mam Phottix TITAN BP-511A i nie narzekam, sprawuje się nieźle, złego słowa nie powiem :)
Wersja do druku
mam Phottix TITAN BP-511A i nie narzekam, sprawuje się nieźle, złego słowa nie powiem :)
Miłego czytania :D
http://canon-board.info/showthread.php?t=6386
Podłączyłem tutaj.
K.
W opisie aukcji jak byk stoi że jest 100% zgodny z oryginałem. Jak to nie jest drogi - zamiennik za 124zł to niedrogo ? Phottixy z nowym chipem są za 85zł :roll:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeśli zależy Ci na wzorowej współpracy to kup oryginał za ok 90zł i po kłopocie.
Zamiennik, nigdy nie dorówna oryginałowi.
Właśnie nabylem zamiennik LP-E6 Phottix z nowym chipem . Wydaje się bardzo solidny. Jego cena to 85zł i można ladować w firmowej ładowarce Canona. Ciekawe jak bedzie z trwałością i ilościa wykonanych zdjęć na jednym ładowaniu. Podzielę sie tą wiedzą jak trochę go potestuję.
z pocalowaniem reki kupie oryginal za ok 90zl, tylko niestety wg ceneo (link) ceny tego aku zaczynaja sie od 255zl. co do allegro to pojecia nie mam na ktorej aukcji jest oryginal, a na ktorej podrobka, a podrobek akumulatorow canona jest sporo, wiec nie problem kupic na allegro za 90zl 'original' made in taiwan o nieokreslonej pojemnosci z naklejonym znaczkiem canona ;-/
jako, że już mienęło torchę czasu od kiedy uzywam zamienników photix do mojej 550 podzielę się swoimi odczuciamy (generlanie jest tak, że 2 zamienniki używam w gripie, a bateria oryginalna jako awaryjne zasilenie ;))
uważam, że nie ma żadnej różnicy, jeżeli chodzi o pojemność i użytkowanie, jestem w pełni zadowolny z tych zaminników i mogę je polecić.
Używam zamiennika BP-511 Premium Gold i sprawuje się całkiem przyzwoicie. Co prawda realnie ma trochę mniejszą pojemność niż oryginał (wg moich szacunków wychodzi ok. 80% zdjęć względem oryginału) ale za tą cenę można to przeboleć.
Teraz po przesiadce na 60D kupiłem też Premium Gold z chipem ale na razie poza naładowaniem (dało się w oryginalnej ładowarce) jeszcze go nie testowałem. Aparat wykrywa go normalnie i daje się zarejestrować baterię więc od strony chipa to działa.
A ja potrzebuję zorientować się w cenie baterii i ładowarki do 1100D.Za ile mozna kupić komplet?
Używał ktoś zamienników LP-E6 Delta (dostępnych chociażby u towers'a). Wg. opisu pokazują stan naładowania i można je ładować i ładowarce Canona. A jak to wygląda w praktyce ?
Wiec panowie tak zapytam,dostałem 3 baterie,jakies zamienniki,wyświetla mi sie "brak komunikacji a akumulatorem.Używać tego akumulatora??" jeżeli dam tak to aparat dziala,stan bateri zero i nie wykrywa jej aparat,jak wygląda sprawa bezpieczeństwa puszki współpracującej z taka baterią??
jak wygląda sparwa bezpieczeństw puszki - wygląda tak, że jak się nic nie będzie działo to będzie OK ;) IMHO z noname jest taki problem, że jak ewentulanie coś padnie np. wybuchną to moze być problem później z ewentualnym dochodzeniem roszczeń od sprzdawcy / producenta no i kewstia przestoju puszki... ja co prawda wykorzystuję aparat tylko amatorsko, ale jak kupowałem zamienniki to patrzyłem jednak na to, że są w miarę znane na ryku (Phottix)
Ostatnio kupiłem aku do 7D jako 100% kompatybilny z oryginałem. Po włożeniu do gripa (też podruba) też dostałem taki komunikat ("brak komunikacji a akumulatorem. Używać tego akumulatora?"). Ale po naładowaniu i ponownym włożeniu wszystko było ok. Parę testów i okazuje się, że to aku" traci kompatybilność" gdy nie jest włożone bezpośrednio z ładowarki. Wystarczy wyjąć z aparatu i ponownie włożyć aby stał się niekompatybilny.
