-
Odp: Kalibracja 5d3 - sens?
Cytat:
a co chwila słyszę o kolejnych narzekających. problem polega na tym, że jedyny autoryzowany serwis tego nie umie naprawić.
Ile takich przypadków znasz? Tych awarii może być grubo powyżej 1%. Zakładam, że w Polsce poszło góra kilka tysięcy tych aparatów. Pewnie koło 1000.
-
Wy narzekacie, straszycie Canona ze go opuscicie(ktory sie tym nie przejmuje) bo na zachodzie Canon sprzedaje sie jak swieze buleczki, a co do 5D mkIII to same pochwaly uzytkownikow.
-
Habakuk w pierwszym poście pisze, że problem pojawił się z czasem. Myślę, że większość z tych, którzy pieją z zachwytu nad AF'em nowej piątki mają ten sam problem co habakuk, tylko jeszcze o tym nie wiedzą.
Obym się mylił.
-
Kraczecie jak stare baby :) Mam 5d3 od marca i pewnie nie robi już zdjęć tylko jeszcze o tym nie wiem :) Aparat zepsuł się 2-3 użytkownikom i to jeszcze takim co używają nikona, pewnie im na złość :P To nawet nie jest 1% tylko jakiś promil, jasne że szkoda tych 2-3 użytkowników ale to tylko promil No chyba, że mój już nie robi zdjęć :) Ten aparat jest NUDNY ciężko nim zrobić złe technicznie zdjęć, ciągle dobre, dobre, dobre ... NUDA :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zenek
Kraczecie jak stare baby :) Mam 5d3 od marca i pewnie nie robi już zdjęć tylko jeszcze o tym nie wiem :) Aparat zepsuł się 2-3 użytkownikom i to jeszcze takim co używają nikona, pewnie im na złość :P To nawet nie jest 1% tylko jakiś promil, jasne że szkoda tych 2-3 użytkowników ale to tylko promil No chyba, że mój już nie robi zdjęć :) Ten aparat jest NUDNY ciężko nim zrobić złe technicznie zdjęć, ciągle dobre, dobre, dobre ... NUDA :)
witam , nie obrażaj się , ale plewcież bzdury , nie uważam się za zawodowca , ale od kilku ładnych lat focę choć na sony , teraz mam od maja 5d mark III i wcale nie uważam ,że AF jest rewelacyjny i wszystkie zdjęcia technicznie są super. Pewnie zaraz wszyscy twardzi canoniarze mnie zjadą , ale alfa700 z zeeisem 24-70 jest bardziej niezawodna choć tylko na centralnym .
-
Nie obrażaj się ale MZ AF 5d3 jest rewelacyjny:), a fotografuję od 30 lat różnymi firmami, oczywiście na początku AF manualnym. I jak AF w 5d3 nie trafil (rzadko) to była moja wina A robię dużo i wesel i sesji więc był czas na sprawdzenie :)
-
-
Nie będę dziękował bo to normalność, a Wam wyrażamy wyrazy współczucia, że tak pechowowo trafiliście :(
-
Cytat:
To nawet nie jest 1% tylko jakiś promil,
Żeby to był promil to musiałoby pójść co najmniej 10 000 sztuk mk III w Polsce. Na pewno tyle nie poszło.
Aczkolwiek jest to taka głupia licytacja. Bo danych o sprzedaży nigdzie żadnych nie ma. Nawet ogólnej ilości aparatów. A przynajmniej nie znalazłem.
-
Zaraz zaraz promil to 1 na 1000 ,w tym wątku jest 2 pechowców, a chyba z 1000 aparatów to sprzedano w Polsce ?
-
Zenku po co trolujesz? Nie życzę Ci tego ale jeśli Tobie się coś takiego stanie będziesz inaczej śpiewał.
Tu nie chodzi o to jak częsta jest to usterka bo błędy zdarzają się najlepszym, ale o to jak Canon te błędy rozwiązuje.
A jak na razie podejście producenta to totalna porażka, co martwi mnie jako posiadacza tego aparatu.
