za to tez kaza sobie placic? ksiadz po koledzie chodzil, koperte dostal i jeszcze? ech
Wersja do druku
Witam
Bylem na stronie diecezji warszawskiej i nic o kursach liturgicznych nie ma. Jest kontakt do masy księży, ale nic konkretnego nie napisano.
Ktoś robił w Warszawie? Gdzie i za ile?
Pozdrawiam
czołem
podobno kuria szczecińska zaczęła organizować kursy - ktoś wie gdzie (u kogo) się można czegoś szczegółowego dowiedzieć ??
dzwoniłem do kurii w Katowicach , kursy będą na początku marca.
Czołem
To masz nieaktualne informacje. Dostałem cynk od znajomego, że najbliższy na który są wolne miejsca będzie w marcu. Dzwoniąć do Kurii (www.szczecin.kuria.pl) można uzyskać informacje jak się zapisać.
Wiecie coś może na temat kursów w jeleniej Górze bądź okolicach? (Wrocław np.) Będę wdzięczny za wszelkie info. Pzdr.
W Legnicy będzie w marcu, w lutym trzeba się dowiadywać w kurii. Jak będę coś więcej wiedział, to napisze.
Sory za podchody, ale zależało mi na tym, by załapać się na marcowy kurs. Dostałem potwierdzenie, że jestem na liście, więc mogę teraz podzielić się wiedzą:
Najbliższy kurs w Szczecinie będzie w marcu (termin dokładny nieznany).
Żeby się zapisać trzeba wysłać kontaktowego maila ze swoimi danymi na adres: koordynator (małpa) kuria.pl - ks. Sławomir Zyga.
Ja w odpowiedzi dostałem krótkie potwierdzenie o wpisaniu na listę. Termin i reszta ma przyjść później.
Pozdrawiam
Woyd
Wiem już wszystko:
Wydział Duszpasterski Legnickiej Kurii Biskupiej i Redaktorzy legnickiej edycji tygodnika "Niedziela" za aprobatą Biskupa Legnickiego zapraszają na diecezjalny kurs dotyczący fotografowania i filmowania. Zostanie on zorganizowany w dniu 21 marca 2009r.
Szczegóły dostępne tutaj.
Witam
Czy ksiądz naprawdę sprawdza zaświadczenie o kursie liturgicznym?
Znajomi prosili mnie o foty na ślubie i amatorsko chciałbym je zrobić. Będzie problem?
Też tak myślę. A po części też od regionu z jakiego pochodzisz. Np. w zachodniopomorskim o ile dobrze kojarzę kuria długo nie widziała potrzeby takich kursów, dopiero pod koniec ubiegłego roku zaczęła je organizować.
Zresztą... skoro w tym kraju jest niemal 90% katolików to po co kursy - wszyscy powinni wiedzieć jak się w kościele zachować - czyż nie ?? ;D
W diecezji bielsko-żywieckiej podobno ma być w okresie Wielkanocy... ja już się zgłosiłem....zobaczymy co z tego będzie.
witajcie
Wie ktoś może o kursie liturgicznym w Bydgoszczy lub okolicach? Za wszelkie info będę wdzięczna
A w okolicach? może Gdańsk? Toruń??
A ja miałem taką sytuację. Fociłem w kościele chrzest wszystko było omówione z księdzem i to, że nie mam pozwolenia i to, że wiem jak się zachować. Zdziwienie nadeszło wtedy gdy po zakończeniu liturgii podszedł do mnie jakiś młody ksiądz i zapytał o ledigimację. Kopara mi opadła bo z jednej strony dogadałem się z proboszczem, że takiego dokumentu nie posiadam a z drugiej strony ten młody który patrzył na mnie swoimi pięknymi oczami i czekał na papierek. Czułem, że praca się dla mnie skończyła a kulminacja chrzcin przede mną. Zgodnie z prawdą odpowiedziałem, że nie mam legitymacji, za to mam pozwolenie proboszcza. Wymiana spojrzeń i uśmiech ze strony młodego. Ot zażartował sobie ze mnie. :-D
Ja szukam kursu w okolicach Katowic i Sosnowca, jak na razie bez rezultatów, chyba się pofatyguję do diecezji osobiście, bo telefonów nikt nie raczy tam odbierać ;)
Nawet zbytnio szukać nie trzeba...
Jest temat nawet przyklejony na głównej stronie. Gdzie ludzie podają terminy w której diecezji i kiedy się odbywają szkolenia.
http://canon-board.info/showthread.php?t=32459
Podane są już terminy kursów w Warszawie
W pierwszym półroczu 2009 r. planowane są dwa terminy kursu: pierwszy termin w sobotę 7 marca (9:00-15:00), a drugi termin w dniach 20, 21 i 23 kwietnia (17.00-19.00).
Zajęcia będą się odbywały w Kurii Metropolitalnej Warszawskiej, przy ul. Miodowej 17/19 (sala św. Jana Chrzciciela).
Koszt 100 PLN (płatne na miejscu).
Zapisy na kurs można dokonywać internetowo: fundacja@dobrawiadomość.org.pl
lub telefonicznie (kom): (+48) 796 797 987
Szczegóły na www.dobrawiadomosc.org.pl.
Ktos cos wie w temacie Lodzi ?