Nadmieniam, że do tego aku pasuje ładowarka systemowa.
„Poprawnie włożony do gripa współpracuje poprawnie z drugim oryginalnym aku. Wyświetlany jest stan obu.
Yomen — może u Ciebie też tak będzie. Spróbuj.
Wczoraj doszly do mnie 3xLP-E6 delta od towersa (nowsza wersja). Byly one wstepnie naladowane (ok 38%). Na wczorajszej sesji zuzylem 1 robiac jakies 300 zdjec (z podgladem i ok. 150-200 z lampa) + zabawa aparatem. Poki co 1 wrazenie bardzo dobre, zobaczymy co bedzie za kilka miesiecy
I tylko dla potwierdzenia
Aparat wykrywa akk jak ori
Laduje sie normalnie w ori ladowarce
Jak myślicie czym różnią się akumulatory z linku http://allegro.pl/bp-511a-gwar-12m-c...801861376.html od wzrokowo, pojemnościowo takich samych, też oryginalnych za 250-300PLN??
Na pierwszy rzut oka widać, że to podóba - teraz to juz nawet opakowania i hologramy podrabiają :(
ale podróby też działają ok...wiadomo co oryginał to oryginał....wszystko trzeba kupować z głową a nie patrzeć tylko przez pryzmat ceny...dobrze, że takowy wątek jest na forum, niejeden by się podejrzewam do tej pory naciął na kiepska podróbkę oryginału za okazyjną cenę....ja osobiście kupiłem podróbkę chociaż wyglądem jest jak oryginał ale duuużo tańszy... jak narazie ok....oryginały także trafiają się felerne i mało który producent czy serwis uzna swoją porażkę i wadę fabryczną bo częściej jest to wina użytkowania i użytkownika...
Miał ktoś z was do czynienia z zamiennikami sygnowanymi OTB lub Newell?
Sprzedawcy piszą, że współpracują ze standardowymi ładowarkami Canona, ale jak jest z jakością. Chciałbym kupić taki zamiennik do 1100D, wytrzymają chociaż połowę tego co oryginał?
Witam
Posiadam zamiennik BP 511 (20/30D/...) marki Newell . Po pierwszym ładowaniu pozwolił na wykonanie ok. 350 zdjęć. Teraz jest lepiej.
Pozdrawiam
Mirek
Witam foumowiczów.
Zapraszam was do dyskusji na temat zamienników akumulatorów do naszych Canonów. Polecanie zamienniki czy nie, jeśli tak to jakiej firmy polecacie. Dobra to może ja zacznę.
__________________________________________________ _________________
Ostatni przeglądając stronę techniczną Canon.pl natknąłem się na takie "ostrzeżenie" http://www.canon.pl/Support/Consumer...type=important (może zauważyliście że na górze pisze że ta informacja dotyczy Canona 550D, ale na stronach technicznych inneych aparatów jest to samo). Zadziwiło mnie to. Jak myślicie czy jest to chwyt marketingowy canona który ostrzega żeby nie kupować zamienników, a zamiast tego kupować canonowskie akumulatory. A może to prawda że używanie takich zamienników to niebezpieczeństwo. Co o tym myślicie?
Jest już taki wątek Kolego http://www.canon-board.info/showthread.php?t=6386...
Ale tu jest Ankieta :D. Można to wszystko łatwiej zilustrować.
Furman, mnożenie watków na ten sam temat powoduje, że szukający konkretnej informacji zamiast siedzieć 15 minut przed komputerem i znaleźć, po godzinie wstaje z nieznalezionym. To czy jest ankieta, czy nie ma, nie ma kompletnie znaczenia, bo i tak 80% odpowiedzi będzie oparta na schemacie "kupiłem wczoraj zamiennik, wszystko super hula, dałem połowę tego co za oryginał, jestem bardzo zadowolony, polecam".
Zamiast mnożyc watki o tym samym, podłacz się pod już istniejący. Wszyscy na tym skorzystają.
jednak odsylam do watku zbiorczego. opinii jest pod dostatkiem, kwestia tylko poczytania...
Połączyłem.
Kupiłem BP-511 Li-ion Premium do Canona 5D
Bardzo dobry i tani.
Nie mniej odradzam kupowanie na allegro.
