Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 121

Wątek: Komplet szkieł "podróżnych" pod FF ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Historycznie perspektywa jest to sposób przedstawienia trzeciego wymiaru (głębi) na dwuwymiarowej płaszczyźnie, sposób stwarzania wzrokowego wrażenia trójwymiarowości oglądanej sceny.
    Pierwsi zmagali się z tym malarze, w fotografii dzieli się na linearną, powietrzną, kulisową, malejąca skala i wybiórcza ostrość.

Stojąc w jednym miejscu, zmieniając ogniskową uzyskujemy różne wrażenia głebi.
    http://www.dfv.pl/gallery/members/ja...itemId=3407277
    Na zdjęciu przy 14mm alejka sprawia wrażenie znacznie dłuższej niż przy 105mm prawda ?
    Perspektywa to po prostu relacja wielkości dwóch obiektów w przestrzeni 3D, rzutowanych na przestrzeń 2D, w funkcji położenia obserwatora względem obu obiektów.

Tego, co pokazujesz na swoim przykładzie, nie da się bezpośrednio przenieść do fotografowania architektury. Prosta i niemal nieskończona alejka fotografowana różnymi ogniskowymi z jednego miejsca to jedno, natomiast fasady budynków, od których możesz się cofnąć niemal w nieskończoność aby móc skorzystać z obiektywu o dłuższej ogniskowej, to prawdziwa rzadkość. Przy architekturze pracuje się zwykle krótszymi ogniskowymi co wynika po prostu z konieczności. Drugim decydującym czynnikiem są oczywiście przerysowania, jakie można uzyskać dzięki krótszym ogniskowym, pozwalające podkreślić ten czy tamten element architektury.

Kłopot polega na umiejętności zachowania obrazu w proporcjach. Fotografując wysoki budynek, stojąc 10 metrów od niego i mając obiektyw o kącie widzenia 100-120 stopni - jest niemożliwym aby uzyskać te prawidłowe proporcje. W takiej sytuacji problemem nie jest jednak ogniskowa obiektywu tylko właśnie odległość przedmiotowa - ta sama, która pojawia się w funkcji perspektywy. Dobrze wykonane zdjęcie architektury, to takie, w którym wykonano przede wszystkim pracę nogami w celu znalezienia odpowiedniego punktu do fotografowania, a nie takie, gdzie całą pracę wykonuje się stojąc w miejscu i kręcąc pierścieniem zoomu. Nawet przy użyciu TS-E fotografowanie wysokiego budynku z niewielkiej odległości i po wyprostowaniu punktów zbiegu linii pionowych da coś, co nazywa się żabią perspektywą i co nie zawsze sprzyja pokazywaniu architektury (podobnie jak przerysowane nosy nie sprzyjają portretowi - co o dziwo też wynika z niezachowania odpowiedniej odległości, a nie dobrania niewłaściwej ogniskowej!). Trzeba trochę odejść i jeśli to tylko możliwe, trochę wznieść się w górę (korzystając z drabiny malarskiej, okna na piętrze w budynku naprzeciw, etc).

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemo_k Zobacz posta
    pytanie czy 16-35 jest duzo lepszy od 17-40??
    czy światlosila to wszystko co sie liczy?
    optycznie różnica jest niewielka, jasność również, różnicę można zniwelować lekko podbijając ISO a cena dwa razy większa i różnica w wielkości filtra z np. 24-105. Różnicę w cenie lepiej dopłacić do 24L 1,4 (to jest jasny obiektyw, 2,8 niby jasny a i tak ciemny) - i to jest mój plan :-)
    CMEHA - reszta to upgrade

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie

streeder

Chodziło mi tylko o wyjaśnienie że jest cos takiego jak perspektywa np. teleobiektywu, spłaszczanie perspektywy teleobiektywu itd.
    Wiem, "spór" jest długi i przewija sie w wielu ksiązkach, artykułach, .... czy ogniskowa jest czy też nie jest elementem tworzącym różne perspektywy,
    czy jest coś takiego jak np. perspektywa powietrzna itp

jp

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To jeszcze raz: obiektyw nie ma perspektywy. Jedyne co ma, to ogniskowa, która w połączeniu z konkretnym rozmiarem matrycy daje pewien kąt widzenia.

Tapatalk

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie

czasami perspektywa jest mniej ważna od zdjęcia które możesz przywieść z drugiego końca świata,
    wole mieć szeroki kat i zwalona perspektywę niż brak szkła i brak zdjęcia
    tu były bardzo wąskie uliczki(stałem na równi z drzewkami) i zdjęcie robione pod światło
    wyszło jak wyszło mnie te zdjęcie cieszy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jasne, pamiatkowego charakteru zdjęć nie śmiem nawet kwestionować :-) Skupiam się jedynie na technice.

Tapatalk

Miasto
    wawa

Domyślnie

ale temat poświęcony jest pytaniu co zabrać w podroż....ja bez szerokiego się nie ruszam
    a ze zdjecie czasem wyjdzie złe z techniczneo punktu widzenia.who cares???

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Widzisz, ja w podróż zabieram TS-E 24 i 85, ale przede wszystkim głowę. Oczywiście jeśli masz zrobić zdjęcie szybko to nie ma o czym gadać, ale jeśli ma się choć odrobinę czasu na pomyślenie o kadrze przed jego zrobieniem, to warto skorzystać z tej możliwości i przywieźć odrobinę ciekawsze obrazki.

Tapatalk

Miasto
    wawa

Domyślnie

miałem 24 i było za wąsko, 11 było akurat
    24 to dla mnie nie jest szeroki kat tylko standardowy

Bywalec Awatar tojacc
    Miasto
    Festung Breslau

Domyślnie

hmmm, a co to za szkło FF co ma 11mm?