Może da Ci do myślenia fakt, że habakukowi i zaixowi tez na początku wszystko śmigało i bardzo chwalili to body.
-
Współczuje-dobrze,że dreamlinera nie kupili?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
...jak na razie podejście producenta to totalna porażka...
Nie wiem czy tak producenta, bo ten nie znajduje sie w Polsce ni w Niemczech, a sa to tylko jego przedstawiciele?
-
Chyba kto inny tu troluje ... A wkurza mnie krakanie i pisanie, że na pewno mam zepsuty aparat tylko jescze o tym nie wiem, nie życzę Ci tego ale pewnie masz samochód zepsuty ale jeszcze o tym nie wiesz a jak nie to Ci się zepsuję :) To jest trolowanie :) A prawdopobieństwo że mi się aparat zepsuję tak jak tym 2 jest takie jak wygranie 5 w totolotka, czyli za mojego życia żadne :)
Natomiast podejście serwisu to już inna para kaloszy i jakoś w ostatnich postach nie o tym pisali tylko o zepsutym AF i ja nie piszę o serwisie.
-
zaix, ripek, daniel, ja - 4 osoby w tym wątku.
-
Kalibracja 5d3 - sens?
Nie, u mnie od początku nie wszystko było ok. Miałem przesunięte kompletnie punkty AF w stosunku do wizjera. Od początku więc nie było ok. Po paru kalibracjach i udawadnianiu w serwisie w czym jest problem, wymieniono mirror box. Ten zabieg spowodował, że obraz czujników w wizjerze pokrywa się, a przynajmniej zdaje się pokrywać z faktycznym ich położeniem.Po wymianie mirror boxa zaczęły się cyrki z AF, stracił dokładność, wszystko wymagało kalibracji, wszystko zaczęło zależeć od odległości, a także punktu AF i żaden inny podpięty obiektyw nie działał prawidłowo, w tym niektóre z moich własnych. Do tego doszły inne, poboczne problemy, równie istotne z punktu widzenia relacji Canona z klientem. Tak więc u mnie od początku był problem.
-
oni piszą, że znają jeszcze kilku innych pechowców (podają, że 10). To, że nie każdy rejestruje się w tym maglu to nie znaczy, że nie ma takich problemów. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Raideur
Nie wiem czy tak producenta, bo ten nie znajduje sie w Polsce ni w Niemczech, a sa to tylko jego przedstawiciele?
Ale chyba producent ma coś do powiedzenia w kwestii wyboru swojego przedstawicielstwa więc pośrednio ale jednak odpowiada.
Cytat:
Zamieszczone przez
Zenek
A wkurza mnie krakanie i pisanie, że na pewno mam zepsuty aparat tylko jescze o tym nie wiem
A gdzie ja Ci krakałem że masz zepsuty? Pisałem tylko o tym że inaczej byś śpiewał gdyby to Tobie się coś takiego przytrafiło. A zdarzyć się jak widać może każdemu.
-
Jest wreszcie odzew z CP. wyślę po raz kolejny, a na pewno ostatni do serwisu
-mają pilotować i monitorować naprawę, zobaczymy co dalej
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Ale chyba producent ma coś do powiedzenia w kwestii wyboru swojego przedstawicielstwa więc pośrednio ale jednak odpowiada.
A gdzie ja Ci krakałem że masz zepsuty? Pisałem tylko o tym że inaczej byś śpiewał gdyby to Tobie się coś takiego przytrafiło. A zdarzyć się jak widać może każdemu.
A czy producent ktory znajduje sie w Japonii wie ze, gdzies tam w Polsce istnieje problem?
Zenek Mial raczej na mysli to "krakanie" ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
domero
...większość z tych, którzy pieją z zachwytu nad AF'em nowej piątki mają ten sam problem co habakuk, tylko jeszcze o tym nie wiedzą.
..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
Najsensowniej by bylo, jak by wymienili na nowy - przynajmniej wyszli by z tego honorowo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Najsensowniej by bylo, jak by wymienili na nowy - przynajmniej wyszli by z tego honorowo.
myślę podobnie. ale jeśli wymienią mu bebechy od AF, też będzie OK. po prostu chciałbym, żeby odzyskał sprawność, tylko tyle.
