no to chyba coś skopali bo mimo, że nie mam wykalibrowanego monitora to u mnie nie widze zadnej dominanty
Wersja do druku
kolega prosił o sugestie odnośnie portretu, bardzo fajna fotka przyjemnie zapogowała dziecina, słowami lepiej bym tego nie opisał:)
pozdrawiam
ps. jak chcesz znać szczegóły obróbki to wyślę ci psd
Ok, dziękuję wszystkim za informację. Tylko co mogli skopać, skoro korekt nie było? No i zastanawia mnie fakt, że o Vertisie to na tym forum same pochlebne opinie były (ciągle szukam swojego błędu). No chyba, że taka własność printera/papieru, że gubi czerwienie (lub podbija zieleń), ale w takim razie na proofie też mi to powinno pokazać, nie? :-?
wlanie też miałem takie wrażenie, i ogólnie mi sie wydaje że lekko nie ostre jest, a starałem się jak to na forum pisza "ostrzyć na oczy", a i tak coś nie tak jest.
A co powiecie na temat ekspozycij, BW itp ? może być ?
poprawiony kadr:
VanMurder, od jakiegoś czasu oglądam Twoje prace i jestem pod wrażeniem ;) Ciekawi mnie bardzo czy z każdym zdjęciem bawisz się osobno w PSie, czy jak robisz coś ze zdjęciem to zawsze dla całego kadru czy czasami korygujesz tylko część zdjęcia? Gdzie się wszystkiego nauczyłeś ;) ? Fotka tej małej 2 posty wyżej od razu nabrała życia ^^ Jak Ty to robisz?
Pozdrówka!
fotografia cyfrowa i post proces to moja obsesja, 95% wolnego czasu spędzam z puszką w reku lub w PSie ... kilka lat praktyki nieprzespane noce, dziesiątki przeczytanych książek, setki przeczytanych artykułów w internecie, godziny spędzone na analizie prac innych fotografów, siedząc po turecku w księgarni z albumami mistrzów na kolanach i kubkiem kawy w ręce ... a reszta jakoś sama przyszła :)
obrabiam w PSie tylko te zdjęcia które muszę, czyli te spieprzone w procesie muszą być podciągnięte w post procesie, staram się uczyć na błędach (swoich i innych), wychodzę z założenia że dobra fotka musi powstać najpierw w głowie a dopiero później w postaci binarnej lub chemicznej... a cała reszta to rzemiosło ....
ps. jak patrzę na zachód słońca to widzę krzywe i histogram, jak patrzę na twarz znajomego to zastanawiam się jak go ustawić względem głównego światła, gdzie postawić blendę jak go dodatkowo doświetlić jak rozproszyć światło itd ... jednym słowem zboczenie połączone z uzależnieniem, lub początek choroby psychicznej ...;)
pozdrawiam
Van a mozna prosic Psd z obrobki tego zdjecia ? Jestem ciekaw co tam namieszales ;-)
Mi się nie podoba, że ta ściana idzie tak krzywo :) Więc spróbowałem to troche wyprostować. A tak poza tym to na moim monitorze / nieskalibrowanym mam jakies przejaskrawione kolorki spróbowałem więc troche przyciemnić...
Wyszło mi coś takiego:
Tylko nie zjezdzajcie mnie za obsluge PS bo jestem w tym bardzo kiepski ;) To tylko przyklad o co mi chodziło.
No i jeszcze to prawe ucho modelki wyglada nieco dziwnie bo albo jest albo go nie ma a nie jakies tam urywki małe ;) (to już troche na sile sie czepiać no ale jakoś nie pasuje tam)
A nieostrość to chyba przez czas ekspozycji jest na całym zdjęciu jakby bo czas 0.1 sek czyli 1/10s przy 55mm na cropie to raczej ciezko utrzymać
Tom 170, wydaje mi sie ,ze troche po twojej obrobce gorzej wypada cera modelki, w orginale jest chyba lepiej. Ale ja sie dopiero ucze tak wiec sobie gdybam ;-)
przyciemnienie dobrze wyszło ale allgsm ma racje cera teraz poleciała przydało by się wygładzić i zmarszczki koło oczka usunąć i czerwonego pryszczyka z prawego policzka usunąć
A ,ze trening czyni mistrza, tak wiec tez trenuje i bawie sie i ja bym to widzial tak:
Ale ja sie dopiero ucze tak wiec ;-)
Co zrobiłeś z kompresją :confused:
chavez nic nie robilem z kompresja, ale zauwazylem jak juz kiedys pisalem, czsami takie rzeczy mi sie dzieja, w ps zdjecie oki a gdy zapisze i wrzuce na server siedzi :confused: .