Rzeczywiście Bywa z tymi Proboszczami różnie i to nie koniecznie w małych miastach . Zdarzyło mi się być na ślubie (jako gość) w jednym z Łódzkich kościołów … gdzie proboszcz za każdym razem gdy kamerzysta lub fotograf odwracali się tyłem do ołtarza przerywał liturgię i milczał , ja byli odwróceni obaj przodem to kontynuował . Po jakiś 15 min zarówno do kamerzysty jak i fotografa dotarła „delikatna aluzja” i ci zaczęli chodzić tyłem i stawać bokiem…Wyglądało to dość groteskowo zwłaszcza jak biedak z kamerom przewrócił się :( .
W ubiegłym roku otrzymałem odpowiedź, że planowany jest kurs na wiosnę 2009 roku. Ponoć informacji można zasięgnąć telefonicznie o ile komuś uda się dodzwonić. Nr tel 042 66-48-725. Gdyby komukolwiek udało się dodzwonić i poznać szczegóły niech się nimi podzieli na forum.
w dniach 14 i 21 marca w kosciele pw.św. Krzyża i św. Filipa Neri oraz oraorium Ksiezy Filipinów w Tarnowie, przy ul. Piłsudskiego 9
o 9 Msza św nastepnie wykład do godziny 13 30
warunkiem otrzymania pozwolenia jest udzial w dwoch kursach
zgłoszenia na kurs wydział duszpasterstwa ogolnego kurii dieciezjalnej w Tarnowie w terminie od 16 lutego do 10 marca telefon 014 63 17 380 email wydzdusz@diecezja.tarnow.pl
na pierwsze spotkanie nalezy dostarczyc 2 foty <3cm-4cm> no i oczywiscie 50zl
jesli ktos jest chetny zbieram ekipe z okolic nowego sącza
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zapomnialem dodac ze jest potrzebne skierowanie od ksiedz aproboszcza na kurs
Eee nie bardzo rozumiem , tzn ze powinienem byc katolikiem , i dostac skierowanie od swojego ksiedza proboszcza aby wziac udzial w kursie ?
dzwoniłem do ks ktory zajmuje sie tym w tarnowie i tak poleci wiec przekazuje to co on powiedzial aczkolwiek moze to byc roznie odebrane
rozumiem , moze o to chodzi zeby nie podrozowac po polsce za kursami i czekac na te u siebie w miescie , bo jesli chodzi o to co wczesniej napisalem , to nie mam slow...
Aż strach zgubić taki dokument, jeszcze trzeba będzie go drugi raz wyrabiać bo duplikatów raczej nie dają. A może ktoś zrobił sobie taką "kopię bezpieczeństwa" i zeskanował zaświadczenie? Ech droga na skróty zawsze jest łatwiejsza :mrgreen:
niekoniecznie latwiejsza. Jak trafisz na ksiedza, ktoremu bedzie sie chcialo zajrzec do bazy...
http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=427 :twisted:
na stronie http://archidiecezja.lodz.pl/ pojawiła się informacja o kursach w Łodzi. Rusza w poniedziałek 9 marca o 19 przy ul. Skorupki 3 i to w zasadzie wszystko
Wybiera sie ktoś na kurs do Krakowa? 3-4 Marca, więcej info tutaj
:arrow: http://www.diecezja.pl/index.php?page=kurs
W lodzi 9 marca o godz 18 zapisy a 19 zaczyna sie kurs ! Nie ma zapisow telefonicznych.
Witam.
Kurs w Gdyni odbędzie się w dniach 17-19 marca.
Więcej na forum Nikona - http://nikon.org.pl/showthread.php?p=1132235
Panowie i Panie, wiadomo coś o kursie w okolicach Częstochowy? Przyda się w końcu pozwolenie na nowy sezon :oops:
Generalnie to sie z biegu mozna zapisac czy "cos" trzeba miec oprocz dowodu pewnie ? ;]
No właśnie... czytając ten wątek parę razy pojawiło sie takie stwierdzenie...Cytat:
Zamieszczone przez Malin
Każda diecezja z tego co czytam (bo radomska na pewno) organizuje raz w roku kurs - raz. Wyobrażacie sobie, że raz w roku wszyscy z danej diecezji którzy z tego żyją bądź dorabiają zbierają się na tym kursie? :)
Przecież wyglądałoby to jak niedzielna msza w katedrze a legitymacje wydawaliby tydzień. :)
Zapewne kiedyś wpadną na taki pomysł, bo tzw ofiara (na rachunku dostałem "ofiara na kurs" ) to piękny kąsek - w Radomiu 200zł - rozbój w biały dzień.
Kurka ludziska wytłumaczcie mi jedną rzecz a mianowicie, czy kurs trzeba robić w swojej diecezji czy można w innych. Dla ciekawości powysyłałem maile do różnych i jest w sumie 50/50 tzn jedni mówią że u nich nie mogę bo inna diecezja a u drugich kajne problem. I teraz już zwariowałem a zastanawiam się nad tym w Gdyni tylko znowu nie wiadomo czy mnie przyjmą albo raczej czy są wolne miejsca ;)
5pirit logicznie rzecz biorąc, to nie ma znaczenia gdzie, bo zdjęcia bedziesz robił w całej Polszy, więc plebana będzie interesowała jedynie legitka, ale jak jest w rzeczywistości...? ;)