-
W ostatnim numerze (1/2013) EOS magazine jest o tym duży artykuł, jak sprawdzić czy jest dobrze ustawione Body+obiektyw i jak ewentualnie poprawić.
Sprawdzenie polega na manualnym, jak najlepszym ustawieniu ostrości i następnie przełączenie w tryb AUTO i obserwacja okienka skali na obiektywie, przy wciśnięciu spustu do połowy.
Najlepsze ustawienie to : statyw + LV + powiększenie 10x ustawione na obraz na monitorze. Obraz ściąga się ze strony magazynu, ale chyba może być dowolny.
Jeśli nie drgnie to jest ok, z informacji w którą stronę i ile się przesunęło można wyciągać wnioski co trzeba zmienić.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Raideur
A czy producent ktory znajduje sie w Japonii wie ze, gdzies tam w Polsce istnieje problem?
Jeśli nie wie to go nie zwalnia z odpowiedzialności. W każdej poważnej korporacji są odpowiednie procedury zarządzania jakością a jedna z nich powinna dotyczyć informowania centrali przez filie o problemach z towarem. Jeśli tego nie dopilnowano to zawinił producent zatrudniając niekompetentnych pracowników. Z resztą taki problem powinien zostać wykryty jeszczeprzed wejściem sprzętu na rynek, beta-testy na klientach to jakby nie patrzył mało przyjemna opcja
-
Śledzę równoległy wątek u "konkurencji", choć to chyba złe określenie, i wygląda na to, że choć D800 od wad wolny nie jest i w PL jest podobnie jak u nas w serwisie to w Dusseldorfie im całkiem nieźle te D800tki naprawiają.
-
Nie sadze aby w Niemczech lepiej naprawiali Nikony a serwis Canona byl gorszy. Moze chodzi o ten sam problem AF'a ale moze diagnoza jest latwiesza.
-
Kalibracja 5d3 - sens?
Oj naprawiaja :) ja juz tego doświadczyłem :)
-
Ale czego doswiadczyles? Ten sam problem nie oznacza tej samej przyczyny.
-
Różnicy w jakości napraw i diagnostyki między polskim serwisem Nikona a tym Dusseldorfie, czy w UK (Fixation). Podam tylko taki przykład, że swego czasu polski serwis
wycenił mi koszt naprawy obiektywu na 4 tys PLN, gdy angielski autoryzowany naprawil go za 100 funtów :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kichu1979
Różnicy w jakości napraw i diagnostyki między polskim serwisem Nikona a tym Dusseldorfie, czy w UK (Fixation). Podam tylko taki przykład, że swego czasu polski serwis
wycenił mi koszt naprawy obiektywu na 4 tys PLN, gdy angielski autoryzowany naprawil go za 100 funtów :)
Ale kichu, masz D800 i naprawione poza PL dobrze?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
Dusseldorfie im całkiem nieźle te D800tki naprawiają.
Tak naprawdę to loteria,kolega wysyłał dwa razy,za drugim ze wszystkimi szkłami,zamiast być lepiej to było gorzej
-
Kalibracja 5d3 - sens?
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
Ale kichu, masz D800 i naprawione poza PL dobrze?
Zgadza sie, kupilem - lewy pkt af minimalnie mial rozjazd (central i prawa strona ok) i zalatwione od reki. A o serwisie w UK (fixation) tez mógłbym sporo pozytywnego napisać - 24-70 którego pl serwis chciał naprawiać za 4 tys wymieniając cały blok optyczny oni naprawili za grosze wymieniajac jedna cześć w okolicach bagnetu, jak wymienialem migawke w d300s to zaproponowali dopłatę (koszt czesci) i wymianę pozostalej mechaniki (bo i tak z czasem pada a naprawa elementów pojedynczo pozniej wyjdzie dużo drożej), inna puszke naprawili na gwarancji mimo ze na 110% awaria była typowym user errorem (lekko wygiety popychacz przeslony w body). O tym ze w razie wątpliwości mozna sobie zadzwonić i pogadac z technikiem nawet nie wspominam. Fixation nota bene ma autoryzacje zarówno Canon jak i Nikona i serwisuja w zasadzie tylko sprzęt z polki semi-pro i pro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
Trzymamy kciuki!
