Przypatrz się definicji słowa "detal" w słowniku języka obcego a nie w słowniku slangu.
Wersja do druku
Nie chciałbym na tym forum prowadzić sporów językowych ale za http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=detal
Detal: niewielka, niezbyt istotna część większej całości
To nie ze słownika slangu.
Chyba troszkę przesadzasz z tą słabością liniowych czujników AF. Wiadomo krzyż widzi wszystko, ale liniowy czujnik widzi "teoretycznie" wszystkie linie obrazu przecinające go, nie widzi jedynie równoległych. Jeśli trzymasz aparat w ręku, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby na moment łapania ostrości obrócić go lekko wzdłuż osi obiektywu, tak aby taką linię równoległą do czujnika złapać, a potem wrócić. Zabieg bardzo prosty i mniej niebezpieczny niż przekadrowywanie z centralnego, o ile ów liniowy czujnik jest oczywiście sprawny i wiarygodny... Czujniki boczne w moim 40d, mimo że krzyżowe i tak są znacznie mniej wiarygodne od centralnego...
Za każdym razem, gdy się Ciebie przyłapie na braku logiki to się wykręcasz sianem.
Najpierw pisałeś, że marudzą ludzie, którzy chcieli AF z jedynki, przyłapałem Cię na tym, bo nie było takiej wypowiedzi na forum i przykładu takiej wypowiedzi nie podałeś.
Później twierdziłeś, że powinno się używać centralnego punktu i przekadrowywać, bo to jest bez różnicy. Pokazaliśmy Ci, że jest różnica. Nie podziękowałeś nam jednak za naukę i brniesz dalej.
Tym razem twierdzisz, że nie można krytykować puszki na podstawie specyfikacji technicznej, gdy się jej nie trzymało w ręku, jednak wbrew logice uważasz, że można ją chwalić na podstawie samej specyfikacji, no bo przecież Canon nie mógł wypuścić puszki gorszej od poprzednika.
Ja uważam, że 5D mk II jest puszką dużo gorszą od 5D biorąc pod uwagę czas w jakim wchodzi na rynek. 5D była pod kilkoma względami przełomowa, 5D mk II nie oferuje niczego takiego.
A czy możesz zaakceptować fakt, że 5D jest pozycjonowany wyżej niż 40D i dlatego naturalnym oczekiwaniem "targetu" był AF przynajmniej nie gorszy od 40D a nie kręcenie filmów i detekcja usmiechu?
No właśnie - "oczekiwaliśmy", ale oczekiwania rozminęły się z rzeczywistością i jest żałoba narodowa z tego powodu :) Nie sądzę, żeby Canon zaprzątał sobie za bardzo głowę naszymi płaczami, bo produkt kreują marketoidy, a nie opinie pojedyncze opinie rynku (mam czasami wrażenie, że przypisujemy sobie za bardzo na CB rolę grupy nacisku na projektantów Canona... :) ). A więc stało się i wyszła puszka poniżej naszych oczekiwań. Czy to jest powód do tworzenia wątków takich jak ten, które już po 10 stronach gonią własny ogon i nie wnoszą nic nowego? Czy dzięki tej dyskusji Canon zmieni rozmieszczenie punktów AF w nowej "piątce"? Raczej nie (choć pewnie są tacy, co są skłonni w to wierzyć do końca świata i jeden dzień dłużej). W tym wątku "marnuje" się kapitał intelektualny tego forum :-) Gdyby tyle zapału, czasu i energii włożyć w pisanie w merytorycznie wartościowych wątkach, to pożytek dla wielu osób byłby ogromny. A tak jest tylko płacz, zgrzytanie zębów, osobiste wycieczki i klimat wojenki :-) Ok, ok....teraz możecie mnie zlinczować :)
a nie upraszczasz troche? probujac mi wmowic cos, czego nie mowilem?
dokladnie tak samo jest z 5D a 50D. inne grupy uzytkownikow. nie nizsza-wyzsza, a po prostu inne. z perspektywy landszafciarza to taki
50D, chocby do niego wlozyli 45 punktow AF, to dla mnie kompletny ziew.
nowy 5D z pelnej wielkosci celownikiem, uszczelkami, wyciepanym fleszem
i odlotowa szczegolowoscia przy niskich czulosciach - bije to 50D na glowe.
dla Ciebie to moze wygladac zupelnie odwrotnie. i to chyba najlepszy
argument za taka "rownolegloscia" rynkowa.
