Jej efekty widać na zrobionych już zdjęciach...
Wersja do druku
Jej efekty widać na zrobionych już zdjęciach...
Wydawało mi sie, że stabilizacja w obiektywie ma tę zaletę, że działa widać jej efekty podczas kadrowania. Nie jest tak ?
Edit:
Z instrukcji wynika, że jednak stabilizacja powinna być widoczna (przynajmniej w wizjerze):
When the picture look steady in the viewfinder, press the shutter button completely to take the picture
To jak w końcu z tym jest ?
Czy macie pomysł jak w warunkach sklepowych zobaczyć działanie tej stabilizacji w obiektywie 18-55m ? Na LV z włączonym powiększeniem nie widziałem różnicy.
Najlepiej IS widać na tym obiektywie przy ogniskowej ok 55mm.
Ustaw ostrość na jednym dobrze widocznym punkcie a następnie poruszaj aparatem to w lewo to w prawo (lub/i góra dół oczywiście) obraz w wizjerze zacznie "klatkować" podczas tego ruchu tak jakby próbował nadążyć za obiektem i ustabilizować go.
Następnie wyłącz IS i zrób tak samo - obraz w wizjerze czy to w LV będzie płynny.
Pozdr.
Mam 350D więc ciężko mi cokolwiek powiedzieć.
Najważniejsze wg mnie to fakt, że IS działa - i to można sprawdzić na pewno w wizjerze.
Pozdr.
Poszukuję instrukcji obsługi w języku polskim do C-450D. Będę wdzięczny za pomoc !!!
O instrukcjach, już na tym forum gdzieś widziałem temat. Canon ich nie daje na swoją stronę, a publikowanie jest nielegalne...
dyskusja o legalności instrukcji przeniesiona -> http://canon-board.info/showthread.p...401#post461401
Czy ktoś mógłby się podzielić odczuciami po zmanie 400d na 450d? Mogę swojego korzystnie sprzedać tylko czy warto zawracać sobie głowę nowym modelem?
Ja fotografując i przez wizjer i na LV nie widzę różnicy robiąc z IS i bez IS. Efekt jest dopiero na zdjęciu.
Nie warto. Jedyne uzasadnienie, jeśli ktoś naprawdę potrzebuje LV (robi dużo makro czy inne zabawy w studio).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Właśnie przed chwilą trafił w moje ręce nowiutki 18-55 IS z kompletu 450d.
Pierwsze spostrzeżenia:
1. Pracę IS słychać, ale bardzo, bardzo cicho. Trzeba się mocno wsłuchać, aby usłyszeć pojedycze dźwięki podobne do odgłosu przeskakującej iskry.
2. Dużym zaskoczeniem jest praca napędu AF. Nie dość, że szybko (to może akurat zasługa 40d), to jeszcze niewiele głośniej niż USM :shock: To już nie jest stary kit, który rzęził niemiłosiernie... Jedynie przy mocnej zmianie zakresu potrafi wydawać dźwięki jak Tamron 17-50, ale znacznie ciszej.
U mnie również AF nie pracuje za cicho, mam drugi obiektyw od EOS'A 300V EF 28-90 i pracuje znacznie ciszej.
Ciekawe, może jakaś nowa seria? Albo jeszcze się nie wyrobił? :-D Obiektyw pochodzi z oficjalnej, polskiej dystrybucji.
Nie wyrobil? Ja mialem nowke sztuke niesmigana. Pierwsze 50 fotek z tej puchy i sloika nalezalo do mnie :) Obiektyw pochodzi z oficjalnej, niemieckiej dystrybucji ;-)
Przez "wyrobił" miałem na myśli, że mój egzemplarz za chwilę zacznie bardziej hałasować. Aha, i na razie widzę też, że na 55 mm tubus ma mniejszej luzy niż w starym kicie (prawdę mówiąc nie ma ich na razie w ogóle, wiec to też poprawili).
Czyli wychodzi na to, że stabilizacja (mowa o 450d + 18-55mm IS) działa tylko w trakcie wykonywania zdjęcia. Trochę dla mnie to dziwne tym bardziej, że z instrukcji wynika co innego.
Nie. Działa przez jakiś czas od wciśnięcia spustu migawki do połowy (kilka sekund). Potem można wyczuć lekkie szarpnięcie, które oznacza "zaparkowanie" soczewek i koniec działania stabilizacji. Jeśli będziesz trzymać spust cały czas wciśnięty (do połowy), to stabilizacja będzie działać cały czas.
Czyli przy wciśniętym spuście do połowy działa "kilka sekund" czy "cały czas" ?