Oby sprawa zakończyła się pomyślnie.
P.S. Powiem szczerze, że ten wątek wywołał u mnie pewnego rodzaju fobię przed 5D3. Na razie mam od niedawna i z pobieżnych testów jest ok. (tak jakby dodatkowym plusem jest to iż kupiłem aparat używany od znajomego z przebiegiem ~30k a z głosów z tego wątku oraz relacji ripka jak to wygląda u innych znanych mu użytkowników z problemem wynika, że problemy zaczynają się zazwyczaj w okolicy 20-25k przebiegu).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Goomis
ten wątek wywołał u mnie pewnego rodzaju fobię przed 5D3. Na razie mam
U mnie podobnie, tyle że na razie nie mam, bo jeszcze się z niej nie wyleczyłem :-(
Też trzymam kciuki za powodzenie naprawy puszki habakuka :-)
-
ślę w poniedziałek i życzenia mam jasne - wymiana bebechów albo wymiana puszki. pobożne życzenia? ;)
-
Są racjonalne i jedyne do zaakceptowania-powodzenia!!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
ślę w poniedziałek i życzenia mam jasne - wymiana bebechów albo wymiana puszki. pobożne życzenia? ;)
W moim mniemaniu nie ma tu żadnych pobożnych życzeń. W cywilizowanym świecie to normalna sprawa że jak coś jest nowe i nie działa to się to wymienia. Nie rozumiem jak może się to tak ciągnąć skoro sprawa jest ewidentna.
-
1d3 nie był w stanie z kilku metrów trafić w stara. mimo tego CP szedł w zaparte, że gra.
-
Dodam tylko, iż na samym początku od kiedy zorientowałem się, że mam problemy z 5d3 i czujniki są przesunięte sugerowałem wymianę korpusu na nowy ponieważ czułem jak mogą być konsekwencje! 3 razy! 2 razy go "kalibrowano" co nie miało sensu. 3 razem wymienili mirror box. I po tym znów kalibrowanie.... Korpusu NIE WYMIENIONO!!!! Szczerze-powodzenia. Pewnie coś poprawią-ale po czasie wyjdzie, że albo na bliskie jest problem, albo na dalsze i znów trzeba coś kalibrować, albo któraś strona gorzej łapie...Oczywiście życzę Ci żeby takiego problemu nie było.
-
Kalibracja 5d3 - sens?
Ciekawi mnie sprawa z tym światłem żarowym. Zauważcie, że korpusy obarczone wadą AF maja dodatkowo problem ze swiatłem żarowym. Dotyczy to zarówno wadliwych 5d3 jak i d800 na różnych punktach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
ślę w poniedziałek i życzenia mam jasne - wymiana bebechów albo wymiana puszki.
przed wysyłką oznacz to i tamto - przynajmniej będziesz wiedział, co zrobili. :cool:
-
-
Jakie numery seryjne mają te korpusy, w których problem z rozpadem AF wystąpił? Tylko *****3******?
Jutro - pojutrze dostanę *****4****** i nie wiem, czy tej serii tez te obawy dotyczą...
Pozdrawiam
p.s. Adam, trzymam kciuki.
-
A myslisz, ze ktos tutaj to wie??? :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Voyager70
Jakie numery seryjne mają te korpusy, w których problem z rozpadem AF wystąpił? Tylko *****3******?
Jutro - pojutrze dostanę *****4****** i nie wiem, czy tej serii tez te obawy dotyczą...
Pozdrawiam
p.s. Adam, trzymam kciuki.
1 na tym polu.
dzięki.