Wiesz różnice między 740 i 940 najlepiej obrazują jak może producent lecieć w kulki (też mam oba 8)). Zresztą nie wiem czy poniekąd właśnie przez ten zatwardziały konserwatyzm i symboliczne zmiany nie dostali się w obce ręce.
Nie no to potwierdza, że nie będzie krzyżowych.
Może być też tak, że Canon zostawia dziurę na reporterskiego marka FF. Niekoniecznie to musi być 3D. Być może nowe jedynki będą się bardziej różniły od obecnych.
Mam takie same objawy. Zatem gorąca prośba do adminów:
POZAMYKAĆ W CHOLERĘ TEN I KAŻDY NASTĘPNY WĄTEK O 5D mkII - dopóki nie pojawią się konkretne testy tej puszki.
Na konferencji prasowej Canon Polska zaprezentowano model przedprodukcyjny - domyślam się, że gdzie indziej było podobnie. Poczekajmy na towar w sklepie i wiarygodne testy. Dopiero wtedy dyskusja będzie miała jakikolwiek sens ! Kruszymy kopie i nabijamy rekordy w bazie danych, a to wszysko g... jest warte !
Wpływu na Canona nie mamy. To jest oczywiste. Bardziej mi chodzi o samoświadomość użytkowników. Niektórzy wydają się być tak bardzo zapatrzeni w markę swojego aparatu, że nie są w stanie przyjąć do wiadomości, że ich ukochana firma popełniła błąd i zrobiła coś nie tak jak trzeba.
Pojawiają się posty w stylu "jak się stanie na głowie, rzuci solą przez lewe ramie, przekręci oko modelce, pomodli do czternastu wspomożycieli, a najlepiej użyje centralnego, to nie jest przecież tak źle i w ogóle Canon rules, a kto się nie zgadza ten maruda".
dokłądnie skończmy to póki co.... bo człowiek zagląda tu mysląc że może sie faktycznie coś wydarzyło.... i trzeba przeglądać 20 stron biadolenia w kółko o tym samym... a wszystko już zostało powiedziane.... naprawde... to męczące.... zacząłem dzis przeglądać od 60 strony a jak kończe to jest już 64.... a o faktach na temat puchy wciąż cisza...
pozdrawiam :)
Zamykac nie zamykajcie. Mimo wszystko czekam na glos Corwina .. nie musi mowic co i jakie bedzie wystaczy ze powie "Jest dobrze" albo "Przykro mi" i juz bedzie wiadomo o co chodzi..
To byłoby tak:
Psychoanalityk: to może pan coś o sobie powie przedstawi się
Uzytkownik:
Cześć nazywam się xx xx jestem nałogowym Canonowcem. Mam problem bo Canon wypuścił puszkę inna niż taką jaką chciałem.I mi z tym źle na dodatek na forum na mnie nakrzyczeli.
Miłego wekenda
Wątku nie zamykajcie. Już za chwilę będzie post 666-ty i wtedy pojawi się piekielna bestia, która pochłonie cały wątek, malkontentów, lichy AF i posła Gosiewskiego ;-) :). To prawie tak samo emocjonujące jak czekanie na włączenie LHC :-)
A jeśli to się nie stanie, to chyba musimy czekać na czarną dziurę wyprodukowaną w CERN i wtedy może wątek padnie :)
sprawa jest prosta. ludzie z polki xxD marzyli zawsze o FF i teraz Canon daje im nowke FF 5D2 z bajerami za niewielka kase w porownaniu do kwoty jaka kiedys placili ludzie za nowke 5D. wiadomo, co niektorzy przechodzacy z systemu xxD beda cierpiec bo moze byc gorszy AF niz ten co mieli w xxD ale na korzysc maja FF za rozsadna sume. A dla tych, ktorzy uzywaja 5D od samego poczatku, Canon pewnie przygotowuje po cichu 3D i tak wszyscy beda zadowoleni i Nikon wtedy dopiero bedzie robil w gacie.