Jeśli zdjęcie jest robione w trybie LV to w takim przypadku trzeba wciskać spust do połowy, żeby stabilizacja zadziałała ? Dodam tylko, że trybie LV przy naciśnięciu spustu do połowy nie działa AF.
Po pierwsze: RTFM.
Po drugie: Wciśnięcie spustu do połowy w normalnym trybie najczęściej powoduje zadziałanie AF oraz włączenie IS. Piszę najczęściej, bo funkcję AF można zmieniać odpowiednimi ustawieniami Cf. Natomiast jeśli IS jest włączony w obiektywie, będzie się załączał i działał dopóki spust będzie wciśnięty do połowy. Po puszczeniu, pracuje jeszcze przez 2 sekundy. Tak samo jest w trybie LV. Do AF wtedy używa się przycisku AF-ON.
Cały czas za bardzo nie wiem jak jest z tą stabilizacją w trybie LV.
Czy w tym aparacie aby zrobić zdjęcie ze stabilizacją w trybie LV należy wykonać kolejno:
1. nacisnąć przycisk * aby zadziałał AF
2. nacisnąć do połowy spust migawki tylko po to aby zadziałała stabilizacja (?)
3. nacisnąć do końca spust migawki aby zrobić zdjęcie
Zarówno normalnie jak i w LV działa stabilizacja. Nie wiem dokładnie w którym momencie łapie w LV, ale ustawiam ostrość przytrzymując * puszczam i nawet jak robie zdjęcie po kilku sekundach to i tak widać, że IS działa.
Nie potrzeba wciskać spustu do połowy chyba, że chcemy aby zapaliła się lampka od efektu czerwonych oczu.
Pisałem o trybie LV a w tym trybie AF nie działa przy naciśnięciu spustu do połowy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mam jeszcze kilka szczegółowych pytań do posiadaczy 450d:
1. Jak oglądałem w sklepie aparat to podczas patrzenia w wizjer nie były w wizjerze wyświetlane parametry, dopiero jak nacisnąłem spust do połowy to parametry się wyświetlały. Czy da się ustawić tak, żeby przy w wizjerze cały czas były wyświetlane parametry ?
2. Przy włączonym trybie LV jak próbowałem uaktywnik którąś z opcji przypisanych do klawiszy strzałek (zmiana pomiary świtła, zdjęcia seryjne itp) to zamiast włączenia tej opcji przesuwał się kwadrat focusa. Czy aby zmianiać te opcje trzeba wychodzić z tryby LV przyciskiem Set, włączyć wybraną opcję i ponownie przejść do trybu LV ?
3. Przycisk * ma kilka funkcji. W trybie LV uaktywnia działanie AF. Czy w trybie LV można go także wykorzystać do blokady ekspozycji (AE Lock) ?
czemu mi nie działa ustawianie ostrości w trybie live view?Może mi ktoś łopatologicznie wytlumaczyć jak tą ostrość złapać?Włączam aparat,naciskam SET i??
Trzymasz do pipniecia odpowiednik przycisku "af on" - czyli jak wywnioskowalem ze wczesniejszych postow w 450d naciskasz gwiazdke "*".
Instrukcji nie masz?
Zastanawiam się skąd tę cenę wziąłeś ?(2444zł) W tym sklepie KIT 450D kosztuje aktualnie 2629zł ? (http://www.fotooskar.com.pl/) Chyba że to nie ten sklep ? :) Chcę go kupić, ale szukam gdzie najtaniej.
Tutaj pytanie do Bren, który własnie chyba tam kupił czy ten aparat jest z Polskiej dystrybucji itd ?
Aparat prawdopodobnie jest sprowadzany bo ma instrukcje po włosku francusku niemiecku i angielsku. Ale aparat ma wgrane polskie menu. Sklep wystawił mi paragon oraz gwarancje 12 miesięcy oddzielnie na body i oddzielnie na obiektyw. Podejrzewam że w tak dobrej cenie trudno będzie znaleźć aparat z polskiej dystrybucji.
Soft jest po angielsku.
A cena dotyczy aukcji na allegro.
Twój wybór :) Foto oskar to jest znanym w okolicy sklepem bo zrobiłem krótki wywiad. Sporo sklepów tak działa że są pośrednikami w sprzedaży i serwisie bo kumpel tak samo kupował ten aparat i tez hurtownia mu wystawiła gwarancje.
W każdym razie mam ich gwarancje plus paragon z numerami seryjnymi więc podstawy w razie czego mam. A za te 200 zł kupiłem sobie szybka 8 GB karte i futerał :)
No to ciekawe rzeczy piszecie, bo mi powiedzieli, ze gwarancja jest realizowana albo przez sklep, albo przez Canon Polska. To ze daja swoja gwarancje jest malo istotne, wazne czy ta gwarancja jest respektowana przez serwis Canona. W niektorych serwisach wystarcza czasem tylko dowod zakupu (np. z supermarketow czy z Empiku).
