CybeR no wreszcie ktoś się zajął żuchwś :D hrhrhr choć trochę może za bardzo ;) ale bardzo podoba mi się kolorystyka:) jest taka świeża, rześka:)
Wersja do druku
CybeR no wreszcie ktoś się zajął żuchwś :D hrhrhr choć trochę może za bardzo ;) ale bardzo podoba mi się kolorystyka:) jest taka świeża, rześka:)
Ale beton... modelka ma świetną, dobrze zdefiniowaną żuchwę (pewnie wiele kobiet zazdrości), a kolega CybeR ją brutalnie zepsuł :/
Poczytajcie wpisy wcześniejsze. Były wręcz przeciwnne. Ty samym dowodzicie młodym adeptom sztuki, że nie warto nic robić bo tak źle a tak nie dobrze. Nie wszytskim moza dogodzić jednocześnie ;)
--
Robert.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Update ;-)
Wszystko ok, jakbym widział to zdjęcie bez oryginału. Teraz jak na to patrzę to "o qva, ale ostro przeorana twarz! :D"
Zastanów się o co Ci chodzi i co chcesz osiągnąć. Jak jesteś takim dobrym fotografem to rób zdjęcia których nie trzeba obrabiać a następnym razem nie zaskoczy Cię efekt before-after. Myślę, że mało kto ogląda (z odbiorców) orginał z RAW. Przeważnie pokazujemy efekt końcowy a czy on jest dobry czy zły zalezy od gustu oraz do tego do czego to zdjęcie jest nam potrzebne - zabawa czy komercja z klientem co np. lubi plastyczne, tonalne twarze:)
--
Robert.
Witam :) Nieśmiało wrzucam swoje wypociny do oceny... Proszę o wskazówki co dobrze, co źle... Czekam na baty :)
Przegiąłem z kolorkami najwidoczniej :) Co do policzka... zapomniałem wyciągnąć blendy... jeszcze nie mam wyrobionego odruchu :) Jakby doświetlona była prawa strona twarzy to może można by naświetlić mniej... Spróbuję coś z tymi kolorkami zrobić...
Po zebranych batach, nieśmiało pytam - może coś takiego?
Poprawiłem:
Lepiej?
nie wiem czy taki efekt zamierzales osiagnac ale kolezanka/zona/dziewczyna ma chyba zeby i koszulke biala a nie zolte jak 55 letni nalogowy palacz, jak dla mnie calosc jest za mocno ZOLTA, ale ja sie moge nie znac
No właśnie pomyliłem się i wrzuciłem złą wersję... Sam nie mogłem już wyedytować tego a moderatora żadnego nie ma żeby zmienił... W takim razie moja prośba o zmianę już nieaktualna bo wrzucam tu wersję poprawioną...
Koszulka jest "kremowa"... Taka jak na zdjęciu... Natomiast koleżanka nie ma holywoodzkiego uśmiechu i to jest naturalny kolor kości (to drugie zdjęcie bo na tym pierwszym jest lekki zafarb na żółto faktycznie)... Teraz jest tak jak chciałem jeśli chodzi o kolory :)
Jeszcze jedno do oceny:
Mam pytanie co do tej fotki.. stosowałeś jakąś blendę ? Albo doświetlałeś lampą?
I ogólne pytanie co do doświetlania lampą błyskową. W lampach canona niby jest "fill light" ale to jest jak sie ustawia na AV i wlacza lampę blyskową czy jest jakas opcja w zewnetrznych lampach fill light albo HSS sluzy do tego.. Bo niedlugo chcialbym nabyć lampę 430EX lub 430EX II (chociaz nie wiem czy jest sens EX II kupowac do 400D) A w bardzo wielu przypadkach poprostu jak sie nie ma blendy to pod oczami jest ciemno i traci sie detale.
Bardzo fajnie, tylko ten cień pod oczami do usunięcia.
Mi sie podoba :)
--
Robert.
Nie no dalej jakies to dziwne jest. Zielen jak nie z tego świata i to GO jakas taka nie fajna.
W czym to robiles JPG czy w RAW ?
--
Robert.
Z tego co pamiętam, to blenda od przodu na nierozstawionym statywie, pochylenie blendy 45stopni względem ziemi, łapała słońce z lewego górnego rogu zdjęcia.
