyżyk śpiewa.. by bogdan l, su Flickr
356.
Codirosso comune /F/ - pleszka zwyczajna /F/ by bogdan l, su Flickr
Lago di Carezza
357.
Lago di Carezza by bogdan l, su Flickr
358.
Lago di Carezza. by bogdan l, su Flickr
359.
Lago di Carezza. by bogdan l, su Flickr
360.
Lago di Carezza by bogdan l, su Flickr
Strzyżyki i chyba kopciuszek ładnie wyszły w leśnym klimacie.
Śpiewający strzyżyk mnie się podoba.
Ale landszafty już mniej, choć 357 ma potencjał, tylko trzeba nad nim popracować, zbyt ciemne partie i zbyt jasne, jakoś tak bez równowagi.
Jeszcze badyl z lewej został. Zapodaj RAW-a to się popastwimy.
Widoczki masz tam piękne ale... zdjęcia takie sobie... Zdaje się że znów za dużo słońca.
354 świetne, 356 przypomniała mi się zabawka z dzieciństwa, taki ptaszek nakręcany kluczykiem :)
--- Kolejny post ---
a widoki faktycznie słabe ...
Ibis Sacro.
361.
Ibis Sacro by bogdan l, su Flickr
362.
Ibis sacro by bogdan l, su Flickr
Czapla nadobna
363.
Garzetta / czapla nadobna by bogdan l, su Flickr
Podgorzałka.
364.
MORETTA TABACCATA / PODGORZAŁKA by bogdan l, su Flickr
Czapla ładniejsza od ibisa, a kaczka pływa w krzywym jeziorku, zaraz woda spłynie na prawo :)
Bo tam zaraz jest wodospad.