O co biega z tym 8 listopada ??
o ja pier.....dykam :-) widzę, że macie nadmiar wolnego czasu.
Jak tak czytam te wszystkie narzekania to się zastanawiam, czy ktoś was zmusza do zakupu 5d mk II? Jeżeli nie, o co co kaman? Kupta se 1ds i po sprawie. Jak was Canon mierzi, to może d3 albo d700?
Chciałbym móc kiedyś zobaczyć te wszystkie zdjęcia których nie zrobicie bo af w 5d mk II się nie wyrobił :-)
Ponieważ twierdzę, że od pewnego już czasu rozsiewasz oszczerstwa w moim kierunku, odpowiem jeszcze na tego posta.
Proszę, podaj mi cytat w którym mówię, że "chcecie AF z jedynki". Proszę podaj mi choć jeden cytat!
I tu znów poproszę o cytat. W którym miejscu twierdzę, że "powinno używać się tylko punktu centralnego"? W którym miejscu neguję potrzebę posiadania punktów dodatkowych? Pokaż mi cytat w którym twierdzę, że "jest to bez różnicy".
Proszę podaj mi dokładny cytat w którym twierdzę, że "nie można oceniać puszki na podstawie specyfikacji technicznej"!
Podaj mi te trzy cytaty albo przestań zarzucać mi kłamstwo. Nie chcę nikogo straszyć sądami, bo nie o to chodzi, ale NIE POZWOLĘ NIKOMU PUBLICZNIE OCZERNIAĆ MOJEJ OSOBY BEZPODSTAWNIE. Jesteśmy dorosłymi ludźmi a nie smarkami z piaskownicy i powinniśmy odpowiadać za to co mówimy czy publikujemy, prawda?
Obroń swoje ataki cytatami (nie wyjętymi z kontekstu), albo przeproś tu, na forum publicznym!
A niektórzy wydają się tak zapatrzeni w siebie, że nie są w stanie przyjąć do wiadomości, że to nie oni kierują rozwojem w firmie Canon a na siłę wciskają innym, że tylko oni mają rację. Pozwólmy RYNKOWI ocenić, czy 5D Mk2 jest błędem Canona czy nie. Czasy gospodarki centralnie sterowanej już dawno minęły, czy to się komuś podoba czy nie. :-)
Owszem, Twoim sposobem można już teraz ewentualnych nabywców 5D Mk2 określić mianem "niedouczonych", czy jeszcze inaczej... Dla wyjaśnienia, bo widzę, że masz problemy ze zrozumieniem moich tekstów, piję do Twojego stwierdzenia, że firma Canon popełniła błąd wypuszczając 5D Mk2 w takieja nie innej postaci. Tak więc chcę, aby to rynek ocenił czy 5D Mk2 jest błędem Canona czy nie. A nie pojedyncze jednostki, które w globalnej polityce marketingowej firmy Canon nie mają ŻADNEGO znaczenia.
Czy byłoby ci miło jakby na każdym kroku ktoś zarzucał ci kłamstwo? I to jeszcze na forum publicznym? Tylko o to mi chodzi.
A poza tym napisałem, że "nie o to chodzi".
Wiem, że to jest internet, tu każdy czuje się bezkarny. Ale to forum ma jednak moderatorów (co odczułem na własnej skórze) i sądzę, że nie pozostaną bierni wobec rzucania oszczerstw.
^^^^Ja bym proponował jednak nie wznosić się na wyżyny honoru i odpuścić. Szkoda nerwów.
Ten wątek zaraz wyląduje w pralni :lol:.
Kurcze, dajcie na luz, bo to już nawet nie jest momentami śmieszne. Jeszcze chwila i będziecie się po sądach ciągać. Tylko po kiego diabła? (no chyba, że tego co nadchodzi w poście 666 :-) ).