DOPISEK : teraz looknąłem na oczy i blik jest po lewej stronie, więc blenda też po lewej, i z tego pewnie wyszedł też cień za nosem, więc ustawienie blendy możecie sobie wyobrazić po cieniu nosowym :D
W plenerze lampa jak najbardziej, wyłączasz e-ttl'a i ustawiasz manualnie tyle ile chcesz, ale sama lampa na aparacie to lipa. Właśnie pożyczyłem od kumpla chińczyka (google>radio flash trigger/wyzwalacz radiowy) i się teraz bawię z lampą poza aparatem i widzę, że chyba zakupię owego chińczyka, pomimo że jeszcze nie mam lampy :D (obecnie pożyczona 580 I, a mam jeszcze trzy źródła 580 II wzamian za kilka godzin 70-200 :D). Blenda(oryginalna, bo teraz z koca termicznego i drutu stalowego - działa, ale trzeba prostować trochę po rozłożeniu, bo się zniekształca) też jest w planach, bo daje od razu miękkie (względnie) światło, a i baterie też nie są jej potrzebne. Minusem blendy jest to, że musimy korzystać z tego światła które jest, więc najczęściej wybieram krawędź obszaru zacienionego i kładę blendę w obrzarze słonecznym dopalając nią twarz postaci. Tyle że blendę trudniej ustawić niż lampę na statywie razem z chińczykiem. Wybierz co chcesz, każde rozwiązanie jest sensowne, a najlepiej równolegle oba i masz i to i to :D
EDIT : OT :
Kolejny dowód mojego spaczenia. Dzisiaj w kościele, 11:30:
Ksiądz wychodzi na ołtarz, staje przed tym "stołem", na nim biały obrus standardowo. Fajna naturalna blenda z niego wyszła, takie miękkie światło było na księdzu i tylko na księdzu. Aż żałuję że nie miałem aparatu, bo mistyczna fota by wyszła :D
NO! W Końcu! :D
GRATULACJE!
Oby to nie był przypadkowy, jednorazowy sukces, albo "fota na zlecenie" od innego fotografa :D
allgsm: Faktycznie przeostrzone brwi i rzesy. Oczy jakos dziwnie poza ostroscia.
BW takie nijakie malo tonalne, brak konturu na twarzy. Czemu uciekasz w BW to kawalek ciezkiego chleba. Lepiej na poczatek bedzie Ci poradzic sobie z kolorem.
--
Robert.
jak dal mnie tez przeostrzone, ale reszta super!
Ano wlasnie ostrosc, kurcze walcze i walcze na rozne sposoby cel w oczy nawet na statywie ,a zawsze londuje gdzies obok oka, juz nie mam pomyslu na to, wrzuce lada chwila jeszcze dwa to bedzie odpowiedz na zadanie Vanmurdera, tam tez niby w oko ostrosc ale obok.
Fakt, ale to idzie szybko poprawić :D
I też pasuje :D
CybeR prosze w kolorze:
Nie wiem, Parteq, CyberR nie wiem poprosze jutro znajomego fotografa zeby mi to sprawdzil bo juz nie mam sily do tego irytuje mnie na maxa.
CybeR dlaczego wiesz ,ze tak wyglada w BW ? to znaczy jak ? Co jest zle ,wiecej szczegulow please ;-)
Zobacz na kolor galek ocznych sa biale ? W zdjeciu dominuje jeden kolor. Latwo to poprawic klikajac np srodkowa pipetka curves w PS lub na poziomie wywolywania z RAW jesli tak robisz.
--
Robert.
jeszcze jedno czemu nad oczami widzimy taka biel ? to maikaż ?
I takie rady lubie CybeR ;-)
Tak lepiej ? :
Aha ,ta biel CybeR to swiatlo ,nie makijaz ;-)
W RAW... Zieleń jest mniej więcej taka jaka była tam faktycznie... Przynajmniej tak mi się wydaje... Jeszcze zobaczę do rawa jak jest bez przeróbek... Najwyżej to jakoś połączę bo efekt końcowy jest kilkunasto-stopniowym kombinowaniem ;)... GO nieciekawa bo koleżanka bardzo rzadko robi fajne miny i strasznie ciężko coś normalnego utrafić mimo moich zaleceń... W zamieszaniu zapomniałem np. blendy wyciągnąć albo zwiększyć ogniskowej... Jest na 28mm przy f/4 robione KITem na 400D... Poza tym szerszy kadr nawet bardziej mi się podoba... Wygląda to jakby koleżanka zapraszała w ścieżkę wgłąb lasu (którą co prawda słabo widać...) ;PCytat:
Nie no dalej jakies to dziwne jest. Zielen jak nie z tego świata i to GO jakas taka nie fajna.
W czym to robiles JPG czy w RAW ?
Odrobinę inna wersja: http://img183.imageshack.us/img183/4...a1finalnh8.jpg
PS Świetnie allgsm.pl !! Od jakiegoś czasu obserwuję Twoje poczynania i ta fota jest po prostu jakby nie Twoja :D Brawo (od amatora ;P) :)
Piekło gorzej! Wg mojego (skromnego, ale jednak) doświadczenia białka nie są dobrym materiałem na pobieranie WB. Wystarczy spojrzeć na top/koszulkę/co_ona_tam_ma_ubrane. Pierwsze zdjęcie : ubranie wyszło białe, ale faktycznie twarz ostro zaczerwieniona
Drugie zdjęcie : białka białe, ale reszta ostro zielona.