To prawda jak kupujesz sprzęt przykładowo w Media Markt i ci się psuje to idziesz do nich z paragonem albo karta gwarancyjną i oni realizują serwis. Nie znam się na tym dokładnie mam tylko nadzieje ze nie będę musiał dowiadywać sie jak działa serwis :)
Nie wiem gdzie kupowałeś aparat. Ja rozmawiałem dzisiaj z osoba z Foto Oscar która powiedziała, że "ich" gwarancja nie jest honorowana przez serwis Canona w Polsce. Oczywiście jeśli kupiłeś aparat w polskiej dystrybucji to możliwe, że gwarancję możesz realizować przez sklep czyli nie ty oddajesz do serwisu tylko sklep oddaje aparat do serwisu.
>>Nie wiem gdzie kupowałeś aparat
Nic tam nie kupilem, ale tez rozmawialem. Jeden sklep - dwie gwarancje ??? Czasem tak bywa, moze ktos jeszcze tam kupowal i moze potwierdzic. Na razie i tak czekaja na dostawe, ale warto dokladnie dopytac, w sumie to jest do nich kawalek z Centrum, glupio jechac i dostac co innego.
Aparat oddaje do nich. Oni zajmują się serwisem. Być może mają jaką umowę z hurtownią która oddaje te aparaty do serwisu. Znajomy kupował w hurtowni Rimex zdaje sie to też dostał gwarancje ale tej hurtowni czyli przez nią aparat jest serwisowany.
Zastanawiam się po co robią takie problemy z tymi gwarancjami skoro producent jest jeden i wszystko idzie z Japonii.
Ja kupilem 450-tke w angli. Gwarancja jest europejska, takze w polskim jezyku. Oto co pisza:
-------------------------------------------------------------------------------------------
"Warunki europejskiego Systemu Gwarancyjnego (ESG).
Canon oraz czlonkowie ESG udzielaja gwarancji, ze zakupiony produkt bedzie sprawny podczas biegu niniejszej gwarancji. W przypadku, gdy produkt okaze sie wadliwy podczas biegu niniejszej gwarancji, autoryzowane serwisy firmy Canon w krajach ESG dokonaja bezplatnej naprawy.
Bezplatna naprawa gwarancyjna ESG moze byc uzyskana tylko w momencie zaprezentowania niniejszej karty gwarancyjnej lacznie z oryginalem faktury lub rachunku wystawionego klientowi przez sprzedawce detalicznego, u ktorego produkt zostal zakupiony oraz gdy karta gwarancyjna zawiera nazwisko klienta, nazwe i adres sprzedawcy detalicznego, nazwe modelu oraz, jezeli takowy istnieje, numer seryjny zakupionego produktu i date zakupu produktu.
2. Uzyskanie serwisu gwarancyjnego.
Serwis gwarancyjny jest dostepny w autoryzowanych centrach serwisowych firym Canon.
Jakikolwiek koszt transportu produktu do oraz od centrum serwisowego Canon bedzie pokryty przez klienta. Jezeli produkt jest przewieziony do kraju niebedacego w zasiegu ESG oraz ktory nie akceptuje niniejszej gwarancji, produkt musi byc zwrocony do kraju, w ktorym zostal zakupiony w celu uzyskania swiadczenia gwarancyjnego."
-------------------------------------------------------------------------------------------
Wedlug mnie nie ma sie co przejmowac, jesli posiadamy sprzecik z dystrybucji europejskiej. Jedyne koszty ktore ponosimy w czasie naprawy to koszty transportu, badz robi to za nas sklep. Z drugiej strony okres gwarancji nie jest az tak dlugi zeby patrzyc na to przy zakupie (przynajmniej ja az tak bardzo nie zwracalem na to uwagi). 12 miesiecy to bardzo krotko i miejmy nadzieje ze Canon dajac tak krotki okres gwarancji chcial pokazac ze produkuje sprzet bezawaryjny. :P :P
Pozdrawiam!
Gdyby rzeczywiście tak było, że aparaty spoza polskiej dystrybucji miały miały honorowaną gwarancję u nas w kraju to chyba sprzedawca by się tym chwalił a tak informuje o tym, że on "zajmuje się serwisem".
Co do długości okresu gwarancji to ja trochę to inaczej odbieram tzn. producent daje długa gwarancję jeśli jest pewien, że produkt jest mało awaryjny.