Sven to pięknie ujął pisząc o zadowoleniu pracodawcy i "umęczeniu" udziałem w dyskusji :) Nie lepiej strzelić piwko pod nadchodzący weekend? :)
Ewentualnie nawalajcie się na PW, bo nie wszyscy chcą to czytać (fakt, że nikt do czytania nie zmusza, ale "dynamika" tego wątku powoduje, że i tak czasami od niechcenia się wejdzie).
Ja tu nie widzę żadnych oszczerstw a po prostu dyskusję.
Wyluzuj vader, bo jakoś widzę, że nie potrafisz prowadzić dyskusji bez nadciśnienia :? .
To że ktoś prosi o wyjaśnienia lub coś ci zarzuca nie oznacza od razu oszczerstw karalnych :roll: .
Ale jak ci tak bardzo zależy to idź do sądu, tylko najpierw skonsultuj się z prawnikiem... najlepiej jakimś z poczuciem humoru ;) .
Jeszcze się wtrącę odnośnie sensu takiej dyskusji. Krytyka na forum publicznym (może tylko nie w Polsce i nie tak intensywnie) ma ogromny sens, bo każda szanująca się firma sonduje rynek i śledzi między innymi ważniejsze fora tematyczne w internecie, żeby lepiej dopasować się do potrzeb klientów. Do gardeł skakać sobie nie warto, ale nie można też biernie akceptować tego, co nam się nie podoba.
Tak, trzeba przyznac watek wiele wnoszacy do dyskusji odnosnie 5D marka....
Przepraszam, czy tu bija? Czy ja moge niesmialo przypomniec ku zadumie pewnych okreslonych kol reakcji, ze flagowa puszka konkurencji zwana D3 ma tylko 15 krzyzowych punktow na chyba 51 i wszystkie sa w centrum ? Boczne punkty nie sa krzyzowe. I wszyscy sobie chwala.
Czy moznaby powyzsze zaakceptowac jako dowod na poparcie faktu oczywistego, ze krzyzowosc to nie to o co tu chodzi?
5d w stosunku do 1d mkIII ma bardzo wolny i niepewny AF. Mam nadzieję że nowa 5D będzie jeśli gdzieś nie po środku tej różnicy to choćiaż trochę lepsza niż stara 5D. ja bym tą nową 5D łyknął chociażby ze względu na zajerypną matrycę (porównują ją przecież do obrazka 1ds mkIII). A przecież będzie 3 razy tańsza.
ponawiam sugestię - zamknąć wątek, bo nic treściwego do tematu nie wnosi
Pytanie do pragnących zamknięcia wątku:
W czym przeszkadza Wam szanowni forumowicze, istnienie tego wątku?
Rozumiem, że ilością treści nie spełnia on Waszych oczekiwań, ale skoro tak, to może po prostu tu nie zaglądać?
Zapewne, kiedy już pierwsi userzy będą mieć w łapkach nową piątkę, to powstanie nowy wątek, ale jak na razie , ten wydaje mi się być na czasie...
No chyba że jesteście przerażeni ilością Canonierów czytających ten wątek i bardzo Was ta popularność drażni??
Moim zdaniem dobre miejsce, żeby wymienić się znalezionymi news'ami... 8-)
przy 55ej stronie tego wątku wczoraj chciałem to napisać i się spóźniłem...bo juz jest 67a i nic sie nie zmieniło.
Jest chyba jakas granica masturbacji? Kiedy nastapi zmeczenie materiału?
Jak inaczej nazwać tę czynność której się tutaj poddajecie?
To skąd inąd zrozumiałe, bo nie ma dostępu do obiektu waszych zainteresowań :-)
Niech będą poważne testy, osoby, które go miały w ręku, 500 zdjęć na FLICRze....ale teraz....?????
Zamykać wątek i szklanka wody zamiast!
Karuzela, karuzela
Na Bielanach co niedziela
Wątek, piątek czy niedziela
Karuzela, karuzela
Na Bielanach tak co niedziela
Karuzela karuzela
;-)