Odp: eTTL + Pocket Wizard
Jak często zdarza się, że wasza lampa na PW błyska z pełną mocą?
Ostatnio na weselu pobawiłem się trochę 2xTT5 (jeden na body z 5802exII ustawiona jako master, drugi zdalny z Metzem 48 odbitym od sufitu tam gdzie było ciemno) i ok 2-3% metz błyskał z pełną mocą. 2x zdarzyło się, że 580 również walnęła z całą siłą...
Potraktować to jako normalne zachowanie (ogłupienie ettl) czy szukać ewentualnej usterki PW?
W koncu jest wsparcie PW dla 5D mk III....
Canon Compatibility - PocketWizard Wiki
Warto wspomnieć, że całkiem niedawno wyszedł Sekonic z możliwością kontroli bezpośrednio z poziomu światłomierza mocy lamp podpiętych pod PocketWizard. Oczywiście lampy pracujące w ControlTL. Konkretnie chodzi o model L-478DR. Cena w amazonie czy bh photo to ~1500zł (469$) + cło + vat. W PL cena prognozowana jest na 2k brutto (więc dla vatowców praktycznie bez różnicy), ale nie znalazłem sklepu który by to miał.
Wydaje się być ciekawą opcją dla osób które nie mają jeszcze światłomierza ale mają system PW. Jedyne co mnie mierzi to dotykowy wyświetlacz... Ciekawi mnie też jak taki wyświetlacz radzi sobie w słoneczny dzień.
ciekawe. kontrola mocy? Tzn sterowanie mocą lamp z poziomu światłomierza?
lampy pracujące w ControlTL - jakie to sa konkretnie lampy (jakie znasz modele?)
światłomierz tu zdaje się jest najmniejszym problemem, kłopot by mieć lampy pracujące w tym systemie. Jak sądzę, bo nie znam tematu, a chetnie się czegoś dowiem.
mam nadzieję, że mówisz o pracy z lampami studyjnymi, bo jesli z systemowymi to ... żadna specjalna atrakcja, mozna nimi sterować "od zawsze". To byłby tylko kolejny sposób.
Po pierwsze kompatybilne z PW lampy systemowe - w linku tylko canon.
Co do lamp studyjnych to:
- wybrane modele Elinchrom podłączone przez PowerST4 (lista kompatybilnych)
- lampa Einstein 640 przez PowerMC2
- większość lamp Paul C. Buff (White Lightning, AlienBees i power packi Zeus) przez TT5 + AC9 (lista kompatybilnych)
Więcej informacji tutaj: PocketWizardŽ - AC9 AlienBees Adapter & PowerST4 Receiver for Elinchrom
Lampami studyjnymi też od dawna można sterować za pomocą AC3. Nowość polega na tym, że mamy to wszystko w światłomierzu - nie trzeba biegać do aparatu czy lamp. No może nie wszystko bo ac3 ma więcej możliwości, ale trudno mierzyć światło pracujące w innym trybie niż manual :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
jaroslaw.majcher
.Lampami studyjnymi też od dawna można sterować za pomocą AC3..
Lampami studyjnymi - piszesz tak, jakby wszystkimi. Tymczasem dotyczy to kilku modeli i to firmy której nie chcę (Paul Buff już w ogóle pomijam). Systemowymi dawało się sterować już dawniej.
Byłem ciekaw jaki producent dał zintegrować swoje lampy (studyjne) z PW tak, by dało się aż sterowac ich mocą. Teraz wiem - Elinchrom no i jeszcze z tego co kojarze to Bowens dawał się odpalić (nie sterować) gdy ma wbudowany moduł odbiornika PW.
Szkoda, że inni producenci masowo nie chca wprowadzac tej funkcjonalności (Profoto, Bowens, Bron, Hensel itd itd)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Lampami studyjnymi - piszesz tak, jakby wszystkimi.
Wybacz za skrót myślowy. Oczywiście, że nie wszystkimi. Za pomocą PW tylko wymienionymi wyżej.
Dostępne jest nowe firmware dla urządzeń MiniTT1 i FlexTT5 w wersji przeznaczonej dla sprzętu firmy Canon. Dodano kompatybilność z lustrzanką EOS 5D Mark III. Do tej pory było to firmware beta. Ciekawe czy da się zauważyć zmiany?
CM-N3-ACC za 60 PLN :)
Postanowiłem zrobić sobie kabel do sterowania zdalnego moim 5d mark III przez MiniTT1/FlexTT5/
Kupiłem RS-80N3 używany obciąłem kabelek z wtyczką dzięki czemu mam b. elastyczny kabel i wtyk N3
Kupiłem wtyk mini jack dobrej jakości i polutowałem
Po odcięciu kabla i zdjęciu izolacji z przewodów można poeksperymentować z aparatem i zwierać przewody do masy w ten sposób można upewnić się który przewód do czego służy. Niczym nie ryzykujemy bo wszystkie przewody w RS-80N3 przy pełnym wciśnięciu są zwierane.