Bezpieczniej jest w sklepach internetowych z własnym odbiorem.
Kupiłem własnie na Allezło baterię do 60D i... I szlag mnie trafił bo miał to być orginał i gdybym się nie zaczął przyglądać szczegółom to bym się dał nabrać.
Oto link do kolejnej aukcji: http://allegro.pl/canon-lp-e6-nowy-o...963469445.html Bateria wygląda jak orginał wytłoczenie na wierzchu naklejka Canon pod spodem ale... No właśnie ale naklejka różni się od tej którą mam już w aparacie. Zacząłem od mistrza Google który mi pokazał że wszystkie orginalne mają takie same naklejki. A zupełnym hitem było Made In Japan ale napisane Mdae In Japan :) Nie ma szans żeby taka firma jak Canon sprzedająca miliony produktów miała literówki hehe Jak będzie chwila to wrzucę fotki tej "drogiej" podróbki. Okazje nie istnieją i najlepiej kupować po prostu w sklepach a Allezło olewać ciepłym moczem!!
po co wam oryginał za taką kasę? ja dokupiłem hehnela i jest jak najbardziej ok. Dałem jednak za niego chyba ze 140 czy 150 zł, no, ale to i tak około połowy tego co oryginał.
asciersk raczej wie że przestanie działać, a zużycie się ogniw chyba nie jest objęte w gwarancji :)
Ja kupiłem aku Hahnel 3 lata temu, cisnę z niego co się da:) i nie widzę żeby zmniejszyła się jego pojemność...chodzi jak ta lala;) a kupiłem z polecenia CB:D
Sprawa jest prosta, to nie wiek zabija akumulatory tylko ilość cykli a ta ściśle jest związana z ilością robionych zdjęć. Oryginały kupują raczej zawodowcy bo liczy się pewność działania a koszt zakupu jest mniej istotny. Zamienniki kupują raczej amatorzy, którzy przez pięć lat zrobią może ze 100 tys. zdjęć co oznaczać będzie około 100-200 cykli akumulatora a tyle akumulator wytrzyma spokojnie.
Tak masz racje.
Chodziło mi bardziej o to, że kupując zamiennik renomowanej firmy chcemy, a może bardziej życzymy sobie żeby działał tak samo dobrze jak oryginał co w wielu przypadkach nasze życzenia się spełniają:)
Ja zakupiłem zamiennik Hama LP-E6 i jestem zadowolony, a dodatkowo mam 5 letnią gwarancją co raczej gwarantuje w miarę dobre wykonanie. Oczywiście zgadzam się z wasza opinią że pojemność ogniw zmniejsza się w miarę używania ale gwarancja raczej jest na mechaniczne wady niż pojemność.
Z zamiennikami (przynajmniej w moim doświadczeniu z LP-E6) jest taki problem, że elektronika czasem błędnie określa pojemność i naładowanie akumulatora. W przypadku moich Phottixów dopiero po około 10 cyklach bateria pada zupełnie pokazując około 10% naładowania. Wcześniej aparat potrafił się wyłączyć mimo, że bateria raportowała 60% naładowania. Trzeba mieć tego świadomość i nie brać "świeżaków" prosto ze sklepu (np. po pierwszych dwóch ładowaniach) do krytycznych zastosowań.
hahnel powiadasz.
mam teraz dość ambitne zadanie kupienia nowego akumulatora do starego 350D: chodzi o NB-2LH. o ile dobrze pamiętam, to aparacik przerobił kilkanaście zamienników i dziś nie działa już żaden - działa jedynie i to całkiem dobrze oryginalny akumulator kupiony z aparatem (ile już będzie miał? sześć lat?).
dlatego pytanie - co i gdzie kupić jako zamiennik NB-2LH?
żeby było to dobry i nowy akumulator, nie leżak magazynowy.
szukać właśnie hahnela?
Ja mam Batimexa, po dwóch latach ciągnie równo z orginalnym, czteroletnim Canonem.
Hahnel jest dobry ale bardzo drogi. Taki LP-E4 do 1Dynek potrafi kosztować 95% ceny oryginału :-)
Batimex to rozsądna propozycja. Moje BP-511 od tego dystrybutora pojemnosć zaczęły tracić po około trzech latach intensywnego użytkowania, często w niekorzystniejszych warunkach.