Co do wygladzania skóry i zmarszczek jestem jak najbardziej za :) Ale ja PS praktycznie wogole nie uzywam i z wygładzaniem skóry zawsze jak probowałem mialem problem :) Bo rozmazywalem zazwyczaj i kontury twarzy które raczej lepiej jakby zostaly ostre ;) Mam gdzieś jakąs gazetę chyba fotografia & aparaty cyfrowe tam coś było o portretach spróbuje skórę poprawic ;)
Poprawilem troche curves (pod mój monitor nie wiem jak to u was bedzie wygladalo) No i healing brush tool wyreperowałem pod oczami. Ale nie wiem czy coś z nosem nie zepsułem przy okazji. Mam nadzieję, że autor zdjęcia nam wybaczy nasze próby ulepszenia jego fotki.
ja bym to bardziej widzial tak:
mam nadzieje ze nie bedziesz mial za zle poprawianie Twojego zdjecia
EDIT: poprawialem fotke z twojego zdjecia z postu powyzej, tego najnowszego
Widzę, że wygładziłeś skórę :) Mi to zawzse nie wychodzi dlatego tego nie robiłem :) Wspólnymi siłami damy rade :P
PS. zdjecie nie jest moje tylko od asthral 'a chyba ;)
Nie mam nikomu za zle poprawienie zdjecia :)
najbardziej mi przypadlo do gustu praca miszaqq - choc mogloby byc jak dla mnie ciut jasniejsze, u mnie na monitorze troche ciemne jest. Co do zmarszczek to nie chcialem poprawiać bo mi sie podoboją takie jakie są :) a po drugie to jeszcze PS nie znam :],
Wg mnie miszaqq troszkę przegiął i wersja tom170 bardziej podchodzi.
a jak przekonac osobę która nie lubi sie fotografować żeby polubiła? bo żona nie lubi stać przed obiektywem, namówić ją do jakiejś fotki to cud..... może macie jakieś psychologiczne tricks ? :)
Po przeczytaniu CAŁEGO wątku ośmielam się wrzucić portret wykonany moim okiem.
Proszę o oceny i ewentualne porady oraz krytykę.
wszelkie informacje techniczne w exifie. Dodam że robiony na ISO 1600, 70-200 F4 (93mm), pół godziny przed zachodem słońca, Lampa na -1,67 oraz PS.
Próbowałem techniki o której pisał Van Murder przy wykonaiu sesji Octavia. Na urlopie nie miałem blendy oraz użyłem lampy jako "catch light"
niestety Panowie moja córa trenowała Ps'a się na moim kompie bo przy swoim iBooku nie ma tableta, a w obróbce jest całkiem dobra(wiele nauczyła się sama z youtube.com) jak na 10latka. anyway zapisała mi PSD do wspomnianego zdjęcia ze spłaszczonymi warstwami :( albo odtworzę ten efekt jeszcze raz, choć żona nie lubi jak udostępniam tajniki swojego warsztatu - mówi : prawdziwi, szanujący się iluzjoniści nie dzielą się tajnikami swojego warsztatu nawet z rodziną... i ma w tym trochę racji...:)
jak znajdę trochę czasu to może zrobię psd od początku albo opisze co zrobiłem - pozdrawiam
ps chciałbym wiedzieć co autor zdjęcia na to ? może udostępni mi RAW do fotki to, efekt będzie jeszcze lepszy ....:) a może w ogóle autor nie życzy sobie poprawiania jego zdjęć ?
a może zrobimy konkurs kto powtórzy efekt jaki uzyskałem, a może zrobi nawet lepiej? mogłoby być ciekawie:) bo fotka naprawdę fajna jako materiał wyjściowy do obróbki:)
pozdrawiam
miałem ten sam problem ale rozpykalem go psychologicznie i taktycznie moja dziewczyna była anty foto jakich mało. Tak więc marudziłem jej cały czas zeby się dała sfotografować. Chodziliśmy razem na zdjęcia ja sobie fociłem w najlepsze co mi się podobało a ona sobie siedziała. Potem się zgodziła na kilka kadrów to juz zauważyłem postęp pomyślałem muszę ciągnąć to dale. Więc wpadłem na pomysł że umówię się z koleżanką na zdjęcia bez jej wiedzy. Ona się o tym z koniś dowiedziała trochę się pofochała. A ja jej powiedziałem wtedy jak się nie będziesz chciała fotografować będę szukał innych osób do portretów i chyba zazdrość wzięła górę bo zadziałało teraz coraz częściej zgadza sie na zdjęcia nawet takie pojedyncze jak nie jest nic przygotowana
poczytaj o szeroko pojętej socjotechnice. Może znajdziesz coś. Ja bym próbował wykorzystać konstrukcję w stylu ' nie mogę od Ciebie wymagać abyś (...)' zresztą co tu dużo będę pisał - google więcej Ci powie. Można by porobić zdjęcia jakimś koleżankom żony, ale nie wiem czy to przypadkiem nie spowoduje kłótni zamiast efektu jakiego oczekujesz :P
hehee... dobry sposób z koleżankami :), może dla wzmocnienia efektu zacznę się uczyć aktów :D
Ale sądze że to nic nie da, moja Małgoś nie da się łatwo na takie coś nabrać....