-
Nie chodzi mi o wróżby :), ale ustalenie jakiejś prawidłowości - czy to seria z wadą, czy słabość konstrukcyjna układu AF generalnie :(. Co martwi to fakt, że to się dzieje po ok. 20 K klatek. - nie można stwierdzić, jak w przypadku obiektywu, że nowy egzemplarz jest akurat be. Niewielu osobom się to przydarzyło, mniejszości, ale jednak nie jest to odosobniony przypadek. Absolutnie nie jestem znawcą techniki budowania aparatów fotograficznych, ale skojarzenie jakie mi się nasuwa to dwa alternatywne warianty źródła problemu:
1) po iluś tam klapnięciach coś mechanicznie się wyrabia, dostaje jakichś luzów i całą zakładaną dokładność i precyzję szlag trafia.
2) jakiś element elektroniczny ulega szybkiemu starzeniu (np. kondensator) i zaczyna podawać odczyty z sufitu.
Dwa razy dzwoniłem do serwisu na Żytnią by zapytać o problem - twierdzą, że nic takiego się nie dzieje... :(, a przynajmniej nic, czego by nie naprawili.
No i pojawia się czarny scenariusz - taka wada, do której Canon jako korporacja się nie przyzna, bo musiałby większości/wszystkim wymienić puszki, albo przynajmniej przeprowadzić kosztowne dla nich naprawy. A tak - chowanie głowy w piasek, może się da "przetrzymać" tych kilka procent "pechowców".
A tak przy okazji pytanie - czy czas od wysłania sprzętu na Żytnią do jego otrzymania wydłuża gwarancję? Bo jak komuś 1/2 czasu zajmują naprawy, to realnie z gwarancji korzysta pół roku :(
-
Niestety ale wydaje mi się dobrym podsumowaniem sytuacji jest fragment o branży motoryzacyjnej z filmu Fight Club
https://www.youtube.com/watch?v=wIdmkETuWeM
"Pracowałem w kontroli technicznej. Moim zadaniem było stosowanie wzoru. Nowo wyprodukowany samochód wyrusza gdzieś z prędkością 100 km/h. Dochodzi do blokady tylnego dyferencjału. Dochodzi do zderzenia, samochód staje w płomieniach, pasażerowie giną.
-Czy powinniśmy wycofać model z rynku?
-Sprawdź ile jest samochodów na rynku, A. Pomnóż to przez względną wypadkową, B. Otrzymaną wartość pomnóż przez średnią ugód pozasądowych, C. A razy B razy C równa się X. Jeżeli X jest mniejsze niż kosztawycofania modelu z rynku, nie wycofujemy go.
-Dużo zdarza się takich wypadków?
-Nie uwierzyłaby pani.
-Dla którego producenta pan pracuje?
-Dla jednego z największych."
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Voyager70
A tak przy okazji pytanie - czy czas od wysłania sprzętu na Żytnią do jego otrzymania wydłuża gwarancję? Bo jak komuś 1/2 czasu zajmują naprawy, to realnie z gwarancji korzysta pół roku :(
NIE! Ja miałem aparat w serwisie na prawdę spory kawał czasu. Masz rację co do realnego czasu korzystania z gwarancji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
-Sprawdź ile jest samochodów na rynku, A. Pomnóż to przez względną wypadkową, B. Otrzymaną wartość pomnóż przez średnią ugód pozasądowych, C. A razy B razy C równa się X. Jeżeli X jest mniejsze niż kosztawycofania modelu z rynku, nie wycofujemy go.
Aparaty fotograficzne na szczęście raczej nie eksplodują, ani nie stają w płomieniach, a już odpowiednik ugody pozasądowej w postaci wymiany egzemplarza na nowy/wolny od wad byłby niezłym rozwiązaniem, na które i tak chyba Canon nie chce pójść...:(
-
Tu nie chodzi o eksplozje i płomienie a o filozofię myślenia. Jeżeli ilość zgłoszonych usterek jest statystycznie zbyt mała żeby wpłynąć na decyzje zakupowe klientów olewamy pechowców.
Przy takiej postawie prawdopodobnie jedyną metodą jest odpowiednie nagłośnienie sprawy.
Może interwencja w programie UWAGA i reportaż o tytule "lustereczko powiedz, przecie..." obudziłby kilka decydentów w Canonie ;)