Efekt finalny wygląda tak
obrazek
--- Kolejny post ---
a tutaj połączenia
wszystko działa wyśmienicie
Odp: Pocketwizard mini i flex mam i się chwalę...
Cytat:
Zamieszczone przez
fotocoto
... oraz odpowiadam na pytania, jak ktoś ma. Po wielu przebojach z różnymi dziwnymi wyzwalaczami "za stówę" zainwestowałem w pocketwizzard. Sporo to kosztuje ale nie żałuję. Aż byłem zdziwiony, że to kupiłem bez problemu w sopocie w sklepie foto-net, mają od ręki i jeszcze mi szybkie szkolenie zrobili choć w zasadzie to jest bardzo proste urządzenie. Swoją drogą to chyba jedyny sklep który ma to od ręki, bo widzę, że jeszcze pstryk, ale jak zadzwoniłem najpierw do nich to mówili pod zamówienie. Dziwne, bo ten produkt jest rewelacyjny i aż zaskakuje, że nie ma lepszej dostępności.
Do rzeczy, kupiłem 2 flexy i 1 mini nadajnik. Flexy to odbiorniko nadajniki, mini tylko do nich nadaje. Do flexów wpinam lampy i tu mały zgrzyt - brak podstawek w kolmplecie, trzeba zainwestować w jakieś podstawki. Za taką kasę mogli by dać w komplecie. Wpinam lampy zakładam mini na korpus, ustawiam kanał i... po prostu działa. Przydatny przycisk testowania błysku na obudowie bardzo ułatwia pracę. Zestaw rewelacyjnie współpracuje z moim 5D. Możliwości rewelacyjne, nawet przy doświetleniu punktowym cieni fotografowanej sceny efekty są świetne a co najważniejsze nie muszę się martwić o przepały i o to, że mi lampa nie wypali, to działa nadzwyczaj niezawodnie, czyli tak jak oczekiwałem. Do tego nie ma problemu ze stawianiem lampy "za winklem" - wszystko działa nawet z kilkudziesięciu metrów.
Komfort pracy +500%, wchodzę np. do domu panny młodej, szybko ustawiam lampy z dyfuzorami i jadę, zmiana pokoju, nie ma problemu, szybko przestawiam skupiam się tylko na scenie i świetle i nie martwię, że znowu nie odpaliła. Żadnych kabli, zero myślenia o lampach, raz ich nawet zapomniałem. Sesja plenerowa tez rewelacja, używam obiektywu o ogniskowej 500mm (wiem, że to niepopularne ale z pewnych względów robię nim portrety i sylwetki). Spokojnie dopalam sobie lampą z odległości ok 100 m sceny pod słońce.
Jeżeli ktoś ma jakieś pytania o to urządzenie chętnie odpowiem, na razie jedyny minus jaki znalazłem przez 2 tygodnie używania to brak stopki lampy błyskowej w komplecie. Mam też pytanie do ew. użytkowników czy próbowali do jednego flexa wpinać 2-3 lampy, myślałem by umieścić taki zestaw w softboxie i jakoś na kablu je połączyć.
Czy moge dostac do kolegi maila? Potrzebuje więcej info na tema tt5.
Witam, mam takie pytanie, czy w trybie manualnym jest możliwość zmiany mocy lamp z poziomu menu aparatu? (5dmkiii)
Cytat:
Zamieszczone przez
grander
Witam, mam takie pytanie, czy w trybie manualnym jest możliwość zmiany mocy lamp z poziomu menu aparatu? (5dmkiii)
W trybie TTL możesz regulować moc lamy tak jak by była na aparacie +/- 3 EV, jeżeli chcesz regulować moc lampy w trybie menualnym to tylko z AC3 przez menu aparatu nie ma takiej możliwości.
pojawił się nowy soft do PW i wreszcie mogę używać ich ze swoim wspaniałym 1Dx-em. Tylko, że niestety suprise - nie działa sterowanie lampa z menu aparatu, gdy w komunikacji są PW (2xTT5). Czy ktoś wie jak skonfigurować te urządzenia, aby pełna komunikacja do lampy szła przez wireless (tak jakby lampa była bezpośrednio na sankach aparatu) ??? Aha, lampa to 580EXII i założona bezpośednio na aparat działa poprawnie.
Help please!
Cytat:
Zamieszczone przez
chrislab
pojawił się nowy soft do PW i wreszcie mogę używać ich ze swoim wspaniałym 1Dx-em. Tylko, że niestety suprise - nie działa sterowanie lampa z menu aparatu, gdy w komunikacji są PW (2xTT5). Czy ktoś wie jak skonfigurować te urządzenia, aby pełna komunikacja do lampy szła przez wireless (tak jakby lampa była bezpośrednio na sankach aparatu) ??? Aha, lampa to 580EXII i założona bezpośednio na aparat działa poprawnie.
Help please!
Pocket Wizardy tak nie działają, więc to nie wina softu ani modelu aparatu. Checesz mieć łatwiejszą kontrole to tylko nakłada zone cotroller pomoże.
kurcze, wydawało mi się, że jak używałem w 5dmk2 to działało, ale pewnie to skleroza. Dzięki za info.