ale próbować będę ...
spójrz na to z tej strony - odwrotnie, ale analogicznie. Jesteś fotografem i za żadne skarby nie chcesz robić portretów żonce. Masz kumpli fotografów (albo żona ma kilku kumpli fotografów) i żona o tym dobrze wie. Wiedząc to zaczyna najpierw umawiać się z nimi na sesyjki na które Ty też przychodzisz poobserwować, potem już Ciebie coraz rzadziej zaprasza na sesje (bo idzie na sesje np w momencie gdy Ty idziesz z jeszcze innymi znajomymi na browara etc). Czy zaczniesz robić portrety? ;)
Dajcie jakiegos RAW'a fajnego może pobawimy się w obróbkę (ostrzegam jestem cienki w tym ale chce się czegoś nauczyć) bo nudzi mi sie strasznie ;) Chwilowo :) Pozdrawiam...
Co myslicie ?
cos się pod prawym okiem dzieje brzydkiego
nawet ciekawe i tajemnicze... ale coś ten szum jest za mocny i strasznie drazni a to tylko iso 640 :-/ Wiec nie za dobrze :-/ Chyba ze sam w czyms dodales to ziarno bo to niemozliwe zeby w tak malym zdjeciu tak ziarno bylo widac :-/
Van u was dopiero ok 19 wieczorem ??? Czy się mylę?? Pozdrawiam :) Napewno jest tak jak mówisz bo coś za słaba ta jakosc ;] Nawet jakby bylo w 1600 powinno być lepiej :)
ja dopiero zaczynam i się nie znam, ale dla mnie tak ogólnie ładne, ziarno mi sie podoba, tylko jedna rzecz jakoś mnie osobiście drażni - ten kosmyk włosów po środku,
VanMurder - spróbuję zreplikować to co zrobiłeś z moim zdjęciem, choć jak dla mnie trochę za dużo saturacji - na pewno żywiej to wygląda, ale do albumu rodzinnego bardziej pasuje MI naturalny wygląd, niż reklamowy.
Przyciasno, zgadzam sie ;-) Generalnie ta fotka jest fotka przypadkowa, zona przymiezala nowe ciuchy a pokoju, i zobaczylem wlasnie taka poze ;-) szybko chwycilem aparat i cyk ;-) a ,ze jestem amatorem i dopiero sie ucze, tak wiec troche wyszlo poruszone, poza tym w kolorze jakos mi nie pasowala. I obrobka doszla az do BW wydaje mim sie ,ze wyglada oki. Co do jakosci, tak jak juz pisalem umnie w ps-ie zdjecie oki wrzucam na serwer do bani, generalnie jestem nie zadowolony z nowego Hp (pracuje tylko na laptopach) bardzo czesto grafiki na stronach zle otwiera jak by "skompresowane" musze kilka razy odswiezyc strone zeby otworzyla sie poprawnie, tak wiec nie dlugo pewnie zmiana sprzetu ;-)
Co do ziarna oczywiscie dodane w psie.
Jedna osoba napisala ,zebym wrzucil na Imageshack a nie na swoj serwer, to zdjecie jest na imageshack i dalej troche nie tak, tak wiec strona lezy po mojej stronie.
Vitez sprecyzuj odpowiedz, dlaczego ? ;-)
Bo nie wyszło Ci to ziarno... wyglada jak z taniego kompaktu. Nie wiem jak zrboić lepsze ale z analoga wygląda sporo lepiej i widać od razu, że z analoga jest a to wyglada jak z kompaktu na duzym iso ;]
witam nie powiem ale zajęło mi chyba kilka godzin przeczytanie wszystkiego :)
fotografuję juz od dwóch lat ale jeszcze portretów nie robiłem głównie widoczki i sport :)
kupuje teraz canona 70-200 L f.4 wiec jak bede coś miał to wkleje dla oceny :)
Adino zapraszamy do zabawy ;-)
Vitez dzieki oto mi chodzilo, nie wiem tak mi sie wydawalo ,ze lepiej bedzie z tym ziarnem. Ale co ogolnie myslicie o tym zdjeciu ?
jak chcesz mieć ładne (nie cyfrowe) ziarno to musisz mieć sampel analogowego i nałożyć je np przez overlay, tak ja to zrobił z moim zdjęciem kolega Szwayko w tym wątku:
http://canon-board.info/showthread.php?t=34329&page=11
pozdrawiam