Witam!
Czy ktoś z forumowiczów ma Canona 450D oraz miał (lub wciąż ma) Canona 350D i mógłby odpowiedzieć na pytanie: jak się ma odgłos migawki w 450D do odgłosu w 350D?
Uszczegóławiając, chodzi mi o głośność.
A precyzując - chodzi o głośność w pomieszczeniach, które z natury swej są ciche (np. sala teatralna podczas aktorskiej pauzy w wypowiadanej kwestii, cichy pokój ze śpiącym niemowlakiem, kościół w trakcie ślubu itp.).
Mój Canon 350D dobiega kresu swej żywotności i stoję przed koniecznością nabycia kolejnego aparatu. Oczywiście głośność migawki nie jest kluczem do rozwiązania dylematu ("co kupić?"), ale jednym z czynników.
Gdyby - przez jakiś szczęśliwy zbieg okoliczności - ktoś mógł porównać własnousznie ten sam element jeśli chodzi o 450D i 40D, byłbym zobowiązany.
Ukłony
5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8
Tutaj należy rozróżnić dwa składniki hałasu: klapnięcie lustra i dźwięk migawki. Zwłaszcza, że i w 40d i 450d można wyeliminować pierwszy z nich za sprawą LV.
Mam tylko porównanie między 400d i 40d i moim zdaniem 400d jest cichszy i mniej płoszy różnego rodzaju stworzenia. 40d staje się cichy w trybie LV, ale nie bezgłośny. Wg mnie oba podzespoły (lustro, migawka) są głośniejsze w 40d niż w 400d. Ale odbiór tego zależy też od akustyki otoczenia, w którym fotografujemy.
W tym trybie silent mode2 40D jest naprawdę bardzo cichy. Słychać tylko cichusieńkie "pyk". Prawie jak w Leice.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Witam,
ap ropo canon 450d i ceny polecam firme foto-oskar kupiłem u nich komplet z kit-em za 2444 zł. I już sie nim bawieNie ukrywam że jestem noobem jeśli chodzi o lustrzanki cyfrowe ale szybko się uczę, aha i jest to mój pierwszy post więc prośba o wyrozumiałość:-)
Mam tylko pytanie jaki byście mi polecili obiektyw żeby dobrze dawał sobie rade w pomieszczeniach zamkniętych. Biorę pod uwagę różne firmy i nie będę oszukiwał że interesuje mnie również cena bo na dużo na razie sobie pozwolić nie mogę. Myślałem o Canon EF 50mm f/1.8 II.
Ostatnio edytowane przez Bren ; 19-04-2008 o 16:42
To go bierz, bo za "niedużo" nie dostaniesz więcej. Z tym, że w pomieszczeniach, to raczej do portretów niz do zdjęcia rodzinki przy stole![]()
" ap ropo canon 450d i ceny polecam firme foto-oskar " - potwierdzam. Świetny sklep pod względem cen, obsługi. Kupiłam tam swoje 2 aparaty.
I polecam jeszcze sklep fotorimex.
pzdr
Canon 500D + C 18-55 IS, C 55-250 IS, C 50/1.8, Canon SX50 HS, Canon S5 IS
Mam pytanie odnośnie stabilizacji w obiektywie kitowym 18-55mm. Oglądałem ten aparat i obiektyw w sklepie i jakoś w ogóle nie widziałem działania tej stabilizacji. W wizjerze wogóle cieżko było dostrzec drgania przy takiej małej (55mm) ogniskowej i włączylem sobie LV i powiększenie obrazu 10 krotne. Za równo przy włączonej jak i wyłączonej obraz drgał podobnie. Czy trzeba jeszcze włączyć gdzieś w menu aparatu działanie tej stabilizacji ? Czy przy podglądzie na żywo powinna być zauważalna ta stabilizacja ?