Rada : albo ustawić ręcznie (nie wystarczy wprawa, trzeba mieć jeszcze oko :D), albo ściągnąć czerwienie saturacją z pierwszego zdjęcia, albo policzyć średnią arytmetyczną pomiarów na białka i na ubranie :D
CybeR ano to swiatlo ;-) Generalnie zdjecie robione w pokoju ,nie dalo sie dzisiaj wyjsc na zewnatrz, mam zaluzje w oknie i tak sie nimi bawilem ;-) Powiem szczerze ,ze tak to wyszlo ,ze mozna sciemniac ,ze to makijaz ;-)
Micles ,fakt troche zielenia zajechalo ,ale co do koszulki kolor trafiony ,ona nie byla biala a taka hmm lekko niebieskawa ;-)
Bzdura. Czy ja napisalem ze ma klinkac na galki oczne celem pobrania probki do balansu WB.
Sciaganie saturacja czernieni to dosc prymitywne ale skoro tak piszesz:) Sa inne sprawdzone sposoby korekcji koloru ludzkiej skory polecam google + korekacja koloru lub tez materialy drukowane;)
allgsm: wywolaj dwa razy RAW raz bluzka powiedzmy biala a drugi jak ostatni. Polacz to w PS na warstwach i bedzie ok.
Ok odpowiedz na zadanie Vanmurdera, widze ,ze nikt z kolegow nie zabral sie za ten temat ;-) Uwaga !!! Wiem wiem swiatlo na policzku :evil: ale nie wiem jak sie tego pozbyc, probowalem tak jak pisze Scoot Kelby za pomoca stepla,ale nie podoba mi sie efekt. I tu mam pytanie do kolegow jak sie tego cholerstwa pozbyc ?
Kalibrowałem ręcznie z pomocą adobe gamma... Raz poszedłem z fotkami do labu i były bardzo podobne na ich monitorach...
Wypaliłem trochę lasu przy obróbce i dopiero teraz to zauważyłem jak spojrzałem na oryginalny raw... Wrzucam hybrydę :)...
http://img508.imageshack.us/img508/1827/kama1wowha8.jpg
Proszę powiedzcie co nie pasuje w tych kolorach tak bardziej szczegółowo bo samo stwierdzenie, że jest źle niestety mi nie daje żadnych wskazówek...
Pozdrawiam!
Nie jestem "guru" w zakresie kalibracji monitorow - ale chyba taka reczna kalibracja za pomoca adobe gamma, to nie jest najlepszy pomysl. Z moich obserwacji to kalibrowanie na oko jest obarczone bardzo duzym bledem. Moze to byc powod Twoich zmagan z barwami. Jaki monitor uzywasz do obrobki fotek?
@marekk_ok: Samsung syncmaster 757dfx (crt)... Chyba nie może być aż tak ogromnej różnicy w tym robię a w tym co inni widzą... Ja swój dodatkowo jeszcze sprawdzałem z tym co mi pokazuje aparat na swoim lcd i jest wszystko bardzo podobnie... U znajomych też jest podobnie choć są delikatne odchyły... Ale bez drastycznych różnic... Byłoby łatwiej gdybyś opisał co nie pasuję w tych kolorach i np. to poprawił mówiąc jak mniej więcej poprawiłeś... Ja dopiero raczkuję i lubię eksperymentować ze wszystkim... Może to być moja wina... Zganianie na monitor jest trochę takie na siłę...
Ja na tym zdjęciu:
http://img508.imageshack.us/img508/1827/kama1wowha8.jpg
Widzę soczyście niebieski oczy, ciepłą twarz, brązowe włosy, kremową koszulkę z brązowym znaczkiem, no i zielony las... miejscami jaśniejszy a czasami ciemniejszy, na skraju dróżki jest także trochę jakby spalonej trawy (takie siano)... I taki chciałem uzyskać efekt... Miało być ciepło bo tak lubię :) Teraz pytanie do Was czy tak to wygląda? Czy jest to dobre? Co można by zmienić? Co jest źle?
Moze byc roznica i to czesto nie mała.
To co pokazuje aparat na LCD to jest tylko bardzo slaby podglad - nie bierz tego jako wzorzec.
Tak jak napisal Miszaqq - daj RAW-a - ktos moze znajdzie chwilke i sprobuje to "wywolac".
Wyrzucić całe zdjęcie, albo nawet go nie robić. To tak nie da rady ustawić modelki byle gdzie, pstryknąć, a później walczyć z jakimiś wadami w PSie. Pozbyć się światła na poliku możesz na miliard sposobów, ale najłatwiejszym będzie zrobienie następnego zdjęcia z innymi ustawieniami zestawu : światło-aparat-modelka.
Proszę RAW as requested...
http://www.yousendit.com/download/Q0...UnJENlN4dnc9PQ