W takim razie zmień puszkę na FF :smile:
Wersja do druku
taaaa,nie ma to jak czytanie ze zrozumieniem ;24 mm na ff NIE JEST odpowiednikiem 11 mm na cropie
sprawdź tam sunders
http://maciejko.net/cbsearch/
No własnie próbuję Ci wytłumaczyć, że są "dwa obozy" na ten temat.
Na przyklad powyżej cytowałem wprost z książki John Hedgecoe Praktyczny Kurs Fotografii, str. 72 (to profesor fotograii i prorektor Royal College of Art).
W innej Tom Ang Fotografia Cyfrowa, Podręcznik, str104 rozdział Kształtowanie Perspektywy, zdanie 3 to ..na perspektywę nie wpływa zmiana ogniskowej obiektywu. Ale parę zdań dalej ...Teleobiektyw spłaszcza perspektywe, .... perspektywa teleobiektywu, ....długa ogniskowa pozwala na uzyskanie bardziej odległej perspektywy. A kto toTom Ang mozna zobaczyc w Google.
Przykładów mozna wiecej.
Jeśli jednak przyjąć definicję, że perspektywa to sposób stwarzania wrażenia trójwymiarowości na dwuwymiarowej płaszczyźnie( np. perspektywa powietrzna, .....) to zmiana ogniskowej zmienia wrażenie głębi.
Co absolutnie nie jest w sprzeczności z tym że zmienia się kąt widzenia a tylko tłumaczy jak to się dzieje.
http://www.dfv.pl/gallery/members/ja...itemId=3407277
Patrząc na aleję mam wrażenie że jest znacznie dłuższa przy obiektywie 105mm niż przy 14mm.
To wszystko, nie wchodze w mechanizm. Trzymam sie definicji tylko.
Każda ogniskowa daje inne wrażenie trzeciego wymiaru, a więc perspektywa teleobiektywu jest prawidłowym "wyrażeniem"
jp
To jeszcze raz :
Definicja :
Perspektywa to sposób oddania trójwymiarowych obiektów i przestrzeni na płaszczyźnie.
Perspektywa wyznacza głębię w fotografii jako całosci. Jej istotą jest stwarzanie wzrokowego wrażenia trójwymiarowiści oglądanej sceny.
Fakt :
Patrząc na zdjęcie wykonane z tego samego miejsca obiektywem o ogniskowej "krótkiej" oraz "długiej" mam zupełnie inne wrażenie głębi.
Wniosek :
Obiektywy o różnych ogniskowych w różny sposób przedstawiają obiekty i przestrzeń na zdjęciu, tworzą/mają różną perspektywę
Semantyka
Prawdą jest że :
- Obiektyw ma przesłonę (gwint, soczewki, pierścień...)
- Ma także ogniskową, zniekształcenia, ma/tworzy także perspektywę
- Różne ogniskowe, przy stałym rozmiarze matrycy, dają różne kąty widzenia
- Różne ogniskowe, przy stałym rozmiarze matrycy, tworzą/mają różną perspektywę
jp
"Tworzą", "dają wrażenie" - tak. "Mają" - zdecydowanie nie.
Jeśli tak, to nie mają też ogniskowej, na tej samej zasadzie.
I jednej i drugiej nie można dotknąc, widzimy tylko skutki tego że są.
(mniej lub bardziej skupione światło, dłuższa lub krótsza alejka)
W malarstwie, fotografice perspektywa to sposób wywierania iluzji że jest 3 wymiar, gdy na prawdę go nie ma bo być nie może na dwuwymiarowym obrazie.
pozdrowienia.
jp
Powiedz inżynierom od optyki że ich obiektywy nie mają ogniskowych. :-)
Tapatalk