325 bardzo śmieszne.
Seria z pluszczami pomimo słońca bardzo dobra. Dobre bliki na 331 i 332.
R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczy
Pierwszy raz od mej przygody z fotografowaniem ptaków widziałem zaloty kulczyka.Trwało to może z 2 minuty.Ja myślałem że to samiec coś ma jakieś halo do samiczki, ale dopiero kolega ornitolog mi wyjaśnił że to zaloty .Śpiew samca godny słuchania.
Niestety, w taki dzień jak dziś/pełne słońce/nic lepszego nie umiałem wykonać.Może ktoś dobry w tym temacie umiałby wycisnąć więcej na aparacie i obróbce.Ja tam ma poranne słońce i tylko do godziny 14 w tym okresie.Potem już słońce jest za wysoką pobliską górą i robi się dośc ciemnawo nawet w pogodny dzień.
Takie dwa z mego ogrodu......
334.
Kulczyk samiec by bogdan l, su Flickr
335.
Kulczyk samiczka by bogdan l, su Flickr
Polowanie pluszcza..
336.
Senza titolo by bogdan l, su Flickr
Już gotowy do lotu do gniazda by nakarmić 2 młode..
337.
Senza titolo by bogdan l, su Flickr
Parka Pleszki zwyczajnej.Od kilku dni zagościły na moim ogrodzie, korzystając wody i robaków.Samiec przylatuje pierwszy , potem zjawia się pani pleszkowa.
338.
Pleszka zwyczajna - samczyk by bogdan l, su Flickr
339.
Pleszka zwyczajna - samiczka by bogdan l, su Flickr
Wczoraj wieczorkiem na mym ogrodzie zagościł chyba przelotnie Krętogłów.
340.
TORCICIOLLO / Krętogłów zwyczajny. by bogdan l, su Flickr
A dziś rano przyleciała 1 raz kukułka...
341.
Cuculo / Kukułka by bogdan l, su Flickr
Jeden ze 126 sztuk, pozostałych na świecie ibisów grzywiastych, ten ma nr 101...Samica nr 059. W mych okolicach wg odczytu GPS są od piątku popołudnia.Przyleciały z okolic Maroca. Samiec ma 4 lata, samica 3.Prawdopodobnie pozostaną w tych okolicach bo odczyty wskazują że krążą w tym rejonie już od 3 tygodni.Prawdopodobnie szukają miejsca na zbudowanie gniazda.Na razie zadomowiły się nad morzem, ale w bliskości gór - ok 12 km. Teren górzysty sprzyja im w zakładaniu gniazda.Ten gatunek buduje gniazdo podobnie jak orzeł , na półkach skalnych, więc morze tu mu się spodoba...
342.
Ibis Eremita /M/ - Ibis grzywiasty- samiec by bogdan l, su Flickr
343.
Ibis Eremita /F/ Ibis grzywiasty - samica nr 059 by bogdan l, su Flickr
Jak to ptok, na wszystko patrzy z góry
344.
Ibis Eremita by bogdan l, su Flickr
Ty to masz okazy mało spotykane, ładne nie jest to ptaszysko.
Na grzbiecie to GPS ?